Jump to content

Photo

Čiščenje - najučinkovitejša sredstva in tehnike za boj proti umazaniji v vašem domu

• Please log in to reply
1120 replies to this topic

#1101 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27531 posts
  • Interests:kaj te briga :O

Posted 01 June 2025 - 11:33 AM

Jaz norim zaradi zaščitnih krem in prosim za priporočilo v ustrezni temi - (baby/otroška) krema s ZF50, ki NE zapaca oblačil, ki se vpije in ne pusti mastnega in lepljivega občutka na koži in NE maši por. Sodeč po redditu (v enem trenutku sem imela 20 zavihkov odprtih in vse prebrala) ne obstaja (razen pri Korejcih, ampak jim ne zaupam, da je ZF res tako visok, kot piše), ampak poskusiti ni greh. :D LRP in Rilastil sta mi uničila celo goro oblačil.

Drugače mislim, da sem uspela spraviti ven včerajšnje fleke z bele bluze - takoj, ko sem lahko, sem fleke obilno namazala z belim sredstvom za pomivanje posode (ne vem kaj je bilo, Pril, Jar, nekaj navadnega, z modrim si nisem upala), dobro vtrla v blago, pustila, čez 10 minut natočila v lavor še vodo, malo prala ročno, da se je dobro spenilo, potem pa namakala ves dan in čez noč, sprala, vrgla v stroj in oprala ter dala na najmočnejše sonce. Ampak se mi tega absolutno ne da početi vsak dan, zato je enostavnejša rešitev, da menjam kremo.

Edit: Fakdisšit, pravkar jo je na več koncih pokakal ptič, medtem, ko se sušila na soncu, ne grem se več, zbogom bela oblačila.
  • 0
Everything you can imagine is real.
Pablo Picasso

#1102 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27957 posts

Posted 02 June 2025 - 09:32 PM

🙈

Jaz ne nosim belih oblačil, M. pa svoje majice preraste, tako da ko preveč porumenijo so ravno za odpis. Ne da se mi. Podpis pod Anouk sicer.

Mi je pa uspelo najti učinkovit deodorant, ki ne uničuje tkanine in ne pušča madežev. Kar dosežek. (Deo kristal in čez nasprejam najbolj običajen Nivein deodorant. Vsako zase ne zdrži dolgo proti neprijetnim vonjavam, kombinacija pa.)
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

#1103 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 26016 posts

Posted 03 June 2025 - 07:03 AM

Auc, Coco, sočustvujem. Jaz imam zdaj Altruist SPF 30, mi je najboljša do zdaj (uporabljam tudi pri sebi za obraz in za otroke). Zaenkrat še nisem opazila flekov na oblačilih, lahko pa riskiram eno staro bombažno majico in jo ekstra namažem pa dam prat, pa da vidim efekt. A pri tebi puščajo prav rumene fleke (LRP je rumen, če se prav spomnim) ali je problem kje drugje?
  • 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#1104 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27531 posts

Posted 03 June 2025 - 07:59 AM

Ja, LRP je res kot vanilijev puding in na začetku sploh nisem bila pozorna, dokler nisem ugotovila, da je nemogoče spraviti ven fleke. 🤦‍♀️ Rilastil recimo je bistveno bolj bela, pa je sestavinsko tam tam - rabimo pa konkretno zaščito, ker pri nas sonce res žge; se ga sicer izogibamo med 11. in 16.uro, ampak ne uspe vedno, in bi rada zaščitila kožo (sploh otroku, ker je že zdaj porjavela 🤦‍♀️). Sem preverila Altruist, ima avobenzen. Pa sem poskusila tudi s Tikinim trikom, da po nanosu počakaš, da se vpije (meni se nikoli NIČ ne vpije do te mere, da se ne bi preneslo na oblačila) in zafiksiraš s fiksirnim pudrom - razlike ni, samo občutek imam, da sem vsa zapacana.
Sodeč po reddit ekspertih je problem v avobenzonu/oxybenzonu/buthyl methoxydibenzoylmethanu/octocrylenu, ker so kemični UVA filtri na oljni osnovi, ki zapacajo tekstil, ko pa reagirajo z bakrom in železom v vodi se zažrejo v tekstil in se morajo odstranjevati z odstranjevalci rje.
  • 0
Pablo Picasso

#1105 _Planet_

_Planet_

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27957 posts

Posted 03 June 2025 - 09:51 AM

ko pa reagirajo z bakrom in železom v vodi se zažrejo v tekstil in se morajo odstranjevati z odstranjevalci rje.

:shock:
  • 0

#1106 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 86375 posts

Posted 03 June 2025 - 09:53 AM

A vse tako vneto vsakodnevno mažete otroke v SPF-jem? Midva ga skoraj nič, pa je kot cigo že od aprila, samo njega nikoli ne opeče tako, da bi bil rdeč. Do konca poletja bo kot druge rase, glede na kot, koliko je zunaj.

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#1107 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19318 posts

Posted 03 June 2025 - 09:57 AM

Mi tudi ne, mogoče bi pa morali. Se mu že ful poznajo rokavi in ovratnik.  :ph34r:

• 0

#1108 _Planet_

_Planet_

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27957 posts

Posted 03 June 2025 - 09:57 AM

^^ Tudi M.. Predvsem vratu mi je škoda. Ko je bil manjši, sem ga bolj skrbno, sedaj se mi pa ne da prepirati z njim še za to. Občasno pride sam in prosi, da ga namažem. Bo že. :roll:
  • 0

#1109 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17067 posts

Posted 03 June 2025 - 10:02 AM

S čim spravit mastni/oljni flek iz majice? Zadnjič sem si naredila ricinusov obliž, pa mi je prišlo na majico. Sem našpricala s Sagrassatore pred pranjem, pa je še vedno madež. Ne vem če bi dlje morala pustiti ali kaj. 

• 0
Če že delaš bedarije naj se ti vsaj posrečijo!

[Napoleon]

#1110 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27531 posts

Posted 03 June 2025 - 10:46 AM

Poskusi WD40.
  • 0
Pablo Picasso

#1111 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17067 posts

Posted 03 June 2025 - 01:41 PM

Hmm, se ne bi spomnila. A je prozoren? Ker majica je svetla. Chat mi je predlagal pasto sode in detergenta za posodo.

• 0
Če že delaš bedarije naj se ti vsaj posrečijo!

[Napoleon]

#1112 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27531 posts

Posted 03 June 2025 - 04:07 PM

Jaz imam v spominu, da je prozoren, ja, nisem pa 100%, je nekdo na redditu pisal, da je mastne fleke z bele srajce s tem uspel rešiti. Ma jaz imam malo čez glavo teh nasvetov o sodi bikarboni, ker v resnici redko kdaj pomaga za karkoli. :lol:
Lahko poskusiš z detergentom za posodo, meni je zadnjič bolj pomagal v boju z madeži od kreme kot Sgrassatore.
  • 0
Pablo Picasso

#1113 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17012 posts

Posted 03 June 2025 - 04:15 PM

A pol ti fleki od pudra res ne gredo ven al kaj.

Jaz imam pa ful rada bele majice.
  • 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

#1114 _Planet_

_Planet_

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27957 posts

Posted 03 June 2025 - 08:58 PM

Jaz na mastne madeže ponavadi nanesem tekoči Ariel pa operem na 40. Zna pa Ariel razbarvati oblačilo, sploh če ga pustiš čez noč/do naslednjega pranja (kar jaz rada počnem).
  • 0

#1115 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24720 posts

Posted 04 June 2025 - 10:48 AM

Imate kakšno idejo kako pa bi vosek od sveče spravila iz preproge/itisona? 

Z ognjem/vžigalnikom se ne upam tako blizu, da se ne bi še ožganina poznala

• 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#1116 Olivija

Olivija

Banana Bro

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 15247 posts
  • Interests:illustration, architecture, trees, cats, cats on trees...

Posted 04 June 2025 - 10:59 AM

Likalnik + robček, papirnata serveta? Maksimalno dol postrgat, kar je suhega, ostalo pa na ta način? Samo možno, da se bi potem masten flek poznal od stopljenega voska. 

Maaaa pri madežih skorajj da dvigam roke vznak od neuspeha - še tisto, kar mi uspe dol spravit, ponavadi razbarva tkanino spodaj. Sem ša večkrat jaz nepozorna, ker predolgo časa pustim ćistilo gor. Marsejsko milo mi je naredilo tak madež na bež majici, sem ga čez noč pustila gor, misleč da tega pa res ne rabim posebej spirat.

• 0

Odkriti srečo. Jo loviti in ujeti. Se prepustiti. Gledati z odprtimi očmi, vonjati, poslušati, se čuditi. Biti radoveden, ceniti lepoto in preproste, majhne in srčne stvari, srčne ljudi, trenutke. Čričke. Predvsem ne pozabi na čričke. Brez njih ni poletja.

#1117 Špela

Špela

čajna žlička

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 29871 posts
  • Interests:making it happen. :)

Posted 25 June 2025 - 04:02 PM

S čim čistite filtre od nape? Jaz sem zdaj čistila vse okoli, do filtrov niti prišla nisem, ker je tok umazano, fuj. Niti ni čisto, ker tega po mojem ni nihče pucal od vgradnje dalje. Sem se prav na Coco* spomnila. 🤭 Imam en degreaser pa čistilo za pečico, ta so ponavadi kr močna. Al namočim v toplo vodo pa detergent za posodo?
  • 0

“… People are rivers, always ready to move from one state of being into another. It is not fair, to treat people as if they are finished beings. Everyone is always becoming and unbecoming.” (Kathleen Winter: Annabel.)

Point of view is everything.(Kathleen Winter: Annabel.)

LIVE. LEARN.TRAVEL. LOVE.

#1118 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26154 posts

Posted 25 June 2025 - 04:39 PM

Jaz v stroju operem
  • 0

#1119 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12012 posts

Posted 25 June 2025 - 05:11 PM

Jaz bi z razmaščevalcem, potem pa v stroj. Če ga nimaš, bi ga pa ene parkrat prelila še z vrelo vodo.

• 0

#1120 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27531 posts

Posted 25 June 2025 - 07:04 PM

Vse našteto. Dobro, da si napisala, moram tudi jaz svoje malo očistiti. :')
  • 0
Pablo Picasso

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users