Jump to content

Stroški

• Please log in to reply
1390 replies to this topic

#1241 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4141 posts

Posted 06 November 2023 - 08:35 PM

Zgoraj naštete izdelke kupim le,če so v akciji, te pa se po navadi ponavljajo na dva do tri mesece. Zato pa potem kupim več izdelkov naenkrat, da mi do naslednje akcije zdržijo. Za večjo zalogo niti nimam prostora. Če si navajen na eno trgovino, potem tudi lažje slediš temu.
  • 0

#1242 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16954 posts

Posted 08 November 2023 - 09:16 AM

Bom pogledala potem doma, koliko je bilo za prejšnji mesec. Mogoče širim krivo vero. :)

Mesa imamo nekaj svojega, jajca svoja, poleti je kar nekaj zelenjave doma. Kuha pa se vsak dan. 

Sem pogledala in je poraba dejansko med 400-500e/mesec. Tu je zraven nekaj malega čistil, kar usput v Lidlu vzamem, vrečke za mačko (1 paket na dva tedna nekje) ter soki in kakšna manjša kozmetika za babico. 

Bo pa novembra ko imamo rojstne dneve in decembra ko so prazniki kar večja. 

• 0
Če že delaš bedarije naj se ti vsaj posrečijo!

[Napoleon]

#1243 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85850 posts

Posted 03 January 2024 - 01:05 PM

Plin za december 260 €.  :surrender: 

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#1244 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4141 posts

Posted 03 January 2024 - 01:21 PM

Plin za december 260 €.  :surrender: 

Uf, lepa cena. :ph34r:  Pa to je zdaj samo ogrevanje, če prav razumem? Pa niti ni bilo tako hudo mrzlo decembra.  Koliko pa sta pred vso to krizo imela račun za povprečen zimski mesec. Jaz kr s strahom čakam te nove cene elektrike, ker mi res čisto nič ni jasno, kako se bo to obračunavalo v prihodnje.

• 0

#1245 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85850 posts

Posted 03 January 2024 - 01:32 PM

Ja, s tem da je bil plin že za oktober, ko še nismo ogrevali, samo za vodo dobrih 80 €. Bi morala pogledat, ampak kolikor se spomnim, je bilo lani največ ok. 210, ob višji porabi (najbolj mrzli meseci). Pozna se seveda tudi to, da smo veliko doma.

Elektrike pa midva precej manj plačujeva, odkar sva v celi hiši zamenjala žarnice in pri tastu TV.

• 0

― V. Van Gogh

#1246 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27619 posts

Posted 04 January 2024 - 12:54 AM

Jina, se dejansko poznajo žarnice? Kakšne sta pa imela prej in kakšne imata sedaj?

Mene je tudi skoraj kap ob novembrskem računu za elektriko … 170 EUR (dogrevanje prostorov s klimo). Sicer je bil lani v enakem obdobju 160 EUR. V nekurilni sezoni je več kot pol nižji.

Bruha se mi ob vseh stroških, res.

Glede novega načina obračunavanja elektrike se mi zdi tu dobro razloženo:

https://www.zurnal24...i-drazji-405870

Družinska prijateljica, ki del leta preživi v Italiji pravi, da imajo tam že tovrstni način obračuna in ima ob vsakem električnem aparatu listek z urami, ko lahko aparat vklopi. Me pa veseli, da se vrača dnevna nižja popoldanska tarifa, takrat velikokrat perem pa bojler mora biti vklopljen, ker je premalega volumna, da bi od noči ogreta voda zdržala ves dan.
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

#1247 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16954 posts

Posted 04 January 2024 - 06:54 AM

Jaz si mislim, da edina sreča, da smo naredili sončno, ker nas bo, vsaj kolikor razumem, ta način zaobšel. Drugače bi tak bankrotirali na elektriki ob prejšnjih položnicah. 

• 0
Če že delaš bedarije naj se ti vsaj posrečijo!

[Napoleon]

#1248 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16772 posts

Posted 04 January 2024 - 08:35 AM

Narobe razumes.
Meni verjemi da je zakonodaja pripravljena tako, da ce vracas elektriko v omrezje (in nimas baterije) bos za to kaznovan v obliki penalov. Ker vracanja elektrike v omrezje distribucija noce - vraca se prevec in takrat ko ni treba.
Napoved za vseh 5 blokov ne bo zaobsla nikogar, tudi lastnikov soncnih ne.
  • 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

#1249 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19118 posts

Posted 04 January 2024 - 08:37 AM

Kje to piše, Fiona? 

Dosedanji sistem bo za tiste, ki so se registrirali in priključili do 31.12.2023, veljal še naprej. 

• 0

#1250 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32265 posts

Posted 04 January 2024 - 08:46 AM

Družinska prijateljica, ki del leta preživi v Italiji pravi, da imajo tam že tovrstni način obračuna in ima ob vsakem električnem aparatu listek z urami, ko lahko aparat vklopi. Me pa veseli, da se vrača dnevna nižja popoldanska tarifa, takrat velikokrat perem pa bojler mora biti vklopljen, ker je premalega volumna, da bi od noči ogreta voda zdržala ves dan.

Joj, najprej se to bere precej smešno, ampak ko sem brala en članek, kjer je res podrobno napisano glede sočasne rabe več aparatov, ki imajo visoko priključno moč, bodo očitno res potrebni taki nasveti, hjoj...

• 0

#1251 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16772 posts

Posted 04 January 2024 - 08:48 AM

Ja Barbarina, do julija. Potem pa ne vec?
Ravno to je point sistema...
Bom probala kaj najt. Vecinoma je to v sihtovskih dokumentih ki jih tu ne mislim lepit.
  • 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

#1252 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85850 posts

Posted 04 January 2024 - 08:58 AM

Jina, se dejansko poznajo žarnice? Kakšne sta pa imela prej in kakšne imata sedaj?

Prej smo imeli klasicne, zdaj ledice. Pozna se skupaj s tistim zamenjanim TV-jem npr. za december 50 € (lani 138, letos 88 - pa smo bili vec doma). Pribl. toliko, kolikor je letosnjo sezono plin drazji.
  • 0

― V. Van Gogh

#1253 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16772 posts

Posted 04 January 2024 - 08:59 AM

https://sodo.si/sl/n...racun-omreznine

Morate locit med omreznino in elektricni energijo.
Pri elektricni energiji je res, nic se ne spremeni oziroma je plus imeti soncno.
Pri omreznini je pa druga zgodba. Tukaj bo 5 blokov veljavnih za vse.
  • 0

#1254 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19118 posts

Posted 04 January 2024 - 09:00 AM

No, jaz ne najdem nikjer. Neto sistem obračunavanja bo veljal še za vse elektrarne, ki bodo zgrajene do konca leta 2024, vlogo pa si moral oddati do konca 2023. Tako da dvomim, da do julija. 

Mene se sicer niti ne tiče, ker nimamo sončne, imajo jo pa naši doma. In ne verjamem, da bi jo šel foter postavljati, če bi se to napovedovalo. Ker tam 3 mesece sonca ni. 

• 0

#1255 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32265 posts

Posted 04 January 2024 - 09:00 AM

Men je to ful komplicirano. Nisem se poglobila sploh... Upam, da pač ne bo velikega povišnaja.
  • 0

#1256 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16772 posts

Posted 04 January 2024 - 09:04 AM

Tukaj si preberi. Dve leti bo prehodno obdobje.
Odjemalec elektricne enegije je vsak, brez izjeme.

https://www.finance....-caka/a/9017600

To da imas na racunu postavko za energijo in omreznino ves? Jaz govorim o omreznini. Za elektricno energijo pa velja da se bo se vedno konec leta pogledalo kako stojis s proizvodnjo in porabo za vse, ki so oddali vloge do 31.12.2023.

To kaksno moc bos napovedal bo vplivalo na racun EE in ce bos to mpc presegal bodo penali nezanemarljivi.

Tisti, ki imajo daljinsko odcitavanje EE preko stevca ze vec kot 2 leti imajo "priporoceno" moc tudi v moj Elektro aplikaciji. To moc lahko spremenis ali pa pustis taksno kot je in cakas, kaj to zate pomeni.
  • 0

#1257 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32265 posts

Posted 04 January 2024 - 09:08 AM

Ja trenutno stanje obvladam, haha, tud poznam našo porabo, pa kako so ble cene regulirane in nižji davek nekaj časa...
Ampak zakaj je treba zdej tko zakomplicirat, aaaaa...
  • 0

#1258 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19118 posts

Posted 04 January 2024 - 09:08 AM

Saj to mi je jasno.

Samo jaz govorim o netu obračunavanju konec leta pri sončnih elektrarnah. Ne vem, če se razumeva. 

• 0

#1259 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16772 posts

Posted 04 January 2024 - 09:09 AM

Barbarina, seveda se.
Ampak po picki bodo udarili SFEje zdaj preko omreznine. Tu se pa izgleda ne razumeva...
  • 0

#1260 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19118 posts

Posted 04 January 2024 - 09:51 AM

Aha ok, razumem, kaj misliš. 

• 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users