Razna vprašanja glede prehranjevanja!
Posted 05 February 2011 - 01:17 PM
^ pri nas doma je enako, od nekdaj, pa me vseeno ne gane. =)
Sploh mi je sadje iz trgovin skoraj brez okusa.
Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it.
― V. Van Gogh
Posted 05 February 2011 - 01:52 PM

“… People are rivers, always ready to move from one state of being into another. It is not fair, to treat people as if they are finished beings. Everyone is always becoming and unbecoming.” (Kathleen Winter: Annabel.)
“Point of view is everything.“ (Kathleen Winter: Annabel.)
LIVE. LEARN.TRAVEL. LOVE.
Posted 05 February 2011 - 02:57 PM
Dejansko določena zelenjava zamrznjena vsebuje več vitaminov kot sveža
podobno piše tudi za borovnice
piše tudi da je boljša tista v vrečkah (naprimer motovilec - ker je zapakiran takoj ko ga poberejo - kao).
Kaj menite o tem?
Jaz sem ves čas mislila namreč, da je recimo zamrznjena špinača in zamrznjeno sadje en navaden crap.
Sam pol če pomisliš, da se to sadje in ta zelenjava dejansko zamrzne tam, kjer jo poberejo ima teorija smisel, podobno kot zamrznjene ribe.
Nezamrznjena pa se vozi po tisoč tovornjakih, leži v skladiščih, trgovinah, vsi jo šlatajo in vse kar lahko doma nardim če jo čem pojest je da operem z vodo.
Posted 05 February 2011 - 03:23 PM
Tudi jaz sem ze brala o tem, da, ce moras kupovati "nepreverjeno" sadje in zelenjavo je bolje kupiti zmrznjeno kot sveze, ker se slednje neznano koliko casa valja vsepovsod, na koncu se pri tebi v hladilniku.
^ pri nas doma je enako, od nekdaj, pa me vseeno ne gane. =)
Sploh mi je sadje iz trgovin skoraj brez okusa.
Ok, moja teorija odpade. : ) Ja, sadje iz trgovin vecinoma dela vec skode kot koristi, ker je res vseeno ali ugriznes v jabolko ali paradiznik, oboje je enako zanic. Pri nas doma imamo na sreco alternativne vire. : )
Posted 05 February 2011 - 03:28 PM
Jaz pozimi vedno jem zmrznjeno zelenjavo - brokoli, špinačo, cvetačo, itd.
Se mi zdi veliko bolj sočna in okusna, kot glave brokolija, ki so ovite samo v folijo in ležijo na policah nevemkoliko časa.
― V. Van Gogh
Posted 05 February 2011 - 03:35 PM
Mislim da bom isto začela delat tudi s špinačo za v smoothije, ker pač, tale blitva, res dda je slovenska, sam ej...

Posted 05 February 2011 - 04:24 PM
Posted 05 February 2011 - 04:56 PM
me pa res zanima, kako je z nitrati in predelavo, če imaš link do kakšne študije.
sicer je pa v novi številki journal-a Cell metabolism en članek o nitratih:
Nitrates may boost performance by helping cellular efficiency: Study - KLIK
pa še bolj poljudna verzija: KLIK
edit: še en članek o nitratih:
Nitrates may increase brain blood-flow - KLIK
Posted 05 February 2011 - 06:21 PM
Kaj češ druzga, itak je vse svinjsko.
Edino sadje z olupki se mine gabi, grozdja že dolgo ne jem več razno če je domače

Posted 05 February 2011 - 06:26 PM
Od sadja uporabljam predvsem razno jagodičevje za smoothie-je, nimam nobenih predsodkov in menim, da kvaliteta ni slabša od svežega.
Posted 05 February 2011 - 08:16 PM
“… People are rivers, always ready to move from one state of being into another. It is not fair, to treat people as if they are finished beings. Everyone is always becoming and unbecoming.” (Kathleen Winter: Annabel.)
“Point of view is everything.“ (Kathleen Winter: Annabel.)
LIVE. LEARN.TRAVEL. LOVE.
Posted 05 February 2011 - 08:17 PM
Se da tudi s paličnim, samo malo dlje traja.
― V. Van Gogh
Posted 05 February 2011 - 08:24 PM
Posted 05 February 2011 - 09:16 PM
Sveža špinača je totalen crap. Razen, če je z domačega vrta in jo takoj prekuhaš. V porezani špinači se tvorijo nitriti (nitrati?). V roku 1 ure od nabiranja špinače jo je potrebno predelat - zmrznit ali skuhat. Zato ne najdeš več špinače v hrani za otroke. Jo nadomeščajo z blitvo, ker ima daljše peclje. Nitriti se začnejo tvorit v pecljih in jih preprosto odrežejo stran.
Nitrati so tako ali tako prisotni v vsej listnati zelenjavi (ker so pač v zemlji, vodi...). Problem je, če se pretvorijo v nitrite. Pri špinači to nastane, če je skuhana in čez čas pogreta (isto pri blitvi). Sicer pa so zadnja leta nehali s to gonjo proti špinači. Več nitritov najdeš v hrenovkah, salamah...to pa je problem. Isto so nekoč govorili, da je paradižnik kancerogen. Ali jajca in holesterol

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.
Posted 06 February 2011 - 01:25 AM
There are some things I may not know
There are some places, dear Lord, I may not go.
But there's one thing of which I'm sure
My God is real for I can feel him in my soul.
I have found a way to live
in the presence of the Lord Hare Ram, Ram, Ram
Hare Ram, Ram, Ram, Sita Ram, Ram, Ram
Posted 06 February 2011 - 02:08 AM
Zelenjavo jaz jem skoraj samo domačo. Sadje pa večkrat kupujem. Pozimi ne jem toliko sadja in zelenjave, poleti veliko več. Doma imamo precej velik vrt in še na eni njivici nekaj, tako da imamo res ful stvari domačih: solata, radič, peteršilj, korenje, zelena, por, čebula, česen, rdeča pesa, repa, zelje, ohrovt, blitva, cvetača, paradižnik, kumare, bučke, melancani, paprika, feferoni, krompir, fižol, grah, breskve, fige, jagode, grozdje, češnje, hruške, ni da ni.

"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."
Posted 06 February 2011 - 10:45 AM

tja not namečem zadeve in jih zmeljem

Posted 06 February 2011 - 11:00 AM

Imajo pa v Hoferju nek mešalnik v akciji in je res smešno poceni: http://www.hofer.si/.../2744_20190.htm

Idealen za pripravo pijač, omak, sekljanje oreščkov, pasiranje ipd.
maks. moč: 350 W
protizdrsne gumirane noge
pribor: 1-litrski vrč, nastavek za pripravo sadnih in zelenjavnih sokov, filter, pripomoček za dodajanje vsebine, rezilo za sekljanje ter pripomoček za mešanje in mletje iz legiranega jekla, štiri 500-ml posodice z odprtino za pitje, merilni lonček, 2 mešalni posodi in 4 pokrovi
pribor primeren za mikrovalovno pečico in pomivalni stroj (razen motornega dela)
dolžina kabla: 150 cm
Kako se vam zdi?
Posted 06 February 2011 - 12:08 PM
^ O, zanimivo. Mi imajo toaster iz Hoferja, za pribl. 10 €, pa je čisto v redu.
Me pa zanima, kakšne smoothieje imajo v Smoothie Baru v Intersparu?
― V. Van Gogh
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users