Jump to content

Photo

MATURA

• Please log in to reply
4072 replies to this topic

#1281 Baby

Baby

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3833 posts

Posted 26 May 2008 - 06:44 PM

QUOTE(Kalypso @ 26. 5. 2008 - 18:35) View Post

Bejbe, pri zgodovini samo reševat stare pole. Se vprašanja tako ponavljajo, da pol na koncu že vse veš. smile.gif

Torej se splača učit iz unega belega učebnika za zgodovino, kjer so teme na maturi od 1994-2000 al kolko že?
Ti si pisala 5 na tak način? biggrin.gif
  • 0

#1282 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26162 posts

Posted 26 May 2008 - 06:54 PM

Btw - par odgovorov na vprašanja:

Če z doseženo oceno nisi zadovoljen (na šoli dobiš samo oceno in %, katere si dosegel), plačaš neko kavcijo in greš pogledat nalogo na RIC. Bolje je, da imaš s seboj kakšnega, ki ful obvlada ta predmet ali pa celo profesorja. Če najdeš napake (pač da si imel prav pa so ti šteli premalo pik itd), dobiš denar nazaj, če pa tvoja pritožba ni utemeljena pa ni nič.

Pri psihologiji zgledajo esejska vprašanja tako, da najprej teoretično razložiš, potem pa to teorijo še opišeš s čim boljšim primerom.

• 0

#1283 Rafinesse

Rafinesse

čvekalo

• Člani
  • Pip
  • 304 posts

Posted 26 May 2008 - 06:59 PM

Pozna katero koga, ki se je vpisal na pravo v LJ? me ful zanima kaksen folk je sou gor pa s kaksnim uspehom.
  • 0

#1284 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26162 posts

Posted 26 May 2008 - 07:07 PM

moji 2 sestrični - obe sta bli odlični, ena je mela mal manj kot 30 pik, druga pa tam okoli 24.
  • 0

#1285 Adriane

Adriane

Flesh for fantasy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 9883 posts

Posted 26 May 2008 - 07:35 PM

QUOTE(Rafinesse @ 26. 5. 2008 - 19:59) View Post

Pozna katero koga, ki se je vpisal na pravo v LJ? me ful zanima kaksen folk je sou gor pa s kaksnim uspehom.

Analiza sprejetih v zadnjih treh letih KLIK
  • 0

Do not pray for an easy life, pray for the strength to endure a difficult one.
Bruce Lee

yru-vinyl5_thumb.giftr-untitl.jpg

d035.gif

icon-33-32.png opera_volgae_malek

#1286 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26162 posts

Posted 26 May 2008 - 07:38 PM

Adriane ti si zakon biggrin.gif

Sej 63 pa ni neki ful velik....
  • 0

#1287 Princeska

Princeska

drama queen

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16360 posts

Posted 26 May 2008 - 09:07 PM

QUOTE(Rafinesse @ 26. 5. 2008 - 17:38) View Post

Princeska, na katero gimnazijo pa hodiš?

Na Ledino.

QUOTE(Ancka Pomarancka @ 26. 5. 2008 - 19:54) View Post

Pri psihologiji zgledajo esejska vprašanja tako, da najprej teoretično razložiš, potem pa to teorijo še opišeš s čim boljšim primerom.

A to potem najprej poveš definicijo pojma, potem razlago iz snovi in teorijo ter primeri.
Npr. najprej, kaj je temperament, potem jo opredeliš s stališča npr. hipokrat-galenove teorije in na koncu podkrepiš že prej napisano s primeri?

• 0
"First make it in your head. And then you can make it anywhere."

#1288 eve

eve

trance chick

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 10431 posts

Posted 26 May 2008 - 10:12 PM

Princeska, obstaja prav ena knjiga Psihologija na maturi, kjer je tudi napisano, kako napisat esej in podobno... Vem, da obstaja, ker sem jo fantu prinesla, ki ma tud psihologijo na maturi.

Dilema, zakaj se pa ne bi rajši učila zgodovine iz učbenikov za zgodovine (zgodovina 1, 2, 3, 4)? Je bolj sigurno, da boš vse vedla, kot pa iz one bukve. smile.gif
  • 0
Never allow someone to be your priority while you're just their option.

#1289 DiLeMa

DiLeMa

undercover peroksidna crna luknja

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 24041 posts
  • Interests:Zanimive Stvari

Posted 26 May 2008 - 10:20 PM

Enostavno zaupam, da ima učbenik, ki je potrjen s strani profesorjev, notr vso potrebno snov. Sej ne gre za neko brezvezno beležko, ampak za ornk knjigo, ki ima 250 strani. Če pa niti to ne bo dovolj, pol pa tud ne vem, no.
  • 0
Ljubezen ni odraz enega samega dogodka, enega samega pogleda ali dotika. Ljubezen se v človeka prikrade počasi in potiho ... in potem se enkrat enostavno zaveš, da imaš nekoga neskončno rad. Zaradi množice vseh njegovih dejanj, pogledov, besed, dotikov, čutenj ... ki ga delajo takšnega, kot je. Mogoče se tega zaveš medtem, ko misliš nanj in ga neskončno pogrešaš, ali pa ko ga pogledaš v oči in v njih najdeš vse, kar obožuješ.

#1290 eve

eve

trance chick

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 10431 posts

Posted 26 May 2008 - 10:32 PM

No, sej, nism hotla rečt, da je ta knjiga brezvezna in neuporabna, še zdaleč ne. Če ti je fajn, itak, da jo boš uporabila. Je bil sam predlog. smile.gif Kolkr sm jo jst doma pregledovala, ma še več snovi, kot je potrebno. Jst sam bolj zaupam takim učbenikom. biggrin.gif
  • 0

#1291 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26162 posts

Posted 27 May 2008 - 06:06 AM

Princeska ja, neki takšnega. Vsaj takrat, ko sem jaz pisala psihologijo na maturi, nam je naša super profesorica povedala na takšen način - najprej teoretično razložiš, potem pa še podkrepiš s primerom. Če imaš recimo za primerjat dve teoriji, opišeš obe, na koncu pa še primerjavo narediš, še bolje če podkrepiš dodatno s kakšnim primerom. Sicer pa si tudi poglej v tisti knjigi, katero je napisala eve.
  • 0

#1292 reddish ancha

reddish ancha

gobezdalo

• Člani
  • PipPip
  • 786 posts
  • Interests:branje knjig, pisanje za revijo, pilates

Posted 27 May 2008 - 08:55 AM

Jaz sem tud imela psihologijo na maturi, sem se skušala spomnit, kako je blo; torej: kratka vpšrašanja za obkroževat torej (12 mislim- ta so čisto na izi, same osnovne stvari), strukturirane naloge (ne vem točno al 2 al 3 in če si izbral ali ne), in pa eseji - pr esejih pa imaš itak "navodila" (tekst, kjer imaš napisano, o čem moraš pisat in na katere stvari se moraš osredotočit, esej je v bistvu samo odgovarjanje na vprašanja, samo da gre za bolj obsežne odgovore, ki jih ločiš z odstavki ..., Itak da se ponavadi zahtevajo primeri, ampak imaš itak vse navedeno v navodilih ... Ni pa treba odgvarjati točno po vrstnem redu. Tipičen primer za esejska vprašanja so ponavadi kakšne faze po Piagetu, Eriksonu npr. al pa Maslow npr ... upam, da se kaj pomagala. Torej, ni neke jake znanosti pr pisanju eseja.
  • 0

#1293 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46110 posts

Posted 27 May 2008 - 11:33 AM

QUOTE(Hevea @ 26. 5. 2008 - 19:22) View Post

Samo komentar na priročnike iz zgodovine na maturi: jst sm se učila iz 2h, eden je bil iste sorte kot ta od eve, in sta bla obadva za en drek. Obsežna, polna nekih trapastih detajlov, potem sem pa na maturi dobila stvari za katere sem prvič slišala. IMHO so tej priročniki vsi za v ogenj.
Pri teh priročnikih je tako, da imajo ene teme ful dobro obdelane, ene pa zelo slabo. Naša profesorica na gimnaziji vem, da nam je kopirala iz različnih izdaj priročnikov tiste teme, ki so bile po njeni presoji najbolje napisane. Dilema, jaz bi se na tvojem mestu raje iz učbenikov (Zgodovina 1,2,3, 4) učila. Ti pa naredi kakor sama misliš, da je najbolje.
Katere teme imate letos? Da vidim, če imam jaz še kaj tega uporabnega materiala doma, če katera slučajno rabi...

QUOTE(Baby @ 26. 5. 2008 - 19:44) View Post

Torej se splača učit iz unega belega učebnika za zgodovino, kjer so teme na maturi od 1994-2000 al kolko že?
Ti si pisala 5 na tak način? biggrin.gif
Jaz sem pisala 5 ja. Ampak ima pri tem tudi veliko vlogo, da nas je v 4. letniku vsak mesec morila s testi in spraševanju in smo tako sproti ponavljali vse teme. Tako da vse tudi ni to, je treba še malo neke stvari pogledat. Je bil malo krut sistem in takrat ko smo se mu morali podrejat ni bilo najbolj fajn, ampak na koncu je bilo vse poplačano z rezultati, ker ne vem če je kdo slabše od 4 pisal. Zadnje dni pred maturo pa sem predvsem stare mature reševala ja.
  • 0

#1294 Eli

Eli

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 6799 posts

Posted 27 May 2008 - 12:13 PM

Meni je bila zgo izipizi. Učila sem se izključno iz mojih zapiskov, res je da smo mi skoraj vsaka 2- 3 tedne pisali teste, in vse so bile stare maturitetne pole. Tako, da je bilo med letom kar dela, ampak se je izplačalo, mislim, da sem si pred maturo zgolj enkrat prebrala skozi vse zapiske. Edino tisto temo s krščanstvom sem spustila, ker je bila že tolkokrat, da smo vsi mislili, da ne bom, pa je ravno tista bila laugh.gif
Dobila sem pa čisto 5.
  • 0
With all the paradoxes in life...i could be mango and not know it!

#1295 eve

eve

trance chick

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 10431 posts

Posted 27 May 2008 - 12:32 PM

Odpisala latinščino. Ful sem razočarana, ker je šlo precej slabo. cry.gif Al pa mam jst sam tak filing, ne vem. Prou bedno se počutim, ker sem se učila kar precej, pol pa dones blokada, tema, groza no. Pa še dost težko je blo. huh.gif

Mah, sej se tolažm, da je dost sam 2, ker itak nimam omejitve, ampak beden filing ostaja.
  • 0

#1296 Braunkopf

Braunkopf

Little Miss Greedy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 21767 posts
  • Interests:sevanje anti-mojo občutij

Posted 27 May 2008 - 12:51 PM

Eve, pri nas je bla latinščina tudi zelo težka. Pri prevodu se skoraj nikomur sanjalo ni za kaj se gre (razen dvema), pa obvezno smo not fasali dve besedi, ki ju ni blo v naših slovarjih. Napaka z njihove strani, samo kako naj pa pol normalno prevedemo. Ena je bla lih kritična za pravilen prevod. Fcuk.
Pa izmozgana sem bla čiiist. Po tolkem pisanju itak ne veš več kje se te glava drži. Pa niti nisem pisala tako slabo back then.
Kaj ste vi imeli za ena dela za obdelat???
  • 0
Vuelvo al Sur,
como se vuelve siempre al amor,
vuelvo a vos,
con mi deseo, con mi temor.

#1297 Baby

Baby

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3833 posts

Posted 27 May 2008 - 01:03 PM

QUOTE(Kalypso @ 27. 5. 2008 - 12:33) View Post

Jaz sem pisala 5 ja. Ampak ima pri tem tudi veliko vlogo, da nas je v 4. letniku vsak mesec morila s testi in spraševanju in smo tako sproti ponavljali vse teme. Tako da vse tudi ni to, je treba še malo neke stvari pogledat. Je bil malo krut sistem in takrat ko smo se mu morali podrejat ni bilo najbolj fajn, ampak na koncu je bilo vse poplačano z rezultati, ker ne vem če je kdo slabše od 4 pisal. Zadnje dni pred maturo pa sem predvsem stare mature reševala ja.

Aha. =) Sm obdella zdej eno staro polo in sm gledala zravn v uni izpitni katalog, pa je več al menj vse na poli. 5 ne rabim pisat, tko da bo dovolj zame, samo predelat tisto, čeprav je še vedno ogromno.
Zdej pa veselo na delo.
  • 0

#1298 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17091 posts

Posted 27 May 2008 - 01:27 PM

Če maš profesorja, ki skozi med letom teži s testi bi ga najraje takrat zadavil, sam je pa veliko lažje potem na maturi. Soseda mi je razlagala, da so oni vsak ponedeljek pisali test, pred maturo pa je zaradi tega samo malo preletela zapiske in je pisala 5.

Letošnje teme:

Antična kulturna tradicija
Slovensko ozemlje v imski in zgodnji srednejveški dobi
Slovenci v srednjeveškem Rimsko-Nemškem cesarstvu
Srednjeveška mesta in podeželje
Razsvetljenstvo in francoska revolucija
Slovenci v Habsburški monarhiji v prvi polovici 19. stol.
Od združitve Italije in Nemčije do konca 1. svetovne vojne
Slovenci v prvi Jugoslovanski državi
Slovenci v prvih dveh desetletjih po 2. svet vojni
Namesto zavezništva Hladna vojna
  • 0
Če že delaš bedarije naj se ti vsaj posrečijo!

[Napoleon]

#1299 eve

eve

trance chick

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 10431 posts

Posted 27 May 2008 - 03:16 PM

QUOTE(crna @ 27. 5. 2008 - 13:51) View Post

Eve, pri nas je bla latinščina tudi zelo težka. Pri prevodu se skoraj nikomur sanjalo ni za kaj se gre (razen dvema), pa obvezno smo not fasali dve besedi, ki ju ni blo v naših slovarjih. Napaka z njihove strani, samo kako naj pa pol normalno prevedemo. Ena je bla lih kritična za pravilen prevod. Fcuk.
Pa izmozgana sem bla čiiist. Po tolkem pisanju itak ne veš več kje se te glava drži. Pa niti nisem pisala tako slabo back then.
Kaj ste vi imeli za ena dela za obdelat???

Mah, sej morjo zmerej neki komplicirat. huh.gif Prevod meni niti ni bil tolk težak, smo mel neki o filozofih in njihovem odnosu do smrti. Men je bla težja slovnica, kr nekii mi je zablokiralo, čist sm se zmešala. Književna pola (višji nivo) je bla še kr ok, čeprav spet dosti podrobno (Cicero), je bla pa lih tista tema kot nekakšno esejsko vprašanje, ki sem si jo najmanj želela notri in je tud nisem tko ful dobro znala (stoicizem, predstavniki,...).

Aja, to k si prašala, kaj smo mel za obdelat, a to mislš na splošno, vsa dela, ki smo jih mel za obdelat za maturo?
  • 0

#1300 reddish ancha

reddish ancha

gobezdalo

• Člani
  • PipPip
  • 786 posts
  • Interests:branje knjig, pisanje za revijo, pilates

Posted 27 May 2008 - 03:27 PM

QUOTE(Kalypso @ 27. 5. 2008 - 12:33) View Post

Pri teh priročnikih je tako, da imajo ene teme ful dobro obdelane, ene pa zelo slabo. Naša profesorica na gimnaziji vem, da nam je kopirala iz različnih izdaj priročnikov tiste teme, ki so bile po njeni presoji najbolje napisane. Dilema, jaz bi se na tvojem mestu raje iz učbenikov (Zgodovina 1,2,3, 4) učila. Ti pa naredi kakor sama misliš, da je najbolje.
Katere teme imate letos? Da vidim, če imam jaz še kaj tega uporabnega materiala doma, če katera slučajno rabi...

Kalypso, a si imela mogoče Pastorjevo za profesorico na Prvi gimnaziji Maribor? biggrin.gif
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users