Jump to content

Photo

MATURA

• Please log in to reply
4072 replies to this topic

#1121 DiLeMa

DiLeMa

undercover peroksidna crna luknja

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 24041 posts
  • Interests:Zanimive Stvari

Posted 24 May 2008 - 03:06 PM

Itak sem se, sej sem se že morala zdavni. Sam sem dala neki v LJ in neki v MB, to pa lahko.
  • 0
Ljubezen ni odraz enega samega dogodka, enega samega pogleda ali dotika. Ljubezen se v človeka prikrade počasi in potiho ... in potem se enkrat enostavno zaveš, da imaš nekoga neskončno rad. Zaradi množice vseh njegovih dejanj, pogledov, besed, dotikov, čutenj ... ki ga delajo takšnega, kot je. Mogoče se tega zaveš medtem, ko misliš nanj in ga neskončno pogrešaš, ali pa ko ga pogledaš v oči in v njih najdeš vse, kar obožuješ.

#1122 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17088 posts

Posted 24 May 2008 - 03:12 PM

Aha, kapito. biggrin.gif
  • 0
Če že delaš bedarije naj se ti vsaj posrečijo!

[Napoleon]

#1123 Hevea

Hevea

Chocolate desintegrator

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12163 posts

Posted 24 May 2008 - 03:20 PM

Šumeči in momljajoči listening comprehension v najredkejših gorskih narečjih so skoraj pravilo pri maturi iz angleščine. Če pa je govor razumljiv, v ozadje zagotovo vtaknejo žvenketanje kozarcev, deročo reko ali podivjano množico, samo da se ne šteka. Tu ni pomoči.
  • 0

There are no limits to what you can accomplish when you are supposed to be doing something else.

#1124 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 24 May 2008 - 03:25 PM

QUOTE(tašika @ 24. 5. 2008 - 15:45) View Post

Kaj ste pa dale pri word formation za philosophy. Jaz sem bila u dilemi al bi dala philosophical ali philosophic, pa sem dala ker slednje.

Philosophic means the same as philosophical.
thumbup.gif

• 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

#1125 DiLeMa

DiLeMa

undercover peroksidna crna luknja

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 24041 posts
  • Interests:Zanimive Stvari

Posted 24 May 2008 - 04:01 PM

QUOTE(Hevea @ 24. 5. 2008 - 16:20) View Post

Šumeči in momljajoči listening comprehension v najredkejših gorskih narečjih so skoraj pravilo pri maturi iz angleščine. Če pa je govor razumljiv, v ozadje zagotovo vtaknejo žvenketanje kozarcev, deročo reko ali podivjano množico, samo da se ne šteka. Tu ni pomoči.

Jaz se bom polulala. lol1.gif Prav dan si mi polepšala s tem postom. thumbup.gif
  • 0
Ljubezen ni odraz enega samega dogodka, enega samega pogleda ali dotika. Ljubezen se v človeka prikrade počasi in potiho ... in potem se enkrat enostavno zaveš, da imaš nekoga neskončno rad. Zaradi množice vseh njegovih dejanj, pogledov, besed, dotikov, čutenj ... ki ga delajo takšnega, kot je. Mogoče se tega zaveš medtem, ko misliš nanj in ga neskončno pogrešaš, ali pa ko ga pogledaš v oči in v njih najdeš vse, kar obožuješ.

#1126 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46106 posts

Posted 24 May 2008 - 04:02 PM

Punce, vsako leto dajo tak listening, da ga bolj malo razumeš. Drek. Pri nas se je zgodilo, da je celo nekaj mrknilo za par sekund. rolleyes.gif

Pa veliko sreče pri nadaljnjem pisanju!
  • 0

#1127 Princeska

Princeska

drama queen

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16360 posts

Posted 24 May 2008 - 06:58 PM

Ej budale, jst bi jih tožla za psihične psoledice. Jst sm bla zjutraj bleda kot stena verymad.gif Pa že 2 dni sm po 4h spala. In pol še takoj po maturi na 70-letnico letim. Pa kaj me mučjo vsiiiiii hmm.gif ermm.gif smile.gif

PREŽIVELA SEM.

Bralno razumevanje mi je šlo kr dobr, časi pa to tud, pa yeees ugibala sm philosophical smile.gif to mi deli. Glede slovnice mam kul občutek. Pismo je blo kul, pr eseju mi je šlo pa srednje. Sam vse sm črtala pa počičkala.

Glede 2. dela slušnega. O faaak. Pri nas so še nadzorni prof. z očmi zavijali. Ej kej tazga pa jst še v življenju nism mela. Skoz v šoli poslušamo, OK, sej dajo vedno kej čudnga, sam to dons pa LOL. K da bi tip skoz z roko na ustih govoril. Vse kar sem slišala, neki Knowledge, mother, temple, china, motorbikes, satelites. Sam itak najbrž niso tapravi odgovori.

Jst sm tud nekje napisala dinasty. A to je blo dejansko kej prov?

QUOTE(eve @ 24. 5. 2008 - 15:44) View Post

Nika, hvala. smile.gif Sej se mi je zdelo, da so ob devetih.
Še nekaj me zanima glede slovenščine:
A mi lahko ena, ki to zna, razloži, kaj zaboga je vezava, primik besednih zvez (pa še ena stvar je tukej lahko, sam nima pojma katera).

Tuki ne rabiš nč druzga kot gledat poved v celoti.

Če sta v povedi osebek+povedek, potem gre za ujemanje(Jan se uči.). Če sta povedek in predmet, je vezava(Bal se je psa.). Če pa prislovno določilo in povedek, pa primik(Bil je v gozdu.). V povedi je lahko tud kombiniran tip. (Daša gre v trgovino-tukaj maš ujemanje in primik)

Pa tuki je fajn vedet, da je pri ujemanju nadrejen osebek, ki vpliva na povedek (Oče gre v gozd. Prijatelja gresta v gozd.), pri vezavi je nadrejen predmetu seveda glagol(Videl je mamo. Smejal se je mami.), primik pa je nevtralen.

SORRY, mal sm po kmečko napisala tongue.gif
  • 0
"First make it in your head. And then you can make it anywhere."

#1128 Braunkopf

Braunkopf

Little Miss Greedy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 21767 posts
  • Interests:sevanje anti-mojo občutij

Posted 24 May 2008 - 07:28 PM

Pri Angli so zmeraj neka narečja pa čudni posnetki. Sam tista slovnična angleščina z nevtralnimnaglasom je čist preveč uizi, dajo ti pač neko realno situacijo, ko nekdo govori o nevemčeme v nevemkakem zabačenem narečju. Kolkor sem imela šanse speakat s folkom (sploh native speakerji) so vedno govorili na tak način. Edino tujci se je*emo z nevtralnim naglasom (kar kakim Nemcem in Italijanom ne uspeva najbolj biggrin.gif ), tko da za moje pojme je matura realna.
  • 0
Vuelvo al Sur,
como se vuelve siempre al amor,
vuelvo a vos,
con mi deseo, con mi temor.

#1129 Hevea

Hevea

Chocolate desintegrator

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12163 posts

Posted 24 May 2008 - 07:33 PM

Ja, ma je vseeno razlika če ti govoriš z native speakerjem v živo al pa poslušaš eno kaseto ubožne kvalitete. Tam maš še mimiko, in če kej slučajno en razumeš, ti bo ponovil itd. Sej tudi pri slovenščini ne govorimo s prekmurskim naglasom no. Meni se zdi za večino ljudi tisti listening malo prehud.

Ko smo že pri tem, na tekmovanju od angleščine v 3. letniku sm čula najbolj grozen listening comprehension EVER. Dve ženske sta sredi tuleče množice govorile z zelo močnim naglasom, za povrhu vsega pa je bla zadeva menda še blazno smešna in je pol listeninga zavzemalo glasno cviljenje in rezgetanje - v cvilečem in rezegatajočem tonu sta tudi govorili, da ne bo pomote. No in sedela sm v prvi vrsti, drito pred zvočnikom, ki je bil tako na glas, da je odmevalo vse naokrog. Jst sm misnla, da mi bo odneslo glavo, štekala sm pa pol kurca nič. laugh.gif
  • 0

There are no limits to what you can accomplish when you are supposed to be doing something else.

#1130 Princeska

Princeska

drama queen

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16360 posts

Posted 24 May 2008 - 07:34 PM

Ja dobr, narečje gor pa dol. Ampak da ti dajo pa tm eno šumenje na posnetku pa da si tip pomoje zakriva usta, ko govori. Bolano. Me zanima, kaj bodo pr dojči uvedel tongue.gif

Aja, Hevea, a si ti pisala lani SLO 5+3, če se ne motim? Kako ti je uspelo?
  • 0

#1131 Hevea

Hevea

Chocolate desintegrator

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12163 posts

Posted 24 May 2008 - 07:38 PM

Da, tako je. Nevem no kako mi je uspelo, nisem nikoli vidla svoje mature. Ampak eseji so mi vedno ful dobro šli, slovnica mi pa tudi ni delala problemov. Edina p*zdarija mi je blo ustno (piflarija), kjer sm se (priznam) zjokala, ko me je ženska začela zlobno zasliševat o nenormalnih podrobnostih. Ma nevem no. Sej pomojem boš ti tudi, se mi zdiš ful za slovenščino. Une plus tri pa se dobi pri eseju, če prav vem.
  • 0

#1132 Princeska

Princeska

drama queen

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16360 posts

Posted 24 May 2008 - 07:41 PM

Jah, ful je odvisno od eseja. Sej men so zmeraj šli pa tudi na maturi mi je šlo, samo itak je ful odvisno, kdo ti ocenjuje.
Sej slovnica ni tok težka, sam hitr se zafrkneš, ustnega se pa ne bojim tok, ker književnost pa res znam.

No, sej. Jst bom že s 4+2 zelo zadovoljna smile.gif
  • 0

#1133 Rafinesse

Rafinesse

čvekalo

• Člani
  • Pip
  • 304 posts

Posted 24 May 2008 - 08:00 PM

men je blo tut slušno ta drug del kr neki pa vsm ostalim tut...smo se kr začel smejat v razredu z ostalimi po prvem poslušanju.

drugače pa mi je prostora zmanjkalo za pismo in nisem oblike naredila kot bi bilo treba ker nisem vedela, da je samo ena stran za esej. v šoli smo namreč vedno pisali na dva lista in ni bil problem. zdej edino kar je mi ostane, da pišem na ric in prosim, da mi upoštevajo tisti list. tako so mi profesorji svetovali.
  • 0

#1134 Princeska

Princeska

drama queen

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16360 posts

Posted 24 May 2008 - 08:06 PM

Čaki, ne razumem, kam si ti to vse napisala?
  • 0

#1135 eve

eve

trance chick

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 10431 posts

Posted 24 May 2008 - 09:56 PM

QUOTE(Princeska @ 24. 5. 2008 - 19:58) View Post

Če sta v povedi osebek+povedek, potem gre za ujemanje(Jan se uči.). Če sta povedek in predmet, je vezava(Bal se je psa.). Če pa prislovno določilo in povedek, pa primik(Bil je v gozdu.). V povedi je lahko tud kombiniran tip. (Daša gre v trgovino-tukaj maš ujemanje in primik)

Pa tuki je fajn vedet, da je pri ujemanju nadrejen osebek, ki vpliva na povedek (Oče gre v gozd. Prijatelja gresta v gozd.), pri vezavi je nadrejen predmetu seveda glagol(Videl je mamo. Smejal se je mami.), primik pa je nevtralen.

SORRY, mal sm po kmečko napisala tongue.gif

Princeska, hvala. thumbup.gif
Aja, kaj pa še maš kako besedno zvezo: npr. tm so bli primeri podobno ptici, kitara s strunami in podobne. Kako pa tukej veš? hmm.gif
  • 0
Never allow someone to be your priority while you're just their option.

#1136 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17088 posts

Posted 25 May 2008 - 08:14 AM

Pri zapisu izgovora besed, kako veš kdaj se v zapiše kot w in kdaj kot M(narobe obrnjen w)?
  • 0

[Napoleon]

#1137 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 26029 posts

Posted 25 May 2008 - 08:49 AM

odvisno je od tega, katero črko maš spredaj/zadaj.

če je zvočnik V pred soglasnikom, je lahko za samoglasnikom ali ne zasamoglasnikom.

a) za samoglaglasnikom je kot dvoustnični u [siuka]
cool.gif ne za samoglasnikom maš pa spet 2 možnosti:

- če pred nezvenečimi glasovi (nezveneči nezvočniki: ta suhi škafec pušča) je M [Msak]
- če pred zvenečimi glasovi (VSI ostali soglasniki): w [wzeti, krwnička]
  • 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#1138 Princeska

Princeska

drama queen

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16360 posts

Posted 25 May 2008 - 09:14 AM

QUOTE(eve @ 24. 5. 2008 - 22:56) View Post

Princeska, hvala. thumbup.gif
Aja, kaj pa še maš kako besedno zvezo: npr. tm so bli primeri podobno ptici, kitara s strunami in podobne. Kako pa tukej veš? hmm.gif

Aha, tukaj pa ne gre za vezavo, primik in ujemanje, kot sem ti rtazložila zgoraj. Tista razlaga zgoraj je samo, ko preučuješ povedi!

Tebe tukaj zanima, če je prilastek ujemalni ali neujemalni.
Levi prilastek se samostalniku, ki sledi ujema v sklonu spolu in številu, medtem ko to ni nujno pri desnem.

S strunami bo torej neujemalni (lahko rečeš kitara s strunami, kitare s strunami), prav tako pa tudi podobno (podobno ptici, podobno pticam). Prilastek se namreč ne spreminja, kjub temu da smo spreminjali samostalnik v množino.

Levi je torej vedno ujemalni, pri desnem moramo pa malo razmisliti. Npr. če imamo ammm.... jopica iz volne, je isto oz. se ne spreminja, če rečemo jopice iz volne. Če imamo pa npr. ptica pevka in damo v množino - ptice, rečemo ptice pevke. Tukaj se pa prilastek spremeni in je ujemalni.
  • 0

#1139 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17088 posts

Posted 25 May 2008 - 09:26 AM

Naloga: Podčrtajte besedi, ki tvorita čisto zvočno timo z besedo zmerno

mizerno, mirno, eksterno, večerno, Erno, moderno

Pravilni rešitvi sta mirno in večerno. Zakaj mirno, jaz bi dala moderno?

Jao, slovenščina bo polom jutri. wacko.gif
  • 0

[Napoleon]

#1140 Princeska

Princeska

drama queen

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16360 posts

Posted 25 May 2008 - 09:50 AM

Ne, moderno definitivno ne. Zmerno ima ozki e, moderno širokega.

OK, večerno. Ampak mirno? Hmm.. ne gre mi v račun.
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users