OK.... me je na ZS že Errol spraševal kako in kaj o tej gripi pa bom samo skopirala moje skromno mnenje
Ma tole cepljenje je meni...kaj pa vem. Sezonsko ajde še prežvečim, pujsovo pa ne.
Pri sezonski gripi je takole - to je influenca virus. Ta virus ima visoko tendenco, da mutira. Ravno zato se je potrebno vsako leto ponovno cepit. Glede na to, da spremljajo mutacije že vrsto let in nekako (z računalniškimi) modeli lahko določijo, kako bo virus mutiral, lahko na osnovi tega naredijo cepivo za sezonsko gripo. Včasih te napovedi tudi niso pravilne in (pač, jebat ga), cepivo ne deluje. Gotovo si že slišal kakšno leto, da "letos pa cepivo proti gripi ni dobro". To je zame bolj kazino varianta. Jaz sem za 100% zadeve, to pa ni 100%...
Kar se pa pujsove tiče je pa druga zgodba. Prav tako je influenca virus. AMPAK - za iznajdbo cepiva je potrebnih nekaj let testiranj, da vidijo, kako se cepivo obnaša, kakšni so stranski učinki... Tale gripa je "nastala" letos poleti in voila, čez 4-5 mesecev že imamo (vsaj tako zatrjujejo) učinkovito cepivo. Naj me kar lepo kušnejo na rit - jaz ne mislim biti poskusni zajček.
Tako, tole je samo osnutek mojega skromnega mnenja