Stroški
Posted 04 January 2024 - 10:43 AM
On je to nastudiral v nulo.
V glavnem, cena elektricne energije bo 10x manjsa kot je zdaj.
Bo pa strosek vecji na racun omreznine in koriscenja moci.
Posted 04 January 2024 - 10:51 AM
No saj to koriščenje moči je meni neznanka, ker zdaj je bila dogovorjena fiksna moč, od zdaj naprej pa ti bodo merili po posameznih dnevih in se bo lahko letno spreminjala.
No naj le napiše, da mi bo malo bolj jasno. Sem pa zdaj bolj vesela, da sta L. in oče vztrajala ob zamenjavi kurilnice pri peči na polena in ne topolotni črpalki, ker sva ugotovila, da imamo ob tako nizki porabi (zakuri se zgolj 1x na dan pa še ni fasada niti narejena) drvi za naslednjih 5 let in nimamo stroškov z ogrevanjem. Če bomo dobili še 4000 EUR povrnjenih s strani EKO sklada, pa imamo investicijo že odplačano.
Posted 04 January 2024 - 10:55 AM
Net metering ostane kot je, ampak to se nanaša samo na porabljeno ENERGIJO.
Vsi, ki so dobili soglasja za SE do konca 2023 bodo še vedno imeli LETNI net metering, kjer se gleda proizvedena in porabljena ENERGIJA. Pogleda se razlika in če je več porabljene kot proizvedene plačaš to ENERGIJO po novem ceniku (cca 0.012 €, zdaj je to 0,12 € za SE, se pravi bo ENERGIJA za 10x cenejša).
MOČ odjema pa bo veljala za vse in nima veze s soglasji za SE. To je omrežnina. In to MOČ bomo VSI plačevali po novem tarifnem sistemu.
Če vzamemo najdražjo tarifo 0 (zimski čas, od 7 do 14 in od 16 do 20), ima za vsak kW MOČI odjema ceno 3.3€. V praksi to pomeni:
- iz omrežja potegneš 10kW v 1h, to pomeni, da je v časovnem intervalu 1h hiša iz omrežja vlekla energijo z MOČJO 10kW -> cena na kW je 3.3€ in bo FIKSNA cena za to tarifo konec meseca potem 33€
- iz omrežja potegneš 10kW v 10h, to pomeni, da je v časovnem intervalu 10h hiša iz omrežja vlekla energijo z močjo 1kW -> cena na kW je 3.3€ in bo FIKSNA cena za to tarifo konec meseca potem 3.3€
OBA načina pa bosta imela ENAKO ceno za porabljeno ENERGIJO -> 10kWh * 0.012 = 1.2€, s tem, da bo prvi imel 33€ dodatka, drugi pa 3.3€ dodatka.
Teoretično, saj 1kW noben nima porabe v dražji tarifi, mislim, da je tako ali tako MIN dovoljena dogovorjena moč 3.8kW. Potem so pa tu še penali če greš nad to dogovorjeno moč, samo cene tega pa še nisem zasledil. Ampak se pribijajo ZA VSAKIH 15 minut, ko si nad dogovorjeno močjo za dano tarifo. Ne enkrat, vsakič, ko bo 15 minutni interval pokazal MOČ nad dogovorjeno za dani termin bo pribitek na računu.
Posted 04 January 2024 - 06:00 PM
Attached Files
Posted 04 January 2024 - 06:25 PM
Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.
Posted 04 January 2024 - 07:34 PM
Posted 04 January 2024 - 10:56 PM
Imam pa jaz že tako porabo moči na zgornji meji priključne moči varovalk, vsaj tako mi piše na računu, tako da zaenkrat ne bom ničesar spreminjala, ker ni računice (da bi npr. priglasila nižjo porabo moči ter nato za vse presežke porabe moči plačevala penale). Hb za prehodno obdobje, da se bomo malo navadili.
Je pa vse skupaj eno s*anje, ja.
Jina, hvala za info! Tudi jaz sem pred časom prešla na ledice.
Aja, kakšno menjavo ste pa pri TV naredili?
Posted 04 January 2024 - 11:20 PM
Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it.
― V. Van Gogh
Posted 04 January 2024 - 11:23 PM
Posted 05 January 2024 - 08:38 AM
Imam pa jaz že tako porabo moči na zgornji meji priključne moči varovalk, vsaj tako mi piše na računu, tako da zaenkrat ne bom ničesar spreminjala...
Planet, kje je to napisano na racunu? Pri katerem ponudniku pa imaš eelktriko?
Jaz sem ravno dobil racum za DEC in je nižji od predhodnega, kar mi je cudno, ker smo bili DEC sigurno vec doma kot novembra... Bwoooo.
Posted 05 January 2024 - 02:27 PM
Attached Files
Posted 05 January 2024 - 02:34 PM
Posted 05 January 2024 - 03:02 PM
Posted 05 January 2024 - 03:07 PM
Posted 05 January 2024 - 08:56 PM
Posted 05 January 2024 - 10:00 PM
Wtf. Skratka ziveli bomo po urniku in ponoci v hrupu.
To mi pa ni jasen komentar. Po dosedanjem dvotarifnem zaracunavanju kdor ga je imel, se je tudi laufalo stroje ponoči.
"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."
Bill Bullard
Posted 06 January 2024 - 07:14 AM
No, bomo videli, ampak slisi se pa res ne dobro, ce nas ze zdaj ucijo razlicne kombinacije uporabe razlicnih aparatov. To se bos kar tresel, ce bos za en toast zalaufal toaster

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.
Posted 06 January 2024 - 08:51 AM
"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."
Bill Bullard
Posted 06 January 2024 - 09:21 AM
Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it.
― V. Van Gogh
Posted 06 January 2024 - 09:42 AM

Mogoce bomo se kamin namontirali in kurili smeti

1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users