Jump to content

Photo

Zavod za zaposlovanje

• Please log in to reply
235 replies to this topic

#101 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32298 posts

Posted 13 February 2012 - 07:20 PM

Ko sem bila jaz na zavodu, je bil "status" iskalca zaposlitve oz. prijava na zavodu pogoj za prejemanje socialne pomoči. Ampak to je bilo pred 6 leti, zdaj temu ne sledim več...
Kot mamica pa boš prejemala starševski dodatek cca. 200 evrov, če se ne motim... ampak to nima veze z zavodom, to dobiš ker pač porodniškega nadomestila ne boš dobivala, ker nisi bila zaposlena.
  • 0

#102 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23287 posts

Posted 14 February 2012 - 01:42 AM

QUOTE(Fluffy The Stud Eater @ 13. 2. 2012 - 2:23) View Post

Zanimivo, jaz imam drugačne informacije.

Ja, tudi jaz nisem verjela, ko sem to od nekoga slišala. Potem pa sem šla sama vprašat na CSD in je res. Ampak je itak bolje uveljavljat ta starševski dodatek, ker je tista socialna pomoč potem za vračat.
  • 0

"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."

#103 žabica

žabica

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1227 posts

Posted 14 February 2012 - 09:25 AM

Ja starševski dodatek bom prejemala-196 eur, sem pa mislila da bi lahko še socialo dobila. Kako sem slišala naj nebi bilo treba vračati ker nimam (trenutno) nobenega premoženja.
  • 0
"Raje bi imela en cvet in lepo besedo od prijatelja dokler sem živa, kot pa polni tovornjak cvetja ko umrem!"

#104 Eli

Eli

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 6790 posts

Posted 14 February 2012 - 11:21 AM

Kaj bi bilo treba vračat? prvič slišim, ali mislite, na vračilo dedičev, kot CSD-jevo opcijo zahtevati od njih prejete zneske socialne pomoči zapustnika?

• 0
With all the paradoxes in life...i could be mango and not know it!

#105 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23287 posts

Posted 14 February 2012 - 02:08 PM

Ja, to sem mislila, da morajo dediči vrnit. Jaz sem šla pred nekaj meseci malo povprašat na CSD o zadevah in sem vprašala tudi, kako je zdaj s tem vračanjem socialne pomoči, ker vsak nekaj drugače pove. Rekla mi je, da je to res, da morajo tvoji dediči vračat in da se je baje zdaj to kar začelo izvajati. Naj bi pa bilo v kratkem možno tudi, da bi ti sam lahko vrnil, ko pač imaš svoje dohodke.
  • 0

• Guests

Posted 14 February 2012 - 03:16 PM

Marmelada, a to misliš za primer, da si brezposeln in prejemaš socialno v času iskanja zaposlitve? Da moraš to tudi vračati? hmm.gif Sem mislila, da to velja samo za tisti dodatek za starejše z nizkimi pokojninami, da morajo potem potomci to odplačati. Hm.
  • 0

#107 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23287 posts

Posted 14 February 2012 - 07:24 PM

Ja, tudi za socialno, ki jo dobivaš kot brezposelna oseba in to socialno pomoč, ki jo lahko dobivaš po 26. letu in še imaš status študenta.
  • 0

#108 Eli

Eli

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 6790 posts

Posted 14 February 2012 - 08:44 PM

Že od kar je bil sprejet Zakon o dedovanju (nevem kdaj,1976?), je bila vnesena določba, s katero je bila dana možnost CSD-jem, da po smrti prejemnika soc. pomoči, le-to vračajo dediči. Ampak se vse do par let nazaj ni uporabljala (mislim, da je bilo kakšni 2 leti nazaj prvič, da je prišlo do tega, da je CSD zahteval vračilo). Zadnja leta, ko je pa "kriza" pa seveda na veliko zahtevajo ta denar nazaj, ampak seveda to ni pavilo ampak OPCIJA, diskrecijska pravica vsakega CSD-ja, oziroma še bolje rečeno dotične "uradnice" na CSD-ju, ki vodi tvoj primer. Od enih zahtevajo, od drugih ne. Obstaja tudi opravičljivi razlogi, s katerimi se lahko temu izogneš.

S 1.1 2012, so pa pa naravo socialne pomoči dobile : republiška štipencija, otroški dodatek, varstveni dodatek, znižano plačilo vrtca, kritje dodatnega zavarovanja....
Kar konkretno pomeni, zgoraj napisano.
  • 0
With all the paradoxes in life...i could be mango and not know it!

#109 rea

rea

I'll never be maria magdalena

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 20446 posts
  • Interests:Only an open heart will allow you to float equally between everyone.

Posted 24 August 2012 - 03:34 AM

Ne, takrat ne dobivaš sociale, ker imaš status študenta.
Če pa hočeš, da dobivaš socialno pomoč, pa se moraš vpisati
v evidenco brezposelnih in tako izgubiš status študenta.
Obojega ne moreš imeti - se pravi statusa študenta in socialne pomoči na račun brezposelnosti.

Kot je že Marmelada napisala - to ni res!

Če si reden študent nad 26, imaš pravico do uveljavljanja socialne pomoči, brez, da si prijavljen na zavodu.
To urediš na svoji občini za socialno delo, zraven pa si lahko povsem legalno prijavljen na študentskem servisu in delaš,
hkrati pa paziš, da mesečni zaslužek ne presega zneska socialne pomoči.

Preizkušeno!
  • 0

There are some things I may not know                  

There are some places, dear Lord, I may not go.

But there's one thing of which I'm sure

My God is real for I can feel him in my soul.

I have found a way to live  

in the presence of the Lord Hare Ram, Ram, Ram

Hare Ram, Ram, Ram, Sita Ram, Ram, Ram

#110 levck

levck

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3194 posts

Posted 24 August 2012 - 08:31 AM

rea, kako je paol z davkom na koncu leta? a se ti socialna tui šteje med prihodke?
  • 0

#111 luci

luci

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3943 posts

Posted 24 August 2012 - 09:27 AM

Rea, v Kranju se tega ne da zment. Pol pa js ne vem? Je kar tko, kot je napisala Fluffy!
  • 0

#112 levck

levck

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3194 posts

Posted 24 August 2012 - 10:41 AM

Ne zanaši se na tiste ženske na CSD-ju ker so nesposobne in moraš it tja in sam bolje vedet od njih, bo kar res, kar je rekla Rea:

http://www.svetovaln...opic.php?t=9544
  • 1

#113 luci

luci

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3943 posts

Posted 24 August 2012 - 10:57 AM

Ne vem če je čist tko. Nikjer ni omenjeno kaj je v primeru, da si študent, nad 29n let, podiplomc pa da ne želiš delat na napotnico, ker so bedni pogoji itd, pa iščeš si redno skoz službo, si prijavljen kot iskalec zaposlitve pa vseeno to ni nujen pogoj, da boš dobil socialno pomoč. Meni so jo za 3 mesece odobrili, potem pa zaradi vrnjene dohodnine nič več. Tko, da ne vem, se lahko v tla vržem tm, pa mi bodo spet rekli ne, veš kaj ti rečejo, sej lahko preko študenta delate. Pa js njim aja, a pol boste tud ženski k je rdna študentka podiplomca in stara 40 let isto rekli (v primeru, da ostane brez šihta)..
  • 0

#114 levck

levck

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3194 posts

Posted 24 August 2012 - 11:09 AM

Ali je vpis v evidenco iskalcev zaposlitve pri študentih kakor koli pogojen s fazo študija (npr. v času absolventskega staža)?

Odgovor Ministrstva: Ne, odločilen je status študenta.
Ne razumem zakaj je ne bi mogla dobit, edino če je kaj veze s tem, da imaš velik prihodkov na računu...
  • 0

#115 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14254 posts

Posted 24 August 2012 - 11:14 AM

Luci, magične besede: želim govoriti z vašim nadrejenim.
  • 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#116 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23287 posts

Posted 24 August 2012 - 12:03 PM

Luci, kolikor te jaz razumem, ti nisi dobila socialne pomoči, ker si zaradi vračila dohodnine imela kao prevelike prihodke in si presegla cenzus za socialno pomoč. Saj tudi če ti npr. starši nakazujejo denar na račun, se to šteje v cenzus. Če si star 26 ali več in imaš status študenta, lahko delaš prek študenta in dobiš socialno pomoč, če pač ne presegaš cenzusa. Koliko socialne pomoči potem dobivaš, pa je odvisno od tega, koliko zaslužiš preko študenta. To, kar zaslužiš, se odšteje od socialne in dobiš potem samo tisto razliko.
  • 0

#117 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 24 August 2012 - 05:03 PM

^^ A to velja tudi za redne študente nad 26let, ki dobivajo štipendijo? Saj ne moreš imet oboje, štipendijo + socialno, ali pač?
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#118 luci

luci

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3943 posts

Posted 24 August 2012 - 05:53 PM

ja zato, ker sem dobila vrnjeno dohodnino v višini 500 eur, in pol zdej 3 mesce nič ne dobim, kr neki no..
  • 0

#119 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23287 posts

Posted 24 August 2012 - 08:05 PM

^^ A to velja tudi za redne študente nad 26let, ki dobivajo štipendijo? Saj ne moreš imet oboje, štipendijo + socialno, ali pač?

Za to pa nisem sigurna, ker jaz takrat štipendije itak nisem več imela in nisem niti spraševala. Ampak za ta način dobivanja socialne pomoči (torej če še imaš status študenta), moraš obvezno delat preko študenta, ni pa važno koliko. Da se kao vidi, da se trudiš za svoje preživetje. Če imaš štipendijo in zraven še delaš preko študenta bi nabjrž itak presegel cenzus za socialno pomoč, ki je nekje okrog 300 € povprečno na mesec.
  • 0

#120 levck

levck

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3194 posts

Posted 24 August 2012 - 08:55 PM

da vam še malo pejstam iz zgornjega linka, ki sem ga že dala:

Ali vpis v evidenco iskalcev zaposlitve kakor koli vpliva na pravico do štipendije po Zakonu o štipendiranju?

Odgovor Ministrstva: Vpis v evidenco iskalcev zaposlitve ni vpis v evidenco brezposelnih oseb in zato z ozirom na določbo 9. člena Zakona o štipendiranju ne more vplivati na pravico do štipendije.

- štipendija --> vpis v evidenco iskalcev zaposlitve NE vpliva na pravico do štipendije (9. člen Zakona o štipendiranju ne določa, da upravičenec do štipendije ne sme biti vpisan v evidenco iskalcev zaposlitve, ampak omenja samo, da upravičenec ne sme biti vpisan v evidenco brezposelnih oseb)
- boni --> vpis v evidenco iskalcev zaposlitve NE vpliva na pravico do študentskih bonov (5. člen Pravilnika o subvencioniranju študentske prehrane namreč določa, da so do bonov upravičeni redni študentje in izredni študentje, ki niso zaposleni)
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users