Jump to content

Photo

MATURA

• Please log in to reply
4072 replies to this topic

#1201 Princeska

Princeska

drama queen

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16360 posts

Posted 25 May 2008 - 09:32 PM

Sam res biggrin.gif to bo Dilema razturala tongue.gif

Joooooooj, kok mi gre ena piflarska sošolka na živce. Me zanalašč pokliče pa jokca, kok ona upa jutri na dvojko. Fak, to vedno reče, vedno, vedno. Obolevam!!! Na konc bo pa 100% pisala. In pol me zanalašč sprašuje, kok sm se učila, če se še učim, ker ne prenese, da bi jo presegla v slovi. Glupo. Res ful. In pol reče: No, lahko noč, pejt spat, veš ne se it spet učit, k dons se je treba naspat. O faaaak, sama je teklaaaa pred knjigo, zihr.

GRRRRRRRRRRR
  • 0
"First make it in your head. And then you can make it anywhere."

#1202 DiLeMa

DiLeMa

undercover peroksidna crna luknja

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 24041 posts
  • Interests:Zanimive Stvari

Posted 25 May 2008 - 09:41 PM

IPB Image

To morajo bit pomensko povezane besede s skupnim korenom. Js jih ne najdem, LOL.

IPB Image

Meni se zdi že Trubarjeva ulica v Ljubljani eksotična zaradi raznih vzhodnjaških specialitet in videza zakotnosti in skrivnostnosti. Je to prav? tongue.gif

IPB Image

Obrok je bil ohranjen v akutnem spominu, ane? Zgubi se pa podatek, kdo ga je ohranil ... or what?

IPB Image

Naj mi tole PROSIM ena reši!

IPB Image

Posledično razmerje?

• 0
Ljubezen ni odraz enega samega dogodka, enega samega pogleda ali dotika. Ljubezen se v človeka prikrade počasi in potiho ... in potem se enkrat enostavno zaveš, da imaš nekoga neskončno rad. Zaradi množice vseh njegovih dejanj, pogledov, besed, dotikov, čutenj ... ki ga delajo takšnega, kot je. Mogoče se tega zaveš medtem, ko misliš nanj in ga neskončno pogrešaš, ali pa ko ga pogledaš v oči in v njih najdeš vse, kar obožuješ.

#1203 Neytiri

Neytiri

djevuška kraužlova

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 20005 posts

Posted 25 May 2008 - 09:44 PM

laugh.gif laugh.gif laugh.gif , tvoji izjavi, nika ... prav smejat sem se začela naglas! laugh.gif
  • 0
Svet je tak, kot si ga pripravljen videti

#1204 DiLeMa

DiLeMa

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 24041 posts

Posted 25 May 2008 - 09:48 PM

QUOTE(Baby @ 25. 5. 2008 - 22:01) View Post

DiLeMa. Če ne gre drugače si zapomni kateri veznik spada k kateremu priredju in podredju. Drugače pa priredno razmerje ma enakovredna stavka, ki bi lahko stala samostojno, ker nista odvisna drug od drugega.

Eno priredje, iz knjige:

Razširljive pametne oznake statične dukumente oplemenitijo in povežejo z viri poslovnih podatkov.

Kak lahk iz tega nardiš dva sanostojno stoječa stavka? Prvi del valda lahko, bi lahk dal pred in piko. Ampak tisto za in pa ne more bit samostojno, al pa sm js generalno čorava.

Drugače pa vezniki priredja so IN, TER, ALI, ZATO, TEMVEČ ... še kateri?

Kaj pa pol za podredje, kateri vezniki so značilni zanj? Pa to vedno drži?
  • 0
Ljubezen ni odraz enega samega dogodka, enega samega pogleda ali dotika. Ljubezen se v človeka prikrade počasi in potiho ... in potem se enkrat enostavno zaveš, da imaš nekoga neskončno rad. Zaradi množice vseh njegovih dejanj, pogledov, besed, dotikov, čutenj ... ki ga delajo takšnega, kot je. Mogoče se tega zaveš medtem, ko misliš nanj in ga neskončno pogrešaš, ali pa ko ga pogledaš v oči in v njih najdeš vse, kar obožuješ.

#1205 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17088 posts

Posted 25 May 2008 - 09:50 PM

Pri naglasnih znamenjih sem ponavadi čisto zgubljena. Pol pa vsepovsod naredim ostrivce, razen če ni res ful očitno da bi mogla bit strešica ali krativec. Je problem, kr mi vse ful na široko izgovarjamo. Lih zadnjič je bila o tem debata na primeru Prešerna. Da je kao Preširen, jaz pa to razvlečem. ermm.gif
  • 0
Če že delaš bedarije naj se ti vsaj posrečijo!

[Napoleon]

#1206 Princeska

Princeska

drama queen

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16360 posts

Posted 25 May 2008 - 09:51 PM

Dilema:

Pri 1. : sto km, odstotek, na stotine tolarjev

Pri 2.: Da, pravilno.

Pri 3: Izgubiš osebek, ker daš v poved : Bil je ohranjen v akutnem spominu ali pa Ohranjen je bil v akutnem spominu.

Pri 4. : ne znam ti napisat S/S pa še ena poševnica obratno zasukana in zgoraj S... hmmm...

Pri 5.: Jap, posledično.

• 0

#1207 DiLeMa

DiLeMa

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 24041 posts

Posted 25 May 2008 - 09:54 PM

Pri 4: Zakaj je potem drugič poševnica obratno zasukana, če bi bla v isto smer, torej / bi blo zelo narobe? Pa zakaj je zadnji S višje - ker se navezuje na prvi stavek in ne na drugega, ane?
  • 0

#1208 Sanies

Sanies

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1113 posts

Posted 25 May 2008 - 09:54 PM

Več vrst priredij je-vezalno, ločno, posledično,...in za vsako so svoji vezniki.
Podredja so pa odvisniki-vezniki so ker, ki,... najdeš glavni stavek in se vprašaš po odvisnem.

Prva DiLemina naloga-STO kilometrov, odSTOtek, na STOtine dolarjev. Je prou? Torej imajo isti koren in so pomensko povezane-besedna družina.

edit:vidim, da me je ža Princeska prehitela.smile.gif
  • 0
Do We Need Distance To Get Close?IPB Image

#1209 Princeska

Princeska

drama queen

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16360 posts

Posted 25 May 2008 - 09:59 PM

Razširljive pametne oznake statične dokumente oplemenitijo in povežejo z viri poslovnih podatkov.

1. poved: Razširljive pametne oznake statične dokumente oplemenitijo.
2. poved: Razširljive pametne oznake statične dokumente povežejo z viri poslovnih podatkov.

Ker če bi dala drugemu delu kr piko pa brez osebka, bi bilo res, kot praviš, čudno.

QUOTE(DiLeMa @ 25. 5. 2008 - 22:54) View Post

Pri 4: Zakaj je potem drugič poševnica obratno zasukana, če bi bla v isto smer, torej / bi blo zelo narobe? Pa zakaj je zadnji S višje - ker se navezuje na prvi stavek in ne na drugega, ane?

Višje je, ker ni v podredju z ostalima, ampak je glavni stavek. Ostala dva ga samo dopolnjujeta.

Če bi bil še ta stavek podrejen, potem bi lahko dala tako poševnico: / in ga pisala spodaj, ker pa je nadrejen, ga pa moraš nekako ločit in obrneš poševnico ter ga napišeš malo višje.

Dilema, da si boš pomagala: Pri priredjih moramo vedeti veznike, ker se po njih ne sprašujemo, po podredjih pa se moramo vprašati.
  • 0

#1210 Sanies

Sanies

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1113 posts

Posted 25 May 2008 - 10:01 PM

Jaz si to vedno tako predstaavljam da NI podrednih veznikov. Potem ne more biti podredje, je lahko samo priredje.

• 0

#1211 Princeska

Princeska

drama queen

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16360 posts

Posted 25 May 2008 - 10:03 PM

No bejbike, želim vam veliko sreče jutri... Pa se beremo. Šibam pod tuš pa še malo pred TV. Papa
  • 0

#1212 DiLeMa

DiLeMa

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 24041 posts

Posted 25 May 2008 - 10:03 PM

Ko mi je znanec vzneseno razkazoval slike s križarjenja po eksotični blatni reki, ki sem jo nevoščljivo primerjala s prelestno Sočo, se je name usul plaz očitkov.

A ni rdeči stavek glavni, modri in zeleni pa podrejena? Aja, ne ni, matr sm glupa. Zeleni je glavni.

QUOTE(Sanies @ 25. 5. 2008 - 23:01) View Post

Jaz si to vedno tako predstaavljam da NI podrednih veznikov. Potem ne more biti podredje, je lahko samo priredje.

Kaj? Ne kapiram ... dej primer. tongue.gif

Kak vam težim, hahahaha. Ampak zdle se prvič po treh letih učim slovo, oprostite mi!
  • 0

#1213 Sanies

Sanies

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1113 posts

Posted 25 May 2008 - 10:04 PM

Jaz tut vsem želim srečo! Zaupajte vase in v svoje sposobnosti. biggrin.gif
Upam na kakšen slovarski sestavek alpakej, to imam najraje. tongue.gif
  • 0

#1214 Hevea

Hevea

Chocolate desintegrator

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12163 posts

Posted 25 May 2008 - 10:04 PM

Zeleni je glavni, bi rekla jst, potem je rdeč podrejen zelenemu in moder podrejen rdečemu.

Zdej ne vem če ti bo to kej pomagalo, ampak jst vedno najprej poiščem v povedi neodvisno dejanje, kaj se je zgodilo pač ne glede na vse, in potem pogledam kaj samo opisuje okoliščine, in v tem primeru je to nekaj takega.

Kaj se je zgodilo? Name se je vsul plaz očitkov.
KO mi je znanec kazal slike od reke - pač okoliščina, KI sem jo primerjala s sočo, se pa itak nanaša samo na reko.
Joj ti ni preveč jasno napisano.

• 0

There are no limits to what you can accomplish when you are supposed to be doing something else.

#1215 Princeska

Princeska

drama queen

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16360 posts

Posted 25 May 2008 - 10:05 PM

Tako je. Zeleni je glavni. Samo on lahko stoji sam. Unedva pa ne. Se nanj naslanjata z vezniki tongue.gif No šibam.
  • 0

#1216 Sanies

Sanies

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1113 posts

Posted 25 May 2008 - 10:06 PM

se je name usul plaz očitkov. je priredje.

Podredna veznika sta npr. KER in KI. SE ni veznik. Torej, nimaš veznika, nimaš podredja. Imaš pa vejico-torej je priredje!

• 0

#1217 Baby

Baby

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3833 posts

Posted 25 May 2008 - 10:08 PM

Sanies, samo res kako to misliš da ni veznikov? Vezniki so vedno med stavki.

Ah js grem spat.
Srečno vsem jutri.
Lahko noc

• 0

#1218 DiLeMa

DiLeMa

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 24041 posts

Posted 25 May 2008 - 10:10 PM

Ker in zato sta ful podobna veznika. Ker je tle v prejšnjem stanku pri podredju, pri priredju pa je v knjigi stavek:

Rada bi naredila nekaj primerjav, zato naloži del, /.../

A se ne vprašamo tle zakaj? A ni to pol podredje? No, to men ne gre v glavo ...
  • 0

#1219 Sanies

Sanies

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1113 posts

Posted 25 May 2008 - 10:17 PM

A ni to posledično priredje?

Zakaj bi rada naredila nekaj primerjav ti ne da odgovora.
  • 0

#1220 DiLeMa

DiLeMa

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 24041 posts

Posted 25 May 2008 - 10:20 PM

QUOTE(Sanies @ 25. 5. 2008 - 23:17) View Post

A ni to posledično priredje?

Ja, je.

Ah, js grem spat. Sej druga znam, če pa S strukture ne bom nardila, pa tud ne bom umrla.
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users