Jump to content

Photo

Vsa vprašanja v zvezi z gradnjo in urejanjem doma

• Please log in to reply
1579 replies to this topic

#1201 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 86407 posts

Posted 23 March 2023 - 09:05 PM

Ora, vi greste potem kljub vsemu v gradnjo skupaj s tasco?
  • 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#1202 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27444 posts

Posted 23 March 2023 - 09:08 PM

Ne midva ne greva z njo v gradnjo ampak ji biva kao pomagala, tako da imava vedno moznost izstopit,ker se nama ne da cesarkoli tvegat,in ne bova...

Malo sebicno ampak vseeno je tasca in midva se greva ta stos samo se pod najinimi pogojj.
  • 0

#1203 Neytiri

Neytiri

djevuška kraužlova

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 20004 posts

Posted 23 March 2023 - 09:09 PM

Ste bili ekspres :). Saj upravna sva midva tudi Domžale. Je pa tako, da malo dlje bo ziher trajalo, ker nama sosed svak, ki se ločuje s sestro, edini od sosedov ni dal soglasja. Upam, da se ne bo še kaj pritožil, ker ima velike tendence k temu...

A ste dale ve pri dvokrilnih oknih odpiranje obeh strani ali samo ene? Nama je arhitekt zdaj dal samo po eni strani, mojemu se zdi ok, jaz pa ne vem..
  • 0
Svet je tak, kot si ga pripravljen videti

#1204 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 86407 posts

Posted 23 March 2023 - 10:37 PM

Ne midva ne greva z njo v gradnjo ampak ji biva kao pomagala, tako da imava vedno moznost izstopit,ker se nama ne da cesarkoli tvegat,in ne bova...
Malo sebicno ampak vseeno je tasca in midva se greva ta stos samo se pod najinimi pogojj.

Glede na to, da si pisala o otroskih sobah, sem mislila, da boste skupaj ziveli.
  • 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#1205 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27444 posts

Posted 24 March 2023 - 06:18 AM

Saj mogoce bomo,ampak je toliko casa meckala da trenutno pac nw gremo v kredit,ker si ga ne moremo privoscit, stanovanja ona kao ne bi prodajala, mi imamo pa nasparano kolikor pac imamo. Delala bo hiso kao tudi za nas in mi ji pomagamo ampak financno pa ne bomo vlagali,ker se ni izkazala kot zaupanja vredno.
  • 0

#1206 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26160 posts

Posted 24 March 2023 - 09:13 AM

Mi smo oddali na UE z vsemi potrebnimi soglasji. Baje je povprečna čakalna doba 45 dni...pa da vidimo. Midva bova imela fiksna okna, brez odpiranja, ker so full size (višine 220). Za zračenje bova imela HVAC (heating, ventilation, air-conditioning) sistem.

• 0

#1207 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32526 posts

Posted 24 March 2023 - 09:16 AM

Bo pritlična hiša in jih boš čistila od zunaj?

• 0

#1208 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4265 posts

Posted 24 March 2023 - 09:46 AM

Anca koliko pa ocenjujeta strošek centralnega sistema? Midva sva ga tudi imela v načrtu, pa sva si premislila. Ne toliko s stroškovnega vidika, kot iz nadaljnjega vzdrževanja. Kako potem vse te cevi čistit, da ne pride do razvoja plesni in drugih mikrobov. Zdaj imava v planu dve split vgradni enoti za klimo (ena usmerjena v bivalni del in druga usmerjena po hodniku v spalne prostore), na okna pa smo dali vgradne komarnike za klasično zračenje. Nam je ta, ki nam je delal konstrukcijo sicer rekel, da se verjetno ne zavedamo, da ob tolikšni izolaciji, kot jo imamo mi, klime poleti sploh ne bomo dosti uporabljali, ker dosegamo standard pasivne hiše. Midva temu sicer ne verjameva, ker navsezadnje le gre za mansardno stanovanje in pa L. itak že ob 20 stopnjah diha na škrge, zato neko hlajenje moramo met. Upam, da bo ok in da bo hladen zrak prišel tudi do spalnice.

• 0

#1209 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26160 posts

Posted 24 March 2023 - 10:17 AM

Ne, ti dve panoramski steni (širine 4,5m in 3m) ter okni v otroških sobah (širine 75cm) so v nadstropju. Pač lojtre + kerhar, oziroma robot za čiščenje pa bo.

Bellini: Iskreno - nimam pojma, ker ima strojne inštalacije S čez. Mi imamo tudi skoraj pasivno, tako da kar se tiče hlajenja ne bo večje težave. Mene bolj matra prezračevanje, no. Pri fiksnih oknih moraš nekako zagotovit prezračevanje, v poštev pride torej centralni sistem. Če pa tega delaš, je že bolje, da imaš HVAC kot pa samo rekuperacijo.

• 0

#1210 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17046 posts

Posted 24 March 2023 - 11:17 AM

Mi imamo ful izolacije, ker pozimi nismo letos luftali dovolj se mi je na stresnem oknu ob njem se plesen naredila ker ponoci od oken tece. Je treba res ful ful ful luftat to bajto tud pozimi...
Drugace pa rabis klime, mi imamo jih samo zgoraj, spodaj jih pa ne rabis. Pac pol je lepo 22 stopinj poleti in ne 27 v mansardi.
V bivalnih prostorih pa tudi ko je zuni 35+ ne gre cez 25.
  • 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

#1211 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4265 posts

Posted 24 March 2023 - 11:30 AM

Mi sicer imamo strešna okna v otroških sobah in kabinetu. Nekako računava, da bo to prisilno zračenje čez zračnike v strešnih oknih ustrezno. A ste imeli zračnike pozimi na strešnih oknih odprte?. So nas pa fejst opozarjali, da je pri vgradnji teh oken potrebno bit pazljiv, da je izolacija okoli ustrezno narejena. Ne me vprašat kako, ker to ma L. čez in upam, da ne zafkne.

Midva imava po načrtu v steni konstrukcije 20 cm vpihane celuloze+ 2 cm lesnovlaknene plošče + 15 cm kamene volne na fasadi (skupaj torej 37 cm). Steha je pokrita z 2 cm lesnovlaknenimi ploščami za sekundarno kritino, na poševninah v strehi imava potem 35 cm vpihane celuloze, tam ko je pa ravni del strehe pa 50 cm.

• 0

#1212 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17425 posts

Posted 24 March 2023 - 11:32 AM

Mi tudi ful (na eni steni je z izolacijo 50cm celo, na drugih pa 40 se mi zdi) pa je v mansardi blizu 30 lahko. Problem je, ker se greje cez okna na vzhodu (cez juzna pa samo pozimi, zato dostikrat niti ne rabim zakurit). Resujem s spuscenimi roletami dopoldne.
Pa gre pri teh prezracevanjih vonj po hrani takoj stran? Jaz vse takoj prepiham (vsaj cebulo, hehe). In rada imam odprta okna, da poslusam hosto.
  • 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#1213 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17046 posts

Posted 24 March 2023 - 11:36 AM

Ne belinni, niti slucajno tisto ni dovolj.
Jaz mam vlago na vseh oknih v hisi, razen mogoce v dveh sobah ki se skorajda ne uporabljata.
Ce ne odprem na durgzug vsa okna za 10 minut vsak dan, da je ledenica v hisi, potem mi pozimi od oken tece. Vsak dan. Tisto okno je ze ok vgrajeno ampak ko ta voda tece pod oknu kapne na rob stene ki se pa ne presusi. Sva pol to resila z razvlazilnikom in konstantnim zracenjem cez zimo, ki ga pac nisem vajena.... pac tko res vse odpret. Mi doma nismo nikoli tako besno zracili....
  • 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

#1214 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4265 posts

Posted 24 March 2023 - 11:40 AM

Fiona okna na kip niso zračnje. To nisi nič naredila. Vsaj 3x na dan vsa okna odpret do konca za 3-5 minut in naredit prepih, da se zamenja zrak, nato pa zapret dol. S tem ko na kip odpiraš se ti samo hladi stena ob odprtini in ti še dodatno nastaja kondenz, zrak v sobi pa se ti ne premeša. Prej se ni toliko zračlo, ker ni bila hiša tako zatesnjena kot je zdaj.

• 0

#1215 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4265 posts

Posted 24 March 2023 - 11:44 AM

Mi tudi ful (na eni steni je z izolacijo 50cm celo, na drugih pa 40 se mi zdi) pa je v mansardi blizu 30 lahko. Problem je, ker se greje cez okna na vzhodu (cez juzna pa samo pozimi, zato dostikrat niti ne rabim zakurit). Resujem s spuscenimi roletami dopoldne.
Pa gre pri teh prezracevanjih vonj po hrani takoj stran? Jaz vse takoj prepiham (vsaj cebulo, hehe). In rada imam odprta okna, da poslusam hosto.

Vi imate klasično gradnjo z opeko? Pri vas je izolacija zgolj debelina fasade, opeka ni izolator. Pri oknih imamo mi rolete in bodo poleti na J in Z strani spuščene, ko nas ne bo doma, da se ne bo stanovanje na ta način pregrevalo.

• 0

#1216 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17425 posts

Posted 24 March 2023 - 11:47 AM

Ja, klasicna. Aha, potem je pa nekih 25cm.

Pri nas doma je isto mokro ze 35 let, je pa hisa montazna. In ne zracijo 🤷 Mi smo imeli samo 2 zimi mokro malo, ampak smo z zracenjem in razvlazilcem osusili. Je pa na kip dovolj, ker ima vecina prostorov vec oken in vsa vrata so vedno odprta pa stanovanje je majhno, tako da je takoj "prepih".
  • 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#1217 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4265 posts

Posted 24 March 2023 - 11:53 AM

Po pravici mene je te vlage ful strah. Vsi strašijo kako zdaj ta nova okna tesnijo in nabijajo kako je potrebno zračit. Ma res ne vem kaj je boljše in kaj ne.

• 0

#1218 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17046 posts

Posted 24 March 2023 - 12:12 PM

Ja belinni saj vem, vsa okna zdaj odprem na stezaj. Je blo 10 let treba da sem pogruntala zakaj ta blesava vlaga....
  • 0

#1219 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19341 posts

Posted 24 March 2023 - 02:13 PM

Pri nas doma imamo lesena okna, ne plastična, nikoli težav z vlago.
  • 0

#1220 Buggy

Buggy

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 5202 posts

Posted 24 March 2023 - 04:29 PM

Mi tudi lesena okna z alu oblogo na zunanji strani, tudi stresna, pa v 6 letih se nikoli ni bilo niti kapljice vlage na njih. Zracim pa res vsaj 2x dnevno na orng.
  • 0
Seduce my mind and you can have my body.
Find my soul and I'm yours forever.

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users