Jump to content

Photo

Veganska in vegetarijanska prehrana

• Please log in to reply
3252 replies to this topic

#101 DiLeMa

DiLeMa

undercover peroksidna crna luknja

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 24041 posts
  • Interests:Zanimive Stvari

Posted 13 November 2006 - 08:31 PM

QUOTE(frcica @ 13. 11. 2006 - 20:29) View Post

Ne, Dilema narobe si me razumela. Seveda vsi vejo od kje meso ampak poglobit se v proces samega pridobivanja je pa vseeno malo drugače. Kar pa ne pomeni,da imam ljudi ki so vse to premislili in to vedo za kaj manj.

Veš koliko je stvari na svetu, ki bi nujno zahtevale globoko poglabljanje, mogoče še bolj kot problem prehranjevanja z mesom? In smo spet pri prioritetah, kar že skos poskušam povedat - ne moreš pri človeku umetno na silo ustvarit zanimanja za nekaj, to je stvar posameznika.

P.S. Bluberry, ko pišeš poste, namenjene točno določenemu posamezniku bi bilo fino, da napišeš na koga točno so naslovljeni, drugače bo zmeda.
  • 0
Ljubezen ni odraz enega samega dogodka, enega samega pogleda ali dotika. Ljubezen se v človeka prikrade počasi in potiho ... in potem se enkrat enostavno zaveš, da imaš nekoga neskončno rad. Zaradi množice vseh njegovih dejanj, pogledov, besed, dotikov, čutenj ... ki ga delajo takšnega, kot je. Mogoče se tega zaveš medtem, ko misliš nanj in ga neskončno pogrešaš, ali pa ko ga pogledaš v oči in v njih najdeš vse, kar obožuješ.

#102 bluberry

bluberry

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1350 posts

Posted 13 November 2006 - 08:41 PM

Ja saj Dilema,zato sem pa pingi rekla da naj prebere post,če ji pa ni do tega pa ji pač ni...ampak sej se vidi da je že apriori napisala nekaj in sploh ni HOTELA razumeti kaj sem napisala,še manj pa da bi sploh pomisla ker ji tak dol visi,jaz pač nisem taka in zato se ne strinjave.S tem ko nekaj napišeš z zanosom še ne pomeni da nekoga posiljuješ z svojim mnenjem ampak na nek način pa želiš nekomu nekaj sporočiti...nevem kaj je tu slabega oz zakaj si ljudje to razkagajo za slabo. Vegetarjanci mamo pač slab sloves in zato niti nihče več ne pomisli o tem ker je že samoumevno da je kao to posiljevanje. So nekateri znanstveni dokazi ki govorijo o mesu kot ne ravno zdravem ampak človeštvo sprejme to kar je bolj ugodno in zato se ljudje branijo z takim odnosom. Saj spoštujem to in vsa menja je pa beyond me da če nas majo za take posiljevače sami pa nesramno odgovarjajo in to brez kakih razlag.
  • 0
Fake people wear fake clothes and have feak personality becouse they have FAKE BRAINS!
WINK (fake one) :))))

#103 pinga

pinga

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3804 posts

Posted 13 November 2006 - 08:44 PM

heh ta je bla hecna zdele blueberry.
odveč ti je seveda, ker dejansko ne morš tega argumentirat. ker ti je bl fino komarja počt, kokr da si poveš, da je to tut živo bitje in ma pravico žvet. ampak ker ti brenči okol glave, je za tvoje ugodje nujno, da ga počš. tko kt js zarad ugodja jem meso. ker mi je dobro. pustmo zdej, kera bitja majo bolj razvito živčevje in podobno. gre za princip.
torej, lubica, malo dvojnih meril?

sicer je pa itak vseen. ti tko, js tko. zapuščam debato, ker nism vegeterjanc in zato ne morm povedat zakaj sm, hihi
  • 0
"Freedom is just another word for nothing left to loose" (J. Joplin)

#104 Anja88

Anja88

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1321 posts

Posted 13 November 2006 - 08:47 PM

Ja, vsi vemo od kod meso. Eni pa si zatiskajo oči, da je zakol opravljen humano(to ne obstaja) in da je za živali lepo poskrbljeno. Ne, živali mučijo, tepejo, samo zarada adrenalina, ker je potem meso boljšega okusa blink.gif Kako je to možno mi prosim razložite. Meso meni nikoli ni bilo dobro.

Pinga...če se ti smilijo rastline (verjamem da se ti ne) jih prenehaj jesti. Jaz jih bom, dokler ne bo dokazano da čutijo bolečino in vse, kar čutijo živali. In tak odnos, kot ga imaš ti me tako ziritira, da je kaj. VSI ampak res VSI nam začnete težiti kaj pa rastline? A one nič ne čutijo?A zdaj se bomo pa zagovarjali, da smo zvesti sami sebi in da to jasno in glasno spregovorimo?...alora a nimate kaj pametnejšega za počet? Beri knjigo.

Moji doma nočejo niti razmišljat na kak način pobijejo živali, nočejo doumet, da nam imajo živali kaj več za pokazat in nas naučit. Moj cilj je, da bodo razumeli mojo odločitev in moje (ne) potrebo po mesu amapk druženju z živalmi in spozanavanje nijihovih navad, vedenja...

• 0
IPB Image

#105 bluberry

bluberry

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1350 posts

Posted 13 November 2006 - 08:49 PM

Ljubica komarji so krvosesi kot nekateri ljudji in zato tukaj ni dvojnih meril-ne maram jih ker so kot ljudje,čeprav se tudi velikorat vprašam kak ga naj ven spravim ker mi ni proriteta ga ubit za svojo ugodje pa tudi tega nisi razumela ko sem napisala. Mesu se je težje odpovedati kot pa ubit komarja tak da o teh UGodjih ne bove razpravljale.dajo se dobiti (sicer bo dolgo trajalo) info o rastlinah in živosti njih pa prehrani itd čeprav nekak nimam ravno volje nekomu ki že apriori vse podre razlagat nekaj da potem najde neke kvazi info v mojih postih in si jih razlaga na način da ga lahko zajebava in nima spoštovanja do živali-KER GA POTEM TUDI JAZ NE SPOŠTUJEM-SEDAJ PA NAJDI SPET NEK INFO IN GA IZPOSTAVI KOT BLAGINJO ZA TVOJO BORBO. To že nakazuje ne na izmenjavo mnej in argumentiranje teh ampak osebni spopad:ČAO

Anja točno to:pingi en drek za rastline:ona se ne zavzema za njih ,mi se vsaj malo zavzemamo za živali-ona ve samo provocirat ker je to super za njeno samozavest.
  • 0
Fake people wear fake clothes and have feak personality becouse they have FAKE BRAINS!

#106 pinga

pinga

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3804 posts

Posted 13 November 2006 - 09:07 PM

aja lej en tvoj kilometrski post sm falila- no sej vseen. še enkrat. vsi vse vemo, ne vem, kaj je kle za razumet. lahk bi lepš delal z živalmi, predn jih dajo na krožnik, ampak ne. mesna industrija je tm, k je, manjša se ne. tvojo agresivnost pa ne vem čist dobr, čemu bi pripisala. da ni vegeterjanstvo kej krivo?

ker tale napad je mal prehud za mojo nedolžno sarkastično opazko o komarjih!
  • 0

#107 bluberry

bluberry

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1350 posts

Posted 13 November 2006 - 09:09 PM

verjetno ni to krivo za mojo agresijo biggrin.gif ,ker nisem agresivna-no sem ampak ne sedaj-sem napisla na tak način kot mislim brez olepševanja-če je to agresija.. hmm.gif
Bolje nenamerna nesramnost-jebi ga.
  • 0

#108 sahara

sahara

bailarina apasionada

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 9109 posts
  • Interests:ples

Posted 14 November 2006 - 03:13 PM

QUOTE(Anja88 @ 13. 11. 2006 - 14:27) View Post

Eno vprašanje. Kako se naredi sojine zrezke? huh.gif Imam doma polpete (pa mi niso tolk všeč-nasploh ne maram cvrte hrane).

Nasploh je v SG Mercator Spar totalna sirovščina glede zdrave hrane. Jutre grem res temeljito pregledat vsako polico!!!! Moram najt kitajske špagete.

moja mami jih naredi tko k navadne zrezke, sam sojine je treba prej namakat-nevem kok cajta, ker so k jih kupiš čist trdi pa k stiropor. men so ful dobri!polpetov pa tut jz nimam nevem kako rada ker so mi taki suhi, mah čudni so mi.

drgač pa nehejte se kregat no!vsak ma svoje mnenje glede vegetarjanstva pa mislm da ga tle ne bo spremenu. ne vem zakva se mormo zmerej zagovarjat no?!
  • 0
¡Que viva la salsa cubana!

IPB Image

#109 pinga

pinga

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3804 posts

Posted 14 November 2006 - 03:18 PM

sej smo se že nehal smile.gif
  • 0

#110 sahara

sahara

bailarina apasionada

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 9109 posts

Posted 14 November 2006 - 03:26 PM

no fino smile.gif
  • 0

IPB Image

#111 DiLeMa

DiLeMa

undercover peroksidna crna luknja

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 24041 posts
  • Interests:Zanimive Stvari

Posted 14 November 2006 - 04:25 PM

Ni treba sojinih tko dolg namakat - ene 15 minut v vroči vodi pa je kul.
  • 0
Ljubezen ni odraz enega samega dogodka, enega samega pogleda ali dotika. Ljubezen se v človeka prikrade počasi in potiho ... in potem se enkrat enostavno zaveš, da imaš nekoga neskončno rad. Zaradi množice vseh njegovih dejanj, pogledov, besed, dotikov, čutenj ... ki ga delajo takšnega, kot je. Mogoče se tega zaveš medtem, ko misliš nanj in ga neskončno pogrešaš, ali pa ko ga pogledaš v oči in v njih najdeš vse, kar obožuješ.

#112 sahara

sahara

bailarina apasionada

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 9109 posts

Posted 14 November 2006 - 04:50 PM

moja mami ponavad že prej namoč, preden gre v službo, pol pa naredi k pride dam - pa isto ni nč narobe z njimi biggrin.gif sj pomoje ni tok važn kok časa jih namakaš, glavn da jih. Dilema, kje pa jih ti kupuješ?mi smo jih včasih v merkatorju, če jih pa slučajno niso mel pa v kranju v eni bio trgovini, zj jih pa nikjer več ne dobimo...
  • 0

IPB Image

#113 sajk

sajk

Nebodigatreba :)

• Root Admin
  • PipPipPipPipPip
  • 5398 posts
  • Interests:Motorizem, fitness, tek, strelstvo, čedne forumašice :D itd.

Posted 15 November 2006 - 07:34 PM

QUOTE(sade @ 12. 11. 2006 - 17:06) View Post

sem pa ajz brala, da človeško telo ni narejeno za prebavo mesa, niti ni vsejedec, ampak rastljinojedec. temu primerno imamo dolgi prebavni trak, zobe... zdaj pa ne vem. če je res tisto kaj sajk govori ali ne.

Odkar pomnim so nas že v osnovni šoli pitali s tem ... na eni strani govedo z doolgim prebavni trakt, na drugi strani neka mesojeda reč menda pes, s kratkim prebavnim traktom ... no in vmes je človek kot "nekje vmes", vsejedec.

http://en.wikipedia.org/wiki/Human

http://en.wikipedia.org/wiki/Omnivore

Humans are animals who can consume both plant and animal products. Most biologists agree humans are omnivorous.

An omnivore (from Latin: omne all, everything; vorare to devour) is a species of animal who are "... generalized feeders, with neither carnivore nor herbivore specializations for acquiring or processing food, and who are capable of consuming and do consume both animal protein and vegetation."

No, seveda, tam piše da imaš tudi neke manjšine, ki mislijo drugače ... wink.gif

• 0

#114 bluberry

bluberry

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1350 posts

Posted 15 November 2006 - 09:59 PM

Levi papajo meso ker majo prebavni trak kratek in se hitro prebavi in ne gnije. V našem telesu kjer je pa prebavni trak-dolg (ali ni???koliko jaz vem je ogromno dolg biggrin.gif ) pa meso gnije-sej zato pa je splošno znano da se meso hitro ne prebavi..
Ekosistem je naredil krog prehranjevanja ki ohranja zdravo populacijo živali-prehranjevalni krog,za njih je to normalno ker se vseeno ohranja nivo živali, v bistvu je potrebno za normalno delovanje narave,ker ve poskrbeti zase ampak mi pa preveč posegamo v njoo..Po načinu življenja smo živali,ker pameti ne uporabljamo-živali vodi nagon,nas pa pohlep in udobje ter to kar nam vsiljujejo trgovci..pameti ne uporabljamo..potem pa pridejo ptičja gripa,pa bse,naravne katastrofe-vse zaradi našega sranja..ni čudno da je vse v znanosti in tehnologiji-brez nje si več ne vemo predstavljati normalnega življenja-tukaj se hudo služi,manipulacija za udobje je super faktor za keš -vedno nova zdravila,vedno novi postopki,možnosti...v kaj se bomo spremenili-v robote???narava bo uničena...in brez nje ne bomo morali živeti,če pa že pa resnično nesmiselno in mizerno,osamljeno ker to kar je bilo ustvarjeno je bilo z nekim razlogom,mi pa to uničujemo-samomor-bolezni,beda....tehnologija,egoizem-velika povezava.
  • 0

#115 Michelle

Michelle

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 2687 posts

Posted 15 November 2006 - 10:11 PM

Tudi jaz sem že 10 let vegetarijanka. Zanima pa me nekaj - a tisti, ki ste vegetarijanci jeste ribe? kaj pa mleko in jajca?
  • 0

#116 Errol

Errol

Sugga daddy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18453 posts

Posted 16 November 2006 - 08:30 AM

Hm, jaz pa z največjim veseljem jem meso. Včasih mi paše manj, včasih več. Nisem naklonjen argumentom ljudi, ki ne jejo mesa, da ga ne zato, ker imajo radi živali. Zaradi tega argumenta bi se taisti ljudje morali odpovedati še čemu drugemu, ne samo uživanju proteinov živalskega izvora. Imam znance, ki ne jedo določenih vrst mesa, npr. divjačine, tunine, jagnjetine, ker jesti to meso ni "fino" oziroma je to preveč balkansko (jagnjetina). Hvala Bogu je svet svoboden in vsakdo ima pravico razmišljati kot hoče in jesti tisto, kar mu je okusno. Meni je to validni argument.
  • 0

ESTOY FLOR DE ATORRANTE

UN CONTURSI MALEANTE

#117 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14253 posts

Posted 16 November 2006 - 01:31 PM

Ja jaz osebno ne uporabljam kozmetike testirane na živalih in usnja. Nosim pa še tisto kar imam od prej. Jem pa jajca(pazim katera kupim, da niso iz baterijske reje) in mlečne izdelke, ker jih obožujem. Se pa zavedam, da tam tudi mučijo živali. Začetek je in nekaterim živalim prišparam trpljenje, vseeno bolje kot da ne bi nobeni. wink.gif
  • 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#118 Špela

Špela

čajna žlička

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 29703 posts
  • Interests:making it happen. :)

Posted 16 November 2006 - 01:42 PM

QUOTE(frcica @ 16. 11. 2006 - 13:31) View Post

Ja jaz osebno ne uporabljam kozmetike testirane na živalih in usnja. Nosim pa še tisto kar imam od prej. Jem pa jajca(pazim katera kupim, da niso iz baterijske reje) in mlečne izdelke, ker jih obožujem. Se pa zavedam, da tam tudi mučijo živali. Začetek je in nekaterim živalim prišparam trpljenje, vseeno bolje kot da ne bi nobeni. wink.gif

že bila enkrat debata, ali pomeni, če izdelki niso testirani, ali tut posamezne sestavine niso. neprimerna mi je izjava, da zaradi tebe živali ne trpijo, bolj točno se mi zdi, če bi rekla, da ti osebno nisi udeležena pri trpljenju živali - ker verjetno nobene manj ne bodo zaklali, če ti ne ješ mesa. obstaja pa možnost, da se motim, jasno.
  • 0

“… People are rivers, always ready to move from one state of being into another. It is not fair, to treat people as if they are finished beings. Everyone is always becoming and unbecoming.” (Kathleen Winter: Annabel.)

Point of view is everything.(Kathleen Winter: Annabel.)

LIVE. LEARN.TRAVEL. LOVE.

#119 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14253 posts

Posted 16 November 2006 - 02:23 PM

Bolj sem to mislila kot dejstvo, da en manj je meso. Seveda je pa možno, da začne nekdo drug jesti meso in je izenačeno. Ni mi pa do kakega prepričevanja, da razlika je ali ni, v smislu da en ne more nič prispevati...
  • 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#120 Anja88

Anja88

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1321 posts

Posted 16 November 2006 - 03:03 PM

QUOTE(frcica @ 16. 11. 2006 - 13:31) View Post

Uh ja baterijska reja. V Nemčiji vem da je zakonsko prepovedana. Pri nas ni...vprašanja če bo, naša država ni usmerjana v zaščito živih bitij.

Pa sem gledla po merkatorju-niti ene šteke ni, da ne bi bla baterijske reje.

Katere ti kupuješ?
  • 0
IPB Image

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users