Jump to content

Photo

kaj študirate

• Please log in to reply
1733 replies to this topic

#1161 Braunkopf

Braunkopf

Little Miss Greedy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 21767 posts
  • Interests:sevanje anti-mojo občutij

Posted 28 August 2009 - 03:41 PM

Lahko dela, samo 25% ji bojo trgali za akontacijo. To pa ne glede kam se piše.
  • 0
Vuelvo al Sur,
como se vuelve siempre al amor,
vuelvo a vos,
con mi deseo, con mi temor.

#1162 Adriane

Adriane

Flesh for fantasy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 9883 posts

Posted 28 August 2009 - 04:00 PM

Jah, ne BK, ker bi pol mela status izobraževanja odraslih, jaz pa nucam študentskega, če čem delat, ker sem že 26.
Ne vem, kako je z akontacijo, a če bi vpisala VSŠ, mi je ne bi trgali. Preverjeno iz prve roke.

• 0

Do not pray for an easy life, pray for the strength to endure a difficult one.
Bruce Lee

yru-vinyl5_thumb.giftr-untitl.jpg

d035.gif

icon-33-32.png opera_volgae_malek

#1163 Braunkopf

Braunkopf

Little Miss Greedy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 21767 posts

Posted 28 August 2009 - 05:17 PM

Ena kolegica ima I.O. pa dela prek ŠS in ji ne trgajo akontacije. Samo je pa pod 26.
  • 0
Vuelvo al Sur,
vuelvo a vos,

#1164 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17287 posts

Posted 28 August 2009 - 05:25 PM

Sej. Do 26 lahko delaš s statusom, ki ga pridobiš z i.o. brez, da bi ti trgali akontacijo. Po 26tem lahko delaš samo s statusom študenta. Akontacijo pa takim po 26 s statusom študenta trgajo v primeru, da je od vpisa na dodiplomski študij minilo več kot 6 let oz. od vpisa na podiplomski več kot 4.

O delu preko servisa:

Za delo preko študentskega servisa moraš hkrati izpolnjevati dva pogoja:

1. preko napotnice lahko delajo naslednje kategorije oseb:

- osebe s statusom študenta v Republiki Sloveniji *

- osebe s statusom dijaka v Republiki Sloveniji, ki so že dopolnile 15 let

- osebe, ki so zaključile srednjo šolo v tekočem šolskem letu in bodo na podlagi vpisa na visokošolski zavod pridobile status študenta ob začetku novega šolskega leta

- osebe s statusom udeležencev izobraževanja odraslih, ki so mlajši od 26 let in se izobražujejo po javno veljavnih programih osnovnega, poklicnega, srednjega in višjega strokovnega izobraževanja

- državljani Republike Slovenije s statusom dijaka ali študenta v tujini (to se dokazuje s potrdilom o vpisu, izdanem po predpisih v državi tuje šole)

- študentje tujih univerz, ki v okviru mednarodnih izmenjalnih programov opravljajo študijske obveznosti v Republiki Sloveniji

*status študenta imaš, če imaš status na katerem koli visokošolskem ali višješolskem zavodu- torej na fakulteti (dodiplomski ali podiplomski študij), akademiji, visoki strokovni šoli ali višji strokovni šoli

2. Dodaten pogoj pri vsem tem pa je, da dijak ali študent ni zaposlen ali vpisan v evidenco brezposelnih oseb pri zavodu!

O akontaciji:
Akontacijo dohodnine, ki se od 1. 1. 2005 dalje odvaja od dijaških in študentskih zaslužkov, odvajajo študentski servisi in ne podjetja ali organizacije. Dijakom in študentom bodo podjetja lahko naredila uslugo z izplačevanjem dohodka do 400 EUR.

Akontacija dohodnine se odvaja za izplačila nad 400 EUR (95.856 sit), če dijak ali študent izpolnjuje pogoje za posebno osebno olajšavo. Če jih ne izpolnjuje, se akontacija v višini 22,5 % odvaja za vsako nakazilo, višje od 88,88 EUR (21.299,20 sit) (ker se po zakonu akontacija ne obračuna in ne odtegne v primeru, če je manjša od 20 EUR). Če je član nerezident, se 22,5 % akontacija dohodnine odvaja za vsako nakazilo ne glede na višino nakazila.

Kdo ni upravičen do posebne osebne olajšave za študente v višini 2.800 evrov?

* pavzerji (=osebe brez statusa študenta);
* udeleženci izobraževanja odraslih;
* osebe, ki so se vpisale na študij po dopolnjenem 26. letu;
* starejši od 26 let, pri katerih je od začetka študija minilo več kot 6 let na dodiplomski stopnji ali več kot 4 leta na podiplomski stopnji študija;
* nerizdenti.

To je to biggrin.gif
  • 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#1165 krneki

krneki

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11455 posts

Posted 02 September 2009 - 06:55 AM

jaz mam par vprašanj, različnih...

1.) Če nikoli ne padeš in ne pavziraš....Jst sem še po starem sistemu, pa me zanima to. Ko končam deveti semester, mi pripada pol leta za diplomo. A lahko tega pol leta podaljšam še za eno leto? Ker nisem padla in to pač in ker sem nekje slišala da se to da. A to pomeni da v tem podaljšanem letu imam status in prejemam Zoisovo štipendijo? Zanima me tudi ali je pogoj za podaljšanje to da mi ostane kak izpit?

2.)Po univerzitetni diplomi me zanima, kako lahko nadaljujem študij. Če prav razumem je to tako, da lahko nadaljujem študij na drugih faksih in sicer za stopnjo bolonjski magister. Kar mi moje stopnje izobrazbe ne poveča? Jst si to razlagam da če grem naprimer na ekonomijo delat magistra bolonjskega, da je to potem približno isto, kot da bi imela dve diplomi. Eno iz ekonomije in eno iz elektrotehnike? Če je pač ista stopnja izobrazbe....

3.)Lahko pa se vpišem tud direktno na doktorat?Kje je pa tuki catch?Ker sem gledala, UNi v ljubljani razpisuje meni izredno zanimiv interdisciplinarni doktorski študijski program statistika. In v pogojih za vpis piše da je kao dovolj univerzitetna diploma po starem sistemu. Hm? + ali sta tako magister kot doktorat za plačat in kakšne približno so cene tega? Najbrž je to plačljivo, če ne se ne bi toliko folka odločalo za mlade raziskovalce....

Hvala biggrin.gif
  • 0
"If it's meant to be, it will find a way."

#1166 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46032 posts

Posted 02 September 2009 - 01:03 PM

1. Na to vprašanje ti ne znam odgovorit, vem pa, da na našem faksu zadnje čase ful komplicirajo s podaljševanjem absolventa. Preveri kako je na tvojem.

2 in 3. Če si še nebolonjc se lahko vpišeš v bolonjski doktorat. Ta je za plačat, ampak (vsaj na naši smeri) 70% doktorskega študija sofinancira država. Koliko znaša na tvojem faksu bi moglo pisat v razpisu za podiplomski študij.
  • 0

#1167 Braunkopf

Braunkopf

Little Miss Greedy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 21767 posts

Posted 02 September 2009 - 01:37 PM

1. Mislim da ti bodo mirno podaljšali absolventa. Magari se zgovarjaš na ne vem kake razmere doma, težave z zdravjem, bilokaj. Zaslužiš si, si ful pridna.

Kolikor vem so do zdaj vedno podaljševali absolvente, bojda bodo zdaj to poadljševanje skušali omejit, ampak nihče od mojih kolegov še ni imel problemov s tem. Pomoje strožje ukrepe šparajo za bolonjce.

2. Bolonjski magister je ista stopnja izobrazbe kot diploma po starem sistemu, torej, ne, bolonjski mag. ti stopnje izobrazbe ne zviša.

3. Kot je napisala že Kalypso se podpilomske študije plača. Nekaj krije država, a to le v primeru da imaš dovolj visoko povprečje, plus izpite iz dveh mednarodnih jezikov.
Poleg tega je verjetno omejen vpis, oz. je št. mest npr. za ta doktorski študij omejeno in izbirajo kandidate z najvišjim povprečjem.

Pa ja, še nekaj let bo kao omogočen direkten vpis s staro diplomo na doktorski študij še po starem sistemu, medtem ko so pa že vsi magisteriji po bolonjskem sistemu. Samo ne poznam dovolj detaljno kake so omejitve.
  • 0
Vuelvo al Sur,
vuelvo a vos,

#1168 celia

celia

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1626 posts

Posted 02 September 2009 - 03:05 PM

"Štipendist lahko prejema državno štipendijo ali Zoisovo štipendijo eno leto za posamezen letnik na isti stopnji izobraževanja." - iz zakona o štipentiranju

Tako, da če podaljšaš ne boš prejemala štipentidije.

A absolvent pri vas traja samo pol leta?
  • 0

#1169 krneki

krneki

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11455 posts

Posted 02 September 2009 - 03:12 PM

kalypso in braunkopf, najlepša hvala za informacije smile.gif
  • 0
"If it's meant to be, it will find a way."

#1170 Anja88

Anja88

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1321 posts

Posted 02 September 2009 - 07:28 PM

Idealno je če najdeš šiht, pa magari za določen čas in narediš do konca fax izredno. Res ti bo šlo več €, ampak delovna doba ti bo tekla + zavarovanje etc.

Jaz sem bonus prepisa izkoristila in zdaj si tudi ne smem več privoščiti bluzenja. Bo treba bit priden. Če bi ga slučajno ubiksala bi šla KAMORKOLI delat, se zaposlila in potem dokončala fax ob delu.

Je pa normalno da ne moreš delati preko servisa. Pravzaprav komaj čakam, da ukinejo študentsko delo, to je za v bodoče bolje (isakanje službe). Zdaj ga tako izkoriščajo delodajalci, da je za znoret.
  • 0
IPB Image

#1171 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32321 posts

Posted 02 September 2009 - 08:38 PM

Tudi meni se zdi redna zaposlitev najboljša možna poteza, ko pride do tega, da ostaneš brez statusa.
Ker tisto vlečenje statusa v nedogled ti konec koncev čisto nič ne koristi... smile.gif
  • 0

#1172 bubbles

bubbles

čvekalo

• Člani
  • Pip
  • 481 posts

Posted 25 September 2009 - 03:03 PM

Eno vprašanje: kdaj se začne faks na pedagoški?? rolleyes.gif (urniki so fuull zmedeni) blink.gif

Sem gledala urnike a oni resno mislijo, ko recimo napišejo, da naj bi v 15 minutah prišla iz kardeljeve ploščadi do aškrčeve? ohmy.gif

mislm sej ni tok delč, sam haloo, dej mi pou ure blink.gif
  • 0

#1173 DiLeMa

DiLeMa

undercover peroksidna crna luknja

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 24041 posts
  • Interests:Zanimive Stvari

Posted 25 September 2009 - 03:06 PM

Pri nas (FF MB) še vedno ni novih urnikov (itak so jih že lani dali takorekoč zadnjo sekundo), niti nikjer ne piše, kdaj se fax začne.

Kokr sem spremljala forum sem prebrala, da je na nekaterih faxih letos prvi šolski dan v ponedeljek, 5. oktobra.
  • 0
Ljubezen ni odraz enega samega dogodka, enega samega pogleda ali dotika. Ljubezen se v človeka prikrade počasi in potiho ... in potem se enkrat enostavno zaveš, da imaš nekoga neskončno rad. Zaradi množice vseh njegovih dejanj, pogledov, besed, dotikov, čutenj ... ki ga delajo takšnega, kot je. Mogoče se tega zaveš medtem, ko misliš nanj in ga neskončno pogrešaš, ali pa ko ga pogledaš v oči in v njih najdeš vse, kar obožuješ.

#1174 Princeska

Princeska

drama queen

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16360 posts

Posted 25 September 2009 - 03:12 PM

QUOTE(bubbles @ 25. 9. 2009 - 16:03) View Post

Eno vprašanje: A se faks tudi za bruce začne že 28. septembra na Pedagoški?? rolleyes.gif (urniki so fuull zmedeni) blink.gif

Sem gledala urnike a oni resno mislijo, ko recimo napišejo, da naj bi v 15 minutah prišla iz kardeljeve ploščadi do aškrčeve? ohmy.gif

mislm sej ni tok delč, sam haloo, dej mi pou ure blink.gif

Kera smer boš?
Začne se 1.10, ne se obremenjevat z urniki, itak se na pef v 1. tednu še 10x spremenijo.

Naš je itak zmeri polom... sploh na tej smeri, kjer je itak pol prfoksov izrednih in z vseh koncev slo. Cele dneve bom na faksu,v ponedeljek od 8h do 21h. Men sploh bus po 20.uri ne vozi več, LOL

Itak pa ne vem ker urnik gledat, ker sploh še ne vem na kero smer sm sprejeta, POLOM!
  • 0
"First make it in your head. And then you can make it anywhere."

#1175 bubbles

bubbles

čvekalo

• Člani
  • Pip
  • 481 posts

Posted 25 September 2009 - 03:23 PM

Ja ful mi je blo čudn, ker sem dala pod pravi letnik, pa je že kr bilurnik od 28.9. naprej huh.gif .

Do zdej sem komi dojela, da je za vsak predmet posebej napisan biggrin.gif lol.
  • 0

#1176 Princeska

Princeska

drama queen

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16360 posts

Posted 25 September 2009 - 04:11 PM

Aja bubbles, to za lavfanje iz enega konca na drugega je pa res. Mi smo morali v pičlih 10min priti iz BTCja na Kardeljevo.
Če si šel z busom, si itak zamudil, na začetku smo hodili peš in itak zamudili, kasneje je par folka hodilo z avti in smo se zbasali, pa tudi prfoksa nas je vozila biggrin.gif
  • 0

#1177 bubbles

bubbles

čvekalo

• Člani
  • Pip
  • 481 posts

Posted 25 September 2009 - 08:36 PM

heh, ja se bo treba pač znajdt ane:) Ej princess kje si ti zvedla kdaj moraš pridet prvi dan na faks? So ti kaj domov poslali ali na netu al kje? ker vrjetno ma cela pedagoška podobn sistem. oops.gif smile.gif

Sej se verjetno obremenjujem za brezveze, ampak mi res ne gre v glavo zakaj je tko urnik napisan ermm.gif

EDIT: Aha sm že našla, so stan dopolnil:D
  • 0

#1178 Princeska

Princeska

drama queen

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16360 posts

Posted 25 September 2009 - 10:41 PM

Mislim, da smo domov dobili pismo, če en pa čekiraj spletno stran kak dan prej. Okol 10h bo pomoje.
  • 0

#1179 bubbles

bubbles

čvekalo

• Člani
  • Pip
  • 481 posts

Posted 25 September 2009 - 11:36 PM

thanks.gif
  • 0

#1180 Plain Jane

Plain Jane

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13529 posts

Posted 01 October 2009 - 06:41 PM

Jaz mam pa par vprašanj, upam da mi bo kakšna pravnica (ali pa tudi ne) znala mal pomagat, ker sem čis izgubljena.
Torej, moji občutki prvega dne so zaenkrat malo mešani, upam da se bom kmal ufurala. biggrin.gif
A lahko kej več poveste o profesorjih, pa tko nasplošno? Aja, a zna katera raztolmačit tale urnik, ker men reees ni jasen? Ne moreš met vsak dan od osmih do sedmih/osmih, no.
Predavanja sicer niso obvezna (vaje pa so), samo ne bi pač spuščala predavanj in šla potem naslednji dan pa ne bi vedla, kaj so delal prejšnji dan (razen, če sta ne vem, dva profesorja za en predmert pa se odločiš kam greš-v primeru, da enako obravnavata snov?). Al kakšen je to sistem, sej sploh ne vem. Pa ko je urnik a ne, pa so vmes ene luknje a to pomeni da so dejansko luknje al so tisti znakci kao je enako kot zgoraj (kako sem to povedala, jao laugh.gif ) Nekak si ne predstavljam bit cel dan na faksu vsak dan. hmm.gif
Smo kao v dveh skupinah, dopoldanska pa popoldanska, samo jaz iz tega urnika ne razberem glih kaj je za kero skupino. Al je možno da je od osmih do dveh za dopoldance, potem naprej pa za popoldance? woot.gif Pa zakaj sta dve razpredelnici za en dan, to mi tud ni jasno (aja je ja, eno so predavanja eno pa vaje, kaj pa pol? Na kaj greš?). A lahko (jaz sem padla med popoldance) hodim na predavanja tud dopoldne? Sej to je načeloma vseen a ne?
Kaj pa glede vaj? Kaj se tam sploh dela (jaz vedno pomislim na fiziko pa kemijo v gimnaziji k smo mel vaje laugh.gif )? Pa k piše 3. skupina, 5. skupina itd. kako veš v keri si? A to kej naknadno povejo? Danes nam namreč niso.
Hvalaaa vsem!
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users