Jump to content

SLOVENIJA - novice, članki, kolumne, blogi, mnenja

• Please log in to reply
4611 replies to this topic

#1141 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23353 posts

Posted 21 October 2012 - 11:11 PM

Tudi jaz sem pogosto sumičava do teh na TV, ampak se zavedam da je izmed toliko in toliko primerov nekdo sigurno že toliko obupan, da mu je izpostavljanje v javnosti zadnja rešilna biljka.Predstavljaj si, koliko ponosa morajo ti ljudje požret.

Ja, se strinjam. Se tako izpostaviti na tv ni kar tako in je treba veliko ponosa požret. Tudi zato, ker večina ljudi raje skriva svojo revščino. Pomoje se en pošten človek ne bo šel kar tako kazat na tv in mora biti res hudo in zadnja rešitev, da gre na tv.

Se strinjam s tem, ko pravite, da veliko ljudi izkorišča sistem ....

Drugače pa jaz darujem včasih, če le lahko. Ko je še bil Mario in so vsako nedeljo zbirali denar za družine, sem vedno darovala,
sicer res en drobiž, ampak nekaj je pa le bilo. :) Rada dam, če le lahko ...

Oprah je enkrat v svoji oddaji rekla: Poverty is just 2 paychecks away. In se s tem strinjam, kaj če oba starša čez noč ostaneta brez službe
(to se je dogajalo recimo na Primorskem, ko je šel MIP v stečaj; poznam primere, ko so tam bili zaposleni oče, mama in še dedek).
Takih zgodb je ogromno, in jaz vedno poskusim biti sočutna, in se trudim ne obsojati na prvo žogo, kajti kaj veš kakšne zgodbe so
v ozadju ...

Se pa spomnim ko sem se pred leti decembra sprehajala po Ljubljani, bilo je prelepo, praznično vzdušje ... in sem pred Namo videla
enega starega možakarja, kako je prosjačil. Ko sem mu dala en evro, je začel od ganjenosti jokati. Prav solze so mu tekle po licu, tega
prizora si ne morem in ne morem izbiti iz glave. Kako mi je s pogledom pokazal, kako zelo mi je hvaležen, in ni mogel skriti veselja,
in je začel jokati ...

V naših koncih je tudi ena družina s tremi otroki in so za njih zbirali denar pri Mariu. Jih poznamo, ker je žena doma iz našega kraja, moža tudi pozna moj oče. S tistim denarjem so potem baje kupili novega Golfa. Vsaj govorice so bile take. Pač imeli so nov avto, kmalu po tem, ko se je ta denar zbiral.

Seveda pa ni vse za metat v isti koš. S temi, ki prosjačijo na ulicah pa imam jaz bolj slabe izkušnje in zato ne dam nikomur več nič. Ponavadi itak zagonijo za alkohol. Čeprav take, ki rabijo za pijačo ali droge ponavadi že takoj vidiš. Ponavadi ti, ki hodijo okoli, prosijo za denar, ker so kao lačni. Bi jim šla kupit za jest, denarja pa ne dam, ampak je ponavadi tako, da hočejo denar, tako da se potem ve, koliko je ura. Enkrat sem šla zvečer čez tržnico v LJ in je nasproti prišel nek možakar srednjih let in me prosil, če imam kaj drobiža. Sem ga vprašala, zakaj ga rabi. Je rekel, da je lačen. Sem ga povabila, naj gre z mano do trgovine in mu kupim sendvič ali nekaj. In je že začel nekaj mutit, da ne, da bi raje denar, jaz pa sem mu še naprej težila, da zakaj ga bo porabil. :D Potem je rekel, da bi si rad kupil čokoladno mleko. :lol: Sem vztrajala, naj gre z mano do trgovine in mu kupim. Potem pa je priznal, da so s kolegi žejni in bi radi kupili vino. :lol: Sem mu povedala, da za alkohol pa mu žal ne bom dala denarja in sem se poslovila.

Enkrat pa je na podhodu na železniški v LJ do mene pristopil en mladenič, ki je zgledal urejen, čist in me je prosil, če imam kak evro, da mu je zmanjkalo denarja za karto za vlak do Celja. Da si je prej v trafiki kupil nekaj za jest in za pit, zdaj pa mu manjka nekaj evrov za karto in da mora nujno it v Celje, ker ima očeta tam v bolnici, ki ima meningitis in zdaj ga je še kap zadela. Sem mu dala en evro ali dva. No, jaz sem šla tudi z vlakom do Celja in je bil to edini vlak v naslednjih nekaj urah. Ko sem šla v Celju dol sem prav gledala, če ga bom kje videla, ampak ga ni bilo. Ne vem, kako sem mu lahko nasedla. Pa šele takrat mi je kapnilo, da bi se lahko s sprevodnikom probal zmenit in mu razložit situacijo, če bi že bilo res. Se da, da ne plačaš, če nimaš denarja, sprevodnik ti izpolni nek listek, vpiše tvoje podatke, št. osebnega dokumenta in vse in potem sicer z dodatkom plačaš na katerikoli postaji v Sloveniji. Bi mu lahko to takrat povedala, če bi se spomnila. Me zanima, kako bi odreagiral.
  • 0

"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."

#1142 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 22 October 2012 - 12:14 AM

Jaz ne dajem denarja na ulici. Ne v Sloveniji, sploh pa ne tukaj v Parizu. Tukaj je res ogromno ljudi, ki prosjačijo in niti pomislim ne, da bi jim dala.

Včasih dam dobrim glasbenikom, ki igrajo na ulici (v Sloveniji predvsem), tukaj v Fr pa je prava groza, ker hodijo s temi harmonikami okoli in si na playback dajo neko muziko pa zraven malo pritiskajo na tipke. Včeraj sta na metro prišla dva fanta, okoli 30 let sta morala met in sta tako grdo pela, da sem se prestavila v drug vagon. Ampak ok, vsaj nekaj delajo, ne prosjačijo na suho.

Moj point je pač, da jaz ljudem NE zaupam. Nekatere tukaj imate take izjave, da ne vem ali to malo pretiravate, ali ste res tako dobre po srcu/naivne. Naša družina pozna kar nekaj ljudi, ki so precej ubogi, ker pač mama in oče izhajata iz takih krajev, kjer je ogromno revščine. Pa jim pomagamo na drugačen način. Jaz vedno svoja oblačila, ki jih več ne nosim, ampak so lepo ohranjena dam punčkam, oče jim ves čas zastonj pomaga pri pravnih stvareh, dostikrat jim damo tudi hrano... Take stvari pač. Jaz denarja tem ljudem, ki se izpostavljajo na TVju pač ne dam. Ja, čutim neko sučutje, ampak se potem oglasi moja racionalna stran, ki pa ne zaupa ljudem.

Rada bi še poudarila, da me moti, ker ljudje apriori mislijo, da morajo pomagat drugim ljudem, ki so v življenju sprejeli milijon napačnih odločitev. Ja, dogajajo se tragedije, ampak ogromno je pa enostavno neumnih ljudi, ki sprejemajo napačne odločitve in ne razumem zakaj jih moramo potem drugi ljudje ven vlečt?
  • 0
Viens, reste ici!

#1143 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 22 October 2012 - 07:08 AM

Rada bi še poudarila, da me moti, ker ljudje apriori mislijo, da morajo pomagat drugim ljudem, ki so v življenju sprejeli milijon napačnih odločitev. Ja, dogajajo se tragedije, ampak ogromno je pa enostavno neumnih ljudi, ki sprejemajo napačne odločitve in ne razumem zakaj jih moramo potem drugi ljudje ven vlečt?

Ja tukaj vidiš se pa pokaže razlika med tvojim in mojim razmišljanje. Tudi ne dajem denarja vsem, itak, Kralje ulice včasih kupim. So tudi mene že nategnili na
suho, se razume, da rabijo za vlak, za ne-vem-kaj, pa je potem tisti moj prispevek šel v grlo ali po žili. Nimaš kaj, ljudje bodo vedno zlorabljali svoj 'položaj'.

Če dam jaz nekaj evrov na mesec v dobrodelne namene, se to pri meni nič ne pozna. Pač upam in si mislim, da bo ta denar nekomu vsaj malo pomagal
k lepšemu življenju, se pa nikoli ne obremenjujem s tem, da me je nekdo pač izkoristil. Če bi se, niti dala ne bi. :)

Je ogromno tragedij, in se ne strinjam s tam, da neumni ljudje sprejemajo neumne odločitve. Kaj sploh to je? Lahko tudi ti danes sprejmeš odločitev,
za katero se bo čez leta pokazalo, da je bila neumna.
Najbolj se me sicer dotaknejo zgodbe, kjer je kakšna bolezen prisotna, kakšen otrok .... tam pa res ne morem ostati ravnodušna. Lahko recimo
darujete kakšen evro, ko zbirajo za kakšen stroj, voziček, itd. .... ki si ga ljudje z lastnim denarjem ne morejo kupiti, če že ne zaupate
raznim zgodbam. Ali pa darujete za živali, recimo, tudi to je lepa gesta. :)
  • 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

#1144 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14269 posts

Posted 22 October 2012 - 07:28 AM

Je ogromno tragedij, in se ne strinjam s tam, da neumni ljudje sprejemajo neumne odločitve. Kaj sploh to je? Lahko tudi ti danes sprejmeš odločitev,
za katero se bo čez leta pokazalo, da je bila neumna.

Podpis!
  • 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#1145 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 22 October 2012 - 10:25 AM

Jaz v dobrodelne namene dajem samo za živali, Vsak mesec nakažem določeno vsoto, potem pa še ob kakih "posebnih" dogodkih ali kakih hujših novicah, dodatno nakažem.

Ljudem ne dajem denarja, niti nobenemu društvu. Edino svoje obleke in obutev, kar je v redu, nosim na Karitas.
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#1146 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14269 posts

Posted 22 October 2012 - 11:39 AM

Že nekaj časa nazaj sem brala članek nekega teoretika(pozabila kje, kdo,...), da smo ljudje čudna vrsta, ker ne poskrbimo prej za svojo vrsto, ampak jih je vedno več takih, ki jih bolj ganejo živali in damo lažje njim. Se mi je zdelo zanimivo razmišljanje, nikakor pa ni to obsojanje z moje strani.
  • 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#1147 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 22 October 2012 - 11:44 AM

ampak jih je vedno več takih, ki jih bolj ganejo živali

Zanimiva ugotovitev, ampak se ti zdi? Meni ne, prej obratno. Pa jaz delujem na princip da so živali nemočna bitja, v 100% žrtve in nekriva (kar za človeka ne moremo rečt v tako visokem odstotku, nikoli) in odvisna od nas, nemočna.
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#1148 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14269 posts

Posted 22 October 2012 - 11:57 AM

Se mi ja, po drugi strani pa tistih, ki so kruti do njih ni manj. Največ pa je tistih, ki se obrnejo stran.
Delujem po istem principu kot ti, lažje dam za živali kot za ljudi. Imam včasih slabo vest zaradi tega.
  • 0

#1149 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 22 October 2012 - 12:08 PM

Jaz z največjim veseljem in lahkoto pomagam živalim, na bilokak način. Glede ljudi je pa že drugačna zgodba.
Redkokaj se me dotakne - najbolj sicer, če je prisotna kakšna bolezen, vem, da so to izjemno hude zadeve in
potegnejo marsikaj za sabo, nasploh sem pa precej indiferentna in kar ljudomrzne narave, bi lahko trdila - a menim,
da večinoma upravičeno. Sicer tudi jaz podarjam oblačila, pa že sem nakazovala parkrat za določene primere, kjer
je bil razlog bolezen, ampak večinoma me pa stvari, ki jih opisujete, preprosto ne ganejo.
Če strnem - zadeve glede živali me izjemno ganejo, se me dotaknejo, glede ljudi pa nasploh ne - in nimam niti malo zategadelj slabe vesti.
  • 0
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">“Someone once told me the definition of Hell: </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>
<p style="text-align:center;"> </p>

#1150 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 22 October 2012 - 12:15 PM

Podpis pod zadnji stavek.
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

• Guests

Posted 22 October 2012 - 12:23 PM

Jaz tudi več za živali naredim in se strinjam s Sarah, da živali pa res so popolnoma nemočna in nedolžna bitja.

Ana, jaz niti pod razno nisem naivna, ljudem pa sploh ne zaupam....ampak najbrž imam drugačno definicijo te besede kot ti. Ljudem ne zaupam v smislu "kam sem tista tri trupla zakopala", če me pa kdo hoče nafehtat za evro, ki ga bo potem zapil, se pa ne počutim ravno nategnjene do konca. Tako kot je Kinky napisala, no.Tudi jaz vedno kupim Kralja ulice (ampak sem redko v Lj....če bi bila vsak dan, bi bila pesem drugačna, predvidevam), drobiž dam pa vedno, če me kdo prosi.

Pripomnila bi še nekaj. Ene par vas je napisalo, da bi lahko ti ljudje našli kakšno priložnostno delo. Sicer se strinjam, ampak vsak zaslužek se potem trga od podpore (razen, če je na roke denar), če pa "preveč" priložnostno delaš, pa lahko tudi izgubiš podporo za kakšen mesec ali dva. Enostavno se ljudem ne splača reskirat. Vse te dohodke (tudi invalidnino npr.) ti trgajo od podpore. Vsaj v naši občini, no. Ker nisem sigurna, ali imajo to vse občine urejeno enako ali ne.

Frčica, jaz pa nimam slabe vesti zaradi tega, ker dam rajši za živali.Kot prvo so res nemočne, kot drugo so pa zelo hvaležne. Ljudje pa v večini niso. Nikoli ne nakazujem za ljudi, ki se pojavijo v medijih, dam pa včasih kakšnim znancem, ki imajo manj kot jaz. Če si lahko privoščim, seveda.
  • 0

#1152 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14269 posts

Posted 22 October 2012 - 12:33 PM

Meni pa nekateri se smilijo, ne pa vsi po vrsti. Predvsem otroci se mi. Ne razumem v bistvu, da živali se nekomu smilijo, ker so nemočne in nedolžne, otroci pa po drugi strani, isto nemočni, nebogljeni in nedolžni, ne.
Jaz na cesti redko komu še dam denar. Kako leto nazaj sem mislila dati 1 evro enemu, pa me je nadrl, da to še za testenine v gostilni ni. wtf? nisem jaz socialna ustanova. Je pa fant dal tudi 20 evrov, ko ej videl nekoga, ki ej brskal za hrano po smeteh.
  • 0

• Guests

Posted 22 October 2012 - 12:52 PM

Jaz ti težko razložim to glede otrok. Saj se mi smilijo, ampak ne na tak način kot živali. Pri otrocih nekako vem, da jim bo nekdo pomagal.Veliko več pravic imajo kot živali.Nekako se mi zdi, da večino ljudi bolj prizadane otroško trpljenje kot pa trpljenje živali. Zato jaz rajši živalim pomagam. Plus da otroci nimajo lepe dlake pa takih ušeskov al pa kril....pa to....Pa govorijo. (zdej se zezam.....sori).
  • 0

#1154 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14269 posts

Posted 22 October 2012 - 12:56 PM

Te razumem kaj hočeš povedati, mene se tud živali bolj dotaknejo, pa ne vem zakaj. Ne bi pa mogla nikakor rečt, da se me otroci ne.
  • 0

#1155 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 22 October 2012 - 01:07 PM

Če izhajam iz sebe in malo tako pomislim, bi rekla, da me dojenčki/otroci ganejo manj, ker so
človeška bitja, večinoma mi niso simpatični in v njih vidim bodoče potencialne 'škodljivce' in idiote (haha).
Se najdejo izjeme, ampak te so IZJEMNO redke.
  • 0
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">“Someone once told me the definition of Hell: </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>

• Guests

Posted 22 October 2012 - 01:09 PM

To sem jaz hotela na lepši način povedat. Otroci so mali ljudje. Zato me mogoče živali bolj ganejo.
  • 0

#1157 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 22 October 2012 - 01:15 PM

Otroci so nedvomno mnogo manj krat prepuščeni sami sebi, če sploh kdaj. Govorimo za tukaj, naše okolje recimo.
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#1158 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14269 posts

Posted 22 October 2012 - 01:25 PM

Fluffy, Ekaterina, s tega stališča vaju razumem.
Sarah, imaš prav.
  • 0

• Guests

Posted 22 October 2012 - 03:03 PM

Otroci so nedvomno mnogo manj krat prepuščeni sami sebi, če sploh kdaj. Govorimo za tukaj, naše okolje recimo.

Močno upam, da vse govorimo za naše okolje. Ker si ne morem predstavljat, da bi katera od nas ne imela sočutja za tiste otroke (ali če smo že pri tem.... za ljudi), ki umirajo od lakote in žeje.
  • 1

#1160 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 22 October 2012 - 03:26 PM

Jaz sem takrat za poplave na Gorenjskem dala 20 evrov, fant pa kar 100. Pač kar sva si takrat lahko privoščila.

Za Animal Angels dajem po 10 evrov vsake 3 ali 4 mesece, pa Amnesty Internation podpiram s 5 evri na mesec. Ampak OK, to ni najboljši primer za dobrodelnost.
  • 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users