U, ja, juha!
Pa spomnim se, da sem pred casom naredila nekaj s pretlacenim kuhanim kostanjem in cemazem, ampak to pac verjetno zdaj ni opcija . Lahko ga pa vmesas tudi v pire krompir, recimo.
Posted 25 April 2013 - 08:47 AM
U, ja, juha!
Pa spomnim se, da sem pred casom naredila nekaj s pretlacenim kuhanim kostanjem in cemazem, ampak to pac verjetno zdaj ni opcija . Lahko ga pa vmesas tudi v pire krompir, recimo.
Posted 25 April 2013 - 09:35 AM
Sem že po več različnih receptih delala pito, meni je to najboljše kar se da narediti iz čemaža.
Naredim pa navadno testo za pito (moka, maslo, jajce, sol.)
Za nadev sem pa nazadnje po tem receptu:
50 g čemaža
90 g sira (jaz zelo rada dam mocarelo)
1 dcl smetane ali navadnega jogurta
1 dcl mleka
3 jajca
poper, sol in muškatni orešček (po okusu)
Zamesimo testo za pito in ga damo počivat na hladno. Ogrejemo pečico na 180°C. Zmešamo preliv iz mleka, smetane, jajc in mu dodamo na koščke narezana sir in čemaž. Namastimo pekač, razvaljamo testo in z njim obložimo pekač. Vanj vlijemo nadev in pečemo 30 minut ali več, da površino zlatorjavo zapečemo. Pred rezanjem malo ohladimo.
Yes, it can happen so quickly. Life as we know it can change in a blink of an eye. Unlikely friendships can blossom, important careers can be tossed aside, a long lost hope can be rekindled. Still, we should be grateful for whatever changes life throws at us. Because all too soon, the day will come when there are no changes left.
Posted 29 April 2013 - 08:08 PM
Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it.
― V. Van Gogh
Posted 02 May 2013 - 06:27 PM
Testenine z gobami/sezamom in sojino omako
Testenine skuhamo posebej, lahko uporabite tiste, ki so vam najbolj pri srcu ali pa pri roki.
Na olivnem olju popražimo eno čebulo in 2 ali 3 stroke česna. Ko postekleni dodamo narezane gobe (po želji, jaz dam kar šampinjone), in nekaj časa tenstamo (10 minut).
Gobe spustijo precej vode. Malo posolimo, popramo, dodamo Vegeto .... po želji kar se tiče začimb. Vseeno pa opozorilo, da ne solite preveč, kajti kasneje bomo dodali
še sojino omako (nekatere so precej slane).
Ko se gobe zmehčajo in rahlo obarvajo, omaki dodam testenine, malo sojine omake, in dobro premešam. Na koncu dodamo še sezam in drobnjak (oziroma spet po želji,
lahko peteršilj, baziliko). In to je to.
Za piko na i potresemo ali s kvasovimi kosmiči, ali parmezanom, itd. Pride zelo okusno in sočno.
Dober tek.
---------------------------------------------------------------------------------------------
When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.
Posted 02 May 2013 - 06:51 PM
Kaj so to kvasovi kosmiči oz čemu služijo v receptih?
Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.
Posted 02 May 2013 - 07:03 PM
Samo kot dodatek, imajo pa tak zanimiv okus, malo spominjajo na parmezan.
Kvasni kosmiči so primerni kot dodatek k mnogim hladnim in toplim jedem, npr. k solatam, juham, zelenjavi in rižu. Dopolnjujejo lasten okus hrane in doprinesejo zaokroženo začinjenost. Kvasni kosmiči vsebujejo prvine v sledovih, mineralne snovi in visok delež vitamina B1, ki je pomemben za presnovo ogljikovih hidratov, za možgane, živce, mišice in srce. Ker je ta vitamin zelo občutljiv na visoke temperature, je bolje da jih dodate k že pripravljenim jedem in jih ne kuhate zraven.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Posted 02 May 2013 - 07:06 PM
Aha, bolj kot omake, posipi, v tem smislu? Hvala!
Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.
Posted 02 May 2013 - 07:09 PM
Ja, jaz dam na solato, pa obvezno na pašto in rižoto. Super popestritev je. Imam pa znamko Dr Ritter.
Posted 02 May 2013 - 07:25 PM
Emily, jaz sem ravno pred enim tednom kupila revijo Anja in je bila zraven priloga z recepti za jedi s čemažem; priporočam, deluje obetavno. Nisem pa še ničesar preizkusila. Prav tako sem pri mojih opazila v nedeljski prilogi dela (ne vem kako se že imenuje, pač tista priloga z recepti) nekaj receptov, če poznaš koga, ki ima to, mu reci, če lahko fotokopiraš.
Posted 02 May 2013 - 07:44 PM
Hvala Kinky.
Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.
Posted 07 May 2013 - 11:10 PM
Posted 08 May 2013 - 08:55 AM
O ful lušno!
Posted 10 May 2013 - 02:05 PM
Sesame Super Bars
Makes around 18:
1 1/2 cup (360 ml / 150 g) walnuts
1 cup (240 ml / 145 g) sesame seeds (we used half unhulled and half hulled)
1/3 cup (80 ml / 40 g) goji berries
1/2 cup (120 ml / 70 g) dried super berries (such as aronia, inca, mullberries or unsweetened cranberries)
4 tbsp honey or maple syrup
3 tbsp coconut oil
1/2 cup (120 ml / 55 g) shredded unsweetened coconut
1 tsp salt
Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.
Posted 31 May 2013 - 06:40 AM
Posted 31 May 2013 - 05:42 PM
OMG noro
Posted 01 June 2013 - 12:02 PM
Odkriti srečo. Jo loviti in ujeti. Se prepustiti. Gledati z odprtimi očmi, vonjati, poslušati, se čuditi. Biti radoveden, ceniti lepoto in preproste, majhne in srčne stvari, srčne ljudi, trenutke. Čričke. Predvsem ne pozabi na čričke. Brez njih ni poletja.
Posted 10 June 2013 - 09:30 PM
― V. Van Gogh
Posted 13 August 2013 - 07:30 AM
Tale recept moram deliti z vami, ker meni je bilo božansko. Aja je pa "my invention". Najboljše da semle zapiše vse skupaj, ker listek bom itak izgubila, če ne bom napisala bom pa pozabila kako sem naredila lol
ZELENJAVNI KUS KUS S CURRYJEM
Sestavine (za dve osebi)
160 g kuskusa
voda
kokosova maščoba
zelenjava -
jajčevec (polovica)
3 korenčki
ena zelena paprika
sir za žar (količina po občutku)
zelenjavna kocka
sol
curry
smetana za kuhanje
rjav sladkor
sojina omaka
Kuskus skuhamo v vreli vodi, v kateri smo aztopili zelenjavno kocko. Kuhamo v razmerju 1:1. Po parih minutah, ko kuskus popije vso vodo ga odstavimo.
V ponvi raztopimo kocko kokosove maščobe in vanjo stresemo na kocke narezano zelenjavo in sir za žar. Cca 15 minut pustimo v ponvi, da zelenjava postane mehka, korenček pa še vedno hrustljav. Vmes dodamo sol in curry s katerim ne skoparimo. Vmešamo kuskus, in smetano - samo toliko da jed ni preveč suha (pomojem kakšen deci...).dodamo sojino omako.
Tu je pa catch, jaz sem curryja dodala preveč in je blo prepekoče, zato sem zadevo reševala s sladkorjem, kar se je izkazalo za odlično varianto, saj je bila jed pekoča z malo sladke note - a ne prepekoča.
Postrežemo. Bilo je za 10 prstov oblizat
Posted 08 October 2013 - 08:14 PM
― V. Van Gogh
Posted 10 October 2013 - 04:18 PM
Tiste, ki delate lazanjo doma... kako naredite bešamel, če sploh?
0 members, 0 guests, 0 anonymous users