Jump to content

Photo

SPLOŠNA RAZPRAVA o KNJIGAH in priporočila

• Please log in to reply
1525 replies to this topic

#1301 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24541 posts

Posted 10 March 2014 - 09:30 AM

Pa saj takih erotičnih vsebin je bilo že od nekdaj veliko. Jaz sem jih že nekaj prebrala. Pač ene so boljše, druge slabše.

50 odtenkov so naredili tako malo revolucijo, ker je bil še soft S&M not, drugače pa ni to nobeno odkrivanje tople vode.

• 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#1302 Kami

Kami

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24541 posts

Posted 20 March 2014 - 09:31 AM

:w00t2: :w00t2: :w00t2:

Ugotovila sem, da so končno prevedli tudi ostale tri knjige od Jane Austen (v 2011 - 2013) ... takoj danes grem eno iskat.

Prav rabim nekaj njenega direkt v žilo ... in ne bi se spet matrala v ANG, ker mi gre full počasi (čeprav imam še dve doma) mi ta njen jezik ne leži.

• 0

Put A Kilt On It!

#1303 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16981 posts

Posted 20 March 2014 - 03:09 PM

Katere pa?

• 0
Če že delaš bedarije naj se ti vsaj posrečijo!

[Napoleon]

#1304 Kami

Kami

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24541 posts

Posted 20 March 2014 - 03:47 PM

Prevzetnost in pristranost, Razsodnost in rahločutnost in Emma so bile že prej.

V zadnjih parih letih so pa še Park Mansfield, Northanger Abbey in Prepričevanje.

Mislim pa, da so to tudi vsi njeni romani.

• 0

Put A Kilt On It!

#1305 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11860 posts

Posted 26 March 2014 - 11:21 AM

Richard Dawkings: Bog kot zabloda

Obsežna knjiga o neobstoju boga, znanstvenih dokazih za to in na drugi strani RKC s svojo dogmo. Za vse ateiste v bran in vernim v poduk :)

Kometar bom pa prilepila od Mladine, ker je fajn napisano:

Richarda Dawkinsa, evolucijskega biologa iz Oxforda, ki ga imajo za enega izmed najvplivnejših svetovnih intelektualcev, se ni brez razloga prijel vzdevek Darwinov rotvajler. Trdi, da sta edina prava razloga, zakaj obstajamo, evolucija in naravna selekcija, človeštva ni ustvaril inteligentni načrt, ni ga ustvaril splet okoliščin ali bog, takšni, kot smo, smo samo zaradi preprostih pravil naravnega izbora.

Dawkins v knjigi Bog kot zabloda najprej zavrne hipoteze o bogu. Ker je globoko veren nevernik, zanj bog ne obstaja, kot znanstvenik pa dopušča zanemarljivo majhno možnost, da se moti, razlika med znanostjo in vero je pač ta, da znanost temelji na dokazih, racionalnem sklepanju, religija pa na veri. "Vem, da ne verujete v starega bradača na oblaku, torej z njim ne zapravljamo več časa. Tu ne napadam nobene konkretne različice boga ali bogov. Tu napadam boga, vse bogove po vrsti, vse, kar je nadnaravno, ne glede na to, kje in kdaj so si ljudje to izmislili ali si še bodo." Za obstoj boga ne obstajajo prepričljivi (znanstveni) dokazi, argumenti Tomaža Akvinskega ne veljajo, ne veljajo niti ontološki argumenti, argumenti lepote, argumenti lastnega izkustva in jasno niti argumenti Svetega pisma. Štirje (izbrani) evangeliji so za Dawkinsa pač enaki Da Vincijevi šifri. "Edina razlika je v tem, da je Da Vincijeva šifra sodobna fikcija, evangeliji pa starodavna." In seveda, prva je del pop kulture, drugi pa že več kot 2000 let usodno vplivajo na človeško družbo, pa čeprav njihov vpliv ne pomeni, da so resnični.

Dawkins pričakovano secira Staro zavezo, grozodejstva in genocidne zgodbe v njej. Napada tudi popise Jezusovega življenja, a hkrati priznava, da vsebuje Nova zaveza ponekod sprejemljivejše moralne napotke kot pa njena predhodnica. Kljub temu nad to pravljico ni preveč navdušen. Jezus je recimo imel do matere nespoštljiv odnos, prav tako je bil nespoštljiv do družine, saj je od svojih učencev zahteval, naj zapustijo svoja ognjišča in mu sledijo. To je popolnoma enako temu, kar od privržencev zahtevajo nekateri "novodobni kulti". Prav tako ga moti izvirni greh: "Kakšna etična filozofija pa lahko še nerojene otroke obsodi zaradi greha nekega daljnega prednika?" Mimogrede, geslo ljubite svojega bližnjega je svojčas pomenilo ljubite drugega Juda. Ljubite ene, tistih drugih, pa ni treba ... In kdo so za Dawkinsa največje žrtve zablode, imenovane bog? Otroci. A ne samo zaradi spolnih zlorab, obstajajo še hujše. "Spolna zloraba je nedvoumno grozljivo dejanje, vendar dolgoročno otroku povzroči manj škode kot pa katoliška vzgoja sama po sebi ..."

Mesijansko napisana knjiga, ki naj bi ljudi odvrnila od goljufive kače, je sicer napadalna, a natančna in prepričljiva. Ni dokazov za obstoj boga, so samo ideološki svetovi, ljudje, ki so vanje ujeti, in institucije, ki jih zlorabljajo. Lonček pa zraven pristavlja tudi politika. Če v ZDA obstajajo ljudje, ki prišepetujejo predsedniku, da bog pravi, naj ZDA napadejo Irak, ne vidim pametnega razloga, da ne bi bili tudi v Slovenji posamezniki, ki politikom prišepetujejo, naj bog v družbi končno dobi takšen položaj, kot se spodobi. Težava je le v tem, da se ne ve, kdo je pravi bog, in da ti politiki knjige Richarda Dawkinsa Bog kot zabloda ne bodo prebrali.

• 0

#1306 Zoey

Zoey

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 10197 posts

Posted 26 March 2014 - 01:59 PM

1. knjigo od Petdeset odtenkov sem prebrala v enem tednu. Zdaj berem 2., pa mi nikakor ne potegne :/ 3/4 knjige je samo o seksu. Malo mi je že primitivna :/

Bom se potrudila, da začnem z Angeli in demoni  ter Izgubljenim simbolom :)

• 0

Ne, ona nima žametnih oči in niti kodrov mehkih kakor svila, 
če sneg je bel, ga v njenih nedrih ni in usta bi se od koral ločila.
Sem videl rože bele in rdeče, na njenih licih take ne cveto
in so dišave, ki so bolj dehteče, kot vonj, ki diha njeno ga telo. 
Njen glas poslušam rad, četudi vem da zvoki strun prijetneje zvene, 
kako boginje hodijo ne vem; ko ona hodi, stopa kot ljudje.
Pa vendar se mi zdi bolj očarljiva kot vse, ki pesem jih slavi lažniva.

#1307 Kami

Kami

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24541 posts

Posted 26 March 2014 - 03:14 PM

1. knjigo od Petdeset odtenkov sem prebrala v enem tednu. Zdaj berem 2., pa mi nikakor ne potegne :/ 3/4 knjige je samo o seksu. Malo mi je že primitivna :/

jaz pa druge nikakor nisem mogla brat, ker se mi je zdelo, da je samo o njenem joku in stoku in kaj bi ona in kaj ne bi ... ena brezvezna nategancija kako sta si usojena, pa spet ne, pa kako je nora nanj in spet ne in kako sta oba lepa in popolna .... tretje se po moje ne bom nikoli lotila.

Angeli in demoni so pa zakon, če ti je bila všeč Devinčijeva šifra, si že zmagala.

• 0

Put A Kilt On It!

#1308 Zoey

Zoey

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 10197 posts

Posted 26 March 2014 - 04:15 PM

Ma ja :/ Nobenih napetih scen ni, razen tista z Leilo. :/

Nisem še brala Browna. Z Angeli bi začela. Ali bi bilo boljše da s katero drugo njegovo?

Cimra bere Inferno.

• 0

Ne, ona nima žametnih oči in niti kodrov mehkih kakor svila, 
če sneg je bel, ga v njenih nedrih ni in usta bi se od koral ločila.
Sem videl rože bele in rdeče, na njenih licih take ne cveto
in so dišave, ki so bolj dehteče, kot vonj, ki diha njeno ga telo. 
Njen glas poslušam rad, četudi vem da zvoki strun prijetneje zvene, 
kako boginje hodijo ne vem; ko ona hodi, stopa kot ljudje.
Pa vendar se mi zdi bolj očarljiva kot vse, ki pesem jih slavi lažniva.

#1309 Kami

Kami

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24541 posts

Posted 27 March 2014 - 08:43 AM

Čisto vseeno s katero začneš. Jaz sem prebrala prve 4 in vse so mi bile super, saj mi je všeč njegov stil.

Je pa res, da potem že nekako predvideš kdo je kriv (oz. izločaš kdo ni), saj zaplet na enak način zapakira.

• 0

Put A Kilt On It!

#1310 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16809 posts

Posted 21 April 2014 - 07:46 PM

Komaj čakam da bo na voljo nova Coelho-tova knjiga (na voljo v angleščini avgusta 2014)

Adultery+by+Paulo+Coelho.jpg

A woman around her thirties begins to question the routine and predictability of her days. In everybody’s eyes, she has a perfect life: a solid and stable marriage, a loving husband, sweet and well-behaved children and a job as a journalist she can't complain about. However, she can no longer bear the necessary effort to fake happiness when all she feels in life is an enormous apathy. All that changes when she encounters an ex-boyfriend from her adolescence. Jacob is now a successful politician and, during an interview, he ends up arousing something in her she hadn’t felt for a long time: passion. She will now do anything to conquer that impossible love, and will have to go down to the pit of human emotions to finally find her redemption.

• 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

#1311 Nincha

Nincha

HP freak

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18602 posts

Posted 21 April 2014 - 07:55 PM

Waw hudo, sem jo jaz tut takoj dala na wishlisto. Ful so mi vsec take zgodbe, kot npr. South of the border, West of the Sun od Murakamija, skoraj identicna, samo z moskim v glavni vlogi. :)
  • 0

After all this time?

Always.

#1312 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16809 posts

Posted 21 April 2014 - 08:32 PM

a res? pol moram pa to nujno prebrat.Še kakšna knjiga s podobno vsebino, Nincha?

• 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

#1313 Nincha

Nincha

HP freak

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18602 posts

Posted 21 April 2014 - 08:40 PM

Joj ziher sem se kaj taksnega brala, ampak se zdele ne spomnim. Bom dopisala, ce se bom. :)
  • 0

After all this time?

Always.

#1314 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16809 posts

Posted 22 April 2014 - 05:45 AM

Okj ;) hvala!

No, lahko pa tudi kakšna druga dopiše, če ima katera kakšno knjigo na zalogi! :)

• 0

#1315 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 11 June 2014 - 08:13 AM

10 naj, naj ... najbolj krutih knjig vseh časov

1. Jose Saramago: Esej o slepoti

2. Hubert Selby jr.: Requiem for a dream

3. William S. Burroughs: Goli obed

4. Lionel Shriver: We Need to Talk About Kevin

5. Cormac McCarthy: Cesta

6. Bret Easton Ellis: Ameriški psiho

7. Dalton Trumbo: Johnny Got His Gun

8. De Sade: Sto dvajset dni Sodome

9. Andrew MacDonald: The Turner Diaries

10. Jack Ketchum: The Girl Next Door

Te 3 sem že prebrala. 

• 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

#1316 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 30 June 2014 - 10:51 AM

http://www.bookdepos...om/50booksoffer

• 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

#1317 Kami

Kami

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24541 posts

Posted 04 August 2014 - 09:57 AM

Jaz bi pa vsem res romantičnim dušam in ljubiteljem zgodovine priporočila Kraljestvo sanj.

OPISI SO FANTASTIČNI, besedišče je fenomenalno, jaz sem bila res navdušena nad njo!

Nisem je mogla odložit, dokler je nisem prebrala.

Obstaja tudi "drugi del", ki se ga bom zdaj lotila.

Sem jo naprej posodila kolegici in sem po dveh dneh dobila SMS, da je zaljubljena  in danes mi sporoči, da jo še enkrat bere, ker ji je tako všeč.

• 0

Put A Kilt On It!

#1318 Neytiri

Neytiri

djevuška kraužlova

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19982 posts

Posted 08 August 2014 - 04:49 PM

Jaz sem na morju prebrala knjigo Pride ženska k zdravniku, ki sem jo našla med uspešnicami. Sicer je mišljena za lahkotno branje, ampak sem se jaz proti koncu nekje na plaži tako na polno razjokala, da me je bilo tako sram, da grozno. Prav na glas sem začela hlipati; nisem mogla neslišno spuščat solz. Tako da malo se me pa že je dotaknila :).

Ima pa nadaljevanje, knjigo Vdovec.

• 0
Svet je tak, kot si ga pripravljen videti

#1319 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85938 posts

Posted 08 August 2014 - 10:06 PM

Ta knjiga pa res ni lahkotno branje.
  • 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#1320 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16809 posts

Posted 09 August 2014 - 07:49 AM

Lhakotno v smislu da jo vsak predela ki ima par možganskih celic - to ja...Sicer je pa tko, men je bla kul sicer. Pa tudi una druga je dobra, nadaljevanje.

• 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users