Jump to content

Photo

Vsa vprašanja v zvezi z gradnjo in urejanjem doma

• Please log in to reply
1579 replies to this topic

#981 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19342 posts

Posted 07 April 2021 - 12:00 PM

Kombinirani so ful slabi baje. Al so že kakšne boljše naredili?
Mi imamo nad pralnim strojem peč in bojler, tako da res ni nobene opcije.
  • 0

#982 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27447 posts

Posted 07 April 2021 - 12:03 PM

Baje da ne. Posusi pol tega kar opere,se pravi eno pranje moras v dveh rundah posusit. Meni je serviser rekel,da ce kombiniranega nabavim naj raje koga drugega poklicem za servis 😁
  • 0

#983 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 26024 posts

Posted 07 April 2021 - 12:04 PM

Midva se bova po parih letih zatišja spet malo lotila preurejanja, primarno zaradi potrebe po še eni otroški sobi.

Zdaj imava namreč eno "rumplkamro" kjer sem jaz sušila in zlagala perilo, kjer imava omare z razno kramo, sesalec, metle, računalniško mizo je pa tako velika, da nama je bilo škoda celo žrtvovat za otroško sobo.

Tako, da sva se zdaj odločila da jo bova pregradila z vgradno omaro, sva danes prostor premerila in se prepričala da bo prišla kasneje notri klasična postelja, pisalna miza in omara pa se vse lepo izide.
Tako, da mož zdaj izrisuje potem bo pa poslal povpraševanje na IZI mobili bova videla kakšno ponudbo in rešitve nama bodo ponudili. Hkrati jim bova poslala še povpraševanje za predsobo ki je bila začasno kupljena v Hofru/Lidlu in je potem kar ta ostala, pa bi tam dala eno večjo omaro da pridobiva še nekaj prostora.

Imava pa kar nekaj zagat, za katere ne veva kako bi jih rešila jaz res nočem imeti računalniške mize v dnevnem prostoru, v tej novi shrambi zanjo ne bo prostora tako da razmišljam da bi bil vsaj tiskalnik v eni od polic, laptop je pa lahko v dnevni.

Najbolj me pa žre stojalo za perilo ker bo zdaj hočeš nočeš moralo stati v predsobi :(

A mogoče lahko pisalno mizo skrijeta v spalnico? R. ima zdaj začasno v spalnici urejen delovni kotiček, ker čez dan tako ali tako ni v uporabi soba in si nismo pod nogami, pa mir ima, ko ga rabi. Dnevna soba in mansarda sta pri nas igralnici, kabinet pa trenutno jaz koristim, ko na fiksnem računalniku foto album urejam :)

A vgradna omara drugače dovolj izolira zvok? Drugače ne vem, koliko je razlike, če bi si eno sobo delili.
  • 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#984 _Mayckica_

_Mayckica_

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3374 posts

Posted 09 April 2021 - 08:22 PM

Ne saj ne bo delilo dveh otroških sob, ampak bo razdelilo otroško sobo in shrambo.

V spalnici ni nič prostora, zdaj je mož prišel na še eno idejo glede postavitve predsobe, zdaj si je naložil še en program od Alplesa.

Naj bi bili zdaj boljši ti kombinirani in kot sem napisala za dva ni prostora, pa nikoli ne dam sušit toliko kot operem ker striktno prebiram kaj je za v sušilca in kaj ne.

Opažam da ima mož ful boljšo prostorsko predstavo kot jaz, je pa res da mi v nosečnosti opazno slabše in počasneje delujejo možgani :P
  • 0
Dance...when everything is falling apart, and you have nowhere to go, just turn on the music and let you feelings flow

#985 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4265 posts

Posted 09 April 2021 - 08:29 PM

Midva pa sva danes bila pri enemu izvajalcu, ki nam je ze delal skelet za garazo in sem navdusena. Ne samo glede na znanje in ideje, ki nama jih je ponudil, ampak tudi okvirna cena. Upam, da bo koncna tudi tam nekje. Razveselil me je tudi, ker bi lahko v jeseni bila ze montaza, ce bo do takrat gradbeno dovoljenje. Mah vsec mi je, da se zdaj ze konkretno premika in da bomo dejansko zaceli nekaj delat...
  • 0

#986 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26161 posts

Posted 12 April 2021 - 08:25 AM

Mi lahko katera predlaga projektanta? Midva imava že precej dodelano idejno zasnovo (seveda bova strokovnih nasvetov/sprememb vesela), potrebujeva DGD in kasneje še PZI.
  • 0

#987 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4265 posts

Posted 12 April 2021 - 08:44 AM

Če že imata neko idejo, za katero potrebujeta zgolj tehnične rešitve, ne pa več estetske, ti priporočam en gradbeni biro, ki te bo prišel verjetno ceneje za vse te dokumente, kot pa kak arhitekt. Najboljše koga, ki je blizu objekta, ki ti bo potem tudi nadzorni, ker zdaj je potrebno po zaključku narediti še projekt izvedenih del PID na podlagi katerega dobiš uporabno dovoljenje.

• 0

#988 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26161 posts

Posted 12 April 2021 - 08:49 AM

Ma ja, saj sva poslala idejno zasnovo na nekaj naslovov pa sva dobila hladen tuš v smislu: vsi bi poleg PGD (DGD) zaračunali še IDZ, oziroma IDP, čeprav sva jim ga praktično že posredovala. Potem pa kar pavšalno odgovarjajo za PZI in posredujejo neke vzorčne ponudbe, kjer vidiva, da najinega IDZ/IDP sploh pogledali niso.

PZI je obvezen a ne?

• 0

#989 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4265 posts

Posted 12 April 2021 - 09:08 AM

Ja PZI je obvezen. V bistvu je glavni dokument. Not so natančno opredeljene vse rešitve, uporabljeni materiali, strojne in elektro inštalacije ipd. Če imaš ta projekt narejen v nulo in se potem vse po tem tudi na terenu naredi, potem te PID pride par 100 EUR (kar je v bistvu zgolj štampiljka projektanta, da si sledil PZI-ju). Če pa PZI ni vredu narejen in ti začneš kakšne stvari kasneje na objektu spreminjat, potem pa mora projektant v PID vs te spremembe upoštevat in jih na novo opredelit, kar ti pa zna zoper konkretno zaračunat.

Iz tega razloga jaz zdaj že vse izvajalce kličem, da mi točno povedo kaj vse potrebujejo, da bo tako kot bo v PZI-ju. Nočem kasnejših presenečenj v smislu, ja tole pa ne bo šlo tako, kot ste si zamislili in bomo malo po svoje naredili.

• 0

#990 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26161 posts

Posted 12 April 2021 - 09:12 AM

Midva misliva ful sama delat...torej lahko S sam naredi PZI za tiste dele, ki jih bo on izvajal (elektro, strojne inštalacije,...)?

• 0

#991 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4265 posts

Posted 12 April 2021 - 09:21 AM

Ne. To mu mora projektant naredit...Če bo večino sam delal (tako kot midva), bo se moral že prej pozanimat o materialih, ki jih misli uporabit. Torej kakšen estrih bo delal, kakšna bo njegova višina, ali bo talno gretje, kakšen bo zaključni tlak, kje bodo predvidene vtičnice, stikala ipd.

Kolikor sem jaz laično razumela lahko delaš stvari v samogradnji, vendar moraš pri nakupu materialov sam pridobit vse certifikate od proizvajalca, da so ustrezni za uporabo (verjetno to dobiš v posamezni trgovini, nisem še tako daleč :)), potem pa ti vse te listine priložiš k PID. Če ti te stvari dela zunanji izvajalec, potem ti on s svojim štempljem zagotavlja, da so vsi vgrajeni materiali ustrezni.

• 0

#992 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27447 posts

Posted 12 April 2021 - 09:22 AM

Ne se mi zdi da se zna potem pri uporabnem zataknit. Dobim pa pike,ko kdo govori o tem,da ne potrebuje arhitekta saj to ves ane?
  • 0

#993 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4265 posts

Posted 12 April 2021 - 09:30 AM

Ora odvisno kaj potrebuješ. Gradbeni inženir ti zna te dokumente kdaj tudi bolje naredit ;) Jaz sicer imam arhitektko, ampak kakega velikega doprinosa z njene strani ne vidim, razen seveda izdelave in videza zunanjega stopnišča ter vhoda. Notranja zasnova pa je bila vse moja ideja, ki jo je zgolj prerisala na papir...tudi postavitev oken ipd. Vse ostalo kako bo kasneje izvedena montaža pa je več znanja (logično seveda) pokazal naš izvajalec, ki se z montažno gradnjo dejansko ukvarja (torej kakšno bo ostrešje glede na predlagan tloris, kje bodo lege in nosilni stebri ipd.).

• 0

#994 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27447 posts

Posted 12 April 2021 - 09:40 AM

Ta ki smo ga izbrali mi je inzinir gradbenistva in arhitekt sicer sem pa zelo na strani...noben ne zna vsega...za bv se ze ne solajo tako dolgo...a je dober ali ne je pa druga stvar.
  • 0

#995 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26161 posts

Posted 12 April 2021 - 10:43 AM

Absolutno želim tudi menje in kvalitetni doprinos arhitekta. Vseeno pa želiva čim več, tudi kar se tiče PZI delat sama, ker ima S ustrezno znanje in kvalifikacije. 

• 0

#996 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27447 posts

Posted 12 April 2021 - 11:05 AM

To je potem drugo ja.
  • 0

#997 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14271 posts

Posted 17 April 2021 - 06:19 AM

Vceraj sva sla gledati eno parcelo. Zelo lepa, ima vse komunalne prikljucke in ze gradbeno dovoljenje. Projekt hise je pa majhne kvadrature. Lahko sicer se malo povecava, a vseeno ne bo dovolj. Na parceli, 5m stran je star skedenj, cudovit, ki bi ga pripojila k novi hisi. Ali bi zato rabila novo gradbeno dovoljenje? Projekt hise itak.
  • 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#998 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26161 posts

Posted 17 April 2021 - 06:51 AM

Kako misliš pripojila?
Drugače za vsako spremembo zunanjosti objekta potrebuješ gradbeno.
  • 0

#999 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14271 posts

Posted 17 April 2021 - 08:27 AM

Da bi se ta skedenj in nova hisa drzala skupaj.
  • 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#1000 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4265 posts

Posted 17 April 2021 - 08:54 AM

Kolikor vem je v gradbenem dovoljenju lokacija bodoce stavbe ze dolocena, zato taksne spremembe verjetno niso dovoljene brez dodatnih papirjev. Ce vama velikost hise tako ali tako ni vsec, potem bi bilo smiselno it v postopek pridobitve novega gradbenega dovoljenja in tam predvidita umestitev skednja k hisi po vajinih zeljah

Verjetno te to ne bo prislo tako drago. Najdrazji so itak komunalni prispevki, ki pa so bili ob izdaji prejsnjega GD ze placani. To bi vama morali na obcini pri novem GD upostevat in potem placas zgolj razliko, ce se bi velikost hise povecala. Moje laicno mnenje seveda.
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users