Jump to content

Photo

SPLOŠNA RAZPRAVA o KNJIGAH in priporočila

• Please log in to reply
1525 replies to this topic

#1061 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 01 October 2012 - 07:07 PM

Danes sem, v naglici, v knjižnici na hitro pobrala tole knjigo, Moški, ki sovražijo ženske. Šele ko sem prišla domov sem opazila avtorja, Larssona, in posumila da je to morda kakšna triologija, o kateri sem bežno slišala a me ni nikoli kaj prida interesirala :D

Zdaj pa malo googlam in mi ni jasno, a je to 1. del triologije Milenium? A je ta knjiga, ki jo imam, enaka knjigi Dekle z zmajevim tattoojem? Nič mi ni jasno, a ima ta knjiga 2 različna naslova, gre pa za eno in isto knjigo? :lol:

Posted Image
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#1062 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 01 October 2012 - 07:10 PM

Ja, to je to, si sama pogruntala. Prvi del ima 2 različni imeni. ;) Je ena in ista knjiga.

The Girl with the Dragon Tattoo (original title in Swedish: Män som hatar kvinnor – literally, men who hate women)
  • 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

#1063 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 01 October 2012 - 07:11 PM

Aha okej, hvala! No, morda pa me potegne noter ;)
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#1064 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 01 October 2012 - 07:12 PM

Poskusi. :) Meni je celotna trilogija odlična.
  • 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

#1065 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17608 posts

Posted 01 October 2012 - 11:33 PM

Mene 2. in 3. del še čakata. Je pa fajn branje.
  • 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#1066 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24541 posts

Posted 02 October 2012 - 07:16 AM

jaz sem prvo zaključila - fantastično branje, res. Sem pa prej pogledala tudi vse tri dele švedskega filma in še ameriškega.
Včeraj mi je ravno ena iz Švedske razlagala, da sta tudi drugi in tretji del knjige super.
  • 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#1067 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 17 October 2012 - 11:52 AM

Stieg Larsson - The girl who played with fire
(že samo da debelino knjige pogledam, me mine!)

Ravnokar privlekla iz knjižnice (mi je bil všeč prvi del, sicer sem se do ene 150. strani pomučila, ni mi šlo nikakor, ampak sem se prisilila in potem je steklo). Meni so pa tako debele knjige njaaamsi, stokrat raje tako vzamem v roke kot pa kakšno z 200 stranmi :njam:
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

• Guests

Posted 21 October 2012 - 04:33 PM

Marquis de Sade-Juliette Justine

Boš povedala vtise, prosim? Jaz sem jo nekje nekoč dobila (se niti ne spomnem od koga in kako) in sem jo enkrat prebrala, ko nisem imela nič drugega.

Pri nas je izjemno težko pridi do knjig Tess Gerritsen. Nazadnje, ko sem spraševala, so imeli samo Težnost, to pa sem že brala nekaj časa nazaj. Do "Mefista" sem se dokopala. Na ostale pa čakam...ko bodo na voljo.

Berem pa Otrok 44 Tom Rob Smith

http://www.mladinska...kusino?aid=1014

Sicer sem jo že brala, ampak tokrat jo bom sigurno z drugačnimi očmi, sedaj ko vem, da so se ti umori dejansko res zgodili.
  • 0

#1069 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11860 posts

Posted 22 October 2012 - 08:08 PM

Boš povedala vtise, prosim? Jaz sem jo nekje nekoč dobila (se niti ne spomnem od koga in kako) in sem jo enkrat prebrala, ko nisem imela nič drugega.

Mislim, da veliko ljudi to knjigo bere na napačen način, to ni knjiga, ki bi govorila samo o spolni perverziji, ampak gre za filozofijo in jo je treba tako brat. Juliette in Justine sta sestri, ki ju življenje loči in vsaka potem živi na svoj način, ena predstavlja pregreho, druga pa krepost. Juliette je divja in počne vse živo z vsemi, od nun, župnikov, ministrov, otrok... ni da ni. Justine - ravno obratno. Sporočilo je enako v obeh knjigah, povedano na drugačen način. Marquis je bil razsvetljenec, knjigi sta bili napisani pred francosko revolucijo in je na nek način on skoraj napovednik velikih sprememb. Glede na okolje iz katerega je izhajal in družbo, v kateri je živel, je imel ful jajca, da je napisal to in še druge knjige (120 dni Sodome kakor vem, ni prevedena) in zato so ga preganjali, 30 let je živel v zaporu oz. norišnici. Na veliko je kritiziral tudi Cerkev.
Če jo boš brala še enkrat, jo res beri iz vidika filozofije in naukov, ki jih dobiš vmes. Vseh seksualnih detajlov, ki mejijo na norost, pa ne jemat dobesedno al pa da bi zraven govorila "fuj". Point je v pretiravanju in v tem, da če nekaj počneš, počni to 100%, pa če gre za užitek, zločin itd...
  • 1

• Guests

Posted 23 October 2012 - 02:53 PM

Saj jih nisem, v bistvu sem jih jemala kot pretiravanje (kot nekakšno posmehovanje družbi, no). Da bi rekla "fuj" ali pa kaj podobnega, mi tudi ni prišlo na misel. V bistvu mi je knjiga na nek način zabavna. Malo me je motilo, ker ni opisano, kaj se je dogajalo s sestrama med določenim časom (ko sta končali šolo, se potem Juliette kar znajde tam kjer je...nič ni napisano, kako je prišla do tja).
Opazila sem tudi, da je pri opisovanju Justininega življenja in trpljenja veliko bolj zadržan. Pri Juliette je res pustil domišliji prosto pot in ni šparal z nasiljem, pohoto, pokvarjenostjo....Pri Justine pa ni tega. Njene "prigode" sploh niso opisane v detajle.

Sem že takrat napisala oceno, ampak me vedno zanima, kak vtis naredi na bralca. Zato sprašujem. Hvala :)

Prebrala jo bom pa še....zagotovo.

(hvala, predvidevam da, Špeli, ker je prestavila post v ustezno temo)
  • 0

#1071 Emily

Emily

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11537 posts

Posted 23 October 2012 - 08:32 PM

Je katera brala Preden zaspiš?
  • 0

Yes, it can happen so quickly. Life as we know it can change in a blink of an eye. Unlikely friendships can blossom, important careers can be tossed aside, a long lost hope can be rekindled. Still, we should be grateful for whatever changes life throws at us. Because all too soon, the day will come when there are no changes left.

#1072 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11860 posts

Posted 23 October 2012 - 09:33 PM

Saj jih nisem, v bistvu sem jih jemala kot pretiravanje (kot nekakšno posmehovanje družbi, no). Da bi rekla "fuj" ali pa kaj podobnega, mi tudi ni prišlo na misel. V bistvu mi je knjiga na nek način zabavna. Malo me je motilo, ker ni opisano, kaj se je dogajalo s sestrama med določenim časom (ko sta končali šolo, se potem Juliette kar znajde tam kjer je...nič ni napisano, kako je prišla do tja).
Opazila sem tudi, da je pri opisovanju Justininega življenja in trpljenja veliko bolj zadržan. Pri Juliette je res pustil domišliji prosto pot in ni šparal z nasiljem, pohoto, pokvarjenostjo....Pri Justine pa ni tega. Njene "prigode" sploh niso opisane v detajle.

Sem že takrat napisala oceno, ampak me vedno zanima, kak vtis naredi na bralca. Zato sprašujem. Hvala :)

Prebrala jo bom pa še....zagotovo.

(hvala, predvidevam da, Špeli, ker je prestavila post v ustezno temo)

Jaz mislim, da sploh ni bistveno za bralca, kaj točno sta počeli v določenem obdobju, to je nepotrebna informacija. Justine in Juliette sta jin in jang. Justine predstavlja krepost in Markiz je erotiko pri njej opisal tako spretno, da je opisana zelo nazorno, ampak čist skrito, če veš o čem govorim.

Drugače pa FUL priporočam knjigo Esej o prisilni sreči (Pascal Bruckner). Ni roman, je esej.
  • 0

• Guests

Posted 24 October 2012 - 01:38 PM

Mogoče res ni bistveno, se pa spomnim, da me je zanimalo. Ja, glede Justine in njenih prigod....se strinjam, da so opisane čisto drugače kot sestrine.
  • 0

#1074 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16982 posts

Posted 30 October 2012 - 12:19 PM

Po dolgem času sem zavila v knjižnico in navalila na Marqueza, ki ga vse tako hvalite. Vzela Ljubezen v času kolere in 100 let samote, da vidim.
Hkrati sem med opisanimi vzela še Thackeray - Semenj ničevnosti in Ogrin - Po poteh Aleksandra velikega. :)
  • 0
Če že delaš bedarije naj se ti vsaj posrečijo!

[Napoleon]

#1075 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11860 posts

Posted 03 November 2012 - 01:52 PM

Posted Image

Christianne, super super :) v angleščini je sploh še boljša.
  • 0

#1076 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 03 November 2012 - 09:36 PM

Okej, to pa moram napisat. Sem na cirka 100 straneh knjige Petdeset odtenkov sive in se ne morem načuditi koliko slovničnih napak je notri. A se hecajo? Resno, rodilnik jim je očitno španska vas, pa ogromno je tudi drugih napak, npr: "začne mi odpenjati srajce na bluzi" in še mnogo drugih, kjer so popolnoma napačne besede v stavku. Na eno stran sta tudi dve napaki ali več. OMG no, a se je toliko mudilo dat knjigo v tiskanje ali je kje drugje problem? Kdo je tu sploh zasral v tem primeru, najbrž lektor in ne prevajalec, ane? Katastrofa res, ima me, da jim spišem en lep e-mail. SRAM JIH BODI.
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#1077 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14254 posts

Posted 03 November 2012 - 09:44 PM

Kakšna je pa knjiga?
  • 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#1078 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 03 November 2012 - 09:47 PM

Noben presežek. Kot sem v oni drugi temi napisala, tipična knjiga za populacijo, ki je nazadnje držala knjigo v roki za bralno značko v osnovni šoli.
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#1079 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14254 posts

Posted 03 November 2012 - 09:54 PM

Aha, se mi je zdelo.
  • 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#1080 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 03 November 2012 - 10:37 PM

Noben presežek. Kot sem v oni drugi temi napisala, tipična knjiga za populacijo, ki je nazadnje držala knjigo v roki za bralno značko v osnovni šoli.

:lol:
  • 0
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">“Someone once told me the definition of Hell: </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>
<p style="text-align:center;"> </p>

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users