exotica, a potem boš prfoksa al kako?

Filozofska fakulteta v Ljubljani - vprašanja o študijskih programih
Posted 06 February 2007 - 10:41 PM
exotica, a potem boš prfoksa al kako?
Posted 07 February 2007 - 12:04 PM
Odkriti srečo. Jo loviti in ujeti. Se prepustiti. Gledati z odprtimi očmi, vonjati, poslušati, se čuditi. Biti radoveden, ceniti lepoto in preproste, majhne in srčne stvari, srčne ljudi, trenutke. Čričke. Predvsem ne pozabi na čričke. Brez njih ni poletja.
Posted 07 February 2007 - 12:09 PM

Posted 07 February 2007 - 12:17 PM
Posted 07 February 2007 - 01:24 PM
Sinologija/ japonologija in vzhodne kulture na filozofski? Mislim, študira kdo to tukaj? Pozna koga ki študira? : ).. spletno stran majo zanč nareto : ) in bi rada pred informativci še kej zvedla. Anybody?
Jst bom šla na japonologijo! Yay bova sošolki??
There are no limits to what you can accomplish when you are supposed to be doing something else.
Posted 07 February 2007 - 02:33 PM

Bi hodla dlje, ce bi blo vec jezika, tk je pa tricetrt predmetov kitajske zgodovine in kuplture, kar je sicer tut zanimivo, sam osebno si rajs to sama v knjigah preberem, jezika se pac ne mors sam naucit..
Kolegice ki so pa ostale na tej smeri, so pa ful zadovoljne, tut je obicajna praksa, da gres enkrat tekom studija za pol leta ali vec na Kitajsko/Tajvan... v smislu studijske izmenjave..
Japonologija je pa baje ful tezka. Menda so pravi tiranski oddelek in poznam kr neki ljudi ki so se prepisali, ko so bli recimo konc 3. letnika..ko si mislis ce sm ze tolk skoz dal, bom pa ze se tisto eno leto tut, pa niso zdrzali..
Tk da ce te privlaci se rajs prej mal pozanimaj pr kom, ki to studira..
Posted 07 February 2007 - 03:46 PM
There are no limits to what you can accomplish when you are supposed to be doing something else.
Posted 15 February 2007 - 05:09 PM

Posted 17 February 2007 - 09:36 AM
Anyway, njo študij zelo veseli, zato vztraja do konca! Dejstvo pa je, da je potrebno predvsem na začetku v študij vložiti ogromno dela! Zraven ima ZGO, poznam pa nekaj ljudi, ki so imeli kombinacijo sinologije in japonologije - to je pa no go v vsakem primeru!

---------------------------------------------------------------------------------------------
When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.
Posted 17 February 2007 - 02:30 PM
Ma kera nemščino pa slovenščino ? (sicer slovenščino mi je Špela odsvetovala, ampak mene neznansko zanima

Posted 17 February 2007 - 03:14 PM

Odkriti srečo. Jo loviti in ujeti. Se prepustiti. Gledati z odprtimi očmi, vonjati, poslušati, se čuditi. Biti radoveden, ceniti lepoto in preproste, majhne in srčne stvari, srčne ljudi, trenutke. Čričke. Predvsem ne pozabi na čričke. Brez njih ni poletja.
Posted 17 February 2007 - 03:19 PM
Hevea, moja sošolka gre tudi jap in ang, samo eno leto kasneje (ker smo 3.letnik). Tko da boš drugo leto kej povedala, ok

Definitivno, jst vedno rada nakladam

Posted 26 February 2007 - 05:56 PM
Še kar ne vem, kaj bi šla študirat. Zanimam se sicer za študij etnologije in kulturne antropologije. Hm ... mi lahko malo opišete, kako izgleda? Kateri predmeti so? (Na spletni strani ne najdem predmetnika ...) Pa o čem se dejansko učiš? Konkretno mislim? Pa kakšne so poklicne možnosti? Kje se lahko zaposliš in kaj konkretno delaš?
Kakšno je kaj vzdušje na šoli?
Hvala, upam, da mi boste olajšali odločitev.

Hiška
Posted 26 February 2007 - 06:20 PM
Sicer me malo čudi, kako to da ne najdeš predmetov, ker ti na njihovi spletni strani vse piše; študijski program, naprej dodiplomski študij naprej predmetnik, ali vsebina predmetnika, ali pogoji za napredovanje v višji letnik.
Delo boš težko našla, vzdušje je pa fajn.
Lahko pa prek spletne strani FF klikneš na stran študentske organiztacije ff, pa tam zastaviš vprašanje.
como se vuelve siempre al amor,
vuelvo a vos,
con mi deseo, con mi temor.
Posted 26 February 2007 - 07:48 PM

Posted 26 February 2007 - 08:38 PM
Pri etnologiji in antropologiji študiraš "države" - razmere v njih, ureditev, zgodovino, kulturne značilnosti, etnične značilnosti itd., predmetnik pa zgleda približno tako, da v vsakem semestru predelaš nekje eno celino (torej ne ravno države, ampak gre bolj po celinah) v celoti, kako je naprej v tretjem letniku pa ne vem točno.
Sicer me malo čudi, kako to da ne najdeš predmetov, ker ti na njihovi spletni strani vse piše; študijski program, naprej dodiplomski študij naprej predmetnik, ali vsebina predmetnika, ali pogoji za napredovanje v višji letnik.
Delo boš težko našla, vzdušje je pa fajn.
Lahko pa prek spletne strani FF klikneš na stran študentske organiztacije ff, pa tam zastaviš vprašanje.
Aha, hvala.

Ti poznaš kakšne razlike med tema študijema?
Kak pa kaj zahtevnost?
Hvala zaenkrat.

Posted 28 February 2007 - 05:21 PM
Sem od nekaterih ljudi slišala da ni zahteven študij, pa tudi sama vidim da imajo ful lepo razdeljene izpite in nisi skoraj nikoli v gužvi. Načeloma.
Ja eve, študiram arheologijo.
Študij je jako zanimiv, se pa od zgodovinskih in umetnostnozgodovinskih študijev razlikuje po tem, da je bistvo študija materialna kultura, na podlagi katere arheolog postavi razne družbenosocialne teorije, kronološke sekvence, tipologije itd. Med materialno kulturo spada vse kar je človek pustil za sabi in se je ohranilo do današnjih dni:
ostanki arhitekture (leseni piloti, stebri, opeka, zidaki, kamni, glina, obzidja, stavbe, ...), negativi arhitekture (npr. jame v katerih so nekoč stale stojke za stavbe, jarki, ...), materialna umetnost (slikarije, mozaiki, freske, kipci, reliefi), ostanki obrti in poselitve (delovna orodja, odpadni material, peči, predelovalni objekti, keramika, posodje, steklo, glineni, leseni in kamniti izdelki, kalupi, ...), ceste (tlakovci, zapisi o cestah - večinoma le-te ležijo v bližini ali pod današnjimi trasami cest), orodje in orožje (bodisi posamezni kosi, bodisi celote in zakladne najdbe), grobišča (grobni pridatki, noša in nakit, včasih so tudi kosti uporabljene za razne raziskave, datacije itd), epigrafski napisi, etc.
Antropologije skoro ni iz preprostega razloge, ker je nemogoče preučevat kulture, ki jih že davno ni več in na podlagi antropologije sklepat, kako se je živelo in kako interpretirat ostaline. Ciljni predmet zanimanja je zgolj arheološki material, na podlagi njegovih značilnosti (material, oblika, lega, geografska in časovna razprostranjenost, ...) se določa njegov namen, narava, njegovo mesto v družbi in posledično tudi sam oblikuje značilnosti neke družbe.
Študira se pa pretežno Evropo, pri starejših obdobjihj sicer spremljamo tudi nekaj Afrike, Azije, Amerike, Avstralije in Bližnjega Vzhoda; ni pa predmetov, ki bi se navezovali na kulture Južne Amerike (Inki, Maji, Azteki), Egipt in Azijo, tega ni.
Imamo pester nabor predmetov, nekaj jih bo še dodanih z dohitevajočo bolonjsko; predmetnik pa zavzema vsa arheološko-zgodovinska obdobja:
- od paleolitika kjer spoznavamo razvoj človeka in njegovih sposobnosti, ter spremljajoče izdelke;
- neolitika in eneolitika (to sta mlajša kamena in bakrena doba), ko se ljudje prvič ustalijo v trajnih naseljih, udomačijo živali, kultivirajo rastline in izdelujejo prvo keramika, gre za BL. Vzhod, od tam se revolucija preseli skozi Malo Azijo, na Grčijo in Balkan, vstopi v Evropo;
- kovinska obdobja (bronasta in železna doba), pojav kovinskega orožja, orodja, denarja in delov noše, za tidve obdobji so značilne mnoge bojevniške kulture (pojav konja), ki se povezujejo z antičnimi mediteranskimi kulturami (Hetiti, grška ljudstva, Feničani, Etruščani) in drugimi (Kelti, Kimerijci, ...), gradijo številna naselja s pripadajočimi grobišči:
- rimska arheologija, rimska država in njen vpliv v okoliških deželah (kasneje province, kolonije, itd), rimska mesta, rimska vojska in utrdbe, obrt in trgovina v naših krajih;
- pozna antika in zgodnji srednji vek preučujeta poznoantične utrdbe, postojanke, vplive drugih kultur ki se mešajo z rimskim načinom življenja, vpade "barbarov", pojav slovanskih in germanskih plemen in njihovo mesto v pozni antiki;
- mlajša obdobja, vse od romanike in gotike do "včeraj", predvsem spoznavamo gradove, mesta, utrdbe, novosti v arhitekturi, itd
- antična umetnost nas pa spoznava z umetnostjo apeninskega polotoka (Etruščani, grški priseljenci, začetek in razcvet Rima, kasni monumenti) in dan. grškega prostora (Minojci, Mikenci, začetek grške poselitve, klasična umetnost, helenizem in vplivi z vzhoda);
- arheološka metodologija pri kateri spoznavamo zakone stratigrafije, oz. kako "potujejo" arheološke plasti v zemlji in v kakšni korelaciji so, zaznavanje arheoloških ostalin itd;
- arheološka teorija in zgodovina;
potlej imamo pa še "stranske" predmete, kot so uvod v naravoslovne analize v arheologiji ("fizika", načini datiranja - luminiscenca, uranova razpadna serija, elektronska spinska resonanca, radiokarbonska datacija s C14, dendrokronologija, analiza peloda, sonar, ...) - ful lahek izpit

V prvem letniku moraš narest štiri proseminarske naloge, v drugem tri, v višjih ne vem lih točno; enkrat na leto (navadno jeseni) je v Ljubljani neolitski seminar ker se vedno zve kaj frišnega, pa razna fakultativna predavanja tujih profesorjev so ob sredah.
V študijskem letu 1x opravljamo organizirano terensko prakso, ki je pogoj za napredovanje v višji letnik, tam se pobližje spoznavamo z delom na terenu in teorijo, ki smo jo poslušali med letom bolj ali manj uspešno prevajamo v prakso.

V tretjem letniku izbereš dve arheološki obdobji, ki jih nato poslušaš v višjih dveh letnikih, zraven imaš še nekatere stalnice in nekaj novih predmetov, kasneje te čaka iz enega iz teh dveh izbranih sklopov diploma.
Podiplomski študij se ti ne splača, ker boš z višjim nazivom težje dobila poklic, kot samo z diplomo, pa z bolonjsko se obeta odprava doktorata, oz. bo bolonjski doktorat po kakovosti ustrezal zdajšnjemu magisteriju, sam dodiplomski študij se bo podaljšal za eno leto; 3 leta in še dve "nadaljevalni", ki sta identični 3. in 4. letniku zdaj. Bullshit če vprašaš mene.
Zaposlitev načeloma čaka samo najpridnejše (pa še to na terenu, na inštitutu in v muzejih ni novih mest) zelo se ti splača vzporedni študij kakega jezika, managementa, organizacijskih ved, itd, čimveč kakih tečajev za jezike, itd.
Trenutno ponavljam prvi letnik in delam izpite za drugega, tako da ti kaj več o študiju v višjih letnikih in izmenjavah, ki so "rezervirane" za "starejše" ne morem prav dosti povedat.
vuelvo a vos,
Posted 28 February 2007 - 06:54 PM

Posted 28 February 2007 - 06:56 PM

vuelvo a vos,
Posted 01 March 2007 - 11:35 AM
Hvala vseeno!
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users