Jaz pa ne bi buck na balkonu, rabijo prevec prostora. Kake redkvice, peso ipd. pa komot.

Vrtnarjenje - nasveti & izkušnje
Posted 15 April 2014 - 11:26 AM
Posted 15 April 2014 - 12:42 PM
Ko smo že pri balkonskem vrtnarjenju: moja mami je lansko leto na svoji terasi v Amsterdamu pridelala 3 kg krompirja, bučke, solato in rukolo. Da o zeliščih ne govorim, ker ima vse.
Posted 15 April 2014 - 02:58 PM
Kami, češnjev paradižnik imaš lahko komot na balkonu. S fantom sva ga že večkrat imela. Samo daj ga v eno večje korito, da ima dovolj prostora. Uspe brez problema, ne rabiš biti strokovnjak.
"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."
Posted 16 April 2014 - 08:06 AM
Posted 16 April 2014 - 08:32 AM
Jaz bom najverjetneje posadila solato, paradižnik in češnjev paradižnik. Pa kakšno jagodo bi tudi imela
Posted 16 April 2014 - 09:31 AM
jaz sem imela lani jagode (4 sadike, kar pomeni 2 lonca) in sem jih pridelala mogoče 10kom ... vse je pojedla Tjaša
Bom letos brez in prostor porabila za kakšen večji pridelek
Put A Kilt On It!
Everybody knows how to raise children, except the people who have them.
Posted 23 April 2014 - 12:56 PM
No na balkonu imam 24 sadik solate (hrastov list).
Najprej mi je za eno korito zmanjkalo gnojila ... sem ga šla včeraj kupit in mi nato zmanjka še zemlje ... očitno mi res ni usojeno.
Za na balkonsko ograjo sem na koncu kupila kar Elho v opečnati barvi
notri imam pa baziliko (zeleno in rdečo), petršilj in korenje.
Ostalo bo počakalo na naslednje leto, saj je bil že to kar finančni zalogaj (vsa korita, zemlja in sadike cca 100€)
Put A Kilt On It!
Posted 23 April 2014 - 01:11 PM
Jaz sem danes na vrt posadila vse paradajze in paprike. Nekaj sadikam ni pasalo, so se kar sušile, nič rasle. Upam, da bodo preživeli, so lepo zadekane s kopreno. Plan je, da mački ne bodo gor spali
Drugače je pa večina stvari že v zemlji: bob, solata, rukola, bazilika, korenje in nekaj rož. Še od lani pa por, čebula in česen. V planu imam še grah, lečo in nizek stročji fižol.
Tašča ima pa vse ostalo, krompir, peso, špinačo, kasneje še bučke, kumare, brokoli, cvetačo V glavnem, lačni ne bomo
Bodo pa jagode bogato obrodile letos, pa kosmulje, rabarbara pa itak divja!
Bi pa imela sadovnjak tak majhen, eno jabolko, hruško, češnjo, marelico, slivo, oreh pa bi bilo dovolj.
Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)
Posted 30 April 2014 - 07:59 AM
Takole izgleda pri nama:
Prva letosnja zelisca (so ze ful zrastla, kupila sva cist miniaturne na nekem ljubiteljskem kmetijskem sejmu): timijan, meta, citronska melisa
Lonec z baziliko:
Petersilj in koriander:
Origano (posejano 10 dni nazaj):
Pa se naslednja runda koriandra (tudi posejano 10 dni nazaj) :
Lonec izgleda ful majhen na slikah, pa sploh ni
Solato sva pa ze pojedla, moram kupit semena za naslednje runde (drugace je ima pa tasca precej na vrtu, tako da bova mogoce raje kake jagode vzela).
Posted 30 April 2014 - 08:21 AM
Zakon, za koriander mi je rekla včeraj, da ga je treba pogosto žet, ker gre če ne hitro v cvet.
Oooo,I'm a poet and I don't know it.
---------------------------------------------------------------------------------------------
When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.
Posted 30 April 2014 - 08:37 AM
Ja, tistega prvega ze nekaj tednov rezem, se mi zdi, da se bo cez par tednov poslovil - kolikor sem brala, je fajn koriander v vecih rundah sejat zaradi tega (pa jaz ga imam ful rada, tako da bring it on!).
Growing cilantro
Place the pot in a sunny spot. Cilantro needs full sun to grow, so place it in a sunny window-sill or conservatory. The seeds should germinate within 7 to 10 days.
Harvest cilantro by cutting off individual leaves and stems from the base of the plant, near ground level, when the stems are 4 to 6 inches tall. Use the fresh, new shoots in cooking, not the older, ferny-type leaves which can taste bitter.
- Don't cut off more than one third of the leaves at one time, as this can weaken the plant.
- Once you have harvested the leaves, the plant will continue to grow for at least two or three more cycles.
Cut up to 2/3 of the leaves each week, as this will encourage the plant to keep growing. This way, it is possible to harvest four crops of cilantro from a single pot.
Decide whether or not you want to leave the cilantro plants to flower. Sooner or later the coriander plants will start to flower. When this happens, the plant will stop producing fresh, new shoots with edible leaves. At the this point, some people cut off the flowers in the hopes that the plant will produce more leaves.
- However, if you would also like to harvest coriander seeds from the plant you should leave it to flower. Once the flower dries, you will be able to harvest coriander seeds that can be used in cooking.
- Alternatively, you can allow the seeds to naturally fall to the ground where the cilantro plant will self sow, providing you with more cilantro plants the following growing season.
Posted 30 April 2014 - 01:33 PM
Odkriti srečo. Jo loviti in ujeti. Se prepustiti. Gledati z odprtimi očmi, vonjati, poslušati, se čuditi. Biti radoveden, ceniti lepoto in preproste, majhne in srčne stvari, srčne ljudi, trenutke. Čričke. Predvsem ne pozabi na čričke. Brez njih ni poletja.
Posted 02 May 2014 - 12:17 PM
Posted 07 May 2014 - 07:56 AM
saj vem, da je otročje, ampak včeraj sem videla prve poganjke mojega korenja - prvič v življenju, da sem karkoli posejala ... in je tudi ven prišlo (ne vem zakaj, ampak sem bila nekako prepričana, da ne bo nič).
Solato sva pa že tretjič jedla
Totalno me je prijelo, da bi se preselili v eno manjšo hišico z vrtom
Put A Kilt On It!
Posted 07 May 2014 - 07:58 AM
Full fajn.
Jaz sem včeraj posadila še paradižnik, ampak samo 2 sadiki, bom jutri še, pa meliso, rožmarin in novo solato.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Posted 07 May 2014 - 08:08 AM
daj prosim slikaj kako imaš vse skupaj narejeno ... me zanima, če ti lahko ukradem še kakšno idejo
Put A Kilt On It!
Posted 07 May 2014 - 08:14 AM
Bom poslikala. V tistih pravokotnik posodah imam solato, pa v večjih (nekatere tudi stare, od Jupola ) pa ostale stvari.
Sem želela te stare posode pobarvat, pa je fant rekel, da je brez veze, bom pa naslednje leto.
Posted 07 May 2014 - 08:15 AM
Mene pa kar ne potegne v kakšno vrtnerjenje, pa bi si najbrž lahko uredila malo vrta... Ampak delno tudi zaradi tega najbrž, ker še nimava okrog hiše dokončno urejene okolice... Zaenkrat nama je prioriteta porihtat notranjost in zunaj pridobiti dodatne proste površine kot dvorišče...
Posted 07 May 2014 - 08:25 AM
aja, kaj je narobe, če peteršilj rumeni? Velik je cca 10 cm (zeleni del) in spodnji listi so začeli rumenet
Put A Kilt On It!
Posted 20 May 2014 - 09:35 AM
Jaz sem rumene liste posmukala. In je vse OK; raste naprej. Kaj si ti naredila?
Zanima me kaj storiti z žajbljem, ki se mi je posušil? A tiste liste tudi kar potrgam, ali?
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users