Ful lep blog: http://www.gatherandfeast.com

Recepti - MEŠANO
Posted 13 March 2016 - 07:35 PM
Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it.
― V. Van Gogh
Posted 11 April 2016 - 12:13 PM
RECEPT ZA KOSMIČE (za 20 porcij)
100g lešnikov – jaz sem dala orehe, ker lešnikov nisem imela doma, včeraj pa dala lešnike – tud dobr
60 g olupljenih mandljev – jaz sem dala kar mandelje narezane na lističe (Hofer)
250 g ovsenih kosmičev – jaz sem dala pirine kosmiče (Hofer natur Pur)
35 g sezamovih semen
35 g lanenih semen
100 g napihnjencev amarantdobiš v DM, piše pa AMARANTH gepufft)
3 jedilne žlice kakovostnega olja (sončnično ali kako drzugo ki nima močnega okusa - hladno stiskano) – jaz sem dala 4 žlice zvrhane kokosovega olja (zgleda k mast, kupila v Hoferju, pakiramo v lončku (k marmeladaJ)
6 jedilnih žlic medu 8 žlic medu, da se bodo bolj sprijeli skupaj
Po želji: kokosove hrske, rozine, narezane datlje, suhe marelice....kar ti srček poželi. Jaz sem dala kokos.
POSTOPEK:
Lešnike in mandlje zdrobi z valarjem, da dobiš grobe koščke. Zmešaj v skledi skupaj z ostalimi »suhimi« torej sestavinami brez olja in medu (lešnike, mandlje, kosmiče,semena, napihnjence)
Nato zmešaš skupaj olje in med ter ju segrej na ognju, da se med stopi. Mešanico dodaj sestavinam zgoraj. Dobro premešaj. Dobiš robe za cca 2-3 pladnje.
pečico segrej na 140 stopinj (jaz sem 150 ).
Na pekač daj peki papir in polovico sestavin porazdeli po pekaču. Peči 35 min (jaz sem pekla cca 40-45 min – čekiraj peko na 15 min, da se ti ne zapalijo), občasno premešaj (jaz sem na 15 min rahlo, res rahlo premešala – ker več k mešaš bolj razpadajo) in peči dokler ni zlato zapečeno in malce hrustljavo (ko se mešanica ohladi je tudi bolj hrustljava).
Mešanico potresi v posodo s pokrovom in ji dodaj kokos, rozine, datlje, marelice...skratka kar želiš.
Put A Kilt On It!
Everybody knows how to raise children, except the people who have them.
Posted 11 April 2016 - 01:31 PM
Jaz jih pecem na 150C 20 min, je cisto dovolj po mojih izkusnjah. Ko jih vzamem iz pecice, jih pustim kakih 5 min pri miru, potem pa z zlico par raz naredim in pustim, da se ohladi (v bistvu sele potem zahrusta - kot piskoti pac) in stresem vse skupaj s peki papirja v posodico za cruesli.
Ponavadi dam notri ovsene kosmice, drobljene mandlje, soncnicna semena in kokosovo moko, malo vanilije, ingverja in cimeta, par zlic kokosovega olja ali stopljene margarine in par zlic agavinega sirupa. Naslednjic imam namen se mesanico z lesniki in orehi sprobat, samo jih moram najprej uvozit od nekje, kjer jih ne prodajajo v mini vreckicah po 25 eur/kg.
Posted 11 April 2016 - 01:43 PM
Domače orehe lahko jaz zdilam po dobri ceni, jaz sem si naredila zalogo in privlekla s sabo.
Pablo Picasso
Posted 11 April 2016 - 01:49 PM
Alright then, what's the plan? Mi spustis eno vrecko z letala, ko naslednjis migriras?
Posted 11 April 2016 - 02:10 PM
Ne, lahko jih dobiš, ko boš v Slo.
Pablo Picasso
Posted 11 April 2016 - 02:14 PM
Velja, se ti javim, ko bom spet kaj okrog
Posted 12 August 2016 - 07:55 AM
Včeraj sem delala dve BBQ omaki, in sicer:
Smoky Pork Sliders with BBQ Sauce - Ramsey
Olive oil, for frying
1 small onion, peeled and finely diced
2–3 garlic cloves, finely chopped
Sea salt and freshly ground black pepper
1 tbsp brown sugar
1 tsp smoked paprika (kupila v Dobrote.si, celo točno to, ki jo ima on ;D )
1 tbsp cider vinegar
2 tsp Worcestershire sauce (Lclerc)
6 tbsp tomato ketchup
Izredno hitro narejena in okusna. Za moje pojme je sama po sebi presladka, ampak bomo danes videli, kako bo z ostal stvarmi.
Sestavine so po mojem občutku za 4 ali 5 oseb.
- 2 cups ketchup
- 1 bottle beer (dark is best, but any beer will work)
- 8 oz tomato juice
- 2 tbsp Worcestershire sauce
- 1 1/2 cup honey
- 4 tbsp brown sugar
- 1 onion (finely chopped)
- 4 cloves garlic (minced)
- 2 tsp cayenne pepper (Add more for medium or hot)
- 2 limes (juiced)
- 2 tablespoons butter (Salted)
Tudi ta je prišla zelo dobra, ampak tudi presladka (čeprav sem že takoj dala manj meda). Delala sem jo s polovičnimi sestavinami, saj je mišljeno, da preostanek shaniš za kasneje. Pa nisem dala paradižnikovega soka.
Put A Kilt On It!
Posted 12 August 2016 - 01:22 PM
Posted 06 November 2016 - 07:11 PM
Jaz sicer vse od oka delam, ampak bom vseeno napisala okviren recept.
Pečeni jajčevci z medom in mocarelo
(sestavine po osebi)
1 srednje velik jajčevec
nekaj rezin mocarele
gozdni ali kostanjev med
posušeni mleti čiliji
sol
poper
olivno olje
česen / česen v prahu
Jajčevce po dolgem narežeš na slab centimeter debele rezine in jih posoliš. Počakaš 15-20 min, da spustijo vodo in jih do suhega obrišeš s papirnato brisačo.
Potem jih popopraš, naoljiš in daš v pečico na 180 st., dokler nekoliko ne porjavijo. Nato jih natreš z ne preveč česna (s strtim ali v prahu, lahko pa tudi samo premažeš z prepolovljenim strokom).
Na sredino rezin položiš na tanko narezano mocarelo, preliješ z medom (približno pol čajne žličke na rezino) in potreseš s suhim timijanom in čiliji. Končani so, ko je med popolnoma strjen in karameliziran, mocarela pa stopljena.
Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it.
― V. Van Gogh
Posted 06 November 2016 - 07:42 PM
Super, hvala
Posted 11 April 2017 - 10:18 AM
Put A Kilt On It!
Posted 11 April 2017 - 10:43 AM
Je delala katera že rostije?
Posted 11 April 2017 - 10:49 AM
Midva sva jih enkrat, ko sva testirala rezila na multipraktiku Nimam pojma, po katerem receptu, je bilo pa enostavno, ceprav malo zamudno vse skupaj. Pa lustno je gledat, kako se dejansko vse skupaj sprime/zapece, sem pricakovala, da bo problem obrnit ali iz ponve vzet, pa je slo brez tezav. Enkrat jih imam namen se v pecici probat narest z malo manj olja.
Posted 11 April 2017 - 12:19 PM
Če misliš rösti kot švicarsko jed iz krompirja, potem ja. Ful enostavno ga je naredit, pa ful je dober. Če želiš ti lahko posredujem recept ko pridem domov.
Posted 11 April 2017 - 12:48 PM
To mislim, ja, nariban krompir, pečen kot polpet... a je kak poseben recept, ker ti, ki sem jih gledala, so čisto enostavni, nariban krompir, sol, poper, pečeno na maščobi.
Posted 11 April 2017 - 12:50 PM
Midva sva dala zraven se korencek in bucke pa par zlic moke, ce imam prav v spominu.
Posted 11 April 2017 - 04:05 PM
Ne, nič posebnega. Neolupljen krompir skuhaš, da je na sredini še malce trd. Pustiš ga da se popolnoma ohladi (Švicarji pravijo, da ga je najbolje skuhati že kak dan, dva prej, ampak ni nujno), nato ga olupiš in naribaš. Idealno je, da so naribani trakci dolgi kolikor je mogoče, da se potem v ponvi lepo sprimejo. Nariban krompir soliš in popraš ter premešaš. Medtem v ponvi segreješ olje in vanjo vsipaš nariban krompir, ki ga po po par minutah poravnaš v lepo "rösti obliko". Pečeš cc. 12 min pri nizki temperaturi, potem ga s pomočjo krožnika obrneš in cc. 10 min pečeš še na drugi strani. Kolikor je potrebno pred tem dodaš v ponev maščobo. Cc. 2 min preden je končan, Švicarji v ponev radi dodajo še žličko masla, ki da röstiju aromo. Meni je to preveč maščobe, tako da masla nikoli nisem dodala, pa je bil vseeno super. Postrežeš takoj, tako da je zunaj hrustljav, noter pa še vroč.
To je osnovni recept, na vrh Švicarji dodajajo še sir, pečeno jajce, klobasice, slanino in zelenjavo. Jaz ga imam najraje brez vsega ali s sirom v kombinaciji s solato iz motovilca.
Midva sva dala zraven se korencek in bucke pa par zlic moke, ce imam prav v spominu.
To potem ni rösti ampak zelenjavni polpet.
Vem, Švicarji so mi že čist sprali glavo.
Posted 11 April 2017 - 04:41 PM
Na to se nic ne spoznam, tako se je pac recept imenoval, pa manjsi so bili na sliki in ne cez celo ponev kot fritata ali kaj podobnega (beri: rosti original).
Posted 11 April 2017 - 04:49 PM
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users