Jump to content

Photo

Virus prašičje gripe

• Please log in to reply
173 replies to this topic

#81 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26375 posts

Posted 25 November 2009 - 02:49 PM

OK.... me je na ZS že Errol spraševal kako in kaj o tej gripi pa bom samo skopirala moje skromno mnenje smile.gif

Ma tole cepljenje je meni...kaj pa vem. Sezonsko ajde še prežvečim, pujsovo pa ne.

Pri sezonski gripi je takole - to je influenca virus. Ta virus ima visoko tendenco, da mutira. Ravno zato se je potrebno vsako leto ponovno cepit. Glede na to, da spremljajo mutacije že vrsto let in nekako (z računalniškimi) modeli lahko določijo, kako bo virus mutiral, lahko na osnovi tega naredijo cepivo za sezonsko gripo. Včasih te napovedi tudi niso pravilne in (pač, jebat ga), cepivo ne deluje. Gotovo si že slišal kakšno leto, da "letos pa cepivo proti gripi ni dobro". To je zame bolj kazino varianta. Jaz sem za 100% zadeve, to pa ni 100%...

Kar se pa pujsove tiče je pa druga zgodba. Prav tako je influenca virus. AMPAK - za iznajdbo cepiva je potrebnih nekaj let testiranj, da vidijo, kako se cepivo obnaša, kakšni so stranski učinki... Tale gripa je "nastala" letos poleti in voila, čez 4-5 mesecev že imamo (vsaj tako zatrjujejo) učinkovito cepivo. Naj me kar lepo kušnejo na rit - jaz ne mislim biti poskusni zajček.

Tako, tole je samo osnutek mojega skromnega mnenja smile.gif smile.gif

• 0

#82 Asha

Asha

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1658 posts

Posted 25 November 2009 - 03:25 PM

Zadnjič sva z bratom po tv o cepljenju proti prašičji gripi gledala (mislim, da je bila Vizita). Na koncu so še možne negativne učinke napisali, pod dolgoročni tudi razvoj duševne bolezni in rak blink.gif Hja, veselica, ni kaj. izbiraš med tem da te pobere od gripe ali pa si čez leta za v Begne sleep.gif
  • 0
Contented rest, beloved heart's desire,
you are not found in the sins of hell,
but only in heavenly concord;
you alone fortify the feeble heart.
Contented rest, beloved heart's desire,
therefore none but the gifts of virtue
shall have their abode in my heart.
(Simon Jones)

#83 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 29664 posts

Posted 25 November 2009 - 03:36 PM

A bejs, bejs, cepivo je popolnoma varno, mi itak nicesar ne vemo, ker nismo del stroke, samo zafurani alternativci in kovalci zarot.

Sorry, morala sem, sem napaljena se od vceraj.

dry.gif

*sarkazem off*

• 0
Rape of the mind is a social disorder...

• Guests

Posted 25 November 2009 - 03:47 PM

Zadnjič mi je en kolega iz srednje šole (zdravnik) rekel, da se on ne bi NIKOLI cepil, ker je več možnosti, da se ti kaj zakomplicira s cepljenjem kot pa s prašičjo ...

No, kot verjetno veste laugh.gif , sem jaz to že prebolela, sicer z rahlim zapletom, ampak je pa prvih pet dni (če se potem ne poslabša) lažje zdržat kot pa pri navadni gripi. In še nekaj - zdravniki nimajo pojma. Karkoli sem jih vprašala, so takrat rekli, da to ni značilno, tega pa ne poznamo, kako je pa to mogoče itd. Svašta. Ko mi je recimo po 7 dneh padla temperatura na 35 - 35,5 (na začetku gripe je temperatura narasla na 39,5 in verjetno bi šla še višje, če je ne bi potem začela zbijati), so me obtožili najprej, da si ne znam pravilno izmeriti temperature blink.gif, potem so rekli, da je moj termometer pokvarjen (in seveda ni bil, ker si je fant izmeril in je imel normalno temperaturo). Nato je klicala še moja mama in so jo spet prepričevali, da ne zna meriti in da je termometer pokvarjen, nato so pa rekli, da je takšna nizka temperatura možna samo pri kakšni stari mami tik pred smrtjo. ermm.gif blink.gif No, pa naj povem še to, da smo samo to poslušali, dobili pa nismo niti enega pametnega nasveta, niti enega! Kako lahko potem karkoli pričakuješ od njih?
  • 0

#85 krneki

krneki

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11455 posts

Posted 25 November 2009 - 04:52 PM

ma jaz se tud letos nisem prot sezonski, prot pujsovi se pa tudi pač ne bom.

Seveda mi diši cepljenje, tudi jaz raje dobim eno injekcijo v roko pa potem kao ne zbolim, raje to kot en teden ležat al ap še da se kej zakomplicira...

sam če dobro pogledam, pač tko ko je anča rekla, cepiva se razvijajo več let in dokler se vsi dohtarji ki jih poznam ne gredo cepit, pol se tud jst ne mislm. Že vedo zakaj se ne grejo, in Sterle nej govori kar hoče, samo zame je un posnetek ko njega špiknejo v ramo...Kje pa piše da mi ni štupnla fiziološke notr, lepo prosm.

drugač pa se mi zdi da so zdravniki ljudi začeli kar odpravljati z besedami "imate samo virozo", oprost, sej vse u redu z virozo, sam viroze pa niso takole izredno nalezljive. Imamo vsako leto viroze, vsako leto kakšno prinesem jaz iz faksa ali pa sestra iz šole, pa nihče drug poleg nje ne zboli.

Ma zdej od tega kar mamo so popadali čisto vsi, s kerimi je bla tamala v stiku!
Drugač pa ne pomaga niti razkuževanje rok, jaz sem padla zadnja v hiši, skoz sem razkuževala, a sem že verjetno kak nož prijela, al pa je blo dovolj že to, da sem se znašla v prostoru, kjer so tri osebe veselo kašljale.

Meni je še vedno strah in trepet trebušna gripa. biggrin.gif Tam pa še bruhaš zraven, great - tu vsaj apetit je.
  • 0
"If it's meant to be, it will find a way."

#86 sovicaOKA

sovicaOKA

sramežljivec

• Člani
  • 23 posts

Posted 25 November 2009 - 05:44 PM

Sally se čist strinjam s tabo. Tudi meni se zdi, da dokler se ne gredo vsi zdravniki cepit proti novi gripi se niti jest ne mislem it. Razmišljala sem edino, če bi se šla proti navadni gripi cepit ker delam veliko z otroki in se mi zdi škoda pač en tedn al pa še več v postelji preležat če bi se lahko cepla. Sam k se je tok težko spravit tja u zdravstveni dom ane. oops.gif
  • 0

• Guests

Posted 25 November 2009 - 06:55 PM

Jaz se ne grem cepit. Kot je že bilo povedano, je za moje pojme čisto preslabo testirano. Govori se o nekem živem srebru kot konzervansu, pa možnih mutagenih učinkih... na dolgi rok nikomur pol tiča ni jasno, kaj povzroča. Če jo fašem, jo bom pač odležala in to bo to.
Me pa blazno moti, ker se v javnosti ves čas razmetava z nekimi podatki koliko ljudi je umrlo od te gripe, redko pa omenijo, da so bili prej že v zelo kritičnem stanju zaradi česa drugega. V tistem stanju bi jih lahko pokopala tudi običajna gripa ali pa vročinski val... Edina prava grožnja, ki jo vidim v tej gripi je, da bi ob primeru pandemije recimo zbolelo ene 30% ljudi, pa se nam gospodarstvo sesuje.
  • 0

#88 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 29664 posts

Posted 25 November 2009 - 07:00 PM

^^

WORD PP!

QUOTE(PurePoison @ 25. 11. 2009 - 18:55) View Post

na dolgi rok nikomur pol tiča ni jasno, kaj povzroča.

To mi je ful smesno napisano. laugh.gif
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

#89 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18433 posts

Posted 25 November 2009 - 08:22 PM

V tem cepivu so novi samo antigeni virusa prašičje gripe. Ostalo je pač kot pri ''navadnem'' cepivu. Zanimivo bi bilo videti koliko in kakšni stranski učinki so po cepljenju za navadno in po cepljenju za prašičjo. So se pa zelo prenaglili.

• 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#90 sonchika

sonchika

Lučka

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 18483 posts

Posted 26 November 2009 - 07:51 AM

Meni se tudi ta panika zdi mimo. Jaz sem se v življenju cepila že proti vsem živem (hote ali nehote kot otrok) in verjamem, da je bilo noter cel kup živega srebra. Pa še vedno tlačim zemljo. Pa jo tudi še nameravam nekaj časa. Glede raka in ostalih grozot - pa sej itak nikoli ne veš, ali kaj boš staknil, ali imaš mutirane gene zanj. Pa tudi, potem ko stakneš kakšno tako bolezen, ne boš šel razmišljat od česa in kdaj in kako, ampak boš poskušal preboleti.
Ne vem, no, meni je povzročanje panike čisto mimo. Pa ta gripa, pa kuga v Ukrajini. Pa ziher je še kaj. Dajmo potem še malo paničarit v zvezi z AIDS-om. Zakaj pa tu ni panike? Konec konec gre za neozdravljivo bolezen, ki je v porastu.
  • 0
Z ljubeznijo je kakor s pečenko: čim starejši so zobje, tem mlajša mora biti jagnjetina.

#91 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18433 posts

Posted 26 November 2009 - 12:31 PM

AIDS ni v porastu. V zadnjih 8ih letih beležijo 17% okužb manj, v podsaharski Afriki pa kar 25%. Je pa res, da trenutno živi na svetu največ okuženih, in sicer zaradi nizkega števila smrti med okuženimi (zaradi vedno bolj učinkovitega zdravljenja).
  • 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#92 krneki

krneki

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11455 posts

Posted 26 November 2009 - 01:50 PM

Moja best frendica je iz Slovenj Gradca. Njena starša oba delata v bolnišnici SG.
Približno 3 tedne nazaj sva nazadnje govorili na temo nove gripe...In mi je rekla da sta starša proti cepljenju.
Danes se pogovarjava, pa mi reče da se gre jutri cepit. Da sta se tudi starša in ostali člani družine cepili, ker da je stanje v bolnišnici in SG ter okolici precej resno....Da so na respiratorjih tudi osebe brez predhodnih kroničnih bolezni in da nosečnica, ki je bila pripeljana v ukc LJ najverjetneje ne bo preživela.

Take stvari mi pa poženejo strah v kosti, priznam.
  • 0

#93 DiLeMa

DiLeMa

undercover peroksidna crna luknja

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 24041 posts
  • Interests:Zanimive Stvari

Posted 26 November 2009 - 03:13 PM

Jaz se prašičje gripe sploh ne bojim, niti malo. Se pa ZELO bojim cepiva, gre za eksperimentalno cepivo, ki ni bilo dovolj testirano in se lahko šele čez leta pokažejo katastrofalne posledice. Podobno kot leta nazaj, ko so milijone dojenčkov cepili proti hepatitisu B, pa so potem ugotovili, da je bilo cepivo neučinkovito, poleg tega pa so imeli ti cepljeni dojenčki kasneje za 310% povečano nagnjenost k multipli sklerozi. Tudi jaz ne bi dobila oslovskega kašlja (in skoraj umrla) če me ne bi proti njemu cepili. Sva delali s sošolko ravno prejšnji teden za fax raziskavo o tem in prišli do zaključka, da je tole cepivo en velik in zelo nevaren bullshit (pa še v veliko primerih popolnoma neučinkovit), pa tudi moj ati pravi, da se ne bi cepil za noben denar na svetu. Jaz se niti proti sezonski gripi nikoli nisem cepila, tega strupa si res ne mislim šopat v žile. Jo raje fašem, prebolim in dolgoročno okrepim svoj imunski sistem. Tisti World Health Organization pa tudi nismo v prvem planu, cepiva je treba nafilat v naiven folk, tle govorimo o neverjetnih vsotah denarja.
  • 0
Ljubezen ni odraz enega samega dogodka, enega samega pogleda ali dotika. Ljubezen se v človeka prikrade počasi in potiho ... in potem se enkrat enostavno zaveš, da imaš nekoga neskončno rad. Zaradi množice vseh njegovih dejanj, pogledov, besed, dotikov, čutenj ... ki ga delajo takšnega, kot je. Mogoče se tega zaveš medtem, ko misliš nanj in ga neskončno pogrešaš, ali pa ko ga pogledaš v oči in v njih najdeš vse, kar obožuješ.

#94 Plain Jane

Plain Jane

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13529 posts

Posted 26 November 2009 - 03:19 PM

^^
  • 0

#95 DiLeMa

DiLeMa

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 24041 posts

Posted 26 November 2009 - 03:20 PM

Jane, a ti si tudi imela oslovski kašelj? Koliko pa si bila takrat stara? Jaz sem bila stara komaj 2 meseca, pri tako malih otrocih je smrtnost vrtoglavo visoka (baje je nekje 1% šanse za preživetje), pa so tajili, da imam oslovski kašelj, nikakor niso hotli priznati, sta se moja starša ful kregala z njimi, fotr je itak vedel za kaj gre oz. s čim ima opravka. So govoril, da imam mogoče kako zadevo zataknjeno v dihalnih poteh in zato ne morem normalno dihat. biggrin.gif So me hotli dat na rentgen in moja mati ni pustila (ker je vedla, da ni v tem fora), so ble cele kolobocije.
  • 0
Ljubezen ni odraz enega samega dogodka, enega samega pogleda ali dotika. Ljubezen se v človeka prikrade počasi in potiho ... in potem se enkrat enostavno zaveš, da imaš nekoga neskončno rad. Zaradi množice vseh njegovih dejanj, pogledov, besed, dotikov, čutenj ... ki ga delajo takšnega, kot je. Mogoče se tega zaveš medtem, ko misliš nanj in ga neskončno pogrešaš, ali pa ko ga pogledaš v oči in v njih najdeš vse, kar obožuješ.

#96 krneki

krneki

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11455 posts

Posted 26 November 2009 - 03:22 PM

sam ne mi o oslovskem kašlju, sem ga pobasala v petem razredu, to je pa res hudič...

Sem misla da mi bo pljuča ven fuknilo.
  • 0

#97 Plain Jane

Plain Jane

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13529 posts

Posted 26 November 2009 - 03:30 PM

Jaz sem tud imela oslovski kašelj. Cepljena.
  • 0

#98 DiLeMa

DiLeMa

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 24041 posts

Posted 26 November 2009 - 03:34 PM

Jaz v gimnaziji niti enkrat nisem šla na sistematskega, ker se tudi ne bi za nič na svetu hotla cepit in enostavno sploh šla nisem. No, pa tudi tisto scanje v lonček me strašno odbija.

Svojih otrok jaz ne mislim cepit, pa naj me prijavijo na sončno upravo, če hočejo.
  • 0

#99 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 26414 posts

Posted 26 November 2009 - 06:28 PM

QUOTE(DiLeMa @ 26. 11. 2009 - 15:34) View Post

Jaz v gimnaziji niti enkrat nisem šla na sistematskega, ker se tudi ne bi za nič na svetu hotla cepit in enostavno sploh šla nisem. No, pa tudi tisto scanje v lonček me strašno odbija.

Svojih otrok jaz ne mislim cepit, pa naj me prijavijo na sončno upravo, če hočejo.

Podpis.
  • 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

• Guests

Posted 26 November 2009 - 08:55 PM

Js mislim da se pretirava na obeh straneh, in glede cepiva in glede gripe. Je pa res to, kar je Sally rekla. Tricetrt koroske je bolane. Najprej so bli v bolnici samo tipi, en je star 44 let, skoz je bil zdravn, nic mu ni blo, zdaj je pa na pragu smrti, ker ta gripa prizadane pljuca (kot spanska influenza) in mu ta ne dovajajo dovolj kisika v druge organe, mu je vse odpovedalo in je zdaj na umetnih pljucih, umetnih ledvicah... Zdaj so zaceli dobivat se zenske s ful hudimi pljucnicami.. pa js sm po naravi ogromen skeptik, ampak mam tolk bliznjih ljudi, ki delajo v sg bolnici, da tut ce skusam bit racionalna, so me vseeno malo zastrasili. In sm se torej sla cepit, deloma zato, ker grem ta vikend domov in ne bi rada zbolela, deloma pa zato, ker mam konc decembra en izpit, ki ga MORM nardit, in ce me zdaj polozi v posteljo za teden dni, bo to spet vse skup slo v maloro.

Kar se tice pa cepiva.. raznoraznim teorijam zarote ne verjamem, ker so enostavno prevec za lase privlecene, glede nepreizkusenega cepiva pa.. kaj pa vem. Js v bistvu precej verjamem, da je bil tale virus man made. In ce je bil, so lahko cepivo razvijali tudi ze kar neki casa, lansirali virus in takoj zatem lansirali se cepivo. Jebi ga, dnar je dnar. biggrin.gif

Se pa najbrz vseeno ne bi sla cepit, ce ne bi bratova zena, ki je pediatrinja, naredla cele raziskave s tem cepivom,ker se je odlocala,a bo dala cepit tut svoja otroka, stara 6 let, in je pregledla vse sestavine cepiva in prisla do zakljucka, da ni noter nic novega, cesar ne bi dobli ze parkrat v ostalih cepivih, razen pac virusa, ki je itak mrtev, in da je kolicina zivega srebra celo manjsa kot v cepivu proti sezonski gripi.

V glavnem, js sm cepljena zdaj dva dni, okol 10 dni naceloma se lahko zbolim, ampak se lazje preboli. Me je pa bolela roka vceraj ful fejst, pa svinsko utrujena sem bla, fant je mel pa po cepljenju malo vrocine ponoci. dans je vse ok, roka bo pa najbrz se kak dan malo obcutljiva. Pac lokalna reakcija.

Mimogrede - v torek je bil v Oni ful fajn intervju z Alojzem Ihanom o tej temi. Tudi njemu kar zaupam.
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users