Jump to content

Photo

vprašanja (zanima me, ...)

• Please log in to reply
36379 replies to this topic

#10641 Adriane

Adriane

Flesh for fantasy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 9883 posts

Posted 17 November 2008 - 06:37 PM

Tudi jaz uporabljam njihov jezik. Se potrudim v vsaki državi, če ga le vsaj malo govorim. Vzamem vse za trening. Še s tujci v naši državi, skušam govorit v njihovem jeziku.
Moj mali hobi (in služba) biggrin.gif
  • 0

Do not pray for an easy life, pray for the strength to endure a difficult one.
Bruce Lee

yru-vinyl5_thumb.giftr-untitl.jpg

d035.gif

icon-33-32.png opera_volgae_malek

#10642 Princeska

Princeska

drama queen

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16360 posts

Posted 17 November 2008 - 08:09 PM

Moram citirat določene stvari iz preebrane literature. In imam navodilo za citat/točno navedbo in pa za splošno navedbo...

A mi zna kera povedat razliko med tema dvema vrstama citiranja...

• 0
"First make it in your head. And then you can make it anywhere."

#10643 Plain Jane

Plain Jane

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13529 posts

Posted 17 November 2008 - 08:18 PM

QUOTE(tašika @ 17. 11. 2008 - 18:35) View Post

Vedno v slovenščini.

Indeed. Itak ne znam niti stavka v hrvaščini, zakaj bi se trudila. (Pa tud tisti, ki pri nas živijo že 100 let še zmer po njihovo zavijajo, zakaj mi nebi tist tedn. laugh.gif rolleyes.gif )
  • 0

#10644 Hevea

Hevea

Chocolate desintegrator

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12192 posts

Posted 17 November 2008 - 08:21 PM

QUOTE(Princeska @ 17. 11. 2008 - 20:09) View Post

Moram citirat določene stvari iz preebrane literature. In imam navodilo za citat/točno navedbo in pa za splošno navedbo...

Mislim, da je citat/točna navedba, če dobesedno prepišeš zadevščino, splošna navedba pa, če poveš s svojimi besedami.
  • 0

There are no limits to what you can accomplish when you are supposed to be doing something else.

#10645 Ilmatar

Ilmatar

čvekalo

• Člani
  • Pip
  • 231 posts

Posted 17 November 2008 - 08:30 PM

QUOTE(Princeska @ 17. 11. 2008 - 20:09) View Post

Eno je citiranje (točna navedba, uporaba navednic), drugo pa povzemanje (poveš v svojih besedah, v tekstu imaš idejo/podatek, ki jo je že nekdo drug uporabil). Mora biti pa pri obeh referenca v oklepaju (avtor, letnica, stran).
  • 0

#10646 Princeska

Princeska

drama queen

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16360 posts

Posted 17 November 2008 - 09:03 PM

A moram uporabiti navednice, če npr. del besedila sama oblikujem in vmes nizam koščke citata? (za splošno navedbo baje ni potrebno navajati strani)
  • 0
"First make it in your head. And then you can make it anywhere."

#10647 Braunkopf

Braunkopf

Little Miss Greedy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 21767 posts
  • Interests:sevanje anti-mojo občutij

Posted 18 November 2008 - 12:27 AM

QUOTE(Plain Jane @ 17. 11. 2008 - 20:18) View Post

Indeed. Itak ne znam niti stavka v hrvaščini, zakaj bi se trudila. (Pa tud tisti, ki pri nas živijo že 100 let še zmer po njihovo zavijajo, zakaj mi nebi tist tedn. laugh.gif rolleyes.gif )

Zakaj se pol učiš denimo angleščine?

Nekoč je bil srbo-hrvaški jezik uradni jezik Jugoslavije, poleg tega pa je bila v Sloveniji uradni jezik še slovenščina. V šolah pa si se obvezno učil srb-hr, po celotni državi. Slovenščine pa drugod razen v Sloveniji niso. In se je srb-hr vedno razumel povsod, slično kot se zdaj denimo angleščina in te gledajo kot bebca če je ne znaš tekoče.
Pa tudi ni slovenski jezik tako lahek kakor se morda zdi. Jaz sem eni Hrvatici poskušala ful lepo razlagat jezik in jo malo naučit, pa je rekla da ji zveni popolnoma tuje. Pa tudi ga "južno" nimajo kje slišat, medtem ko je srb-hr pri nas deloma prisoten že zaradi tradicije, ki je bila aktualna še komaj kako desetletje nazaj.

Sicer pa itak vem da ti brezveze razlagam.
  • 0
Vuelvo al Sur,
como se vuelve siempre al amor,
vuelvo a vos,
con mi deseo, con mi temor.

#10648 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12964 posts

Posted 18 November 2008 - 08:18 AM

Jaz se vedno trudim govorit po njihovo. Sem pa na Hrvaškem velikokrat doživela neodobravanje natakarja/kogarkoliže ob nepravilni besedi itd. Pa se je videlo da se trudim... Na Hrvaškem govorim zelo malo, tisto nujno, k je treba naročit pico itd, v Srbiji pa ni blo teh problemov in sem lohk vedno debatirala o vsem, ker se ni noben nikol spotaknil ob moj način govora...
  • 0

#10649 Errol

Errol

Sugga daddy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18891 posts

Posted 18 November 2008 - 08:19 AM

QUOTE(Kinky @ 17. 11. 2008 - 18:18) View Post

Vprašanje: ko greste na Hrvaško, v katerem jeziku komunicirate?

Na Hrvaškem govorim z domorodci hrvaško. Nasploh govorim v jeziku dežele, če ga le znam.

• 0

ESTOY FLOR DE ATORRANTE

UN CONTURSI MALEANTE

#10650 Adriane

Adriane

Flesh for fantasy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 9883 posts

Posted 18 November 2008 - 08:31 AM

QUOTE(Frida @ 18. 11. 2008 - 8:18) View Post

Jaz se vedno trudim govorit po njihovo. Sem pa na Hrvaškem velikokrat doživela neodobravanje natakarja/kogarkoliže ob nepravilni besedi itd. Pa se je videlo da se trudim... Na Hrvaškem govorim zelo malo, tisto nujno, k je treba naročit pico itd, v Srbiji pa ni blo teh problemov in sem lohk vedno debatirala o vsem, ker se ni noben nikol spotaknil ob moj način govora...

Zanimivo. Meni se še nikoli ni zgodilo nič podobnega.
Nasplošno opažam, da imam presenetljivo dober odnos s Hrvati napram štorijam drugih (ne mislim zdaj na tvojo. Govorim nasplošno).
Posamezni kreteni pa itak niso pogojeni z narodnostjo.

• 0

Do not pray for an easy life, pray for the strength to endure a difficult one.
Bruce Lee

yru-vinyl5_thumb.giftr-untitl.jpg

d035.gif

icon-33-32.png opera_volgae_malek

#10651 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26370 posts

Posted 18 November 2008 - 08:42 AM

Na Hrvaškem govorim po njihovo. Tudi v Bosni sem govorila po njihovo (sicer me je gospa pohvalila, da zelo dobro govorim hrvaško - jah..ne poznam glih razlike oops.gif , nisem imela srbohrvaščine v šoli laugh.gif ). Tudi v drugih državah se trudim govoriti po njihovo, če le znam jezik. Prav tako pa pričakujem od hrvatov, da se vsaj potrudijo kaj po naše povedat, od tujcev pa, da zna vsaj en svetovni jezik (angleščina, nemščina...), da se lahko sporazumemo.
  • 0

#10652 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 18 November 2008 - 09:48 AM

Jaz tudi hrvaško, kot sem že napisala, znam pač jezik. Pa stripe berem v hrvaščini in sem v stiku z jezikom non stop. V soboto sem se non stop po hrvaško pogovarjala, seveda včasih uporabim kakšno slovensko besedo vmes, ampak ni panike, me vsi razumejo. wink.gif

Tudi ko smo bili nekaj dni v Splitu - enako, me pa nihče še nikoli ni opozoril, da ne znam, oz. bil 'jezen' če sem kakšno besedo napačno rekla/uporabila/izgovorila. smile.gif

In tudi jaz imam s Hrvati full lep odnos, jih kar nekaj dobro poznam, lahko rečem, da smo dobri prijatelji. smile.gif
  • 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

#10653 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 29655 posts

Posted 18 November 2008 - 11:13 AM

QUOTE(Adriane @ 18. 11. 2008 - 8:31) View Post

Zanimivo. Meni se še nikoli ni zgodilo nič podobnega.
Nasplošno opažam, da imam presenetljivo dober odnos s Hrvati napram štorijam drugih (ne mislim zdaj na tvojo. Govorim nasplošno).
Posamezni kreteni pa itak niso pogojeni z narodnostjo.

Podpis! In tudi jaz se v drzavi, kjer sem, vedno potrudim z njihovim jezikom, ce ga le znam. In ne s Hrvati ne s kaksno drugo narodnostjo nimam niti ene slabe izkusnje. Mislim, da, ce imas ti pozitiven pristop in se trudis, cloveka avtomatsko razorozis, tudi, ce je mislil iz karksnegakoli razloga biti zoprn, ga mine. Preverjeno. Letos na morju na Hrvaskem sva se z znanko znasli v enaki situaciji, pred istim clovekom pa je ona se pol dneva bentila, kako je neprijazen, jaz o tem ne vem nicesar. Se najlepso spinaco mi je nabral v torbo in drugi dan sem sla po se. smile.gif Je pa res, da ce stopis pred cloveka z mrko faco in ga podjebavas (iz meni neznanega razloga, za to znanko bi rekla, da si tako dviguje lastni ego), nabijas neumnosti v trdem domacem narecju, da te najbrz malo cudno gleda ali pac ne?
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

#10654 rea

rea

I'll never be maria magdalena

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 20446 posts
  • Interests:Only an open heart will allow you to float equally between everyone.

Posted 18 November 2008 - 04:30 PM

Obstajajo namizne lučke za na nočno omarco tud na baterije?
Mi gre na živce če morm v štekr vtikat pa še tko čudn mam jz to v sobi, d abi mi blo 10000x bolš, če bi našla kako lepo na baterije.
Pa da ne stane celo bogastvo?
Hvala!
  • 0

There are some things I may not know                  

There are some places, dear Lord, I may not go.

But there's one thing of which I'm sure

My God is real for I can feel him in my soul.

I have found a way to live  

in the presence of the Lord Hare Ram, Ram, Ram

Hare Ram, Ram, Ram, Sita Ram, Ram, Ram

#10655 Plain Jane

Plain Jane

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13529 posts

Posted 18 November 2008 - 05:10 PM

QUOTE(crna @ 18. 11. 2008 - 0:27) View Post

Sicer pa itak vem da ti brezveze razlagam.

Pol pa izkoristi čas za kej boljšega.
Angleščine se pa učim, ker je to eden izmed glavnih predmetov v šoli in ker JE globalni jezik in dejansko uporaben po celem svetu, ne pa neka hrvaščina. Jaz sem pač mlajša generacija in me noben ni učil srbo-hrvaščine, niti nimam nobene potrebe, da bi se je naučila, ker večinoma sploh ne hodim tja na morje, iz samega užitka pa še manj.
Sem pa samo komentirala, da zakaj bi se mi trudili govorit hrvaško, če se oni tud ne potrudijo (in ne samo tisti, ki so tu na počitnicah, ampak dejansko tu živijo), ampak verjetno nisi dojela. sad.gif

• 0

#10656 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26370 posts

Posted 18 November 2008 - 06:38 PM

Mene tudi ni nihče učil hrvaško, tudi v šoli nisem imela srbohrvaščine pa baje zelo dobro govorim hrvaško. Morda je to posledica tega, ker živim blizu hrvaške meje (pač samo čez Gorjance), pa veliko risank in vsega ostalega smo gledali po TVju na hrvaški TV. To, ali hoče Slovenec govoriti hrvaško na Hrvaškem je po moje čisto od človeka odvisno. Meni to ni težko. Ne bom pa zdej principielna in zato, ker se enim Hrvatom ne sprdne govoriti slovensko pri nas, da bom pa jaz enaka kot oni in govorila slovensko na Hrvaškem. Ne. Boljša bom od njih!
In ni res, da se ne trudijo govoriti slovensko. Naj omenim, da imam sodelavko, ki prihaja s Hrvaške. Ženska se trudi in se RES vidi, da se trudi, ampak se FUL sliši, da je Hrvatica, uporablja hrvaške besede.... Po moje je to tudi posledica tega, ker nima posluha (sploh). Dokazano je, da se tisti ljudje, ki nimajo posluha, veliko težje (ali včasih sploh ne) naučijo tuj jezik, kot tisti, ki posluh imamo. Če pa bereš njene čestitke, pesmi, ali karkoli pač napiše pa sploh ne bi pogruntal, da ni "naša".
Torej še 1x - na Hrvaškem bom govorila hrvaško. Tudi zato, ker nočem bit enak bumbar, kot so oni. Ančka Pomarančka over and out.

• 0

#10657 Goddess

Goddess

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 2255 posts

Posted 18 November 2008 - 06:48 PM

QUOTE(rea @ 18. 11. 2008 - 16:30) View Post

Obstajajo namizne lučke za na nočno omarco tud na baterije?
Mi gre na živce če morm v štekr vtikat pa še tko čudn mam jz to v sobi, d abi mi blo 10000x bolš, če bi našla kako lepo na baterije.
Pa da ne stane celo bogastvo?
Hvala!

Jaz mam eno takšno od firme Mappel, samo je led dioda, pa zelo malo sveti. Bila je pa 20€ v Merkurju.
  • 0

• Guests

Posted 18 November 2008 - 07:07 PM

Itak se je težje dobro naučit jezika, ki je zelo podoben tvojemu. Potem stalno mešaš besede, pa tudi težko se navadiš, da je kopica besed sicer v obeh jezikih istih, ampak se različno naglasijo.
  • 0

#10659 Neytiri

Neytiri

djevuška kraužlova

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 20091 posts

Posted 18 November 2008 - 07:58 PM

Je katera tukaj gor, ki hodi na Ledino? Oz. bivša dijakinja? Imam par vprašanjc smile.gif .
  • 0
Svet je tak, kot si ga pripravljen videti

#10660 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46634 posts

Posted 18 November 2008 - 08:05 PM

Jaz ko sem na Hrvaškem govorim slovensko. Hrvaško sicer za silo razumem, ampak ne znam govorit, tako da se sporazumevam kar slovensko. Če pa kak Hrvat ne razume slovensko potem pač govorim angleško ali v skrajni sili nemško.

• 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users