Jump to content

Photo

Veganska in vegetarijanska prehrana

• Please log in to reply
3252 replies to this topic

#1041 morettina

morettina

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3056 posts

Posted 14 August 2012 - 09:12 PM

Meni grejo bolj na živce pokroviteljski vegani, ki se pa istočasno mažejo z Lancome kremami, uporabljajo Colgate paste in se spakujejo, ko pojem kdaj kakšen krvavi zrezek na žaru. Bi rekla, da nekateri ne jejo mesa, ne zato, ker se bi jim živali smilile, ampak zaradi zdravega življenja blabla To je dandanes aktualna tema in mi daje bolj ko ne na živce, ker folk pretirava. Jaz poslušam telo in čutim, kaj mi paše, jem pa v bistvu vse.
Moja bivša sošolka, vegeterijanka, goreča nasprotnica vivisekcije, vedno je imela neke referate o tem a na fb je objavila sliko (z neke žurke) pečenih rib z glavo, očkami in vse, toliko o dostojanstvu živali:( To je bilo par let nazaj in mi je ful ostalo v spominu. Večkrat mi zadiši srbska, grška kuhinja, kakšen ramsteak, da mi nahrani kri, ampak če bi mi kdo rekel, da se od zdaj naprej ne pobija već živali za meso, podpišem takoj. V mislih se tudi zahvalim živali na svoj način preden začnem jesti meso. Se sliši ful patetično ja, ampak se ne zezam. Ne jemljem ga kot nekaj samoumevnega al kako naj rečem.
  • 0

#1042 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25885 posts

Posted 14 August 2012 - 09:54 PM

Meni grejo bolj na živce pokroviteljski vegani, ki se pa istočasno mažejo z Lancome kremami, uporabljajo Colgate paste in se spakujejo, ko pojem kdaj kakšen krvavi zrezek na žaru. Bi rekla, da nekateri ne jejo mesa, ne zato, ker se bi jim živali smilile, ampak zaradi zdravega življenja blabla To je dandanes aktualna tema in mi daje bolj ko ne na živce, ker folk pretirava. Jaz poslušam telo in čutim, kaj mi paše, jem pa v bistvu vse.
Moja bivša sošolka, vegeterijanka, goreča nasprotnica vivisekcije, vedno je imela neke referate o tem a na fb je objavila sliko (z neke žurke) pečenih rib z glavo, očkami in vse, toliko o dostojanstvu živali:( To je bilo par let nazaj in mi je ful ostalo v spominu. Večkrat mi zadiši srbska, grška kuhinja, kakšen ramsteak, da mi nahrani kri, ampak če bi mi kdo rekel, da se od zdaj naprej ne pobija već živali za meso, podpišem takoj. V mislih se tudi zahvalim živali na svoj način preden začnem jesti meso. Se sliši ful patetično ja, ampak se ne zezam. Ne jemljem ga kot nekaj samoumevnega al kako naj rečem.

Misliš hipokritični? Po napisanem sicer menim, da ne opisuješ ljudi, ki bi dejansko bili vegani (v definiciji veganstva je še marsikaj, kar se tiče življenjskega sloga, in ni omejeno zgolj na prehrano, kot pravilno ugotavljaš). Veganstvo je torej širši pojem, ki vključuje rastlinsko prehrano (plant-based diet). In imaš prav, razlogi za vegetarijansko/vegansko prehrano so mnogoteri (in zelo različni) - etični zdravstveni, okoljski, praktični, kot podpora družini (npr. če ima kdo predpisano posebno dieto ipd.). V bistvu mi je malo hecno tole - če ljudje ne stojijo 100% za svojimi besedami, so hipokriti, v nasprotnem primeru pa so esktremisti (očitno v tem scenariju ni zmagovalnega izida ;)).

Glede zahvale živali pa - moje skromno mnenje je, da ima žival bolj malo od tvoje hvaležnosti - prej bi rekla, da gre za mehanizem, ki pomirja tvojo vest ;).
  • 1
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#1043 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85889 posts

Posted 14 August 2012 - 11:00 PM

Sarah, koliko stane Joya mleko?
  • 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#1044 morettina

morettina

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3056 posts

Posted 15 August 2012 - 12:06 AM

Hipokritični in pokroviteljski v smislu, da mi pametujejo, v bistvu pa nimajo neke pristne senzibilnosti, jaz sem pa omejena :roll: Vem. da je veganstvo način življenja, večina se po mojem omeji na neuživanje hrane živalskega izvora. Kako potem, ko se potuje okoli in se probava razne lokalne dobrote (vsaj jaz sem gurman), kako potem? Skoraj povsod so maslo, mleko, jajca... in potem moraš vedno o tem razmišljat.
  • 0

#1045 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25885 posts

Posted 15 August 2012 - 06:35 AM

Jaz veganstva pri sebi že nekaj časa ne dojemam kot omejitev, kar se tiče kulinarike (pa sem velik fan hrane ;)). Enostavno sem prišla do točke, kjer mi deli in izločki tujih teles ne predstavljajo hrane, tudi v primeru, ko npr. tovrstne sestavine niso očitne na prvi pogled (npr. čokolada, juha ...) - tako kot se mi npr. ne pocedijo sline ob tem, ko na travniku vidim kravo, na dvorišču psa ali na cesti povoženo žival (če malo provokativno, a resnicoljubno opišem sliko). Kultura in tradicija ter s tem povezane izkušnje se mi še zdaleč ne zdijo vedno nujno pozitivne - marsikaj se je (in se še danes) dogaja po svetu, pa si upam trdit, da zavoljo izkušnje nihče tega ne bi ponavljal pri potovanjih (npr. sužnjelastništvo, izmaličevanje spolnih organov ipd.) - zakaj bi bile stvari pri hrani (z etičnega in praktičnega stališča) drugačne?

Seveda "moraš" razmišlljat, ker svet pač še ni tako nastavljen, da bi bil to "default mode". Če bi bil, se s tem ne bi niti rabili obremenjevati (tako kot se za zdaj v Sloveniji menda ni bati, da bi v restavraciji dobil serviranega psa). Ampak meni se zdi vložek razmišljanja v primerjavi s tem, kar vidim kot pravilno in pravično, opravičljiv (pa ne pravim, da sem popolna - se pa vedno trudim dobiti čimveč informacij - včasih so te napačne ali nepopolne, včasih enostavno nimaš možnosti izbire - ampak v tej debati prvenstveno ne gre za "če bi bil ujet na samotnem otoku" in druge manj verjetne hipotetične situacije, pač pa o izbirah v vsakdanjem življenju v okvirih lastnih zmožnosti in družbenih ovir).
  • 1
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#1046 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 15 August 2012 - 10:59 AM

Jina, dva evra pa drobiž, v Mercatorju.
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#1047 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85889 posts

Posted 15 August 2012 - 03:02 PM

Aha, potem so vsi pribl. toliko, hvala!
  • 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#1048 Immortelle

Immortelle

Božanska

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12251 posts

Posted 15 August 2012 - 07:27 PM

Posted Image
:)
  • 1

ॐ Be a voice, not an echo. 

#1049 Emily

Emily

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11537 posts

Posted 15 August 2012 - 10:56 PM

Jaz čedalje več razmišljam o tem, da bi postala vegi. Ampak ne vem, če bi mi uspelo. V mojem okolju je meso dnevno na spisku in ljudje s katerimi se družim vsi jedo meso.
V bistvu svinjine, govedine že lep čas ne jem oz. res redko, ker mi niti ne paše. Jem perutnino, ribe... - tem bi se mi bilo najtežje odpovedati.
Imam pa zelo rada zelenjavo in sadje in mi ne bi bilo problema uživati še več tega....

Ravno zadnjič sem na cesti prehitela tovornjak poln živali in sem se res kar zamislila...
  • 0

Yes, it can happen so quickly. Life as we know it can change in a blink of an eye. Unlikely friendships can blossom, important careers can be tossed aside, a long lost hope can be rekindled. Still, we should be grateful for whatever changes life throws at us. Because all too soon, the day will come when there are no changes left.

#1050 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 16 August 2012 - 08:22 AM

Emily, mogoče lahko vsaj poskusiš. Ali imaš vegetarijansk teden - kot neke vrste test. :)

V mislih se tudi zahvalim živali na svoj način preden začnem jesti meso. Se sliši ful patetično ja, ampak se ne zezam. Ne jemljem ga kot nekaj samoumevnega al kako naj rečem.

Hmmm, žival bi ti bila vseeno bolj hvaležna, če je ne bi pojedla, brez zamere, ampak to počneš, da se ti boljše počutiš.

Ampak ... ne bomo pridigali, tudi jaz tega ne maram. :) Jaz tega ne počnem, in ni mi všeč, da kdo drugi želi mene v kaj prepričati. Vsak naj je tisto kar mu paše.

Drugače pa jaz nisem nikoli napisala lastnih razlogov za vegetarijansko prehrano. Mislim, da mi ni potrebno posebej omenjati, da sem tudi jaz veliki gurman,
se trudim vedno znova kaj drugega, novega skuhati. Pečem sicer zadnje čase malo manj, ker je poletje in je zelo toplo, bom več pozimi. :) Tako da je zmotno
prepričanje, da vegetarijanci niso gurmani, oziroma da si kot vegetarijanec zelo omejen s prehrano. No, lahko si in ješ vsak drugi dan pohan sir, ampak ni nujno.
Potrebno je malo razmisleka (opazite, da ne pišem o veganih, ampak o vegetarijancih), malo domišljije in dobre volje ... pa se v kuhinji tudi brez mesa
marsikaj ustvari in dobro in drugače je vsak dan. :)

Jaz sem o tem veliko premišljevala preden sem se odločila za ta korak. Odločitev ni prišla od danes na jutri, ampak je bila rezultat dolgega premisleka,
branja člankov, in debat z raznimi ljudmi. Odločila sem se na dopustu, ko sem stala pred hladilnikom z mesom in razmišljala kaj naj kupim za kosilo. :)
Bil je prelomen trenutek, domov sem prišla s kuskusom in goro zelenjave. Nihče ni bil lačen. :)

Drugače je pa meni meso dobro, da se razumemo, ribe tudi; rada sem imela na primer piščanca na žaru, pršut .... te stvari mi še vedno zadišijo, če jih
je kdo ob mizi, ampak ker vem zakaj sem šla v to, se ne pojavi želja, da bi jedla. Preprosto vem, da je bila ta odločitev zame pravilna, in od nje ne odstopam.
In ker vem, zakaj sem se odločila kot sem se - iz moralnih razlogov ne jem živali - mi ni težko jesti solato medtem ko nekdo poleg mene žveči svinjski zrezek. ;)

Doma so moje nove prehranjevalne navade sprejeli brez težav, enako fant, in tudi pri njemu doma ... zanimivo, nikoli nisem imela nobenih problemov s tem,
da bi mi kdo kaj vsiljeval oziroma me poskušal prepričati v nasprotno. :) Očitno me res dobro poznajo.

Počutim sem dobro, kri je dobra (pa sem krvna skupina 0 - mesojedci (če verjamete prehrani po krvnih skupinah)), kar pomeni, da bi brez mesa težko živela,
ampak dokazujem nasprotno. :D Mogoče sem pa tista izjema, ki potrjuje pravilo. :D :D
  • 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

#1051 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25885 posts

Posted 16 August 2012 - 09:24 AM

Posted Image

:whistling: :wink1:

Food for thought:

Ljudje imamo 4 krvne tipe v okviru AB0,
konji jih imajo 10 v okviru A, C, D, K, P, Q, T, U, V, W,
krave jih imajo v okviru A, B, C, F, J, L, M, S, and Z (menda jih imajo krave 800 tipov - klik)

• 0

#1052 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 16 August 2012 - 05:35 PM

Haha, zanimivo. :)

Posted Image
  • 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

#1053 Emily

Emily

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11537 posts

Posted 17 August 2012 - 12:28 PM

Emily, mogoče lahko vsaj poskusiš. Ali imaš vegetarijansk teden - kot neke vrste test. :)

Ja res bom poskusila. Bom začela tako, da bom poskusila npr. samo 1-2x na teden jesti meso (sedaj je res dnevno na jedilniku), potem pa, če mi uspe ga povsem izločim iz prehrane.
  • 0

Yes, it can happen so quickly. Life as we know it can change in a blink of an eye. Unlikely friendships can blossom, important careers can be tossed aside, a long lost hope can be rekindled. Still, we should be grateful for whatever changes life throws at us. Because all too soon, the day will come when there are no changes left.

• Guests

Posted 17 August 2012 - 12:44 PM

Emily, to zveni kot dober plan. :) Začni počasi. Že to bo velika spremba zate, če meso zdaj ješ vsak dan. Pomembno je, da si narediš take brezmesne jedi, ki si jih že zdaj rada jedla, poleg tega pa sprobaš še kakšne nove, res okusne recepte, ki so ti všeč tako po okusu kot vizualno (ja, res jemo tudi z očmi). Tako je lažje, ker se ne boš počutila prikrajšano. Hrana ti vseeno mora biti dobra in v okusih moraš uživati, če ne te bo kaj hitro minilo.
  • 1

#1055 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 17 August 2012 - 01:21 PM

Hrana ti vseeno mora biti dobra in v okusih moraš uživati, če ne te bo kaj hitro minilo.

Lepo povedano, in podpišem. :)

Danes sem naredila tiste vege burgerje od Valsoie, ki jih je Jinadaze reklamirala. :D

Odlični so, in meni še malo boljši kot tisti od Žita (pa so mi tudi ti super).

Prisežem, da če ne bi vedela, da so vege, ne bi rekla, da so. :) Bodo še na jedilniku, obvezno.
  • 0

• Guests

Posted 17 August 2012 - 01:29 PM

Kinky, a mogoče veš, če imajo notri gluten?
  • 0

#1057 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 17 August 2012 - 01:40 PM

Ker ne vem točno kaj naj iščem, ti bom prepisala sestavine. Najbrž ja, ker je pšenica, ampak nisem ekspert.
  • 55 % rehidrirane sojine beljakovine
  • 13 % rehidrirane pšenične beljakovine
  • voda
  • rastlinsko olje
  • čebula
  • albumin v prahu
  • sol
  • krompirjev škrob
  • dekstoza
  • čebula v prahu
  • česen v prahu
  • vlaknine graha
  • kvasni ekstrakt
  • hidrolizirane pšenične beljakovine
  • sladni ekstrakt
  • stabilizator (guar gumi, natrijev alginat)
  • maltodekstrin
  • začimbe
  • aroma
  • sezam

• 0

• Guests

Posted 17 August 2012 - 01:56 PM

Uf, ja, pšenica. Škoda. :(
Hvala ti za trud!
  • 0

#1059 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 17 August 2012 - 02:08 PM

Meni so pa odlični od SojaSun!

Posted Image
  • 0
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">“Someone once told me the definition of Hell: </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>
<p style="text-align:center;"> </p>

#1060 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25885 posts

Posted 17 August 2012 - 02:16 PM

Kje kupiš?
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users