Jump to content

Photo

hujšaj z mano:)

• Please log in to reply
2378 replies to this topic

#1081 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26109 posts

Posted 24 November 2009 - 01:02 PM

http://tinyurl.com/y8d33ma biggrin.gif
http://tinyurl.com/yldubzu
  • 0

• Guests

Posted 24 November 2009 - 01:05 PM

Hehe, hvala. oops.gif laugh.gif

Tole sem zdaj našla na hitro:

Prebiotiki so hranila ali sestavine hrane, ki so za gostitelja (človeka) neprebavljiva, bakterije črevesne flore pa jih presnavljajo (razgrajujejo) ter s tem krepijo svojo rast in dejavnost. Spodbujajo dejavnost črevesnih bakterij, predvsem rast bakterij bacillus bifidus in laktobacila, ki so najpomembnejši za prebavo. Nase vežejo vodo (zato je blato mehkejše, njegov volumen pa večji) in spodbujajo gibanje črevesa ter s tem koristno vplivajo na refleks in pogostnost izločanja blata.

Prebiotik je osnova vsake dobre črevesne flore. Spodbujajo zdravo črevesje, ker podpirajo koristne črevesne bakterije. Ko se te okrepijo, prebava deluje dobro in počutje se izboljša. Ob nepravilnem prehranjevanju, ob uporabi raznih zdravil, je črevesno ravnovesje porušeno in koristne bakterije ne bodo opravljale svojih nalog. Zato jim moramo dodati prebiotik. Ta s svojim delovanjem izboljša presnovo in absorpcijo hranil v črevesju.
Prebiotike danes pogosto dodajajo prehrambenim izdelkom. Najpogosteje se dodajata inulin in oligofruktoza.

Gre za to, da prebiotiki delujejo kot nekakšno gnojilo, da se lahko pozitivne baterije v črevesju razvijajo in razraščajo, bohotijo, če hočete. tongue.gif Če recimo vnašaš probiotike, ne pa tudi prebiotikov, potem se ti probiotični sevi ne morejo razmnoževati in ko jih nehaš vnašati (oz. se zmanjša njihova količina zaradi nepravilne prehrane, jemanja antibiotikov - teh se je res treba čim bolj izogibati, ker v črevesju pobijejo vse, dobro in slabo), je potem spet sranje - prebava se upočasni, začne te napenjati, počutje je slabo, hranilne snovi ter vitamini in minerali se ne morejo asorbirati v telo prek črevesja itd. itd. Počasna prebava te pa spet lahko vrne v debelost. Torej, če poenostavim - želiš imeti cvetoč in zelen vrt in nakupiš vsa semena, sadike itd. in jih poseješ/posadiš v nikakvo, povsem izrabljeno prst. Kaj se zgodi? Lahko celo to, da nič ne zraste, ali pa je vse skupaj zelo ubogo. ermm.gif

Kot prebiotik sama (sedaj občasno, v času bolezni pač vsak dan) pijem Molkosan, kar tistega, ki pride v prahu z okusom pomaranče, narediš si ga kot npr. cedevito in spiješ. Gre za sirotko in se mi zdi, da je ta pripravek res najboljši za tovrtno zadevo.
  • 0

#1083 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17305 posts

Posted 24 November 2009 - 01:23 PM

Ančka tongue.gif tongue.gif tongue.gif tongue.gif tongue.gif

Hvala, Nila.
  • 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#1084 Izgubljena

Izgubljena

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 2544 posts

Posted 24 November 2009 - 03:42 PM

Nila, kot da bi jaz pisala!
Pri meni je vse enako, tudi glede sadja in mleka. Mleko se mi je dobesedno zagabilo odkar ga ne pijem več (pojem pa ogromno kislih mlečnih izdelkov), pri sadju moram biti zmerna in ga nujno kombinirati z jogurtom ali kruhom, če ne mi takoj cukr pade.
Jaz za razliko od tebe nisem črtala vseh belih izdelkov. Kruh jem polnozrnat in ržen, riž in testenine pa še vedno večinoma bele.
Ko zaživiš na tak način, se res lahko samo smejiš še tvojemu prejšnjemu "trpljenju". Tudi jaz pojem kakšen košček čokolade v PMS-ju, ampak obvezno vsaj 70%. Drugače mi sploh ne paše.
Jojjoj, ko se spomnim, da sem še kakšno leto, 2 nazaj pojedla vsak dan 100g mlečne čokolade ali enako količino čokoladnih piškotov... groza!
Nonstop sem imela težave z zaprtjem, odkar sem poštimala hrano niti 1x. Je pa res, da ima ogromen vpliv pri dobri prebavi gibanje. Če čutim, da se bliža zaprtje, grem na orbitrek za vsaj 10 min in mi dobesedno požene prebavo.
Je pa ena sladkarija, ki jo še vedno obožujem. In to je med. S skuto in grškim jogurtom. Božansko! smile.gif
Pa vsak dan vsaj kakšno skodelico zelenega čaja brez sladkorja. Pomaga pri splošnem počutju in zmanjšuje željo po sladkem.
  • 0
Kdor hoče videti, mora gledati s srcem. Bistvo je očem nevidno.

#1085 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27712 posts

Posted 24 November 2009 - 07:40 PM

QUOTE(Ancka Pomarancka @ 23. 11. 2009 - 12:22) View Post

ja, če ne spremeniš načina prehranjevanja, oziroma dejansko svojega življenja, potem je brezveze hujšat.

True, true!

QUOTE(Nila @ 24. 11. 2009 - 12:40) View Post

Aja, pa tudi preveč sadja mi škodi - gre za fruktozo, ki tudi zelo hitro dvigne nivo inzulina v krvi

Fruktoza za svojo presnovo ne potrebuje inzulina.
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

#1086 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23303 posts

Posted 24 November 2009 - 07:48 PM

Nila, a tale Molkosan se dobi v lekarnah? Kolk pa stane? Me kar zanima, da bi to probala, ker se mi namreč pogosto dogaja, da ne grem vsak dan na wc.
Se pa seveda strinjam s Sally in Ančko glede prehrane po končani dieti. Če se potem spet začneš nepravilno prehranjevat nima smisla.
Jaz pa sem se odločila, da ne bom hujšala po 90-dnevni dieti, ker mislim, da za zgubit ene 3 kg ni treba bit ravno 90 dni na dieti. Bom probala drugače. Namesto za večerjo sendvič bom raje solato, jogurt, muslije. Za zajtrk pa prav tako namesto kruha s čim bom sadje in jogurt. Pa kolikor bom mela čas še 1x ali 2x na teden v fitnes.
  • 0

"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."

#1087 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27458 posts
  • Interests:kaj te briga :O

Posted 24 November 2009 - 09:20 PM

Ej, Nila, spet jaz s kokosovo maščobo, haha. Tata jo je namreč kupil, ampak jaz nimam pojma, kako naj jo uporabljam pa v kakih količinah. Advajs pliz? smile.gif
  • 0
Everything you can imagine is real.
Pablo Picasso

#1088 Braunkopf

Braunkopf

Little Miss Greedy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 21767 posts
  • Interests:sevanje anti-mojo občutij

Posted 24 November 2009 - 09:25 PM

Jaz pa mislim da pri takih malih nihanjih kot jih imate punce tu, ni treba spreminjat načina prehranjevanja. To je bolj za primere ko se višek kil zaokroža na desetice. wink.gif

Malo manj cukra (v mojem primeru pira cry2.gif), pa več športa pa je.
  • 0
Vuelvo al Sur,
como se vuelve siempre al amor,
vuelvo a vos,
con mi deseo, con mi temor.

#1089 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27458 posts

Posted 24 November 2009 - 09:54 PM

V mojem primeru se govori o deseticah. laugh.gif Mislim, sem gledala slike od prvega, drugega letnika in ugotovila, da sem se zredila za 10kg. LOL. In ne, ni ta fora 'otroško telo se spreminja v žensko', ker sem že takrat bila precej razvita, daleč od okostnjaka. Jutri začnem, do maturanskega bom dala vse dol. cool.gif
  • 0
Pablo Picasso

#1090 Braunkopf

Braunkopf

Little Miss Greedy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 21767 posts
  • Interests:sevanje anti-mojo občutij

Posted 24 November 2009 - 09:55 PM

Veš zakaj si se zredila? Ker se otroško telo spreminja v žensko.
  • 0
Vuelvo al Sur,
como se vuelve siempre al amor,
vuelvo a vos,
con mi deseo, con mi temor.

#1091 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27458 posts

Posted 24 November 2009 - 09:59 PM

In zakaj se spreminjam v žensko samo v noge in rit (v bistvu sem v noge bolj kot moški, hahah. Ok, not funny, zadnjič mi je v fitnessu soigralka pribila "Stari S., ko te gledam iz tukaj si ko muško." YAAY) in ne recimo tudi v joške? Ker zdej je pa postalo FUL nesorazmerno - prej sem bila povsod bolj suha, tako da mini joškice niso bile tak problem, ampak zdej sem se povsod zredila, joškice pa ostale enako majhne.
  • 0
Pablo Picasso

• Guests

Posted 24 November 2009 - 10:13 PM

QUOTE(_Planet_ @ 24. 11. 2009 - 19:40) View Post
Fruktoza za svojo presnovo ne potrebuje inzulina.

No, ne vem točno, kako to poteka, samo ko sem nazadnje brala o tem, fruktoza ni tako nedolžna kot se zdi (vsaj kar se diabetikov in ljudi, ki želijo shujšati tiče). Brala sem tudi o povezavi fruktoze in inzulina, kakšna točno je, se pa žal ne spomnim. Če najdem te zapise, objavim. V bistvu je pisalo o GI in kako ta vpliva na delovanje slinavke.

Coco, kokosovo maščobo uporabiš pri kuhanju in peki. Če npr. pražiš čebulo, v posodo ne daš olje, ampak košček te maščobe. Če pečeš palačinke, ponev namastiš z enim malim koščkom te maščobe. In nenazadnje - jaz jo dam tudi v recepte za kakšna peciva, kjer piše, da uporabiš maslo ali margarino. Govorim pa o tisti kokosovi, ki nima vonja in okusa po kokosu. Skratka, uporabiš jo namesto drugih maščob pri kuhi, ne pa recimo na solati ali čem podobnem. laugh.gif

Edit: Marmelada, Molkosan lahko kupiš v Sanolaborju in v lekarni.
  • 0

#1093 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27458 posts

Posted 24 November 2009 - 11:34 PM

Ok, hvala.
  • 0
Pablo Picasso

#1094 _Planet_

_Planet_

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27712 posts

Posted 24 November 2009 - 11:55 PM

QUOTE(Nila @ 24. 11. 2009 - 22:13) View Post

No, ne vem točno, kako to poteka, samo ko sem nazadnje brala o tem, fruktoza ni tako nedolžna kot se zdi (vsaj kar se diabetikov in ljudi, ki želijo shujšati tiče). Brala sem tudi o povezavi fruktoze in inzulina, kakšna točno je, se pa žal ne spomnim. Če najdem te zapise, objavim. V bistvu je pisalo o GI in kako ta vpliva na delovanje slinavke.

http://www.cenim.se/118-a.html

V članku o glikemičnem indeksu živil ste v tabelici glikemičnih indeksov morda opazili, da ima sadje (npr. jabolko ali grenivka) nižji GI kot rjav riž ali krompir. Ste se vprašali, zakaj? Kako je to mogoče, če pa sadje vsebuje sladkor, riž in krompir pa kompleksne ogljikove hidrate? Odgovor ste ravnokar prebrali. Glikemični indeks pove, kako hrana, ki jo zaužijemo, vpliva na dvig krvnega sladkorja. Sadje ima na to relativno majhen vpliv, saj se večina fruktoze – še preden pride v sistemski krvni obtok – spremeni neposredno v MAŠČOBE!!!

Se je sadju torej treba povsem odpovedati?
Nikakor! A če je cilj optimizacija dejavnikov za izgubo telesne maščobe, je vsekakor vredno razmisliti o zamenjavi sadja s kompleksnimi ogljikovimi hidrati; minerale, vitamine in balastne snovi pa vsebuje tudi zelenjava.

Bolj kot odvračanju od uživanja sadja naj članek služi kot podlaga za razmislek o shujševalnih dietah, ki priporočajo sadje kot odlično živilo za odpravljanje odvečne telesne maščobe. Se vam sadna dieta še vedno zdi tako privlačna?
  • 0

#1095 sonchika

sonchika

Lučka

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 18483 posts

Posted 25 November 2009 - 08:55 AM

QUOTE(Coco* @ 24. 11. 2009 - 21:20) View Post

Ej, Nila, spet jaz s kokosovo maščobo, haha. Tata jo je namreč kupil, ampak jaz nimam pojma, kako naj jo uporabljam pa v kakih količinah. Advajs pliz? smile.gif

Čisto malo. Odvisno za kaj rabiš. Če rabiš za praženje česar koli, potem je daš samo toliko, da se ne prismodi. Sej boš videla čez čas. Sploh če uporabljaš teflonske ponve, ne potrebuješ veliko maščobe.
  • 0
Z ljubeznijo je kakor s pečenko: čim starejši so zobje, tem mlajša mora biti jagnjetina.

#1096 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27355 posts

Posted 25 November 2009 - 09:16 AM

Ja fruktoza ne potrebuje inzulina, ker je tok enostavna in majhna, da pride v krvni obtok brez, da bi potrebovala inzulin, da se razgradi ampak vseeno vpliva na sladkor v krvi, seveda, če gre pa direkt v krvni obtok, le da na primer sladkorni bolniki za to, da zaužijejo fruktozo ne rabijo inzulina dajat prej. Fruktozni so razni natreni in temu podobne reči, ki se priporočajo za sladkorne bolnike, pa v bistvu sploh niso priporočljivi. Pa fruktoza je nekajkrat intenzivnejša kot saharoza (navaden bel ali rjav sladkor) zato tudi ne dela ravn usluge trebušni slinavki. Dobra stvar pri krompirju, makaronih itd. je, da čeprav so ogljikovi hidrati ob pravilni pripravi niso slabo živilo. Ko se odločite za kosilo pripravit krompir, ga pripravite v kosih, pečenega v pečici z minimalno maščobe, ker bo porabil več energije, da se bo razgradil, bo za dalj časa nasitil in ne bo na hitro dvihnil sladkorja v krvi in s tem povzročil občutka, da bi lahko pojedle vola. V nasprotju je pire krompir najslabša izbira, da ne govorimo o priljuljenem slovenskem praženem krompirju. Pa makaroni kuhani al dente, pa riž, itd.
To so v bistvu samo drobne stvari, ki ne zahtvajo nevem kakšnega odrekanja in dejansko pomagajo. Pri dietah pogosto pozabljamo, da so OH najpomembnejše živilo za naše telo, dnevno naj bi zaužili 40% samo ogljikovih hidratov. Problem pri nas je to, da smo vajeni jesti kruh zram vsega. Poznam ljudi, ki jim ni blo jasno kako se redijo, če pojedo enake porcije kot ostali, ko smo šli pa na kosilo, je pojedel pol kosila ampak zraven 3 kose kruha. Čisto fajn rešitev je, če zajtrkuješ kosmiče ali pač nekaj mlečnega in tist kos ali dva kruha prihraniš za dopoldansko malico.
Tega kar sem napisala se sama šekar striktno držim in vem, da bi lahko bli čist lepa suhcena, če ne bi pojedla med obroki še kašnega paketa smokijev, piškotov, snikersa,...
Nisem se pa pripravljena odpovedat mleku, beli moki itd. Ker se mi zdi nepotrebno.
  • 0

#1097 morettina

morettina

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3056 posts

Posted 25 November 2009 - 10:21 AM

jaoo ko to berem, se zavem, koliko sem nevedna za nekatere stvari cry.gif sem se vsaj nekaj naučila. jaz namreč obožujem sadje (bolj kot zelenjavo, ampak vseeno ne pretiravam) in sem vedela, da fruktoza viša krvni sladkor, sploh sadje kot so grozdje, hruške, fige... da se pa spremenijo v maščobne kisline in polnijo moje pouštrčke, pa ne cry.gif
vsak dan se bere, piše povsod, kaj vse moramo vnest v telo, pa to za mišice, za lase, kosti...vedno je kaj novega, človeku se že meša...
jaz bi tudi imela kakšne 2 kilci manj, če ne bi jedla po kosilu sladko in razne prigrizke kdaj pred spanjem, če je nutella doma jaoooo. ampak jaz uživam v hrani, jo guštam...in potolaži me, kar ni dobro cry.gif

• 0

#1098 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27355 posts

Posted 25 November 2009 - 10:35 AM

Ja sej to, pa odkar se prehranjujem kot sem napisala, se mi celulit ne dela več. Sicer sem dosti kil pridobila ko sem tečt začela, drugače pa se na uč nisem nič zredila in tudi hlače so mi vse še vedno prav.
  • 0

#1099 Olivija

Olivija

Banana Bro

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 15177 posts
  • Interests:illustration, architecture, trees, cats, cats on trees...

Posted 25 November 2009 - 10:50 AM

Ma fuckoff, jst 50% hrane, ki jo pojem je sadje. Men je kul, ker vsebuje veliko vode, mineralov, encimov, vitaminov. Hitro me nasiti in nafila želodec, kolk tehta ena japka pa pomaranča, ene 70% je tak voda.

Now what? laugh.gif

Katero sadje pa ne vsebuje veliko sladkorjev? Jst mam najraj slive, japke, kivi, mandarine&co, gozdne sadeže, ribez. Ne maram pretirano hrušk, grozdja, melon. Kaki ma ziher triljon fruktoze, pa lih mi je postaju všeč. cry.gif
  • 0

Odkriti srečo. Jo loviti in ujeti. Se prepustiti. Gledati z odprtimi očmi, vonjati, poslušati, se čuditi. Biti radoveden, ceniti lepoto in preproste, majhne in srčne stvari, srčne ljudi, trenutke. Čričke. Predvsem ne pozabi na čričke. Brez njih ni poletja.

#1100 _Planet_

_Planet_

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27712 posts

Posted 25 November 2009 - 12:24 PM

^^

Brez panike, sadje je energija, kot vsako drugo zivilo in, ce energije ne potrosis, se skladisci, nimas kaj. smile.gif
Z malinami, ribezom, kosmuljami, borovnicami, hruskami, jabolki ne vneses veliko energije v telo, zrele banane so recimo energetsko zelo bogate. Zelene manj.
Za kaki ne vem, bo treba pobrskat.

QUOTE(ora @ 25. 11. 2009 - 9:16) View Post

Ja fruktoza ne potrebuje inzulina, ker je tok enostavna in majhna, da pride v krvni obtok brez, da bi potrebovala inzulin, da se razgradi ampak vseeno vpliva na sladkor v krvi, seveda, če gre pa direkt v krvni obtok, le da na primer sladkorni bolniki za to, da zaužijejo fruktozo ne rabijo inzulina dajat prej. Fruktozni so razni natreni in temu podobne reči, ki se priporočajo za sladkorne bolnike, pa v bistvu sploh niso priporočljivi. Pa fruktoza je nekajkrat intenzivnejša kot saharoza (navaden bel ali rjav sladkor) zato tudi ne dela ravn usluge trebušni slinavki.

Mogoce ves po kaksnem mehanizmu fruktoza vpliva na raven glukoze v krvi? Bi rada vedela, pa na netu tako na hitro nisem nasla nicesar uporabnega. Ce kdaj naletis na info, jo deli z menoj. smile.gif

QUOTE(ora @ 25. 11. 2009 - 9:16) View Post

Dobra stvar pri krompirju, makaronih itd. je, da čeprav so ogljikovi hidrati ob pravilni pripravi niso slabo živilo. Ko se odločite za kosilo pripravit krompir, ga pripravite v kosih, pečenega v pečici z minimalno maščobe, ker bo porabil več energije, da se bo razgradil, bo za dalj časa nasitil in ne bo na hitro dvihnil sladkorja v krvi in s tem povzročil občutka, da bi lahko pojedle vola. V nasprotju je pire krompir najslabša izbira, da ne govorimo o priljuljenem slovenskem praženem krompirju. Pa makaroni kuhani al dente, pa riž, itd.
To so v bistvu samo drobne stvari, ki ne zahtvajo nevem kakšnega odrekanja in dejansko pomagajo. Pri dietah pogosto pozabljamo, da so OH najpomembnejše živilo za naše telo, dnevno naj bi zaužili 40% samo ogljikovih hidratov. Problem pri nas je to, da smo vajeni jesti kruh zram vsega. Poznam ljudi, ki jim ni blo jasno kako se redijo, če pojedo enake porcije kot ostali, ko smo šli pa na kosilo, je pojedel pol kosila ampak zraven 3 kose kruha. Čisto fajn rešitev je, če zajtrkuješ kosmiče ali pač nekaj mlečnega in tist kos ali dva kruha prihraniš za dopoldansko malico.

True, true. S tem, da so testenine vseeno "boljsi" vir OH kot krompir, ker imajo nizek GI. In se strinjam glede kruha, poba si recimo vzame - krompir, meso, solato, kruh. Hehe. biggrin.gif Obozujem kruh, ampak mi poleg testenin, krompirja ipd. nikakor ne pase, ga pa rada jem samega, da prideta nejgov vonj in okus res do izraza. Mmmm. njam.gif
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users