Jump to content

Photo

Recepti - SLADICE

• Please log in to reply
3550 replies to this topic

#1001 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25908 posts

Posted 11 January 2011 - 05:34 PM

yes.gif kar avtomatsko tako napišem, ups (pa pri cimetu ni treba ravno dat zvrhanih ;)).
  • 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#1002 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27675 posts

Posted 11 January 2011 - 05:35 PM

biggrin.gif
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

#1003 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 11 January 2011 - 05:36 PM

Ok! Zdaj grem po majkajoče sestavine in jih naredim enkrat te dni, izgledajo slastni.
Cimeta ne bom dala ker mi je bljak.

• 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

• Guests

Posted 11 January 2011 - 05:51 PM

Princeska, pa so ble dobre palacinke? Js nisem ravno fan, jih jem glih 2x na leto, navadne, edino da dam ponavadi malo cimeta v testo, za nadev pa ali nutela + banana, ali pa preprazim naribano jabolko na malo masla + malo cukra + cimet.
  • 0

#1005 Princeska

Princeska

drama queen

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16360 posts

Posted 11 January 2011 - 09:14 PM

Testo je zelooo okusno, moj fant je bil čist navdušen pa ni glih fan klasičnih palačink, je kr eno čist brez nadeva pojedel, mmmm smile.gif
  • 0
"First make it in your head. And then you can make it anywhere."

#1006 _Planet_

_Planet_

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27675 posts

Posted 11 January 2011 - 09:52 PM

QUOTE(Fluffy The Stud Eater @ 2. 1. 2011 - 17:58) View Post

Prej pozabila komentirati - nisem vedela, da je fruktoza tako problematicna. O.o
  • 0

#1007 Princeska

Princeska

drama queen

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16360 posts

Posted 11 January 2011 - 11:36 PM

Jst sm tud to spregledala. Tud sama nisem vedela o problemu fruktoze. Mi imamo že nekaj časa doma sadni sladkor in ga mami včasih daje v sladice ohmy.gif samo sej fruktoza je tudi v sadju?

Kaj pa yacon? Je boljši? Ima tudi nizek GI. Anouk?
  • 0

#1008 _Planet_

_Planet_

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27675 posts

Posted 12 January 2011 - 12:15 AM

Vem, da je foter vcasih precej uporabljal fruktozo, potem pa nehal (ima diabetes sicer); do danes nisem nikoli sprasevala zakaj, mu posljem prej clanek in je rekel, da je fruktoza dejansko problematicna.
Princeska, si mislim, da je tudi s fruktozo tako kot z marsicem - v manjsih kolicinah ni problematicna, agavin sirup je pa vsebuje ogromno in se visoko predelano zivilo je, kar mu tudi ni v prid.
  • 0

• Guests

Posted 12 January 2011 - 01:24 AM

Zadnje čase se veliko govori o stevii - sladilu, ki ni škodljivo in nima skoraj nič kalorij (ali res prav nič). Dobi se tudi že pri nas.
  • 0

#1010 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25908 posts

Posted 12 January 2011 - 08:14 AM

O Yacon sirupu se tudi različne stvari preberejo:

yacon syrup - klik

Wiki:
Yacón syrup is a sweetening agent extracted from the tuberous roots of the yacón plant (Smallanthus sonchifolius) indigenous to the Andes mountains.[1]
It was used by the Incas. In Peru people eat yacon because of its nutritional properties—few calories and low sugar levels. In Bolivia yacón roots are eaten by people with diabetes or other digestive and renal disorders. Where as In Brazil the dried leaves are used to make yacón tea, said to be antidiabetic.[2]
The syrup contains up to 50% of FOS (fructooligosacharides). The consumption of FOS does not increase blood glucose. However, since any inulin-derived sweetener has large amounts of fructose, the same concerns about the health effects of fructose apply.
It is usually made with an evaporator, like the ones used to make maple syrup.[1] It has a taste similar to molasses or caramelized sugar.[3] In a study by Yoshida et al. (2002), an enzyme solution of yacon was determined to be a better antioxidant than enzyme solutions of potato, mushroom, eggplant and edible burdock.[4]

Javorjev sirup:
Maple syrup consists primarily of sucrose and water, with only small amounts of other sugars such as fructose and glucose. (Wiki) (na eni drugi strani sem potem še zasledica, da je sucrose (saharoza) disaharid, sestavljen iz 50% fruktoze in 50% glukoze, go figure). Namizni sladkor = 100% saharoza.

Agave syrup consists primarily of fructose and glucose. One source gives 92% fructose and 8% glucose; another gives 56% fructose and 20% glucose. These differences presumably reflect variation from one vendor of agave nectar to another.[6][7]
Agave nectar's glycemic index and glycemic load are comparable to fructose,[8][9] which in turn has a much lower glycemic index and glycemic load than table sugar (sucrose). (Wiki)

Melasa je tudi v glavnem iz saharoze, manjši del je glukoze in fruktoze (/.../unlike refined sugars, it contains trace amounts of vitamins and significant amounts of several minerals. Blackstrap molasses is a source of calcium, magnesium, potassium, and iron; one tablespoon provides up to 20% of the daily value of each of those nutrients. - Wiki). Ima pa specifičen okus in barvo (v gingerbread piškotih se super obnese, drugega še nisem poskušala narest z njo (za info: melasa se dodaja velemu sladkorju, da je potem rjav - more nutrition, same sugar).

Honey is a mixture of sugars and other compounds. With respect to carbohydrates, honey is mainly fructose (about 38.5%) and glucose (about 31.0%),[1] making it similar to the synthetically produced inverted sugar syrup which is approximately 48% fructose, 47% glucose, and 5% sucrose. Honey's remaining carbohydrates include maltose, sucrose, and other complex carbohydrates.[1] As with all nutritive sweeteners, honey is mostly sugars and contains only trace amounts of vitamins or minerals.

Povsod gre za glukozo in fruktozo (monosaharida) ali pa saharozo, maltozo ... (disaharida), zraven so pa v različnem procentu še neke druge (+) komponente - vitamini, minerali, prebiotiki, AOK ipd. Z nobenim ni za pretiravat. ;)

Glucose, fructose, sucrose - klik

dried fruit and sugar - klik

Stevio se pa menda dobi v prašku ali pa kot tekoči ekstrakt (se mi zdi) - na kapalko pač. Pusti pa menda v ustih značilen grenak priokus/aftertaste, poskusila je pa še nisem, da bi lahko to iz prve roke potrdila.

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

• Guests

Posted 12 January 2011 - 10:14 AM

A ni malo too much tako pretiravat s temi stvarmi? Mislim, cukr lahko itak ful omejis, alpa skoraj vrzes ven iz prehrane, zakaj bi ga menjal z nekimi temi eksoticnimi zadevami za katere se na koncu izkaze da niso kaj boljse predelane so fejst kar mi je ogromen minus, pod tretje so pa se drage ful. Ce bo slo tako naprej pa tk clovek nic vec ne bo mogel pojest. Js uporabljam rjav sladkor in med, ful malo obojega, ce kaj pecem, pa belega, samo da rekdo pecem se redkeje pa jem kar specem. smile.gif Tista zlicka rjavega cukra zjutraj v caj me pa tut ne bo ubila.

Sori za tale rant, ampak kar malo na zivce mi gre to kompliciranje za cisto vsako faking zivilo.
  • 0

#1012 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25908 posts

Posted 12 January 2011 - 10:48 AM

a to meni?

jaz drugače ne kompliciram kaj dosti, sladkor sem itak omejila (v Mb nimam niti cukra niti česa drugega takega, doma pa uporabim včasih sladkor, včasih kaj drugega - malo iz firbca, včasih mi mami vsa navdušena prinese iz trgovine kaj novega za sprobat, malo pa iz tega, ker se mi ne da preračunavat vpliva na teksturo/okus/sladkost/količino). zgornji post je namenjen izključno primerjavi med sladili in je bil mišljen kot "reality-check" - v smislu, da se nekatere stvari oglašujejo kot super zdrave alternative, ampak v osnovi je pa zadeva zelo podobna drugim na trgu (zdaj, če imaš možnost si privoščit za odtenek boljšo stvar, zakaj pa ne, ampak kot si rekla - če omejiš uporabo (kar je še najboljše), potem nobena od teh stvari ne bi smela bit "usodna"). ;)
  • 0

#1013 Princeska

Princeska

drama queen

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16360 posts

Posted 12 January 2011 - 10:59 AM

Hvala, anouk, za to primerjavo, me zanima, kakšna je lucuma, jo mam doma za Sinnaio, tko da ko jo bo Sinnaia sprobala, bomo prosili za poročanje smile.gif

Sicer sem pa jaz sladkor tudi v maksimalnem smislu omejila. Bele sladkorje pa tako ali tako, ker lepijo črevesje. Jaz imam take alternative cukru le za sladice, ki jih pečem občasno. Sicer pa z mami uporabljava rjavi sladkor in med, včasih sva tudi javorjevega in zdej agavo.
  • 0

• Guests

Posted 12 January 2011 - 11:01 AM

Ne, ne tebi. smile.gif Nikomur posebej ampak cist nasplosno, ker od vseh strani okoli mene, tudi iz tega foruma, cujem zadnje case sam se pogovore o hrani - to je skodljivo, tega ni dobro jest, bla bla bla, v vecini primerov pretiravanja. Saj jaz tudi gledam na to, kaj dam vase, ampak... fak no, ce bi se ozirala na vse, kar kdo rece, ali kje kaj pise, kaj vse je nezdravo, potem nimam vec kaj jest, razen umetno pridobljenih snovi, katerim se pa apriori izogibam.

Malo OT, ampak spada pod to, kar mi gre na zivce: zadnjic si je ena prijateljica kupla kokosovo maslo za mazanje koze, pa je dala za 150ml nekih 20€, in sem ji rekla, zakaj si ni raje kupla litrskega, ki ga prodajajo na policah s hrano, kjer bi dala zanj 4€, pa se vec ga je. In me je prav prezirljivo pogledala, ces, pa res se ne bom mazala z jedilnim oljem/maslom. Pa pogledas na embalazo, pa pri obeh pise: sestavine - hladno stiskano kokosovo maslo/olje. rolleyes.gif

Se mi zdi, da ljudje postajajo prav obsedeni s temi stvarmi, plus premalo mislijo s svojo glavo.
  • 0

#1015 ananas

ananas

pharma tropicana

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 8041 posts

Posted 12 January 2011 - 11:13 AM

Meni se tudi zdi, da vlada prevelika obsedenost. Jaz uporabljam samo bel sladkor... Drugače se pa zadnje čase komplicira glede vsega. Take it easy girls... Mogoče je potrebno kdaj pomisliti tudi na tržno nišo. Zdaj je ful kul, če si naraven in organski.
  • 0

#1016 Princeska

Princeska

drama queen

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16360 posts

Posted 12 January 2011 - 11:23 AM

Ah, to je pa ja naravi, živalim in sebi prijazna in zdrava 'obesedenost'. Kakor koli, treba je imeti neko veselje, ane. Če ga še obrneš v svojo prid... Jaz sem ga trenutno našla v takem eksperimentiranju, komaj čakam, da sprobam vse te veganske sladice. Tudi doma sem jih navdušila, ker je dobro smile.gif da ne omenjam, kako dobro se počutim. Ampak saj pravim-dokler ne sprobaš, ne veš. Jaz sem beli sladkor, pomfri itd. že probala, pa lahko rečem. Pa še ve probajte kak moj ali Sinnain smoothie ali specialiteto od Anouk, pa povejte smile.gif
  • 0

#1017 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25908 posts

Posted 12 January 2011 - 11:31 AM

Moje mnenje je, da so nove, boljše alternative dobrodošle, ni pa vse novo apriori dobro (kot tudi ne vse staro). dobršna mera informacij in zdrava mera skepticizma sta po moje prava "oprema" - ni, da bi se človek vsega tradicionalnega oklepal, pa tudi ne, da bi kar v neke nove stvari se vrgel na vrat na nos (oboje že rahlo meji na religijo). mislim pa, da je vsaka sprememba v plus fajn, in da se zaradi tega, ker ne moremo (al pa niti ne vemo) uporabljat/uživat optimalnih stvari, ne bi smeli kar postavit na "itak je treba od nečesa umret" pozicijo.

Pri alternativnih zadevah še zdaleč ni vse samo moda, moraš pa znati ločit zrnje od plev.

Izabela, glede olja/maščobe se pa strinjam - sploh pa ne razumem, zakaj bi NA kožo v majnhnih količinah dajal nekaj (kao) bolje kvalitetnega (z lepšo nalepko), vase pa nekaj xy (pa navadno v večjih količinah).

• 0

• Guests

Posted 12 January 2011 - 11:52 AM

Seveda, saj je tradicionalna kuhinja, vsaj slovenska, precej skodljiva - ni bila, dokler so ljudje delali na polju in so vse, kar so zauzili, sproti ponucali, za danasnji nacin zivljenja je pa katastrofalna in se je je slabo opirati kot neke tradicije.

Samo jaz zagovarjam lokalno, pa se mi zdi brezveze preseravati se s sladkorji iz juzne amerike, sokovi nekih afriskih plodov, itd. V vsakem okolju najdes zdrave in koristne snovi, samo je pac blazno popularno bit eksoticen. Recimo voda od kislega zelja je ful zdrava, ampak tega skor nihce ne pije, boji rajsi kupli nek noni sok, alpa kaj podobnega. Samo primer.

• 0

#1019 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27346 posts

Posted 12 January 2011 - 12:05 PM

Naše sezonsko sadje, je veliko bolj zdrav od tropskih sadežev, kot so ananas, banane itd. Tudi kar se tiče GI je boljše, sladkornim bolnikom so razni tropski sadeži sploh odsvetovani.
  • 0

#1020 _Planet_

_Planet_

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27675 posts

Posted 12 January 2011 - 12:56 PM

Se malo o stevii: http://www.lunin.net...ki/Zdravje/448/

In rjavem sladkorju: http://www.siol.net/...01/sladkor.aspx ;)

Sicer se pa strinjam z Izabelo in Ananas, tudi jaz se srecujem s podobnimi obcutki. Se spomnim fotra, ki je ze pred 20imi leti uporabljal glino za zdravljenje (interno in eksterno), takrat je veljal skoraj za cudaka, danes pa to vsepovsod reklamirajo, kot da bi odkrili toplo vodo. Pa ene reci je gojil, pozabila ze kako se jim rece - neka ziva sluz v vodi, kot ikre or something, cakam, da jo ponovno odkrijejo in na veliko zreklamirajo, bo vse planilo po njej.
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users