Jump to content

Photo

Veganska in vegetarijanska prehrana

• Please log in to reply
3252 replies to this topic

#1221 sade

sade

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 10098 posts

Posted 04 October 2012 - 11:50 AM

Jaz pa ne razumem v čemu je finta te pice iz Veggie linije... Saj je sir na vrhu, ne? In do zdaj so se tudi dobile zamrznjene pice brez mesa. To je samo marketinška poteza. Isto je z lazanjo. Tega dvojega ne bom kupila. Ravno tako me ne privlačijo izdelki iz tofuja in seitana. Nisem ravno pristaš tega. Bom verjetno probala gyros, ker ga tako hvalite, stalo pa mogoče na željo fanta. Ja, on se je zdaj odločil, da se bo prehranjeval vegansko :D. Predvsem mu je motiv oblažiti/odpraviti GERB (gastrorefluksna bolezen) in pač bolj zdravo jesti. On ima že nasploh zelo raz zelenjavo in sadje in ni zaprisežen mesojedec. Mlečnih izdelkov pa itak že vrsto let ne uživa, ker mu povzročajo slabost. Torej, problem je, ker mu bom morala zdaj jaz kuhat in pakirat malico za v službo :mellow: . Ful se mi ne da, čeprav vem, da je to super :oops: . Se bom morala kar zraven dat in si prav jedilnik napisat, drugače bom pečena.

Pa da ne bom OT, danes sem si naredila proseno kašo. Prvič sem jo kuhala in se mi je čist razkuhala, sem dala očitno preveč vode, čeprav sem dala tolio, kot piše. Vem za drugič. Pojedla sem jo vseeno. Zdraven pa sem jedla božanske melancane! Narezala sem eno melancano, posolila, da spusti grenkobo in dala v ognjevaren pekač. Nato sem dala zraven žlico (domače!) vegete, dva stroka nasekljanega česna in prelila z (domačimi!) pelati. Kar dosti omake mora bit, da so skoraj pokriti. Začinila sem še s suho baziliko in kajenskim poprom, ker se zadnje čase navdušujem nad rahlo pekočo hrano. Na 200 stopinj sem pekla cca. pol ure ali mogoče celo več.

Posted Image
  • 0
"It's impossible." said pride. "It's risky." said experience. "It's
pointless." said reason. "Give it a try." whispered the heart.

#1222 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26099 posts

Posted 04 October 2012 - 12:02 PM

Sade: kar se GERB tiče, mora sam ugotoviti, katera hrana mu nagaja. Praviš, da je mlečne izdelke že črtal... Naj pač čim bolj "selektivno" jé in ugotovi kaj in kako. Tudi jaz sem imela težko obliko GERB. Ugotovila sem, da mi težave dela zelena paprika (kuhana in surova) ter čokolada. Problem imam še z bananami, kakijem in granatnim jabolkom. Aja...pa mastna hrana mi ne odgovarja... Ni vse v mesu :) 100% lahko uživa teletino, piščančje meso, bele ribe... Jaz imam GERB sedaj totalno pod kontrolo. Že par let nisem več na zdravilih.
  • 0

#1223 sade

sade

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 10098 posts

Posted 04 October 2012 - 03:21 PM

Saj on ve po kateri hrani mu je slabo, samo je hec, ker dolgo časa ni jedel paradižnika, potem pa ga je probal in mu ni bilo nič slabo. V glavnem, zdaj bo probal s tem in bo videl kako mu bo. Saj zelenjavo in sadje, ki mu ne paše še vedno ne bo jedel. Vsaj na začetku ne. Vzame pa on vsako jutro eno Nolpazo :wacko: . Meni je kar slabo, ko pomislim, kaj mu te tablete delajo. To je samo trenutna rešitev, na dolgi rok pa povzročajo več škode, kot koristi.
  • 0
"It's impossible." said pride. "It's risky." said experience. "It's
pointless." said reason. "Give it a try." whispered the heart.

#1224 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 04 October 2012 - 06:44 PM

Saj je sir na vrhu, ne?

Ja najbrž, ampak saj ni to veganska pica. :)

Moj preverjeni recept za joto.

VIPAVSKA JOTA (veganska)

Potrebujemo:
  • pol kg rjavega fižola (lenuhi moje sorte ga kupimo vloženega)
  • pol kg kislega zelja ali repe
  • malo več kot pol kg (jaz dam 600 gramov) krompirja
  • poper
  • sol
  • česen
  • olje
  • dimljen tofu (po želji)
  • lovorov list (po želji)
Najbolj pomembno je to, da se kuha vsako stvar posebej :!: :!: :!: , torej ne mečite vse v en lonec, ampak:

najprej skuhajte krompir posebej, še prej ga olupite in narežite na kose, ter repo/zelje (kuhajte med 30 in 45 minut).
Vmes poskusite, ali je kuhano.

Vzamemo NOV in VEČJI lonec in damo vanj nekaj vode, repo/zelje skupaj z nekaj vode, v kateri se je kuhalo, in krompir (ki ga zmečkamo,
ampak ne tako zelo, kot bi pire).

Pustimo na majhnem ognju, da se nekaj časa kuha, in se okusi premešajo. Dodamo sesekljan česen (2 stroka), lovorov list, poper, sol, ter žlico
olja, da zabelimo.

Naj se še nekaj časa kuha, poskusimo, damo noter še dimljen tofu, da lepše diši. Namreč: jota ni jota, če vanjo 'ni stopil prasec', ampak ker pač
tega nočemo, uporabimo tofu. Krompirja damo več, da jota ni preredka. Redčimo jo še vedno lahko z vodo, gostimo pa s krompirjem (ali moko).

Jota je še boljša naslednji dan, in je odlična in okrepčilna jed. Jaz jo obožujem. :)

Posted Image
  • 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

#1225 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19121 posts

Posted 04 October 2012 - 07:07 PM

Mmmm jaz tudi obožujem joto, samo brez krompirja in mesa, se pravi samo fižol in zelje :)
  • 0

#1226 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 04 October 2012 - 07:09 PM

HALO, to potem ni jota. :D Mi Primorci smo občutljivi, če manjka krompir pa SPLJOH. :)
  • 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

#1227 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 04 October 2012 - 07:13 PM

Govori zase :P :lol:

Šalo na stran, se strinjam s tabo. Jota ni jota brez krompirja. Brez mesa še, brez krompirja pa je ena navadna juha z zeljem in fižolom :D
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#1228 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19121 posts

Posted 04 October 2012 - 07:17 PM

No kakorkoli, obožujem zelje v vseh oblikah :)

Jaz sem danes kupila ta humus pa mi ni baš nešto.
  • 0

#1229 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 04 October 2012 - 07:30 PM

Jaz sem si danes naredila sejtan iz te Veggie linije. Zrezala sem ga na koščke, malo popekla in dala na testenine + paradajz. To je prvič da sem jedla sejtan in mi ni všeč, tak gumijast, eeew :oops: Sta mi ostala še 2 kosa, bom še kako drugače naredila, samo ne vem kako.
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#1230 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85872 posts

Posted 05 October 2012 - 01:36 AM

Jaz tudi ne maram sejtana, ta Veggie z zelenjavo mi je pa ful dober. Tudi začinjen fajn.
  • 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#1231 Immortelle

Immortelle

Božanska

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12251 posts

Posted 05 October 2012 - 09:42 AM

Jaz sem se nekako navadila seitana, čeprav mi v primerjavi s tofujem tudi ni bil...
Je pa ta od Veggie boljši kot kakšen drug, tako da, Sarah, če ti ta ni všeč, ti verjetno noben ne bo... :)
  • 0

ॐ Be a voice, not an echo. 

#1232 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25878 posts

Posted 05 October 2012 - 10:39 AM

Sejtani so ful razlicnih tekstur in 'trdot', ce se lahko tako nestrokovno izrazim. Meni ti najbolj obicajni trdi trgovinski niso pri srcu, domaci znajo bit pa fenomenalni (sama ga sicer nikoli nisem spravila ga narest, ceprav menda se mam nekje 1 kg glutena doma).
  • 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#1233 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 05 October 2012 - 10:41 AM

Se strinjam glede sejtana, da so ful različni, najboljšega domačega je pripravljala od bivšega mama, res
noro dober. Imam pa zdaj od Veggie z zelenjavo, poročam, ko sprobam. Danes je pa na meniju zelenjavna
lazanja. Poročam tudi o tem.

Aja, čemažev namaz mi je tako-tako, se bo treba navadit malo, mama je rekla, da je tako kot da bi zemljo
jedel, ha ha ... jaz sem pričakovala malo več okusnosti, nekoliko pust je.
  • 0
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">“Someone once told me the definition of Hell: </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>
<p style="text-align:center;"> </p>

#1234 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 05 October 2012 - 10:46 AM

Jaz tudi ne maram sejtana, ta Veggie z zelenjavo mi je pa ful dober. Tudi začinjen fajn.

Kateri to misliš, a oni s provansalskimi začimbami (tega imam jaz) ali je še kak drugi v liniji?
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#1235 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85872 posts

Posted 05 October 2012 - 01:43 PM

Ta:

Posted Image
  • 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#1236 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 05 October 2012 - 01:45 PM

Jaz imam tudi tega pripravljenega za degustacijo v prihodnjih dneh. Lahko pa povem, da mi je zelenjavna
lazanja izredno dobra, okusna. Bom še kupila.
  • 0
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">“Someone once told me the definition of Hell: </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>

#1237 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 05 October 2012 - 01:46 PM

Jina hvala, bom poskusila še tega, najbrž :D Ampak pri nas je Veggie hladilnik vedno prazen.
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#1238 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 05 October 2012 - 02:10 PM

Jaz sem danes posusila Žar valjčke. :D Zelo dobri, tudi njih bom še kdaj nabavila.
  • 0

#1239 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 05 October 2012 - 02:13 PM

Jaz bom naslednjič ziher kupila gyros in lazanjo.
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#1240 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 05 October 2012 - 02:19 PM

Evo še moj giros:

Posted Image
  • 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users