Moj mali hobi (in služba)
vprašanja (zanima me, ...)
Posted 17 November 2008 - 06:37 PM
Moj mali hobi (in služba)
Do not pray for an easy life, pray for the strength to endure a difficult one.
Bruce Lee

opera_volgae_malek
Posted 17 November 2008 - 08:09 PM
A mi zna kera povedat razliko med tema dvema vrstama citiranja...
Posted 17 November 2008 - 08:21 PM
Moram citirat določene stvari iz preebrane literature. In imam navodilo za citat/točno navedbo in pa za splošno navedbo...
Mislim, da je citat/točna navedba, če dobesedno prepišeš zadevščino, splošna navedba pa, če poveš s svojimi besedami.
There are no limits to what you can accomplish when you are supposed to be doing something else.
Posted 17 November 2008 - 08:30 PM
Eno je citiranje (točna navedba, uporaba navednic), drugo pa povzemanje (poveš v svojih besedah, v tekstu imaš idejo/podatek, ki jo je že nekdo drug uporabil). Mora biti pa pri obeh referenca v oklepaju (avtor, letnica, stran).
Posted 17 November 2008 - 09:03 PM
Posted 18 November 2008 - 12:27 AM
Indeed. Itak ne znam niti stavka v hrvaščini, zakaj bi se trudila. (Pa tud tisti, ki pri nas živijo že 100 let še zmer po njihovo zavijajo, zakaj mi nebi tist tedn.
Zakaj se pol učiš denimo angleščine?
Nekoč je bil srbo-hrvaški jezik uradni jezik Jugoslavije, poleg tega pa je bila v Sloveniji uradni jezik še slovenščina. V šolah pa si se obvezno učil srb-hr, po celotni državi. Slovenščine pa drugod razen v Sloveniji niso. In se je srb-hr vedno razumel povsod, slično kot se zdaj denimo angleščina in te gledajo kot bebca če je ne znaš tekoče.
Pa tudi ni slovenski jezik tako lahek kakor se morda zdi. Jaz sem eni Hrvatici poskušala ful lepo razlagat jezik in jo malo naučit, pa je rekla da ji zveni popolnoma tuje. Pa tudi ga "južno" nimajo kje slišat, medtem ko je srb-hr pri nas deloma prisoten že zaradi tradicije, ki je bila aktualna še komaj kako desetletje nazaj.
Sicer pa itak vem da ti brezveze razlagam.
como se vuelve siempre al amor,
vuelvo a vos,
con mi deseo, con mi temor.
Posted 18 November 2008 - 08:18 AM
Posted 18 November 2008 - 08:31 AM
Jaz se vedno trudim govorit po njihovo. Sem pa na Hrvaškem velikokrat doživela neodobravanje natakarja/kogarkoliže ob nepravilni besedi itd. Pa se je videlo da se trudim... Na Hrvaškem govorim zelo malo, tisto nujno, k je treba naročit pico itd, v Srbiji pa ni blo teh problemov in sem lohk vedno debatirala o vsem, ker se ni noben nikol spotaknil ob moj način govora...
Zanimivo. Meni se še nikoli ni zgodilo nič podobnega.
Nasplošno opažam, da imam presenetljivo dober odnos s Hrvati napram štorijam drugih (ne mislim zdaj na tvojo. Govorim nasplošno).
Posamezni kreteni pa itak niso pogojeni z narodnostjo.
Do not pray for an easy life, pray for the strength to endure a difficult one.
Bruce Lee

opera_volgae_malek
Posted 18 November 2008 - 08:42 AM
Posted 18 November 2008 - 09:48 AM
Tudi ko smo bili nekaj dni v Splitu - enako, me pa nihče še nikoli ni opozoril, da ne znam, oz. bil 'jezen' če sem kakšno besedo napačno rekla/uporabila/izgovorila.
In tudi jaz imam s Hrvati full lep odnos, jih kar nekaj dobro poznam, lahko rečem, da smo dobri prijatelji.
---------------------------------------------------------------------------------------------
When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.
Posted 18 November 2008 - 11:13 AM
Zanimivo. Meni se še nikoli ni zgodilo nič podobnega.
Nasplošno opažam, da imam presenetljivo dober odnos s Hrvati napram štorijam drugih (ne mislim zdaj na tvojo. Govorim nasplošno).
Posamezni kreteni pa itak niso pogojeni z narodnostjo.
Podpis! In tudi jaz se v drzavi, kjer sem, vedno potrudim z njihovim jezikom, ce ga le znam. In ne s Hrvati ne s kaksno drugo narodnostjo nimam niti ene slabe izkusnje. Mislim, da, ce imas ti pozitiven pristop in se trudis, cloveka avtomatsko razorozis, tudi, ce je mislil iz karksnegakoli razloga biti zoprn, ga mine. Preverjeno. Letos na morju na Hrvaskem sva se z znanko znasli v enaki situaciji, pred istim clovekom pa je ona se pol dneva bentila, kako je neprijazen, jaz o tem ne vem nicesar. Se najlepso spinaco mi je nabral v torbo in drugi dan sem sla po se.
Posted 18 November 2008 - 04:30 PM
Mi gre na živce če morm v štekr vtikat pa še tko čudn mam jz to v sobi, d abi mi blo 10000x bolš, če bi našla kako lepo na baterije.
Pa da ne stane celo bogastvo?
Hvala!
There are some things I may not know
There are some places, dear Lord, I may not go.
But there's one thing of which I'm sure
My God is real for I can feel him in my soul.
I have found a way to live
in the presence of the Lord Hare Ram, Ram, Ram
Hare Ram, Ram, Ram, Sita Ram, Ram, Ram
Posted 18 November 2008 - 05:10 PM
Sicer pa itak vem da ti brezveze razlagam.
Pol pa izkoristi čas za kej boljšega.
Angleščine se pa učim, ker je to eden izmed glavnih predmetov v šoli in ker JE globalni jezik in dejansko uporaben po celem svetu, ne pa neka hrvaščina. Jaz sem pač mlajša generacija in me noben ni učil srbo-hrvaščine, niti nimam nobene potrebe, da bi se je naučila, ker večinoma sploh ne hodim tja na morje, iz samega užitka pa še manj.
Sem pa samo komentirala, da zakaj bi se mi trudili govorit hrvaško, če se oni tud ne potrudijo (in ne samo tisti, ki so tu na počitnicah, ampak dejansko tu živijo), ampak verjetno nisi dojela.
Posted 18 November 2008 - 06:38 PM
In ni res, da se ne trudijo govoriti slovensko. Naj omenim, da imam sodelavko, ki prihaja s Hrvaške. Ženska se trudi in se RES vidi, da se trudi, ampak se FUL sliši, da je Hrvatica, uporablja hrvaške besede.... Po moje je to tudi posledica tega, ker nima posluha (sploh). Dokazano je, da se tisti ljudje, ki nimajo posluha, veliko težje (ali včasih sploh ne) naučijo tuj jezik, kot tisti, ki posluh imamo. Če pa bereš njene čestitke, pesmi, ali karkoli pač napiše pa sploh ne bi pogruntal, da ni "naša".
Torej še 1x - na Hrvaškem bom govorila hrvaško. Tudi zato, ker nočem bit enak bumbar, kot so oni. Ančka Pomarančka over and out.
Posted 18 November 2008 - 06:48 PM
Obstajajo namizne lučke za na nočno omarco tud na baterije?
Mi gre na živce če morm v štekr vtikat pa še tko čudn mam jz to v sobi, d abi mi blo 10000x bolš, če bi našla kako lepo na baterije.
Pa da ne stane celo bogastvo?
Hvala!
Jaz mam eno takšno od firme Mappel, samo je led dioda, pa zelo malo sveti. Bila je pa 20€ v Merkurju.
Posted 18 November 2008 - 07:07 PM
Posted 18 November 2008 - 07:58 PM
Posted 18 November 2008 - 08:05 PM
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users