Jump to content

Photo

Portugalska

• Please log in to reply
123 replies to this topic

#81 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 18 May 2015 - 06:31 PM

Imaš prav, tudi moj vzorec ni reprezentativen. Imam pa vseeno malo boljši vpogled kot ti, ker tukaj živim štiri mesece, pa spoznala sem veliko Portugalcev. Bi morala post spremeniti v "po mojih izkušnjah...":

Statistiki jaz ne zaupam preveč, ker imamo po statistikah sodeč v SLO stokrat boljšo situacijo kot v Španiji, pa na Portugalskem, pa v Italiji ipd. Ampak temu žal ni tako, vsak iz izkušenj sodeč se nam zdi da ni. KLIK

• 0
Viens, reste ici!

#82 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85935 posts

Posted 18 May 2015 - 06:55 PM

Saj to, jaz svojega pogleda nimam, ker nisem niti bila tam, napisala sem o njenem, živi pa tam že celo življenje. 

Mene tudi ta statistika ful preseneča, nikoli ne bi rekla, da je v S Evropi brezposelnost mladih tako visoka. Vedno se govori le o tej problematiki v J Evropi in Sredozemlju. Ampak Španija, Italija in Hrvaška so vseeno na vrhu.

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#83 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27337 posts

Posted 18 May 2015 - 07:16 PM

Fant ke bil na portugalskem pred kakimi 4 leti in je pripovedoval o tem, da ljudje dejansko pridejo iz sluzbe in gredo beracit. Tudi "sestra" ki je bila tam pol leta na izmenjavi ni imela dosti boljsih izkusenj. Pac, da so ljudje obupani, da je ogromen razkkorak med tistimi ki imajo in tistimi ki nimajo, studentje so dokaj obupani...z izjemo tistih, ki jim starsi pomagajo. Katastrofa pac s tem da ji ravno tako niso priznali izpitov kot Ani ne iz Pariza.
  • 0

#84 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 18 May 2015 - 07:18 PM

Ma kaaaaj!? Jaz res ne vem od kod vam to, ampak jaz nisem videla enega berača (nikjer, ne tu v Coimbri, Portu, Lizboni). Vse ostalo pa sem že prej napisala.

• 0
Viens, reste ici!

#85 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27337 posts

Posted 18 May 2015 - 07:18 PM

Kaj?
  • 0

#86 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 18 May 2015 - 07:24 PM

Aja, pa to da se ti nič ne prizna je kriva matični faks, ne exchange. Meni se zdaj vse prizna.

Sploh nimam komentarja na ta "pripovedovanja". Jaz osebno imam popolnoma drugačne izkušnje.

• 0
Viens, reste ici!

#87 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27337 posts

Posted 18 May 2015 - 07:26 PM

Ja ja seveda...ne pravim, da je Portugalska kriva ;). Mogoce so se razmere v tem casu malo popravile?
  • 0

#88 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 18 May 2015 - 07:30 PM

Ne vem, res ne. Jaz sem prišla sem februarja, prej nisem bila nikoli na Portugalskem. 

Kot pravim, spoznala sem ful ljudi (Porto, Lisbona) in nihče ni jamral kak je grozno. Res je, da se v nekaterih sektorjih služba najde prej, v nekaterih kasneje, ampak to je nasploh znano povsod. Niso vsi kadri enako iskani.

Pa pri Portugalcih imam nasploh ves čas občutek topline, zadovoljstva, sreče. Recimo v FR so bili ful bolj zagrenjeni ljudje.

Še enkrat pa ponavljam da so to moje osebne izkušnje. Verjamem, da imajo ljudje pač različne izkušnje. To da hodijo ljudje po službi beračit in da so študentje obupani je res zadnje kar bi rekla za Portugalsko.

Sem pa recimo zadnjič brala članek iz rubrike "Glej ga, Sloven'c!", bil je o ženski, ki živi in dela v Franciji par let. Pa se s pol napisanega sploh nisem strinjala. Tako da je res odvisno od osebne izkušnje in dojemanja sveta okoli sebe.

• 0
Viens, reste ici!

#89 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14254 posts

Posted 18 May 2015 - 09:02 PM

Ta ženska, ki živi v Franciji,  je bila moja sošolka na faksu, jo pa drugače ne poznam dobro.

Ne vem, ta članek, ki sem ga brala je bil precej pretresljiv, kakšni globoki rezi so bili, pa trojka ipd. Je pa res, da je treba pisanje novinarjev vzeti malo z rezervo, jasno da bodo vzeli le najslabše in zato za ljudi zelo berljive zgodbe.

Me pa veseli, da je bolje kot se piše. Si pa po tvoji zaslugi želim iti enkrat kmalu na Portugalsko.

• 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#90 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 18 May 2015 - 09:04 PM

Zdaj nisem več off topic, pa pišem z veliko.

Jaz vsem priporočam Portugalsko, ker je lepa, pa precej poceni v primerjavi s Španijo recimo. :)

• 0
Viens, reste ici!

#91 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46023 posts

Posted 19 May 2015 - 10:44 AM

Sem pa recimo zadnjič brala članek iz rubrike "Glej ga, Sloven'c!", bil je o ženski, ki živi in dela v Franciji par let. Pa se s pol napisanega sploh nisem strinjala. Tako da je res odvisno od osebne izkušnje in dojemanja sveta okoli sebe.

Čist enako, ko sem brala o izkušnjah ženske, ki živi in dela v Švici. Popolnoma resnično, da je dojemanje države povsem odvisno od vsakega posameznika in njegovih izkušenj.

• 0

#92 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85935 posts

Posted 15 June 2015 - 12:44 AM

Algarve

add2866fac6af909bcd4fb3e8946546f.jpg

algarve-caves-portugal-28637-1920x1200.j

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#93 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23287 posts

Posted 15 June 2015 - 09:23 AM

Glede tistega, da študenti niso obupani, bi jaz rekla, da saj je najbrž povsod tako? Ko si študent, itak optimistično verjameš, da ne boš imel problemov s službo in se takrat s tem še ne obremenjuješ toliko, ampak šele po koncu faksa padeš na realna tla.

• 0

"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."

#94 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14254 posts

Posted 15 June 2015 - 09:57 AM

Algarve je res lep, ampak če se prav spomnim je voda dovolj topla za kopanje šele septembra?

• 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#95 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46023 posts

Posted 15 June 2015 - 10:41 AM

Kaj pomeni "dovolj topla"? Da ima 18, 20, 25 ali več stopinj? 

• 0

#96 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14254 posts

Posted 15 June 2015 - 10:48 AM

Ne vem, spomnim se, da mi je to ena Portugalka rekla. Pa se mi je zdelo, da so mehkužni, ko se malo ven iz Lizbone niso hoteli kopati. Nisem bila dolgo v vodi, res je bila mrzla, pa je bil julij.

• 0

#97 Errol

Errol

Sugga daddy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18460 posts

Posted 15 June 2015 - 11:21 AM

Na Portugalskem je skos razneroma mrzla voda, ker je obala odprta proti Atlantiku. Je praktično nerazčlenjena in nima toliko majhnih plitvih zalivčkov, kakršnih smo vajeni na Jadranu, kjer bi se voda lahko segrela.

• 0

ESTOY FLOR DE ATORRANTE

UN CONTURSI MALEANTE

#98 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14254 posts

Posted 15 June 2015 - 11:24 AM

Vem, zato tudi ne greva na potovanje v Namibijo, ker se želiva še kaj kopati, tam pa to ni mogoče.

• 0

#99 Nincha

Nincha

HP freak

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18602 posts

Posted 12 August 2015 - 11:13 AM

Evo, poročilo iz Tribu surf šole v Penichu. :)

Cena kampa z vključeno šolo srfanja, izposojo deske in neoprena je 33,17 € na dan. V to nista všteta hrana in prevoz, torej si letalsko karto in bus do Penicha iz Lisbone zrihtaš sam (v najinem primeru bus ni več vozil, zato so naju oni prišli iskat s kombijem, kar se posebej doplača). V kampu je šotor že postavljen, notri je ful armafleksov, ki si jih lahko po želji še vzameš, pa šotor je postavljen na mivki, tako da je ful udobno za spat. Nudijo tudi možnost izposoje turbomaximusa, ampak res ni bilo potrebe po tem, jaz sm (presenetljivo) super spala cel teden. Oni majo postavljena dva ogromna šotora, kjer sta kuhinja in jedilnica + skladišče za srfe posebi. Kuhinja je ok opremljena, ful gorilnikov, 3 hladilniki, vsa posoda in pribor, ki jo lahko rabiš, pa vsak dobi svoj škaf za odlaganje posode, ki jo potem vsak zase hodi pomivat. Zdej je na novo tam tudi kuhar, ki res noro dobro kuha, tko da sva za 5€/dan jedli večerjo z njimi (pa kuhar je pomil vso posodo za nami, s tem me je takoj prepričal :D ). Kamp je postavljen kakšne 5 min od plaže, kar je pa s srfi kar precej, vedno sem prišla čist crknjena na plažo haha. Problem je, ker tam skos ful piha, in potem je srf kot jadro in te premetava okrog, ko ga nosiš. Ampak ni bilo tako grozno no. Kamp je bil ok, jaz sem sama sebe presenetila, kako z lahkoto sem se navadila, takoj mi je bilo ful domače pa v izi. Folk ful sproščen, midve sva bolj sramežljivi, tko da sva se na žalost šele proti koncu bolj odprli in začeli družit z ljudmi, ampak je res nora izkušnja, spoznaš ljudi, s katerimi se drugače nikoli ne bi družil, veliko jih je biilo tam samih, vsi so bili ful izobraženi (odvetniki, 2 zdravnika, zobozdravnica, doktorat iz kemije itd.) - me je presenetilo, ker bi mogoče pričakoval tak luftarski folk ki bolj bluzi, pa niti slučajno ni bilo tko.

Cel vibe je ful sproščen, nobenega rihtanja, mazanja, kompliciranja, tak taprav odklop. Zjutraj smo imeli ob 10.30 zbor na plaži, potem smo ponavadi počakali na ugodne valove, meli ogrevanje in šli za 2-3 ure na surf. En dan so bili valovi ful ogromni, tudi po 2m in čeprav se mogoče ne sliši veliko, ampak ko si v vodi in drvi tak val proti tebi je kot da bi se stena dvigala nad tabo. Obe sva se ful ufurali, škoda ker so bili zadnji dan bolj slabi valovi, ampak res fuuul priporočam. Plaža ne bi mogla bit lepša, par kilometrov čiste bele mivke, polovica plaže je bila namenjena kopalcem, druga polovica pa surferjem. Je pa voda ful mrzla, tam okrog 18 stopinj, jaz sem se sicer vseeno kopala tut brez neoprena, veliko se jih pa ni hotlo. :D Ni pa nobene sence, niti na plaži niti v kampu, tako da je bilo potem treba nest marelo na plažo. Temperature v Penichu so ful nižje kot pri nas, recimo da je bilo max 26 stopinj, pa saj na soncu je vseeno vroče, ampak sploh zvečer ko zapiha je pa ful mraz, jaz sem mela po 4 puloverje naenkrat oblečene.

Na Portugalskem je zdaj ful festivalov, najprej sva en dan šli raziskovat Peniche s kolesi in je bilo top, v mestu je ful dogajalo - lunaparki, koncerti, stojnice s hrano, kokice in sladkorne pene, baloni povsod, pač čista sreča zame. :D Pot sva nadaljevali po magistrali do konca rta Cabo Carvoeiro, prek čudovitih klifov, in tja sva prišli točno par minut pred spektakularnim sončnim zahodom. Drugi festival je bil v mestu Ferrel, kjer je zelo podobno - koncerti, lunaparki itd. Portugalci so (podobno kot Španci) fuuuul v izi, ful pozno začnejo hodit ven, vse traja ful časa. Calmate. :D

Folk tam kar precej žura, naju so poleg tega festivalu v Ferrelu zvlekli ven še enkrat, najbolj smešna/bizarna scena mojega lajfa. Vsi so pili, midve in še par punc smo bile pripravljene za spat, oblečene v 4 puloverje, tekaške superge, cele rdeče v faco, s figo na glavi itd. V Lj ne bi šla niti v Citypark taka. :lol:  Na koncu so nas skoraj porinii v taxi in smo šli v nek lokal na plaži, kjer smo zažurali in plesali na mrtvo do treh zjutraj in je bila res ena taka osvobajajoča izkušnja, haha.

Glede Tribuja bom rekla tko - folk, ki je tam, je res ful okej. Ampak glede na količino keša, ki ga šefa pokasirata, bi mogoče lahko vseeno malo več vložili notri. Bom pa drugo leto vseeno ziher spet šla, mogoče kar sama, pa za 2 tedna brez dvoma.

No zadnja dva dneva sva preživeli v Lisboni, kjer sem jaz bila že maja, tko da sem bila vodič. :D Mesto je precej majhno in obvladljivo, veliko časa sva preživeli na Baixi in po ulicah tam okrog, pa južno do glavnega trga in gor proti Bairi. Kupili sva si ful sadja, ker je na Portugalskem noro dobro in ga jedli v parkih, pa zvečer ob sončnem zahodu sva šli v Belem do spomenika in trdnjave na vodi pa v najbolj znano pekarno po Pasteis de Belem.

Res fajn dopust in komaj čakam, da drugo leto ponovim. :D Evo pa še fotke:

Plaža:

tumblr_nsxgr0lF0U1rxkvuso1_1280.jpg

tumblr_nsxgr0lF0U1rxkvuso2_1280.jpg

tumblr_nsxgo47DDx1rxkvuso7_1280.jpg

tumblr_nsxgr0lF0U1rxkvuso5_1280.jpg

Šotorčki :D

tumblr_nsxgr0lF0U1rxkvuso3_1280.jpg

Cabo Cavoeiro:

tumblr_nsxgcmlJO41rxkvuso3_1280.jpg

Lisbona & Belem:

tumblr_nsxh5u4Csc1rxkvuso2_1280.jpg