Jump to content

Photo

Recepti - MEŠANO

• Please log in to reply
1540 replies to this topic

#1281 Neytiri

Neytiri

djevuška kraužlova

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19979 posts

Posted 29 July 2015 - 06:58 PM

Enako kot Anouk tudi meni zelooooooo ni vsec, ce je riz kuhan posebej. Dostikrat naredim buckino rizoto, ki jo delam tako kot Ancka, le da prazim na maslu se dosti cesna ali cemaza, riz pa dajem arborio, ki je bolj skrobnat in primernejsi za kremne rizote. Delam brez jusne psnove ali kaksne kocke, dam pa se malo belega vina, proti koncu pa ogromno svezega zajblja in timijana ter zlico kajmaka, ce ga imam in je noooro dobra!! Pa parmezan cez po zelji.
  • 0
Svet je tak, kot si ga pripravljen videti

#1282 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85872 posts

Posted 29 July 2015 - 07:16 PM

Meni so pa obupne te kremne rižote, sploh jih ne morem. Je drugače, če delaš mesno, ker se veliko dlje kuha od nadomestkov in tudi zelenjave. Tisto na koncu pride vse razmočeno, jaz pa imam rada, da je npr. tofu še malo hrustljav.

Na koncu kljub temu ne pride suho, ker dodam še kakšno čilijevo omako ali pa kokosovo mleko, sojino smetano ...

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#1283 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32276 posts

Posted 29 July 2015 - 07:40 PM

Jaz sem tudi za rižote, kjer se vse skuha skupaj v eni posodi. Moja mama je navajena rižoto delat tako, da riž posebej skuha in mi ful ni všeč.

• 0

#1284 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46011 posts

Posted 29 July 2015 - 09:50 PM

Jaz vse skupaj pričnem kuhat posebej, ko je riž kuhan do določene stopnje pa zmešam in oboje skupaj kuham dokler ni kuhano. 

• 0

#1285 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24520 posts

Posted 30 September 2015 - 08:22 AM

Fridi in FTSE sem obljubila poročilo o foccaci (me je navdušila Frida woot.gif), ki sem jo delala pred dvema tednoma (?).
Bom kar semle prepisla recept in dodala par opazk (v glavnem receptu pisano z Italic), ki bi jih v vsakem primeru poslala njima na ZS, kot dogovorjeno.

OSNOVNI RECEPT ZA KRUH
Jamie Oliver

1 kg oster moke za kruh (lahko 25% tudi kake druge, npr. koruzne, temne…) ● dobrih 6 dcl mlačne vode ● 30g svežega kvasa ali 3 vrečke suhega po 7g ● 2 žlici sladkorja ● 2 zravnani žlici soli ● dodatna moka za posipanje

1. faza: Naredimo jamico
Moko stresemo na čisto površino in v sredini naredimo jamico. Vanjo nalijemo pol vode, ki ji dodamo kvas, sladkor in sol in naraho premešamo z vilicami, da dobimo mlakico.

2. faza: Spravimo ga skupaj
Počasi, a brez strahu začnemo iz sredice jamice navznoter mesiti testo, tako da centripetalno vlečemo v mlakico čedalje več vode (pazimo, da ne podremo sten jamice, saj bi se tako voda razlila povsod). Nadaljujemo s primešavanjem moke v sredino, dokler ne dobimo težke in kašaste mešanice – nakar v jamico dolijemo še preostanek vode. Spet mešamo, dokler znova ne dobimo težke zmesi, potem pa se lahko testa lotimo bolj odločno in zmešamo več moke, tako da postane zmes manj lepljiva. Omokamo si roke in nazadnje zgnetemotesto skupaj še z vso preostalo moko (na tej točki si jaz POPOLNOMA spravim packarijo iz rok. Tak dolgo čistim, dokler se ne znebim vsega testa, si grem umit roke in jih dodobra osušim. Če tega ne naredim, moram dodajati preveč moke, da bi lahko nemoteno gnetla, ker se mi vse prijema na prste. Kruh je posledično strašno zbit in trd.). Nekatere moke rabijo več, nekatere manj vode za isto konsistenco, torej delamo malo po občutku.

3. faza: Mesimo!
Zdaj gre pa zares. Zavihamo rokave in maso kakih 10 min enostavno porivamo, zvijamo, gnetemo, tleskamo in rolamo naokrog, dokler ne dobimo gladkega prožnega testa.

4. faza: Prvo vzhajanje
Pomokamo vrhnji del testa. Damo ga v skledo, pokrijemo in ga pustimo kake pol ure vzhajati, dokler ne naraste do dvakratne velikosti – najbolje bo v toplem, vlažnem prostoru, kjer ni prepiha (jaz ga pokrijem z mokro kuhinjsko krpo, da mu zagotovim vlago). Vzhajanje bo izboljšalo okus in konsistenco našega testa, razen tega pa je vedno prav napeto, ko vidi, kako je dobri stari kvas stopil v akcijo.

5. faza: Drugo vzhajanje, dodelava in oblikovanje
Ko je testo prvič vzhajalo, najprej iz njega izbijemo zrak, tako da ga 30 sekund tolčemo in tlačimo. Zdaj ga lahko oblikujemo in začinimo, kakor zahteva recept – razvaljamo, nadevamo, karkoli že – in ga pustimo, da še enkrat vzhaja od ˝ ure do 1 ure, da hlebec spet naraste do dvojne velikosti. To je najbolj pomembna faza, kajti to drugo vzhajanje bo kruhu šele dalo tisti zrak, ki se nato zapeče z njim in ki mu daje tisto res lahko konsistenco, zaradi katere se nam pri svežem kruhu cedijo sline. Torej ne zamočite – ne preskakujte faz, naj kvas naredi svoje.

6. faza: Pečemo
Hlebec zelo narahlo položimo v pomokan pekač, tega pa v razgreto pečico. Ne zaloputnite vratc, sicer boste izgubili zrak, ki ga potrebujemo za peko. Pečemo toliko časa in na temperaturi, kot zahteva posamezen recept (190 st., kako uro. Po občutku, odvisno od hlebca). Če je pečeno, lahko preverimo tako, da potolčemo po dnu hlebca – če se sliši votlo, potem je, če ne, pa ga dajte še malo nazaj v pečico. Ko je hlebček pečen, ga položimo na mrežico in tam naj se najmanj 30 min ohlaja – jupiiiiiii! Če ga kaj ostane, ga mirne duše zamrznemo.

FOCCACIA – KRUH Z ROŽMARINOM, ČESNOM IN OLIVNIM OLJEM

Foccacia se po originalnem receptu razvalja po površni pladnja za nizkoprofilni kruh.
Za hlebčev način, nimam recepta. Delala sem po občutku oz. po Fridinih napotkih.

Za cca. 700g moke, sem na malo narezane 4 stroke česna, skupaj s tremi vejicami suhega rožmarina (svež je boljši!), pretlačila v možnarju, da sta obe začimbi spustili sokove. Za zaključek sem zraven dolila pol deci olivnega olja (Frida mi je za malo več moke rekla, da ga uporabi 1,5 dcl. Kam ga da, mi ni jasno!!! biggrin.gif) in mešanico pustila stati, da so se sokovi lepo prepojili. Mešanico sem pripravljala takoj po četrti fazi – med prvim vzhajanjem.

V fazi pet – pred drugim vzhajanjem – sem v hlebec naredila globoke vdolbine in noter nasula mešanico olja itd. Nastalo bo kar nekaj packarije, verjetno tudi odvečnega olja, a nič zato. Vse odvečno se naj spravi v skodelico in uporabi npr. pri peki krompirja ali namazano na popečen kruh, s paradižnikom in skuto, ali kar tako, brez vsega. Z malo vaje, bo tudi teh »nevšečnosti« vedno manj.
Hlebec se bo od vsega olja zelo sesedel in postal siromašnega, pocastega videza, a nič skrbet. Na koncu bo izpadel super. biggrin.gif
Če se vam zdi, da so delci rožmarina preveliki, jih lahko odstranite iz mešanice olja, preden jih vgnetete. Pomembno je, da so v njej, da v olje spustijo sok. Sama sem tiste res tavelike odstranila, ostale drobne pustila, da je kruh ostal pri svoji aromi.

Damo vzhajat, kakor v navodilih faze pet in sledimo šesti.

Če imate slabe zobe, ali kdo izmed bodočih mastiteljev, predlagam, da hlebec po odstranitvi iz pečice, zavijete v rahlo vlažno kuhinjsko krpo. Na ta način preprečite, da bi skorja postala hrustljava.

DOBER TEK! oops.gif

Posnetek druge polovice hlebca narejenega iz 700g moke. Prva je romala v roke sosedom biggrin.gif Spečena pred dvema urama. Hranim le še tini mini košček za D. Ostalo smo požrli oops.gifNe vprašajte, kak me še zdaj bolijo roke od mesenja. Sem mislila, da bo šlo, a ni blo niti malo zabavno ermm.gif
dsc00057jc8.th.jpg

ker sem bolj baksus za te stvari ... če prav razumem zgornji post za FOCCACIO najprej delam po receptu za kruh od Jamie Oliverja, potem pa nadaljujem po receptu za Ficcacio???

In kako na debelo se razvalja testo?

• 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#1286 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11850 posts

Posted 30 September 2015 - 12:29 PM

Lahko 2, 3 cm, potem pa daš v naoljen pekač in ga oblikuješ s prsti tako, da kar grobo delaš s prsti vdolbine. Preden pa začneš, ga preliješ z olivnim oljem in dodaš razna zelišča.. pač kar želiš :)

• 0

#1287 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24520 posts

Posted 30 September 2015 - 01:51 PM

hvala!

• 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#1288 vrana

vrana

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 2547 posts

Posted 20 October 2015 - 03:26 PM

Pikantna bucna juha 😋

Attached Files

• 0

#1289 Sinnaia

Sinnaia

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18898 posts

Posted 06 November 2015 - 10:29 AM

Kako pripravljate hokaido buče? Jaz sem zaenkrat samo juho delala, pa bi še na kakšen drug način. Po možnosti kaj, kar ne zahteva veliko časa pri pripravi.

• 0

#1290 -supergirl-

-supergirl-

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 5815 posts

Posted 06 November 2015 - 10:48 AM

Jaz sem zadnjic pekla muffine in pito.
  • 0

#1291 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14253 posts

Posted 06 November 2015 - 10:51 AM

Jaz pa testenine

• 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#1292 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26099 posts

Posted 06 November 2015 - 11:20 AM

jaz pa njoke in štruklje

• 0

#1293 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85872 posts

Posted 06 November 2015 - 02:40 PM

Jaz jo dam v rižote, testenine, ajdovo kašo, kuskus ... Poleg ostale zelenjave in tofuja/sejtana/haloumija. Nazadnje sem jo spekla poleg sladkega krompirja, je super kombinacija. Dostikrat jo spečem tudi na žaru, s timijanom in česnom. 

Pa namaz iz hokaido buče mi je najboljši. Res ni zahtevna za pripravo, ker je že sama po sebi tako dobra. 

• 0

― V. Van Gogh

#1294 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 06 November 2015 - 02:43 PM

Vse kar so punce nastele + sladka pita.
  • 0
Viens, reste ici!

#1295 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 06 November 2015 - 08:23 PM

Jaz najraje pito in njoke. V bistvu bučo maram samo v teh dveh oblikah.

Bučni njoki so njamsi, mama jih naredi ful, pa da v skrinjo.

• 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#1296 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 17 December 2015 - 10:27 PM

Ima katera na zalogi kak dober recept za testenine?

• 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#1297 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11850 posts

Posted 17 December 2015 - 10:37 PM

Meni je ful všeč, ko na maslu ali olju malo popražim veliko žajblja (narezanega na trakce), potem ugasnem, dodam ricotto in pašto, malo vode od kuhanja, na koncu pa poper in parmezan, če je treba. Namesto žajblja dam včasih por...

• 0

#1298 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 17 December 2015 - 10:44 PM

Iščem ideje za pred-božično večerjo, pa bi rada kaj "drugačnega" da vseeno ni čisto navadna pašta. Mejbi kej z morskimi sadeži, rakci.. ali morda kaka različica s kakim kozjim sirom morda, olivami, morda bučkami, ne vem..

Receptov je itak ogromno, samo bi rada našla kako dobro kombinacijo. :)

• 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#1299 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85872 posts

Posted 17 December 2015 - 10:49 PM

Meni so najboljše PZ testenine z vegansko bolognese omako.  :njam: Recept sem sigurno že objavila, naredim pa vsakič malo drugače.

Sicer pa predlagam, da noter zmečeš svoje najljubše sestavine in malo eksperimentiraš, pri testeninah res težko fališ. Poleg ostalega jaz rada dodam kakšne arašide, sezam, pinjole ... Pa sušeni paradižniki v olju so njam.

• 0

― V. Van Gogh

#1300 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11850 posts

Posted 17 December 2015 - 10:53 PM

Men ful dobra kombinacija je pašta z žafranovo omako, rakci in bučkami. Ali pa žafranova pašta v omaki z bučkami in rakci.

Pašta s tartufi, omaka pa enostavna: olje, ricotta in na pol prerezan češnjev paradižnik.

Pašta s sipinim črnilom, v paradižnikovi omaki (konzerva iz češnjevcev, kjer so še celi notri) skuhaš file ribe, dodaš različne začimbe... ful dobr.

• 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users