Jump to content

Photo

Veganska in vegetarijanska prehrana

• Please log in to reply
3252 replies to this topic

#921 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85893 posts

Posted 03 April 2012 - 07:57 PM

Pri nas isto (jajca), za meso pa ne vem.
  • 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#922 Zoey

Zoey

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 10197 posts

Posted 03 April 2012 - 08:21 PM

Mi kupujemo tudi po večini domače pridelano meso in ribe gojene v večjih bazenih. Edino zdaj, ko sem v LJ pač sama kupim piščančja prsa in kakšnega lososa in vitkega soma v trgovini. Jajca, ko mi zmanjka domačih grem kupit vsaj 1x na teden. Ostale stvari kar se da prinesem od doma.
  • 0

Ne, ona nima žametnih oči in niti kodrov mehkih kakor svila, 
če sneg je bel, ga v njenih nedrih ni in usta bi se od koral ločila.
Sem videl rože bele in rdeče, na njenih licih take ne cveto
in so dišave, ki so bolj dehteče, kot vonj, ki diha njeno ga telo. 
Njen glas poslušam rad, četudi vem da zvoki strun prijetneje zvene, 
kako boginje hodijo ne vem; ko ona hodi, stopa kot ljudje.
Pa vendar se mi zdi bolj očarljiva kot vse, ki pesem jih slavi lažniva.

#923 Baby

Baby

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3833 posts

Posted 03 April 2012 - 08:59 PM

Ni važno od kje so jajca. Ni normalno, da kokoš nese jajca vsak dan. Ne vem, če bi bila katera navdušena nad celoletno fešto.
  • 0

#924 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 03 April 2012 - 09:00 PM

Saj ne nosijo vsak dan, kdo je to rekel :) Moja nona ima kar nekaj kokoši, že leta in leta, jajca pa zgolj za lastno uporabo - za nas večinoma, nikakor ne vsak dan. Pač znesejo jih kolikor jih znesejo, moja nona jih normalno hrani in ne more vplivati na to koliko jih znesejo, ali pač? ;)
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#925 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85893 posts

Posted 03 April 2012 - 09:02 PM

Jp.
  • 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#926 Sinnaia

Sinnaia

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18898 posts

Posted 03 April 2012 - 09:08 PM

Mi tudi kupujemo samo domača, od kokoši iz proste reje.
  • 0

#927 Baby

Baby

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3833 posts

Posted 03 April 2012 - 09:11 PM

http://www.ciwf.org....ve_breeding.pdf
  • 0

#928 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23280 posts

Posted 03 April 2012 - 10:02 PM

Mi smo tudi svoj čas kupovali jajca pri sosedih, zdaj pa nimajo več kokoši. Doma pa jih tudi nikoli nismo imeli. Včasih jih dobimo od kakšne žlahte, sicer pakupimo v trgovini, žal tista, ki imajo na začetku številko 3. Pri fantu pa jem domača jajca, jih dobijo vedno od koga.
Goveje in svinjsko meso imamo domače, ker imamo doma nekaj goved in 2 prašiča. Tudi pri fantu imajo svoje meso. Edino perutnine nimamo domače. Se mi zdi, da je domače piščance težje dobiti, vsaj jaz ne vem za nobenega, ki bi jih doma redil. Piščanca kupimo v mesnici. Od kje pa ga oni dobivajo pa se mi ne sanja.
  • 0

"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."

#929 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 03 April 2012 - 10:09 PM

Jaz sem tudi prebrala že, da se jajcem reče kokošja menstruacija. :(

Zadnje čase jih kupujem v Leclercu, in sicer te BIO, so malo dražja, ampak piše,
da kokoške uživajo. :)
  • 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

#930 žajbelj

žajbelj

čvekalo

• Člani
  • Pip
  • 410 posts

Posted 04 April 2012 - 03:09 AM

ampak piše, da kokoške uživajo. :)

A prav to piše? :D

Zdi se mi, da je bilo na tem forumu nedolgo nazaj objavljeno predavanje o mlečni industriji. Meni je odprlo oči in si ne mislim več, da saj za mleko pa nihče ne trpi in ne umre, pač pomolzejo kravice. Če pustimo vse drugo ob strani, vsaka krava mora imeti tele, da začne proizvajati mleko. Jasno, tisto tele ne pije dolgo mleka, ampak gre v klavnico. In četudi bi se laktacija spodbudila samo s hormonskimi preparati, se molzne krave dobesedno ožema, kot je Sinnaia rekla, dokler pač gre, potem pa naprej v klavnico.

Saj pa ne gre zgolj za to, da se živali ubije. To, samo po sebi, je še najmanj. Gre za način uboja, gre za popolno nespoštovanje do živali, popolno izkoriščanje, zlorabo moči in neskončno trpljenje tekom življenja živali.

Tako, da če pojem en ligenj, ki je celo življenje svobodno plaval po morju, zame pač to ni primerljivo z zgoraj omenjenim. Imam ob tem skorajda bolj čisto vest, kot pa, če pojem žlico medu. Čeprav je pa res, da se v ribiške mreže ujame še marsikaj, kar ni bilo namenjeno, tudi morski sesalci.
  • 0
Salvia officinalis

#931 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26099 posts

Posted 04 April 2012 - 06:14 AM

Pri kokoših je tako... ko je mrzlo, nesejo manj (enkrat na 2-3 dni), ko je toplo pa tudi vsak dan. Moja stara mama pravi, da ko je mrzlo, jih zebe v ritko in zato ne nesejo :)
  • 0

#932 Sinnaia

Sinnaia

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18898 posts

Posted 04 April 2012 - 08:18 AM

Pri morskih živalih (btw, ne vem, zakaj se določenim reče "sadeži", to mi je ful mimo, ker gre konec koncev za živo bitje in ne za rastlinski plod, torej sadež) je res problem, ker lovljenje ene vrste v mreže škoduje še veliko drugim (celo pingvinom, na primer).

Mene izjemno žalosti, kam je prišel človekov odnos do živali, ki so postale le sredstvo dobička in popolnoma razvrednotene kot živa bitja. Vsaj kar se tiče teh večjih industrij. No, pa tudi zavednosti velikega števila ljudi, žal, ki jim je vse to samoumevno in ne vidijo nikakršnega problema.

Na mestu bi samo omenila, da eskim, ko ubije tjulnja, mu da za piti vodo, da njegova duša ne bi bila žejna. To se mi zdi res...uau.

Dokler si bo človek zavoljo svojega razuma jemal (samoumevno) pravico nad vsemi živimi bitji na Zemlji, bodo živali sužnji.
  • 0

#933 Plain Jane

Plain Jane

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13529 posts

Posted 04 April 2012 - 10:18 AM

"Šele, ko boste posekali zadnje drevo, zastrupili zadnjo reko, ulovili zadnjo ribo, šele takrat boste spoznali, da denarja ne morete jesti. :cry:
  • 0

#934 Zlatolaska

Zlatolaska

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4192 posts
  • Interests:zdravje,lepota,moda,šport,fotografije...

Posted 02 May 2012 - 09:58 PM

Posted Image
style_emoticons/default/sleep.gif

Moram pripomnit, da je tale slika tak očiten fotošop, trebuh je prav narisan gor, prav vidi se kateri del trebuha je zraven naret, že zaradi gub na obleki.

:lol1: Kravo boli, če je NE podojiš! Tako da bi bilo prej mučenje, da krave ne bi podojil.
Je potem mučenje tudi, ko fantom pride? :lol1:

Okej, še zdaleč ni tako. :lol: Ti si sploh kdaj videla kakšne posnetke ali slike teh krav? Pomoje nisi, ker potem ne bi bila sposobna napisat stavka v smislu, da kravo podojijo, zato da je uboge reve ne boli. Našopajo jih s hormoni, da od njih dobijo karseda velike količine mleka, molzejo jih prek njihovih sposobnosti in to ne dela noben prijazen kmet ampak poteka vse strojno, kjer še preveč pogosto pride do tega da te mašine kravo tudi ranijo in ker ni ravno poskrbljeno za sterilnost, pogosto pride do raznih vnetij, krvavitev.. ki navsezadnje lahko tudi brez problema pristanejo v tvojem mleku.
  • 0
Memento mori.

#935 krneki

krneki

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11455 posts

Posted 02 May 2012 - 11:27 PM

Pozabili ste še omenit, da mleko proizvajajo krave, ki jih prej namerno osemenijo, da pač povržejo tele, ker ima samo taka krava mleko. Potem pa pač umetno vzdržuješ nastajanje mleka z nenehno molžo... Podobno kot dojilje, recimo.
  • 0
"If it's meant to be, it will find a way."

#936 Plain Jane

Plain Jane

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13529 posts

Posted 03 May 2012 - 11:52 AM

A je pri bio mleku to kaj drugače? Je utopično pričakovat, da se kravice pasejo pa tako? Kaj pa mlekomat? Kako je pri teh lokalnih kmetih? Zihr jih ne molzejo na roke, če je kolikor toliko velika kmetija. :huh:
  • 0

#937 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14253 posts

Posted 03 May 2012 - 12:11 PM

Za kmetijo, kjer jaz jemljem mleko, jih molzejo strojno. Imam željo se enkrat naučit oz. probat molsti pa mi je ta kmet rekel, da me bo brcnila, ker niso vajene. Ima jih pa okoli 10-20.
  • 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#938 krneki

krneki

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11455 posts

Posted 03 May 2012 - 12:12 PM

Pred kratkim je bila glede enega mlekomata cela štala, ne vem kaj so že notri našli zaenega hudiča.
Ti mlekomati, kolikor sem jaz videla so grozljivi, ne vem kdo to puca, ker je obupno (najbrž nihče).
Jaz ne verjamem nobeni bio zadevi več, ne mesu, mleku, ničemur - niti tistemu ne, akr prodajajo na tržnicah in lokalno.
Delno sem neskeptična samo do lokalnih kmetov, za katere vidim ,kako prideljujejo zelenjavo in koliko špricajo, najbolj bio je zelenjava moje babice, to je pa tudi vse.
Imam pa boljši občutek, če kupim pri nekomu, ki je blizu in vidim kako vzgaja zelenjavo.

Glede mleka, ga ne pijem, samo un pljunek v kofetu enkrat dnevno.

Kravice se pasejo - nekatere, in samo tja bom jaz hodila po mleko. Gor v hrib, na nadmorsko 800, tu nad nami. Tam se CELo pasejo na travnikih, celo sezono...
  • 0
"If it's meant to be, it will find a way."

#939 Zoey

Zoey

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 10197 posts

Posted 03 May 2012 - 12:15 PM

Pri moji stari mami imajo okoli 220 krav. Molzejo z robotom. Odkar se je moja mami rodila, so začeli z molzenjem na roke, potem s strojem, zdaj pa z roboti. Pa v teh 50 letih ni bilo nobenih problemov niti s kakim mastitisom, niti pri rojstvu teličkov. Mleko, ki ga proizvedejo gre pa v večini za ljubljanske mlekarne. Vem, da jih hranijo s krmo, ker imajo ful travnika in njive in ne uporabljajo nobenih posebnih kemičnih dodatkov, kaj šele hormonov.
  • 0

Ne, ona nima žametnih oči in niti kodrov mehkih kakor svila, 
če sneg je bel, ga v njenih nedrih ni in usta bi se od koral ločila.
Sem videl rože bele in rdeče, na njenih licih take ne cveto
in so dišave, ki so bolj dehteče, kot vonj, ki diha njeno ga telo. 
Njen glas poslušam rad, četudi vem da zvoki strun prijetneje zvene, 
kako boginje hodijo ne vem; ko ona hodi, stopa kot ljudje.
Pa vendar se mi zdi bolj očarljiva kot vse, ki pesem jih slavi lažniva.

#940 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25886 posts

Posted 05 May 2012 - 02:26 PM

Mene izjemno žalosti, kam je prišel človekov odnos do živali, ki so postale le sredstvo dobička in popolnoma razvrednotene kot živa bitja.

Dokler si bo človek zavoljo svojega razuma jemal (samoumevno) pravico nad vsemi živimi bitji na Zemlji, bodo živali sužnji.

Debel podpis.

Jaz ne verjamem nobeni bio zadevi več, ne mesu, mleku, ničemur - niti tistemu ne, akr prodajajo na tržnicah in lokalno.

Kravice se pasejo - nekatere, in samo tja bom jaz hodila po mleko. Gor v hrib, na nadmorsko 800, tu nad nami. Tam se CELo pasejo na travnikih, celo sezono...

Mene vse te eko živinorejske fore tako zelo asociirajo na film Truman show, da je joj :/. Ena taka velika farsa, da ne rečem greenwash, ki pač nadene suženjstvu neko luškano nalepko (in potrošnikom čisto vest).

Potejto potato, pač nova marketinška fora za služenje mastnih denarcev na račun izkoriščanja. Očitno odpustki še niso 'out'.
  • 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users