Jump to content

Photo

Bosna in Hercegovina

• Please log in to reply
107 replies to this topic

#81 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14368 posts

Posted 30 July 2017 - 08:54 PM

Attached File  IMG_0021.JPG   129.32KB   0 downloads

Sutjeska

Attached File  IMG_0028.JPG   166.4KB   0 downloads

Kravice

Midva se bova definitivno vrnila, v bistvu še letos. Mame peljeva na podaljšan vikend v septembru, vsaj predvidoma. Verjetno Banja Luka, Travnik in Jajce.

• 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#82 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14368 posts

Posted 30 July 2017 - 08:56 PM

Attached File  IMG_0035.JPG   96.64KB   0 downloads

Da te malo dražim :P, Livno

• 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#83 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14368 posts

Posted 30 July 2017 - 08:59 PM

Attached File  IMG_0056a.JPG   184.4KB   0 downloads

• 0

#84 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12322 posts

Posted 30 July 2017 - 09:04 PM

Jaz sem sicer konje videla na eni drugi planoti, ker Livno ni edini kraj, kjer so. Par let nazaj sem brala dolg članek o teh konjih, kako so ustvarili hierarhijo in kako preživljajo zime... ful zanimivo. Men je tam tok lepo. Pa narava pri Sutjeski je ful lepa.

Kako je pa pri Kravicah? Jaz sem bila dvakrat, tok smeti na kupu, da ti gre na kozlanje, smetnjaka pa nobenega.

Še fotke :D

PS: mogoče te bo zanimalo, k si umetnostna zgodovinarka, da si pogledaš stećke, srednjeveške nagrobne spomenike. Posejani so vsepovsod po Bosni, ene par je pa res velikih in znanih, Boljuni, Radimlja... Največji in najlepši najden je v muzeju v Sarajevu, samo ne vem če so sarajevski muzeji že odprti.

• 0

#85 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14368 posts

Posted 30 July 2017 - 09:07 PM

Attached File  IMG_0049.JPG   112.77KB   0 downloads

Najina vodička po Jajcu

NI bilo smetno na Kravicah oz. manj kot drugod.

Ja, konji imajo baje kar velik teritorij. Kje pa si brala ta članek? Na netu? Je pa res lepo tam. Prvo čredo sva od daleč opazovala, drugo pa od blizu, ko so zavohali, da je va kruh so se pa čisto približali. Jih pa baje hodijo hranit, sploh pozimi.

• 0

#86 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12322 posts

Posted 30 July 2017 - 09:12 PM

Članek sem najdla v eni reviji, v čakalnici pri zobarju, mogoče ga imam še kje doma, bom pogledala. Pa na rtvslo so naredili kar fajn prispevek pred leti.

Sem pa v Livnem med iskanjem konjev po nesreči zasačila en mlad parček khm khm khm :D

A ima kužika krvav uhelj ali značko v uhlju? Bogica. Jaz mam tam vedno vrečo briketov s sabo pa vrečke mokre hrane za mucke... :(

• 0

#87 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14368 posts

Posted 30 July 2017 - 09:16 PM

Attached File  IMG_0109a.JPG   342.2KB   0 downloads

kopališče pri Jajcu

Attached File  IMG_0060a.JPG   346.22KB   0 downloads

utrdba v Jajcu

Frida, ne, oznako ima. Sem v Travniku vprašala če to pomeni, da so sterilizirani pa mi je gospa rekla, da pomeni samo, da so pregledani. Jaz imam tudi s sabo hrano. Čeprav nad briketi niso navdušeni.

• 0

#88 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12322 posts

Posted 30 July 2017 - 09:33 PM

V Bosni imajo ful slabo poskrbljeno za živali, jebe se jim za živali in naravo.

• 0

#89 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14368 posts

Posted 30 July 2017 - 09:34 PM

Žal ja :(

• 0

#90 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46251 posts

Posted 31 July 2017 - 01:57 PM

Super poročilo Frčica :thumbup: 

• 0

#91 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14368 posts

Posted 31 July 2017 - 02:04 PM

Hvala Kalypso

Mogoče še ena reč, manjka kakšnih pojasnil pri znamenitostih, tako naravnih kot zgodovinskih.

Recimo Titova pečina v Drvarju. Tam je samo tabla, kaj je to bilo pa ne piše nič, podobno spomenik Sutjeska. Generacija naših staršev se je o tem res učila na dolgo in široko, ampak že mi se nismo tako, je bila Sutjeska bolj omenjena, Drvarja pa se recimo ne spomnim. Da o tujcih ne govorimo...

V Nacionalnem parku Una, vsaj tam kjer sem jaz bila pa so table, celo v angleščini. Je pa bilo sofinancirano s strani EU, mogoče zato.

• 0

#92 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12322 posts

Posted 31 July 2017 - 02:25 PM

Veliko jim še manjka, če mene vprašaš. V muzeju v Jablanici je tako žalostno, kustos oz. skrbnik muzeja je pol idej, ampak nimajo nič denarja, vse propada in je res žalostno gledat. 

• 0

#93 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14368 posts

Posted 31 July 2017 - 04:00 PM

Podobno Drvar. Obnovili so jim dve muzejski hiši leta 2009, pa se vidi po oknih in vratih, da od obnove nihče ni nič naredil za stavbi. Razstavi narejeni z minimalno sredstev, fotke prilepljene na karton, ponekod so napisi v ang., ponekod jih ni...

Kot je bilo gospo razumeti so bili med vojno muzejski predmeti uničeni oz. ukradeni.

Ampak glede na stanje v državi se verjetno en moreš čuditi temu. Ravno v soboto sva se s taščo pogovarjali o tem, ker od njene kolegice sestra prihaja v Slovenijo delat, ker v Bosni ne dobi službe, s sadovnjakom, ovcami in nasadom malin se pa ne preživi oz. ne bo mogla omogočati šolanja otrokoma. Mož pa že dela v Sloveniji. Baje je to vsespološna slika Bosne :(

Frida, ti mogoče poznaš kakšen dober dokumentarec o vojni v YU in letih po vojni v Bosni?

• 0

#94 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12322 posts

Posted 31 July 2017 - 04:27 PM

Problem je tud v nacionalni razslojenosti, vsi se tok sovražijo med sabo. Če hočeš kaj konkretnega narest, se mora strinjat vsaka stran, kar je pa težko. To so mi pred leti razlagali. Vsi so tud pripravljeni na to, da spet poči, ravno pri spomeniku v Sutjeski sem se pogovarjala s tremi delavci, ki so kosili travo, so rekli, da majo vsi orožje doma...

Dokumentarca ne poznam, se pa lahko pozanimam, ampak bo mal trajal. Je pa tudi en ful dober film, ki prikazuje napetost med ljudmi v Bosni, bom poiskala in dopišem, ker sem ga gledala že dolgo nazaj.

• 0

#95 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14368 posts

Posted 31 July 2017 - 06:06 PM

Tole glede strinjanja se mi je zdelo, tale razdelitev na kantone ni ravno posrečena, ampak verjetno manjše zlo od tega, da ponovno poči.

Daj prosim dopiši, ko boš našla. Gledal sva BBC-jev dokumentarec The death of Yugoslavia, ampak je iz leta 1995. Nekako bolj zaupam, če se stvari komentira z določeno distanco.

• 0

#96 Dragica

Dragica

prismojena učiteljica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 15821 posts

Posted 22 July 2022 - 08:54 AM

Sem iskala, pa mnda še ni teme Bosna.🙂
Skratka, meni je bila zelo všeč, bila pa sem na raftingu po Neretvi, na Boračkem jezeru, v Mostarju in na slapovih Kravice.

Neretva je božanska, smo se s kolegi odločili, da gremo drugo leto tja kampirat. Bila sem na raftingu, res noro doživetje.
Boračko jezero je lepo, ampak nič posebnega. V Mostar pa sem se zaljubila, noro lepo mesto, predvsem stari del, tam, kjer je most.
Mi je bilo pa tam najbolj vroče v življenju do sedaj. Ko je pihalo, je bilo, kot da ti en s fenom piha v glavo.
Slapovi Kravice tudi čudoviti. Smo se fajn nakopali.
Ljudje zakon, simpatični, vse bolj na lagano.
Baje so cene dvignili, ampak za naše razmere poceni.
  • 0
Če hočeš nekaj, česar še nimaš in nisi nikoli imel, naredi nekaj, česar nisi še nikoli naredil.

#97 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27693 posts
  • Interests:kaj te briga :O

Posted 22 July 2022 - 09:08 AM

Ampak tole je vse Hercegovina. :D
  • 0
Everything you can imagine is real.
Pablo Picasso

#98 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19653 posts

Posted 22 July 2022 - 09:19 AM

Coco, od nas verjetno nobena ne loči teh delov. :) Pač država kot celota.

• 0

#99 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12322 posts

Posted 22 July 2022 - 10:00 AM

Dragica super super.
Me veseli, da si se mela fajn. Boracko pa tudi meni ni bilo nic posebnega, nasploh mi jezera ne potegnejo.
  • 0

#100 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12322 posts

Posted 22 July 2022 - 10:01 AM

Je pa na tretji strani tema Bosna in Hercegovina, tko da naj ena moderatorka prestavi prosim.
  • 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users