Jump to content

Photo

Korona virus / Covid-19

• Please log in to reply
7286 replies to this topic

#101 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27337 posts

Posted 17 March 2020 - 02:48 PM

Danes sem ravno odhajala ko je prisla ena nosecnica, ki je bila v stiku.
  • 0

#102 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19146 posts

Posted 17 March 2020 - 02:50 PM

Kam je prišla? :o
  • 0

#103 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32298 posts

Posted 17 March 2020 - 02:54 PM

A v naš ZD?
  • 0

#104 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27655 posts

Posted 17 March 2020 - 02:55 PM

Tolmin pomoje. ; )
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

#105 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27337 posts

Posted 17 March 2020 - 04:07 PM

Na pregled ocitno, na triazi so jo prestregli in opremili.

Vsaj tako sem razumela, kar je sama povedala.
  • 0

#106 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25896 posts

Posted 17 March 2020 - 05:24 PM

Ministrstvo za kmetijstvo RS

203c.pngS kupljeno hrano ravnamo previdno. Pomembna je visoka stopnja HIGIENE. Vrečko iz trgovine pustimo v predsobi, nato si v kopalnici umijemo in razkužimo roke. Vrečko iz predsobe nesemo v kuhinjo in iz nje zložimo hrano. Vrnemo jo v predsobo. Ponovno umijemo in razkužimo roke203c.png

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#107 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23287 posts

Posted 17 March 2020 - 05:34 PM

Ja recimo v teh primerih, ko potrdijo okužbo pri komu od zaposlenih v zdravstvu, domu upokojencev, testirajo potem vse zaposlene in stanovalce, ki so bili v stiku. Ali pa tisti, ki kličejo, pretiravajo pri opisu teže simptomov in vse pošiljajo na testiranje, ne vem?

So mi pa nizke Gantarjeve izjave, da je NIJZ napačno ocenil stanje in niso bili prej sprejeti ustrezni ukrepi. Za nazaj je lahko bit pameten.
  • 0

"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."

#108 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26101 posts

Posted 17 March 2020 - 06:03 PM

Ja sam to je pa res nizko... Ampak itak ta politična garnitura ima vedno neke podmukle...
  • 0

#109 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27655 posts

Posted 17 March 2020 - 06:31 PM

Anouk, glede tega obvestila sem se že vprašala, kaj pa artikli, ki jih zlagaš iz vrečke? Me znervirajo tovrstne objave, ker res ne veš več, kje bi prijel in kje spustil... .
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

#110 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25896 posts

Posted 17 March 2020 - 07:05 PM

Ja, meni je tudi malo cudno, da bi bile samo roke in vrecka problem, druga embalaza pa ne. Sem nalepila v to temo, ker smo se enkrat v cveku pogovarjale o puscanju artiklov pred/pri vhodu za dolocen cas. 

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#111 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27337 posts

Posted 17 March 2020 - 07:54 PM

Mi bomo robo od danes pospravili jutri, se caka v hodniku/avtu.
  • 0

#112 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85935 posts

Posted 17 March 2020 - 07:55 PM

Jaz se tega ne mislim it pri teh temp.
  • 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#113 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17282 posts

Posted 17 March 2020 - 07:58 PM

Mi smo tudi dalec od takih ukrepov.
  • 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#114 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27337 posts

Posted 17 March 2020 - 08:03 PM

Kar se mene tice bi pospravili ze danes ampak je S bolj paranoicen, mene pa ne motijo vrecke pred vrati :)
  • 0

#115 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23287 posts

Posted 17 March 2020 - 08:05 PM

Kje so bila ta obvestila pred dnevi, ko smo vsi mrzlično hodili v trgovine. :lol:
Jaz bi lahko recimo vrečko pustila v kleti, kjer je pa 10 stopinj ali v eni ločeni sobi kvečjemu. Zunaj na prostem pa res ne pride več v poštev pomoje, razen če si kupil samo prepečenec npr. Mlečnih izdelkov, sadja in zelenjave, kruha....pa ne.
  • 0

"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."

#116 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4149 posts

Posted 17 March 2020 - 08:07 PM

Mi imamo namen vsebino vrečke osvetlit z uvc lučko preden bomo zložili stvari v kuhinjo, če bo kaj pomagalo. V teoriji bi to moralo pomagat pri uničenju virusa. Sva želela naročit stvari na dom preko Mercatorja pa ni prostega termina ta teden, tako bo potrebno it v trgovino. Sem pa resno razmisljala, da če bi zdaj zboleli niti ne bi bila taka katastrofa ( pod pogojem, da nebi potrebovali zdravniške pomoči), ker sml zdaj tako izolirani. Se bojim, da bo večja nevarnost za naše stare starše kasneje, ko bo vsa ta pozornost padla in bomo še vseeno zboleval.
  • 0

#117 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19146 posts

Posted 17 March 2020 - 08:14 PM

Men je že preveč teh ukrepov, vseh se ne bomo držali, bomo pač zboleli. Mogoče smo že preboleli, v zadnjih 2h sem 3x ful kašljala.
  • 0

#118 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17601 posts

Posted 17 March 2020 - 09:00 PM

• 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#119 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17601 posts

Posted 17 March 2020 - 09:03 PM

Zakaj NIJZ ne priporoča splošne uporabe zaščitnih mask širši populaciji? Bom predrzen - ker je to pripomoček namenjen zdravstvenim delavcem, ki jo znajo tudi pravilno uporabljati. Zgolj to, da imate na obrazu masko, še ne pomeni, da ste zaščiteni pred okužbo. Enako velja za laično uporabo latex rokavic. Še več, najbrž se s tem le še dodatno ogrožate! Dovolite mi, da pojasnim.
Kljub temu, da si zaščitno masko (kirurško ali FFP3) in latex rokavice lahko kupi kdor koli, so le redki primerno usposobljeni, da znajo z njimi rokovati. Čeprav so ti pripomočki navidez enostavni, je tako uporaba maske, kot latex rokavic primerljiva z uporabo kirurškega noža, brusilnega stroja, volana šoferja, ali gumijaste palice policista... Namreč tako maska kot rokavice so pripomoček za delo, ki ga je treba znati pravilno uporabiti. Na prvi pogled jasna funkcija, daje laiku lažen občutek kompetentnosti in varnosti, s čimer še dodatno tvega, da se bo okužil. Vsi razumemo, da maska preprečuje prenos kužnih kapljic iz ust in nosu, vendar vsak tip maske ima svojo specifično nalogo. Tako kirurške maske (na sliki) primarno služijo zaščiti OKOLICE pred uporabnikom. Naprimer če jo nosiš ti - zaščiti vseh okoli tebe.
Zato jo recimo nosi kirurška ekipa - da ne bi v kirurško polje ali rano letele drobne kapljice iz ust in nosu. Taka maska pa zelo malo ali nič ščiti samega uporabnika pred dejavniki iz okolice (torej da bi s tako masko ščitili sebe)
--- še več! Če se uporabnik maske 1x dotakne z ne-čistimi rokami, si direktno na obraz nanese bakterije in viruse, ki nato zlahka okužijo njega samega! Nevarnost pa obstaja tudi v drugi smeri... Če masko nosi okuženi, da bi zaščitil okolico in se z rokami dotakne maske (si jo malo popravi, se popraska in podobno) svoje roke onesnaži s povzročitelji (v primeru COVID-19 z virusi), ki jih nato z rokami širi po vseh predmetih in površinah, ki se jih dotakne, kot da bi prej kašljal direktno v dlan kot največji pacek!
Navidez enostavno navodilo bi bilo, "ne dotikajte se maske" oziroma, "da si roke umijete ali razkužite vedno PRED in PO dotikanju obraza ali maske". Vendar to je lažje reči kot naresti, saj se ljudje obraza pogosto dotikamo podzavestno. Zdravstveni delavci imamo zato v času šolanja na vajah vedno prisotne mentorje, ki nas na tovrstne napake stalno opozarjajo, da nam pravilna tehnika zleze v podzavest.
Zgoraj napisane težave so le vrh ledene gore... Maske se nikoli ne spušča pod nos, na vrat, odlaga za kasnejšo uporabo in še in še. To so napake, ki se jih laik ne zaveda, ne more zavedati in jih tudi na hitro ne more osvestiti, da bi lahko masko po hitrem postopku začel uporabljati pravilno in brez tveganja. Zato si ne želite mask, saj boste z njo le še povečali tveganje zase in za družbo, če za njeno uporabo niste usposobljeni. LATEX ROKAVICE...
Tako NIJZ, svetovna zdravstvena organizacija, kot tudi druge organizacije po svetu kot preventivni ukrep poudarjajo predvsem pogosto umivanje ali razkuževanje rok, saj so roke glavni vir okužbe. Kaj povzročimo z uporabo rokavic?
Ker se rokavic ne sme razkuževati ali umivati, bi jih morali PRED in PO vsakem stiku z obrazom vsakič zamenjati in si vmes razkužiti roke. V nasprotnem primeru so rokavice enako onesnažene kot umazana koža, ki se je prej dotaknila kopice umazanih površin. In tako kot pri maski, se tudi z rokavicami "samo malo popraskamo" in že smo na obraz nanesli kup nesnage, ki bi jo sicer z umivanjem ali razkuževanjem rok odstranili. Tukaj gre poudariti, da virus ne more okužiti telesa preko nepoškodovane kože.
Zdravstveni delavci rokavice uporabljamo izključno pred stikom s kužninami (urin, blato, kri...) In si jih po stiku s kužnino takoj odstranimo ter razkužimo roke! Porabimo jih veliko, vendar le tako lahko služijo svojemu namenu. Rokavice tudi niso primerne za dolgotrajno uporabo, saj po 15-30 min začnejo prepuščati mikroorganizme in več ne opravljajo svoje vloge.
O detajlih bi lahko pisal še v nedogled...
Lahko pa povzamem v nekaj kratkih stavkih:
- zaščitna sredstva naj uporabljajo le tisti, ki so zanje usposobljeni (zdravstveni delavci), saj sicer s svojim neznanjem ogrožate tako sebe kot družbo,
- pogosto si umivajte ali razkužujte roke, še posebej PRED in PO vsakem dotiku obraza!
Navodila za preprečevanje okužbe z COVID-19 najdete na: https://www.nijz.si/...m-sars-cov-2019
Ostanite zdravi in odgovorni do sebe in okolice!
Timotej Černjač Subotič
Diplomirani zdravstvenik

• 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#120 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27337 posts

Posted 17 March 2020 - 09:14 PM

Super in preprosto povzeto :)

Danes se je S s tasco zapel, ker je vztrajala, da ima za v trgovino rokavice in masko :) pa v lokalni trgovini imajo razkuzilo na pumpico, ki se je vsi dotikajo z dlanjo in prijemajo embalazo :) se en velik kiks, ki ga te dni pogosto spremljamo.
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users