Virus prašičje gripe
Posted 26 November 2009 - 09:13 PM
Danes živimo v svetu, kjer nas neprestano zastrašujejo, pa naj gre za izmišljeno in 100x prenapihnjeno pandemijo, antraks, teroriste ali kaj čisto tretjega, mi pa smo v tem strahu pripravljeni slepo slediti dobesedno komurkoli. Ni je lažje stvari, kot izkoristit prestrašenega človeka.
Posted 26 November 2009 - 09:48 PM
Svojih otrok jaz ne mislim cepit, pa naj me prijavijo na sončno upravo, če hočejo.
S tem se pa ne bi strinjala. Je res, da ima vsako cepivo lahko tudi stranske učinke in lahko kljub cepljenju še vedno staknemo določeno stvar. Ampak ne vem koliko se ljudje zavedajo, da enih bolezni praktično ne poznamo več, ker smo dosegli precepljenost populacije. Kar pomeni, da tudi če posameznik zboli, ostane pri posamezniku ali mogoče skupini 10 ljudi, če pa precepljenosti ne bi bilo (če bi se vsak po svoje zmišljeval proti čem se bo cepil) bi lahko te bolezni znova izbruhnile v epidemijah in pandemijah, pa mutirane zadeve itd. Zato se mi zdi pomembno, da zna nekdo ločit med cepljenjem za gripo in cepljenjem za rdečke, ošpice, oslovski kašelj, ... Spet drugo je cepljenje za tetanus, mogoče je cepljenje na 5 let res brezvezno, ker te b poškodbi nihče ne vpraša če si bil cepljen ampak je odvisno na kakšnega zdravnika natetiš, ali odredi cepljenje ali ne.
Mislim, da je bil celo primer v eni izmed držav na severu (če se ne motim danska), ko so ukinili cepljenje in je po nekaj letih zopet prišlo do hude razširitve koz. Povzročitelj je mutiral zato so ostali totalno brez moči in so lahko samo čakali, da mine.
Cepljenje je za državo strošek in se jim bolj spalača vlagat v preventivo (cepljenje) kot pa kasneje v zdravljenje, hvala bogu vsaj glede tega imajo še nekaj pameti. Pa ne govorim zdaj za gripo. Zaradi teh cepiv ima namreč le malo ljudi posledice, če tega ne bi imeli bi lahko zbolevali množično.
Sej včasih tudi penicilina niso poznali in so zato umirali zaradi navadnih bakterijskih okužb, za katere dobiš danes Ospen. A je res treba, da se zdaj delamo pametne in zavračamo cepljenje otrok, če se je pa skozi desetletja izkazalo kot učinkovit način preprečevanja zbolevanja za nekaterimi boleznimi.
Pa to ne leti nate Dilema, samo spomnila si me, ker sem imela stike z mamicami, ki niso hotele cepit, pa v resnici sploh niso imele enega trdnega dokaza, zakaj je to dobro. Imele so le svoje prepričanje, ki so ga pridobile od prijateljic in z interneta.
Ne mislim, da bi morali slediti slepo ko kure in delati kar si zmislijo. Treba je kritično presodit in za tako presojo moraš imeti znanje in nekaj na kar se lahko nasloniš. Prešeren je lepo povedal: Le čevlje sodi naj kopitar. In sem skoraj prepričana, da ne bi šla v debato z nekom in mu solila pameti o njegovi stroki, ki je ne poznam. Zakaj torej toliko laikov misli, da poznajo medicino in farmacijo?
Posted 26 November 2009 - 09:55 PM
Posted 26 November 2009 - 09:58 PM
Posted 26 November 2009 - 10:00 PM
Ne mislim, da bi morali slediti slepo ko kure in delati kar si zmislijo. Treba je kritično presodit in za tako presojo moraš imeti znanje in nekaj na kar se lahko nasloniš. Prešeren je lepo povedal: Le čevlje sodi naj kopitar. In sem skoraj prepričana, da ne bi šla v debato z nekom in mu solila pameti o njegovi stroki, ki je ne poznam. Zakaj torej toliko laikov misli, da poznajo medicino in farmacijo?
Tole mi je ful vsec.
Dilema, s tabo se pa v bistvu strinjam, samo s teorijami zarote sem mislila v bistvu prejec ekstravagantna prepricanja - da nas bo to cepivo vse pobilo, ker je treba zmanjsat stevilo ljudi v svetu, da je noter nevemkaj, prek cesar nas bojo kontrolirali & blablabla. Saj ne recem, js sm res skeptik, in se mi bi to zadnje se nekako zdelo mozno, samo zakaj bi se matrali s cepivom, do katerega so ljudje skepticni, ce bi neki takega lahko dali v en navaden jogurt, ki ga dobis v vsaki trgovini brez da bi sploh vedel, da je blo kaj not. Mislim... mah.. mogoce sem v svojem skepticizmu prevec skepticna tudi do skeptikov, ampak.. Ne vem no. Brezveze se mi zdi vsa tale gonja. Js sm se informirala, kolkr sm se lahko, in se odlocla med dvema moznostima - cepit se in ne cepit se, in sem se odlocla za cepit se (naceloma sem proti cepljenju, nisem se nikol ne proti gripi, ne meningitisu, nic...). Zdaj pa - ce bo vse ok, super, ce pa ne bo, sem pa tudi prej poznala moznosti zapletov, ki bi jih znalo cepivo povzrocit, ampak dobro. Sprejemam odgovornost za svojo odlocitev. Neumno je pa, da se gre folk cepit, ker slepo zaupa temu, kar mu en zdravnik nalozi, pol je pa neki narobe, so pa vsi drugi krivi, sam on ne. Saj mas vedno moznost, ne? Ampak zdaj sm najbrz ze malo off topic.
Posted 26 November 2009 - 10:02 PM
Se pa strinjam s tabo, da se naj vsak odloči zase in upa na najboljše. Če bi se vsi informirali tako, kot si se ti, bi bilo super.
Posted 26 November 2009 - 10:14 PM
V sili hudič še muhe žre in to je tudi moj odgovor na tvojo zgodbo o prijatelici iz SG bolnišnice. Ljudje smo nekritični kadar gre ža naše zdravje.
V ta namen še ena zgodba. Prejšnji teden sem kot zmešana jokala, ker sem bila hudo prizadeta zaradi zgodbe fanta z rakom. Malo čez 20 let in na smrtni postelji. Ko so mu povedali da ima raka, so mu po ovinkih povedali tudi, da ni ozdravljiv, ampak tega on ni razumel, ker mu nihče ni direktno povedal, da bo umrl. Zato se je na vs pretege trudil in vsa družina je šla na noge, da so dosegli, da je prejemal kemoterapijo. Vrednost enega ciklusa je baje tam nekje od 15 do 30 tisoč (odvisno od vrste) on je dal skozi 8 ciklusov in po zadnjem so mu šteti dnevi. To mi je ful dalo mislit. 8 krat 15 tisoč je 120, pa še stroški, ker je vsakič 4dni ostal v bolnišnici (stroški za en dan so baje tam okrog 300), čakalna doba na obsevanje raka pa je pol leta. Se pravi, če bi se ta fant odločil, da raje kot v bolnišnici, zadnje mesece svojega življenja preživi doma med svojimi bližnjimi bi prišparal 130 tisoč, ki bi lahko šli za to, da bi se zmanjšale čakalne dobe, pa še sam bi imel nekaj od svoega življenja. Ampak, ker je on vedel, da mu kemoterapija pripada, ni pa vedel oz. ni hotel slišati, da ga ne bo ozdravila, je konec jasen.
Dilema, vem da imaš znanje in se nanjga naslanjaš, ampak vsi ga pa nimajo. Te smem prašat, kaj tvoj oče pravi na to?
Posted 26 November 2009 - 10:30 PM
Posted 26 November 2009 - 10:41 PM
Posted 26 November 2009 - 10:46 PM
Poleg tega vemo, da cepljenje proti nečemu še ni zagotovilo, da tistega zihr ne boš dobil (mnogi namreč mislijo, da je).
Uglavnem, jaz svojega otroka ne bi cepila proti temu, zagotovo ne, naj pa se vsak starš odloči po lastni vesti in presoji.
Posted 26 November 2009 - 11:55 PM
Posted 27 November 2009 - 02:43 PM
Mene moti recimo to, da ne povejo na televiziji koliko ljudi je prej umrlo po svetu zaradi navadne gripe, ne pa da strašijo samo s to novo gripo... Je pa res mal creepy pač kako zaradi te nove gripe umirajo (ali pa majo hude težave) povsem zdravi ljudje ki bi drugače (v primeru navadne gripe) pač bli en teden doma in bi prebolel...
Posted 28 November 2009 - 02:28 PM
Proti je, sploh glede na to, kar se je meni zgodilo in glede na to, da te bolezni niso več nekaj pogostega.
Poleg tega vemo, da cepljenje proti nečemu še ni zagotovilo, da tistega zihr ne boš dobil (mnogi namreč mislijo, da je).
Uglavnem, jaz svojega otroka ne bi cepila proti temu, zagotovo ne, naj pa se vsak starš odloči po lastni vesti in presoji.
Kaj pa se ti je zgodilo če smem vprašat?
Posted 28 November 2009 - 05:49 PM
Posted 30 November 2009 - 07:01 PM
Kako komentirate smrt bolnika za novo gripo, ki ni bil kronični bolnik?
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>
<p style="text-align:center;"> </p>
Posted 30 November 2009 - 07:06 PM
Kaj pa vem. Paniko ful delajo. So pa povedal včeraj, da vsako leto umre 200 in več kroničnih bolnikov za navadno gripo.
Posted 30 November 2009 - 07:12 PM
Preberite:
KLIK
Jaz ne paničarim in poskušam ne izgubiti glave, trenutno za nečim boleham, ampak mi deluje bolj kot navadna gripa oz. neke vrste viroza, sodeč po simptomih, ki sem jih prebrala na internetu. Zdravnica pa nisem.
---------------------------------------------------------------------------------------------
When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.
Posted 30 November 2009 - 07:13 PM
Moj ati je kronični bolnik, pa mu je zdravnica odsvetovala cepljenje s tem cepivom. Hm.
Jaz imam trenutno nekaj čez 38 vročine in sem rahlo nejevoljna. -)
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>
Posted 30 November 2009 - 07:18 PM
spremlja http://www.flutrackers.com, pa moram rečt da je polovica pomrlih bolnikoh bila zdravih in relativno mladih.
Pač, tako je to.
Posted 30 November 2009 - 07:41 PM
Kaj pa vem. Paniko ful delajo. So pa povedal včeraj, da vsako leto umre 200 in več kroničnih bolnikov za navadno gripo.
Hvala lobistom in medijem.
Do not pray for an easy life, pray for the strength to endure a difficult one.
Bruce Lee

opera_volgae_malek
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users