Jump to content

Photo

Vsa vprašanja v zvezi z gradnjo in urejanjem doma

• Please log in to reply
1579 replies to this topic

#1221 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17044 posts

Posted 24 March 2023 - 04:49 PM

No saj to je fora da zracis. Mi tud lesena plus alu obloga.
  • 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

#1222 Olivija

Olivija

Banana Bro

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 15248 posts
  • Interests:illustration, architecture, trees, cats, cats on trees...

Posted 24 March 2023 - 05:52 PM

Nisem vedela, da so taki 'antli' z zračenjem pri noih oknih. Midva bova imela 2 novi strešni okni, sa ostala pa ostajajo enaka, lesena. Upam, da ne bo kakih težav.

Imam pa vprašanje glede talnih oblog. Dobila sem dve fajn ponudi za parket, sem pa klicala še dopoldan parketarja (eden, ki včasih pomaga na snemanjih), pa mi je par stvari s svoje perspektive povedal, da bi bilo idealno spodaj mokri estrih, pa da bi lepil parket. Mi smo pa razmišljali, da bi dali spodaj OSB plošče, ker imamo težavo zaradi višine tal - ne sme se preveč dvignit, ker so balkonska vrata nizko montirana. In če ni nujno, ne bi lepila parketa, tudi v salonu je rekla, da niti ni potrebe. Parketar je pa komentiral, da on bi raje lepil, ker da je tak pod bolj obstojen, lažje se obnavlja - če vzameva oljenega, je to že drug faktor.

Še drugo vprašanje - oljen ali lakiran, kakšne so vaše izkušnje? Bo po celotnem prostoru, v kolikor se odločiva zanj, ker ipak je cena x2 v primerjavi z vinilom - ampak je res lep in prijeten na dotik. Jaz bi raje oljenega, me pa skrbi, ker bo tudi v kuhinji (vse je enoten prostor) - da se ne bi delali fleki.. Mi je rekel, da z novimi olji/voski dosežejo doro impregnacijo in zaščito, da je njegova izbira oljen, da naj bbi ga tudi lažje obnavljal, morebitne praske z brušenjem in nego lahko popraviš, pri lakiranemu pa ne. 

• 0

Odkriti srečo. Jo loviti in ujeti. Se prepustiti. Gledati z odprtimi očmi, vonjati, poslušati, se čuditi. Biti radoveden, ceniti lepoto in preproste, majhne in srčne stvari, srčne ljudi, trenutke. Čričke. Predvsem ne pozabi na čričke. Brez njih ni poletja.

#1223 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4265 posts

Posted 24 March 2023 - 06:36 PM

Jaz bom imela oljen parket ravno zato, ker ga lahko sam vzdržuješ naprej. Bo tudi v kuhinji, ker bo en velik prostor in keramika tam odpade. Če bo res kriza, ampak mislim da ne bo, ga bom pa ob koritu zaščitila s kakšnim pralnim tekačem.
  • 0

#1224 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 26021 posts

Posted 24 March 2023 - 06:49 PM

Midva sva drugače zelo zadovoljna z lepljenim PVC-jem (parket je isto odpadel zaradi nizko montiranih zunanjih vrat). Prijeten na otip in za hodit (sploh, ker je spodaj talno gretje), tih, enostavno za vzdrževanje (sploh z malimi otroki). Ekstra mat sva izbrala in nimam pripomb. Se mi zdi, da precej naravno izgleda ravno zaradi tega (v živo bolj kot na slikah).
  • 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#1225 Olivija

Olivija

Banana Bro

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 15248 posts

Posted 24 March 2023 - 07:20 PM

Ma imitacije so dandanes nore, ful lepe vinile in laminate že dobiš. Ampak les je les.. Čeprav se zavedam, da je tud ta parketni kemično obdelan.

Kaj ste pa dajali spodaj? Midva nimava talnega ogrevanja tu (če bo, enkrat, morda, v kopalnici..)

PVC je topli pod (v roli?), ali kaj drugega? 

• 0

Odkriti srečo. Jo loviti in ujeti. Se prepustiti. Gledati z odprtimi očmi, vonjati, poslušati, se čuditi. Biti radoveden, ceniti lepoto in preproste, majhne in srčne stvari, srčne ljudi, trenutke. Čričke. Predvsem ne pozabi na čričke. Brez njih ni poletja.

#1226 Nincha

Nincha

HP freak

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18621 posts

Posted 24 March 2023 - 07:23 PM

Midva sva mela zdaj 10 let oljen parket in je bil fajn, ampak so se ful poznali fleki od macka, ce je kdaj bruhala medtem ko nisva bila doma. Ampak so nama zdaj rekli, da se da baje tut to odstranit, midva se samo nikoli nisva dovolj poglobila v to. Ga pa v vsem tem casu nisva nikoli oljila, pa bi bil zdaj ze nujno potreben, ce ga ne bi ven vrgla. Zdaj bova mela pa mat lak - na otip in izgled jaz nisem opazila razlike, upam pa, da bo bolj odporen na Nori. 😬
  • 0

After all this time?

Always.

#1227 Olivija

Olivija

Banana Bro

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 15248 posts

Posted 24 March 2023 - 07:26 PM

Ha. E to bi znal bit problem tudi pri nas, ja. Razlika je minimalna, ima pa vsak neke svoje lastnosti/prednosti/slabosti. Pa je bil lepljen ali samo položen? 

• 0

#1228 Nincha

Nincha

HP freak

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18621 posts

Posted 24 March 2023 - 07:30 PM

Iskreno jaz nisem opazila razlike, samo potem pri vzdrzevanju ja. Midva sva zdaj vzela lakiranega samo zato, ker nama je bila barva bolj vsec.

Bil je lepljen (in to tok mocno, da so ga tri dni ven stemali, grozno je blo haha). Ful podpiram odlocitev o parketu drugac, je cist drug filing les kot neka plastika po tleh. Pa tut ta obcutljivost men ni spet tok problematicna, pac ma mal sledi zivljenja na sebi. Prva luknja zaboli, potem gre pa mimo haha.
  • 0

After all this time?

Always.

#1229 Olivija

Olivija

Banana Bro

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 15248 posts

Posted 24 March 2023 - 07:46 PM

Hehe. Saj jaz nisem čisto sigurna, iz katerega razloga bi raje samo polagala, brez lepila. Morda da je pač manj kemije.. 

Malo je razlika v občutku, če je oljen, če si fajn dlakocepski. Nisem povsod, sam tam, kjer imam subjektiven pogled na odločitev :D in kjer se da komplicirat, juhu. 

Se pa zavedam, da bi bila bolj praktična in trajna (manj občutljiva na mačje bruhce, polivanje in še kaj (: ) umetna masa, kakorkoli obrneš, vinil ali laminat.. 

• 0

#1230 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 26021 posts

Posted 24 March 2023 - 08:29 PM

Olivija, ne, PVC isto kupis v kosih za polagat tako kot laminat ali ploscice. Imajo razlicne dimenzije, profile itd. Za parket ne vem, ampak za PVC res toplo priporocam lepljenega. Laminat je pa nekaj cisto drugega, pri nas je polozen v zgornjih nadstropjih in bi ga tudi ze zamenjala za kaj drugega, ce ne bi bilo treba zato vsega pohistva razstavit in prestavit za ta podvig. Bova pri nakupu naslednje hise (haha) pred vselitvijo uredila take stvari. Hladen, glasen za hodit, ker skripa, tacke se ful slisijo gor, igrace isto. Pri lepljenem PVC-ju lahko ob poskodbi samo poskodovan kos zamenjas (menda, nismo se testirali). Ni pa les, temu pa ne morem oporekat ;)

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#1231 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17425 posts

Posted 24 March 2023 - 08:46 PM

Na nasem oljenem se pa nic ne poznajo bruhanja. Pa macek bruha pod posteljo in vsake toliko potem odkrijemo. Ampak ta ne bruha hrane, ampak dlako. Ta, ki bruha hrano, jo vedno na vidnem mestu. Okusno 🤭
Je pa zelo lep se vedno. Najbolj obrabljen je pod jedilno mizo, ker se drgnejo stoli in otroku pada hrana in pijaca in se stalno brise. Pa vdolbinice se delajo, ce kaj res tezkega pade na tla.
V kuhinji ga nimamo, imamo ploscice (cisto na zacetku je puscala voda in stala na tleh, tisto bi bila katastrofa za parket).
Ni pa bil x2 napram vinilu. Spodaj so dali vinil pa je bilo mogoce 10€ cenejse. Nas parket je bil takrat okoli 45 (s polaganjem). Eni Admonter so bili tudi po 100+ takrat, samo parket. Letos smo ga po 5 letih prvic oljili.
  • 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#1232 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 86405 posts

Posted 24 March 2023 - 08:56 PM

Nas parket je bil takrat okoli 45 (s polaganjem). 

Kolikor vem, je zdaj brez polaganja toliko.

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#1233 Neytiri

Neytiri

djevuška kraužlova

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 20004 posts

Posted 24 March 2023 - 09:26 PM

Ja, tako nekako je. Mi imamo oljenega, pa nama je se vedno vsec in ni flekast, edino mize pa ne bi se enkrat oljene dala, se poznajo fleki.
  • 0
Svet je tak, kot si ga pripravljen videti

#1234 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17425 posts

Posted 24 March 2023 - 09:27 PM

Ma, dvomim, da je pri tem tipu toliko drazji. Ze takrat je bil vsaj 30% cenejsi kot kjerkoli drugje pa skoz ima en poceni hrast na zalogi :)
  • 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#1235 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26160 posts

Posted 24 March 2023 - 10:03 PM

Joj mene oljeni ravno zaradi flekov ful odbija. Bova skoraj 100% vzela mat lak...
  • 0

#1236 -supergirl-

-supergirl-

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 5832 posts

Posted 25 March 2023 - 06:30 AM

Oljen je super. Mi ga imamo ze 13 let. Prezivel je majhnega otroka in mladega (lulajocega) psa. Seveda ni vec kot nov, sploh, ker ga ze nekaj let nisem naoljila. Sem pa ravno ta teden govorila z enim kolegom, ki se profesionalno ukvarja s parketi in sva zmenjena, da ga cez dve ali tri leta pobrusimo in naoljimo. On pravi, da nekje na 15 let priporoca taksno obdelavo.
Parket imam po celem stanovanju, razen v kopalnici. V kuhinji imam sicer tepih, ne toliko zaradi parketa, kot zaradi mraza (kuhinja je na mestu balkona, nad slabo izoliranim vhodom v hiso). Seveda se pozna obraba, ampak vsak madez, vsaka luknja ima zgodbo nasega zivljenja.
  • 0

#1237 Olivija

Olivija

Banana Bro

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 15248 posts

Posted 25 March 2023 - 11:08 AM

Hvala za mnenja! A je katera polagala parket/talno oblogo na osb ploše, ali vedno na izravnano podlago (estrih/masa?)

• 0

#1238 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26160 posts

Posted 25 March 2023 - 02:41 PM

Mi bomo imeli suhomontažno s talnim gretjem. Se pravi sistemske plošče, sevalne lamele, potem pa osb čez in gor lepljen parket.
  • 0

#1239 Neytiri

Neytiri

djevuška kraužlova

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 20004 posts

Posted 26 March 2023 - 08:53 PM

Midva bova imela leseno-lesena okna. 

• 0
Svet je tak, kot si ga pripravljen videti

#1240 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19340 posts

Posted 06 April 2023 - 12:55 PM

Bom kar tukaj napisala za vse, ki urejate dom, Lesnina ima velikokrat 20% VIP popust, kodo dobiš po smsu, če se včlaniš v njihov VIP klub.
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users