Včeraj sem govorila z mojim bratom, ki ima že nekaj let parcelo malo ven iz Kamnika in menda bo kmalu urejena tudi papirologija. Drugače električar, zato ima veliko opravkov z gradbeniki.
Sem ga malo pohecala, če že ima temeljni kamen postavljen in začne razlagat, da ne misli zidat, ampak bo samo kontejner oz. dva postavil na parcelo. Da je dokumentacija za tako mobilno "gradnjo" precej cenejša, da potem o stroških same gradnje niti ne govori. So pa menda ti kontejnarji zelo nosilni, proti potresni, izolacijo pa itak lahko sam dodaš, kar želiš. In če bo kdaj slučajno potreboval otroško sobo, bo pa pač dal še en kontejnar zgoraj.
Je rekel, da se zaveda, da je star 40 let in da bo zelo verjetno čez vsaj 40 let v domu za ostarele. In da za teh vmesnih 40 let pa niti slučajno ne misli dat 300.000 eur za hišo, ki jo bo samo tako malo časa uporabljal.
Njemu je pomembna narava in okolica, notri rabi samo za spat. In da bosta imela cca 60m2 (kolikor sta dva kontejnarja) vrh glave dovolj za spalnico, dve delovni sobi in kuhinjo. Da sta ugovotila, da dnevne sploh ne rabita, ker nista taka človeka, da bi sploh kdaj poležavala na kavču in gledala TV (kadar ga pa že pogledata, je to lahko iz postelje). Da mu je pa zelo pomembna terasa in da bo imel pa vsaj 30m2 za hišo, nekaj pokrite nekaj odkrite. In zraven hiške eno majhno delavnico.
je ravno komentiral, da že 15 let dela na terenu (na leto naredi cca 15 hiš) in vidi vse dobre in slabe lastnosti tako gradenj, kot odločitev.
In da ga predvsem moti ideja, da ko si sam, rabiš cca 40m2, ko sta dva 60m2, če so otroci, rabiš cca 20 let 80m2, ko se odselijo, pa spet 60m2 ...
In ko gradiš hišo, pa takoj padeš v vrtinec- ker se že ravno gradi, zakaj ne bi kar dve nadstropji, ker itak ne stane veliko, pa nikoli ne veš, kaj in kako pride. Potem pa hitro obtičiš z vsaj 150m2 hišo, ki jo ne rabiš, ko se otroci odselijo.
Sem ga kar gledala, ker se mi je zdelo istočasno čisto nora ideja, po drugi strani pa noro všeč.