Jump to content

Photo

Vsa vprašanja v zvezi z gradnjo in urejanjem doma

• Please log in to reply
1579 replies to this topic

#1041 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24732 posts

Posted 21 May 2021 - 08:14 AM

Včeraj sem govorila z mojim bratom, ki ima že nekaj let parcelo malo ven iz Kamnika in menda bo kmalu urejena tudi papirologija. Drugače električar, zato ima veliko opravkov z gradbeniki.

Sem ga malo pohecala, če že ima temeljni kamen postavljen in začne razlagat, da ne misli zidat, ampak bo samo kontejner oz. dva postavil na parcelo. Da je dokumentacija za tako mobilno "gradnjo" precej cenejša, da potem o stroških same gradnje niti ne govori. So pa menda ti kontejnarji zelo nosilni, proti potresni, izolacijo pa itak lahko sam dodaš, kar želiš. In če bo kdaj slučajno potreboval otroško sobo, bo pa pač dal še en kontejnar zgoraj.

Je rekel, da se zaveda, da je star 40 let in da bo zelo verjetno čez vsaj 40 let v domu za ostarele. In da za teh vmesnih 40 let pa niti slučajno ne misli dat 300.000 eur za hišo, ki jo bo samo tako malo časa uporabljal.

Njemu je pomembna narava in okolica, notri rabi samo za spat. In da bosta imela cca 60m2 (kolikor sta dva kontejnarja) vrh glave dovolj za spalnico, dve delovni sobi in kuhinjo. Da sta ugovotila, da dnevne sploh ne rabita, ker nista taka človeka, da bi sploh kdaj poležavala na kavču in gledala TV (kadar ga pa že pogledata, je to lahko iz postelje). Da mu je pa zelo pomembna terasa in da bo imel pa vsaj 30m2 za hišo, nekaj pokrite nekaj odkrite. In zraven hiške eno majhno delavnico.

je ravno komentiral, da že 15 let dela na terenu (na leto naredi cca 15 hiš) in vidi vse dobre in slabe lastnosti tako gradenj, kot odločitev.

In da ga predvsem moti ideja, da ko si sam, rabiš cca 40m2, ko sta dva 60m2, če so otroci, rabiš cca 20 let 80m2, ko se odselijo, pa spet 60m2 ...

In ko gradiš hišo, pa takoj padeš v vrtinec-  ker se že ravno gradi, zakaj ne bi kar dve nadstropji, ker itak ne stane veliko, pa nikoli ne veš, kaj in kako pride. Potem pa hitro obtičiš z vsaj 150m2 hišo, ki jo ne rabiš, ko se otroci odselijo.

Sem ga kar gledala, ker se mi je zdelo istočasno čisto nora ideja, po drugi strani pa noro všeč.

• 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#1042 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17426 posts

Posted 21 May 2021 - 08:25 AM

Meni se pa zdi cisto sane vse, kar je povedal in se strinjam z njim.
  • 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#1043 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4265 posts

Posted 21 May 2021 - 08:33 AM

Sem veliko prebrala o teh kontejnerjih in koliko jih dejansko po svetu čaka na razgradnjo, ker niso več uporabni za transport. Mene edino pri vsem em moti, da si zelo omejen kar se dimenzij sob tiče (predvsem v širini), če pa začneš dva kontejnerja združevat z rezanjem stranic ven, pa takoj izgubiš na vseh teh lastnostih, ki si jih naštela, plus za sabo potegne ogromno dodatnega vložka za ojačitev ipd.

Se pa strinjam s tem, kako te marsikaj pri gradnji lahko zaslepi in hočeš vedno več kot dejansko potrebuješ.

• 0

#1044 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26160 posts

Posted 21 May 2021 - 08:44 AM

Ja, sicer kontejnerji so super ideja, midva sva tudi o njih razmišljala, ampak če se hočeš it nek open space, jih moraš precej modificirat (izrezat), kar pa vpliva na statiko...in je potem treba jačat z raznimi traverzami....kar spet ni poceni.

• 0

#1045 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14271 posts

Posted 21 May 2021 - 08:45 AM

Se stirnjam z njim, s tem da si midva želiva velik skupen prostor(že zdaj ima 40 kvadratov) z veliko kuhinjo. Na Grand design je bil en ful dober del s kontejnerji.

Vseeno mi je kako velika je spalnica, malo večjo bi imela le kopalnico oz. posebej pralnico.

Hiša pa, če bo v 2. nadstropnjih, takšna, da se jo bo dalo prilagoditi za starost (zato že zdaj večja kopalnica): Če pa bova videla, da postaja prevelika in prevelik strošek pa bova prodala in šla na manjše. Ne bova sužnja hiše na stara leta.

• 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#1046 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27975 posts

Posted 21 May 2021 - 10:51 AM

Waa Kami, ful dobro razmišljanje.
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

#1047 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27445 posts

Posted 21 May 2021 - 10:59 AM

No 80kvadratov s soloobveznimi otroki je dalec od prakticnega, 60 je pa brez otrok ze kar komfort. Se pa strinjam,da se zidajo veliko prevelike hise. Ravno zato pa tudi zaradi financ se nismo odlocili za eno projektantko,ki je na vsak nacin trdila,da deuzina s 3 otroki potrebuje vsaj 200 kvadratov, midva imava v planu pa 140 za nas in 60 za tasco.
  • 0

#1048 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17680 posts

Posted 21 May 2021 - 11:06 AM

Meni se zdi tudi ful praktično in 'out of the box' nekoliko, ker smo Slovenci dosti rigidni, kar se tega tiče, smz.

Kakšen link, video kako to izgleda na koncu, ker si pa ne znam predstavljat?

80 kvadratov se mi zdi dovolj za 4-člansko družino.

• 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#1049 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 86414 posts

Posted 21 May 2021 - 11:08 AM

No 80kvadratov s soloobveznimi otroki je dalec od prakticnega

Zakaj?
  • 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#1050 Kami

Kami

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24732 posts

Posted 21 May 2021 - 11:25 AM

No 80kvadratov s soloobveznimi otroki je dalec od prakticnega, 60 je pa brez otrok ze kar komfort.

Tega pa tudi jaz ne razumem. Če je 60m2 za brez otrok konfort, a za vsakega otroka 10m2 za svojo sobo se zdi tebi premalo? Jaz sem imela 8m2 im mi je bila super soba, dokler je imela vrata, da sem se lahko zaprla pred zunanjim svetom :D

• 0

Put A Kilt On It!

#1051 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17680 posts

Posted 21 May 2021 - 11:35 AM

Našla, a kaj takega ima brat v mislih? https://www.nepremic...se.html?id=9038

• 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#1052 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4265 posts

Posted 21 May 2021 - 11:43 AM

https://www.tvambien...k9Ia6R6wd3UStcc

Vse tole :D

• 0

#1053 Kami

Kami

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24732 posts

Posted 21 May 2021 - 11:44 AM

tako nekako sem si tudi jaz predstavljala. Ni še nič kazal, le razlagal.

• 0

Put A Kilt On It!

#1054 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26160 posts

Posted 21 May 2021 - 12:01 PM

Tega pa tudi jaz ne razumem. Če je 60m2 za brez otrok konfort, a za vsakega otroka 10m2 za svojo sobo se zdi tebi premalo? Jaz sem imela 8m2 im mi je bila super soba, dokler je imela vrata, da sem se lahko zaprla pred zunanjim svetom :D

Jaz sem narčtovala 8,5m2 za vsako od punc. Se mi zdi, da ni malo, ni pa veliko... Otroka od brata imata po 12m2 pa mi je rekel nekaj v smislu, da otroci rabijo svoj prostor in da bi bile lahko večje. Kaj pa vem, no...za sam s sabo biti, ne rabiš veliko prostora. Po tem, ko se bosta izselili bom imela pa pol bajte prazne....brezveze, no. Moja soba je imela 16m2 in je bila za moje pojme prevelika.  

• 0

#1055 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27445 posts

Posted 21 May 2021 - 12:05 PM

Izhajam iz tega,da rabis nekoliko vecjo kuhinjo (mi se tu najbolj guzvamo) in vecjo jedilno mizo,ter dodaten wc, pa imas hitro se 10kvadratov vec.
  • 0

#1056 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19342 posts

Posted 21 May 2021 - 12:09 PM

Meni bi blo naše stanovanje, če bi bila sama, ravno dovolj. 53 kvadratov je. Je pa tudi seveda odvisno od izkoriščenosti prostora, če imaš neke brezvezne hodnike, ki jih ne moreš izkoristit, je seveda 50 malo. Mi nimamo hodnika. Če bi imeli še eno sobico, bi bilo super.

• 0

#1057 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4265 posts

Posted 21 May 2021 - 12:13 PM

Ravno kolegica je malo v hecu razlagala, da otroka ne bosta dobila velikih sob, ker ju ne želi še pri 30 -ih gledat doma :)

• 0

#1058 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17680 posts

Posted 21 May 2021 - 12:26 PM

Meni bi blo naše stanovanje, če bi bila sama, ravno dovolj. 53 kvadratov je. Je pa tudi seveda odvisno od izkoriščenosti prostora, če imaš neke brezvezne hodnike, ki jih ne moreš izkoristit, je seveda 50 malo. Mi nimamo hodnika. Če bi imeli še eno sobico, bi bilo super.

Tako bova imela midva, hodnika se bova tudi znebila.
Se mi pa zdi ideja o kontejnerski hiši - če imaš parcelo in majhen budget - briljantna. Grajenje hiš z večjo kvadraturo pa je smiselno samo, če je tlorisno prilagodljivo v več ločenih gospodinjstev.
  • 0

Bill Bullard

#1059 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26160 posts

Posted 21 May 2021 - 12:34 PM

Ko sva bila sama, je bilo 56 kvadratov + 8 balkona čisto OK. Tudi z enim otrokom je bilo sprejemljivo, ker ima svojo sobo. Z dvema je nekaj gužve predvsem na račun tega, da ni prostora za pisalno mizo/računalnik ter da je jedilnica ful majhna in mi na splošno manjka prostor za shranjevanje (sezonska oblačila itd). Z 80 kvadrati bi po moje čisto OK preživeli. Ker pa bova gradila, si bova privoščila še tistih 20 kvadratov luksuza kar se tiče bivalnih prostorov, v kleti pa "dobim" utility, garderobo in shrambo (skupno cca 20 kvadratov). 

• 0

#1060 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14271 posts

Posted 21 May 2021 - 12:50 PM

Po moje odvisno s česa štartaš. Midva imava 80 pus balkon in bi imela večje. Brez otrok :D

Meni manjka en prostor za shranjevanje (sezonska oblačila), M.jamra, da nima kam orodja dati, on ima mikroskop in polno ene robe s tem povezane, imela bi več prostroa za knjige, shrambo, prostor za kolesa.

Ko se sprehajava okoli je prav vidno, da ko ljudje gradijo hiše na to ne pomislijo. In potem imajo vrtno rodje zunaj, kolesa, kjer bi imeli sicer lično teraso, sčasoma dodajo kakšno grdo uto ipd.

Žal tudi, ko hodiva gledati kakšne nove hiše tega ne predvidijo. IZjemen primer slabega načrtovanje je tale hiša:https://www.nepremic...c-hisa_6354485/

3 etaže in ni prostora za shrambo, orodje, majhna kuhinja, majhne kopalnice, v predsobi ni prostora za eno omaro, tale kamni sredi sobe tako neumno pregradi,,...o ceni pa ne bi :lol:

Upam, da nobena ne bo imela fasade z bleščicami :D

• 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users