Jump to content

Photo

Novoletna darila

• Please log in to reply
1321 replies to this topic

#941 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85940 posts

Posted 29 December 2012 - 06:38 PM

Zadnja leta je božič postal ful nek popularen v SLO, ta stari pobožni ded v rdeči pižami, bljak, Dedek Mraz je eden in edini!

To je vse Janša kriv. ˆ-ˆ

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#942 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 29 December 2012 - 07:00 PM

Kinky in Fluffy, ja, vidve sta 10 let starejši od mene. Druga generacija. :D

Mi in vsi iz moje generacije imamo božička. Ki pa ni povezan z vero. Mi nikoli nismo imeli jaslic ali česarkoli. Samo smrekico, lučke, večerjo, darila.

• 0
Viens, reste ici!

#943 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 29 December 2012 - 07:03 PM

Druga generacija. :D

:cry: :lol:

• 0
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">“Someone once told me the definition of Hell: </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>
<p style="text-align:center;"> </p>

#944 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16815 posts

Posted 29 December 2012 - 07:16 PM

.

• 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

#945 Emily

Emily

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11537 posts

Posted 29 December 2012 - 07:33 PM

Jaz tudi nisem tako zelo druga generacija kot Ana pa božička nismo praznovali nikoli, samo miklavža..no pri fantu, ki je leto starejši od mene so pa že od nekdaj božička praznovali...čisto odvisno.

• 0

Yes, it can happen so quickly. Life as we know it can change in a blink of an eye. Unlikely friendships can blossom, important careers can be tossed aside, a long lost hope can be rekindled. Still, we should be grateful for whatever changes life throws at us. Because all too soon, the day will come when there are no changes left.

#946 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23289 posts

Posted 29 December 2012 - 09:00 PM

Pri nas smo imeli vedno Miklavža (sem dobila od staršev in babice), teta pa je dala kaj za Dedka Mraza. Za Božič ni bilo nikoli obdarovanja. Se tudi meni zdi, da je šele zadnja leta postal Božiček tako zelo popularen. Jaz še vedno fantu dam darilo za Miklavža, dvema prijateljicama pa pač enkrat med božičem in novim letom, ko se pač vidimo. Prav za Božička pa samo pri fantovi družini, ker imajo tako navado.

• 0

"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."

#947 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 29 December 2012 - 10:15 PM

Potem pa smo drugi konec Slovenije. :D Jaz ne poznam nikogar, ki se obdaruje za Dedka Mraza. Vsi za Božička.

• 0
Viens, reste ici!

#948 Freya_

Freya_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 6695 posts

Posted 29 December 2012 - 10:37 PM

Mi se vedno za Miklavža, ko sem bila majhna, je vedno nosil tudi Božiček, zdaj je pa Miklavž bolj radodaren, Božiček pa bolj skromen (v bistvu ponavadi dobim za Miklavža taka darila, kot jih ve za Božička, Božiček prinese kako malenkost - čeprav če še enkrat pomislim, sta bila letos oba ful pridna :D). To je v krogu naše družine, in tudi pri fantovih se za božič (oz. pred božičem) obdarujemo. S prijatelji pa pač enkrat v decembru.

• 0

#949 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 29 December 2012 - 10:39 PM

Pri nas nosita vedno Božiček + Miklavž, s tem da je Miklavž čisto skromen (in ponavadi samo od staršev in fanta, ker ve da sem otrok :D), recimo en mandolat, vrečka  bonbonov, suho sadje - pač neka malenkost. Božiček pa je bolj radodaren, takrat dobim tudi od sorodnikov in fantove družine. Kdaj pa kdaj dobim tudi za NL, od nekaterih, ampak boj poredkoma.

Mi imamo božično kosilo, pri fantu doma pa imajo na 24. božično večerjo, oni praznujejo vigilijo, mi ne. Tako tudi oni odpirajo darila 24. po polnoči, pri nas doma pa so se darila vedno odpirala na 25. zjutraj. Tako da ja, ful je različno.

• 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#950 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 29 December 2012 - 10:40 PM

Potem pa smo drugi konec Slovenije. :D Jaz ne poznam nikogar, ki se obdaruje za Dedka Mraza. Vsi za Božička.

Bo nekaj na tem, ja (in to, da smo druga generacija). Je pa tudi povezano s tem (ne vedno, seveda), ali je družina verna, ali ne. Pri fantu doma so verni, pa se obdarujejo

za božič, ta dan je poseben dan, imajo božično večerjo .... pri nas na Primorskem je božič popolnoma navaden dan, brez posebnosti, tako

da ne bi imelo smisla, da bi se na ta dan obdarovali. :) Ostal pa je Dedek Mraz, to tradicijo ohranjamo, pa tudi delno Miklavža, le da se

takrat podarjajo malenkosti, kot sem omenila, čokolada ali nekaj mandarin. :)

• 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

#951 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46026 posts

Posted 29 December 2012 - 10:47 PM

Jap, pri nas je tudi kar pomnim darila nosil Bozicek. Nase navade se niso pretirano spreminjale odkar sem bila majhna. Dedka mraza pa smo imeli v vrtcu.

Se pa mi Bozicek nikakor ne zdi verski produkt. Prej je kapitalisticni izzum. Nasa druzina ni bila nikoli verna. Bozic je za nas druzinski praznik, ne verski. Meni je simpaticen praznik, prav tako figura Bozicka. Spomini na otrostvo, ko smo otroci imeli pravi ritual krasebja drevesa in cakanja na "Bozicka" ter kako so nas starsi in stari starsi ukanili... Lepi spomini.

• 0

#952 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 29 December 2012 - 10:48 PM

Jaz se pa ne strinjam, da ima vera kaj pri tem.

Mi smo strašno neverna družina. Tako moji starši kot moja dedek in babica niso krščeni in niso nikoli obiskovali cerkve, kar je v bistvu kar redkost. Pa "praznujemo" božič. Ko sem rekla, večerja, jelka, ki jo postavimo še v začetku decembra, nikoli jaslic! in potem darila.

Pa tudi Miklavž je malo poseben dan, ampak dobiva s sestro samo pomaranče in kake sladkarije.

• 0
Viens, reste ici!

#953 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 29 December 2012 - 11:03 PM

Ja, saj sem napisala, da ni vedno povezano s tem, če je družina verna. :) Ampak če je, pač praznujejo Božič, in ne Dedka Mraza. 

Je tudi res kar pravi Kalypso (kapitalizem). 

• 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

#954 Emily

Emily

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11537 posts

Posted 29 December 2012 - 11:07 PM

Pri fantu doma so verni, pa se obdarujejo za božič, ta dan je poseben dan, imajo božično večerjo .... 

Pri fantu doma so neverni pa se obdarujejo za božič tako, da res nima veze vera. :)

za dedka mraza pa sploh ne poznam nobenega, ki bi ga praznoval

• 0

Yes, it can happen so quickly. Life as we know it can change in a blink of an eye. Unlikely friendships can blossom, important careers can be tossed aside, a long lost hope can be rekindled. Still, we should be grateful for whatever changes life throws at us. Because all too soon, the day will come when there are no changes left.

• Guests

Posted 30 December 2012 - 12:19 AM

Tudi pri fantovih niso verni, ampak praznujejo božič: smrekca, večerja. Obdarujejo pa se za Dedka Mraza.

Pri nas doma, pa gre vse skupaj bolj po verskih poteh: darila smo ponavadi dobili za Miklavža, pač kakšno malenkost, za Božič smo ponavadi postavili smrekco, jaslice, šli k polnočnici, imeli večerjo, ampak obdarovali se pa niti nismo. Razen zadnjih par let nas starša mal razvajata, še najraje svojega kandidata za zeta in snaho :D

Zanimivo, da tudi pri tistih, kjer ful niste verni, upoštevate Miklavža (tudi sveti Nikolaj iz Mire, glej Wikipedijo) - nimam nič proti, samo opažam.

• 0

#956 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 30 December 2012 - 03:43 AM

Jaz v glavnem opažam porast praznovanja in obdarovanja za božič in totalno zanemarjenje silvestrovanja v tem smislu, prav tako pa Dedka Mraza. Tudi večina

ljudi ga dojema kot drugorazrednega (khm, LOL), božiček je tisti ta pravi po novem, kar me malo razhuduje in žalosti. Glede tega ali je božič povezan tudi z vero

ali ne - večinoma po moje je. Nekateri ga sicer slavijo kot družinski praznik, ampak vseeno - mnogi (oz. najbrž kar večina) od teh so versko opredeljeni (pa to zame

ne pomeni, da morajo hoditi vsaj 1X na mesec v cerkev, zame pač verska opredeljenost pomeni že to, če se označiš kot npr. katolik kristjan), niso ateisti.

Jaz drugače poznam še eno skupino ljudi - ki se imajo za neverne, se norčujejo iz vernikov, vere, cerkev, duhovnikov - po drugi strani pa krstijo otroka, postavljajo

jaslice, na polici v stanovanju se najde tudi kakšna podobica angela npr. - to je za mene čista hipokrizija, kontradiktornost in mi veliko pove o takšnih ljudeh. Bodi

eno ali pa bodi drugo. Medmes pač za moje pojme ne moreš biti.

• 0
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">“Someone once told me the definition of Hell: </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>

#957 -supergirl-

-supergirl-

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 5815 posts

Posted 30 December 2012 - 08:18 AM

pri nas striktno nosi dedek mraz. Ampak pri mojih je to vedno 24. Decembra. Pač izbrali smo ta datum. Malo s norca delamo iz polnocnic, jemo kaj popijemo. Pač izbrali ze toliko in toliko let nazaj ta datum in je stalnica. Ponavadi mene ni bilo doma na silvestra, pa se do takrat je treba čakati. Mi trije smo imeli dedka mraza na 26. Zjutraj.
Aja, g. Pozna samo dedka mraza. Tudi rdeč coca cola božiček je za njega dedi mraz.
  • 0

#958 Christianne

Christianne

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 6706 posts

Posted 30 December 2012 - 11:26 AM

Kot otrok sem vedno dobila darila samo za Miklavža, torej 6. decembra. Vedela sem, da obstaja Dedek Mraz, samo ni bil ravno radodaren.

Zdaj dobim vedno kakšno skromno darilce za Miklavža in tudi podarjam takrat. Za božič se ne obdarujemo, niti nikoli nismo imeli te navade. Nekaj malega podarim za novo leto. Mogoče mi je zato to božično obdarovanje tuje, se mi zdi, da je cela norišnica ratala iz tega. Sploh nisem vedela, da dejansko se tako bogato obdarujete. Je pa res, da ima povezavo z vero samo Miklavž. 

Ampak vsakemu svoje, eno darilo decembra pač mora biti, ne glede na to, kdo ga prinese. 

• 0

#959 ananas

ananas

pharma tropicana

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 8041 posts

Posted 30 December 2012 - 05:00 PM

Jaz drugače poznam še eno skupino ljudi - ki se imajo za neverne, se norčujejo iz vernikov, vere, cerkev, duhovnikov - po drugi strani pa krstijo otroka, postavljajo

jaslice, na polici v stanovanju se najde tudi kakšna podobica angela npr. - to je za mene čista hipokrizija, kontradiktornost in mi veliko pove o takšnih ljudeh. Bodi

eno ali pa bodi drugo. Medmes pač za moje pojme ne moreš biti.

Pri nas imamo to... Moram priznat. Oči in mami sta odraščala v zelo verni družini, posebno mami. Tudi midva z bratom sva hodila k verouku, ker pa župnik ni bil ravno  človeški, sva brez težav nehala hodit... Zdaj smo vsi malo nastrojeni proti, ampak še vedno postavljamo jaslice in imamo veliko noč. Ravno letos smo se o tem pogovarjali, da smo ful hinavci in smo rekli, da jaslic ne bomo postavili, pa smo jih potem vseeno. Vseeno je to del tradicije in vem, da bosta moja dva to nadaljevala. Jaz vem, da ne bom. Imam srečo, da sta glede tega ful ok in me ne bi niti silila ali kaj podobnega v nasprotno...

Če se nam ne bi zameril župnik, bi verjetno, zdaj bilo drugače...

• 0

#960 Michelle

Michelle

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 2687 posts

Posted 30 December 2012 - 11:46 PM

Meni se to ne zdi nič takega, ne enačim vere in Cerkve. 

Mi se obdarujemo samo za božič, v bistvu zanimivo, ker smo res neverna družina. V otroštvu je itak darila nosil Dedek mraz, če smo pa živeli v socializmu, takrat nihče ni praznoval božiča. Sem si enkrat to trdila, pa mama pravi, da smo vedno praznovali božič, ampak tu je po mojem ona nekaj pomešala. :D Sicer so pa pri nas božiči ful lepi, družinski in bom sama to tradicijo nadaljevala. 

• 1

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users