Jump to content

Photo

MATURA

• Please log in to reply
4072 replies to this topic

#921 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 26028 posts

Posted 04 May 2008 - 10:35 PM

sem te dodala na msn ... sprejmi, da ti pošljem tisto dvoje, če tle pripenjam, traja nenormalno dolgo.
  • 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#922 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17085 posts

Posted 05 May 2008 - 02:48 PM

Eno vprašanje pri Fizikih. Moebious ima 3 otroke, stare 16, 15 in 9 al koliko je star najmlajši. Moebious je v sanatoriju že 15 let. in še nikoli prej ni videl svojih otrok. A je žena samo hodla na zakonske obiske k njemu ali kaj. Pa kako da ni otrok pripeljala že prej.
  • 0
Če že delaš bedarije naj se ti vsaj posrečijo!

[Napoleon]

#923 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 26028 posts

Posted 05 May 2008 - 04:54 PM

u, ti pa si najdla detajle. se mi zdi, da nič ne piše, da bi ga žena kaj pogosto obiskovala (le da mu je plačevala bivanje tam); ti bi otroke vozila na obisk k noremu očetu? pač pripeljala jih je toliko, da se "spoznajo in poslovijo". da odprejo nov list (pa da dajo dürrenmattu možnost nekih ironičnih vložkov pa aluzij pa paradoksov ... jedrski poskusi v tihem oceanu, pax je mir, misijonar, pokristjanjevanje, iztrebljanje prvotnih prebivalcev).

bolj kot ne ugibam, dürrenmatta še nisem čist pokapirala. pa cankar je tud kr trd oreh ...
  • 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#924 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17085 posts

Posted 06 May 2008 - 06:32 AM

Včeraj zvečer nikakor nisem mogla priti na forum. mad.gif

Jaz sploh nebi več imela otrok z norim možem. smile.gif
  • 0

[Napoleon]

#925 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17085 posts

Posted 06 May 2008 - 06:57 AM

Dvanajst tisoč nekaj maturantov je letos. ohmy.gif
  • 0

[Napoleon]

#926 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 26028 posts

Posted 06 May 2008 - 11:25 AM

uau.

so vsaj fajn temo zbral za esej, heh. čeprav perla glih ne bo ... zdej grem pa spat, ker je blo ponoč bolj nč k kej biggrin.gif.
  • 0

#927 redkvica

redkvica

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 2250 posts

Posted 06 May 2008 - 12:47 PM

Hej smile.gif Kako vam je šlo? Nika, ti deluješ kr zadovoljno!
  • 0
If sometimes you feel yourself little useless, offended and depressed, always remember that you were once the fastest and most victorious sperm in your group!

#928 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 26028 posts

Posted 06 May 2008 - 01:00 PM

ma, kaj pa vem, no. u bistvu sem ful hotla dobit eno tako temo (pa te2 knjigi sta mi bli najboljši), ampak esej sem pa zanič napisala. je pa mim, to pa res biggrin.gif.

• 0

#929 eve

eve

trance chick

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 10431 posts

Posted 06 May 2008 - 01:37 PM

Uf, meni je blo še kar. Nimam filinga. Sicer sem napisala dost, okol 5 strani, sam ne vem... Bomo vidl. Sem pa pisala 1. naslov (razpravljalni), 2. naslov mi je totalno beden in bi pogorela, če bi mel sam tega.

Sam da je mimo, res. biggrin.gif
  • 0
Never allow someone to be your priority while you're just their option.

#930 Baby

Baby

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3833 posts

Posted 06 May 2008 - 02:01 PM

Jaz se tudi zadovoljna. Šlo mi je bolje kot sem mislila, da mi bo. smile.gif Vem pa da sem napisala preveč.
  • 0

#931 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17085 posts

Posted 06 May 2008 - 04:13 PM

Interpretativni mi je bil čisto mimo, tako da sem se kr razpravljalnega lotila. Fiziki so mi še kr šli, pri Cankarju pa sem totalno zabluzila. Pa tudi neke primerjave jake med osebama, ki sta kao preprečili etično ravnanje nisem naredila. kKaj pa vem, bolj kot se pogovarjam z ostalimi bolj sem zmedena. Pa tudi o nasilju nisem kaj fuul razglabljala. Pa Michaela Jacksona sem vključila v esej. rolleyes.gif Tako da je bil bolj tako-tako vse skupaj. Samo da smo tega rešeni.
  • 0

[Napoleon]

#932 Baby

Baby

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3833 posts

Posted 06 May 2008 - 08:16 PM

Kako pa si Michaela Jacksona vključla not? =)
  • 0

#933 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17085 posts

Posted 06 May 2008 - 08:59 PM

Nekaj sem bluzila o tem, da se bogati in vplivni kot npr. Kantor lažje izmuznejo kaznim. Pa sem kot primer dala Jacksona in Hiltonovo. Nekaj v tem stilu no. smile.gif
  • 0

[Napoleon]

#934 Princeska

Princeska

drama queen

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16360 posts

Posted 06 May 2008 - 09:42 PM

QUOTE(tašika @ 4. 5. 2008 - 11:47) View Post

Jaz sem ful jezna ker smo drame zlo slabo obdelali. Prebrali smo jih. Eno soboto smo meli kao priprave na maturo pa smo si malo napisali ene stvari. To pa je blo tudi vse. mad.gif

To, da je Hana ostala pa si jaz razlagam, da je bila Hana pač delka. Če bi šla od Kantorja nebi imela nič denarja. Mogoče jo je strah, da bi končala na istem kot Lužarica.

Prosim še za druge interpretacije.

SORRY, nism uspela sploh nič na forum. Sicer je zdej že prepozno, ampak... oops.gif
Vzrok je samo en. Patriarhalna družina. Ženska kot samohranilka v tistih časih pač ni mogla preživeti.

QUOTE(tašika @ 5. 5. 2008 - 15:48) View Post

Eno vprašanje pri Fizikih. Moebious ima 3 otroke, stare 16, 15 in 9 al koliko je star najmlajši. Moebious je v sanatoriju že 15 let. in še nikoli prej ni videl svojih otrok. A je žena samo hodla na zakonske obiske k njemu ali kaj. Pa kako da ni otrok pripeljala že prej.

Paradoks, ki vodi do naključja, katerega je avtor izpostavil kot ključnega za razumevanje in ennazadnje tudi pisanje drame. Tuki ni okoliščin, zadeva je taka sama po sebi, kot je tudi pol zgodbe o Fizikih. Pa na primeru ironije se zgoraj omenjeni problem zelo dobro razloži.

No whatever.

Mi smo te drame dokaj dobro delal, jst sm tud sproti po 3. branju sama analizirala jezik, citate, slog in to, ker ubistvu edina pišem interpretativca in se mi prof. ne posveča glih ne vem kok.

Drugač sm bla pa FUL živčna. Nisem misnla, da me bo tok zjeb** ermm.gif Dejansko nisem mogla spat pa dobila sem blokado prvih 10 min. Strmela sem v odlomek in furala suffer. Pa ne da ne bi znala. Jst se ponavadi zaženem, ker mi je esej ful izziv, ampak enostavno so me pritiski čist zmešal. Mela sm občutek, da bom skp padla. Pa čudno. OK, sej sm labilna osebnost pa se sekiram, sam kaj takega pa še nikoli. Treba bo delat na sebi rolleyes.gif

Šlo mi je pa super. Seveda sm se zagnala v interpretativca, čeprov sm se bala, da ne bi vrgl notr tiste popačene Salomonove psalme, ker jih res ne bi znala analizirat.
No važno, da je konc in da sm sredi eseja pozabila na vso tremo... Glede ocene se mi ne sanja, je ful odvisno. Sem pa našla fajn citate in kar nekaj argumentov. Še tekom eseja sm se čist posebnih interpretacij spomnla. Zato mi je všeč te vrste esej. Ker vedno izumim kej novega laugh.gif
  • 0
"First make it in your head. And then you can make it anywhere."

#935 ananas

ananas

pharma tropicana

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 8041 posts

Posted 06 May 2008 - 10:14 PM

Uau Princeska, interpretativnega si pisala, respect.
Mi ful nismo tok na tem delal, tako da sm na maturi pogledala samo ker odlomek je bil, in takoj šla potem na razpravljalnega.
  • 0

#936 DiLeMa

DiLeMa

undercover peroksidna crna luknja

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 24041 posts
  • Interests:Zanimive Stvari

Posted 06 May 2008 - 10:23 PM

Jezus, piflar alert. laugh.gif Ne mi zamerit, samo jaz se sploh nisem toliko spuščala v finese (je pa res, da tudi že leta ne hodim redno v šolo in vem, kako vas tam šopajo s tem in onim balastom), knjige sem brala sproščeno in z užitkom, vsako ene parkrat, pa z lastnim razumevanjem in brez pretiranega filozofiranja. Esej mi je šel dobro, načečkala sem sedem strani (in nekje 750 besed), šla sem popolnoma sproščeno in mislim, da je bilo v redu. V primerjavi med osebama, ki sta preprečili etično ravnanje, sem dost primerjala tudi njuno postopanje oz. kako je doktorca stavila na efekt presenečenja, čisto na koncu, Kantor pa je bil pač drugačem in bla, bla.

Edini zajeb je to, da sem napisala, da je imel Mobius dva sinova. Ma jebemo, tri je imel. rolleyes.gif

QUOTE(Princeska @ 6. 5. 2008 - 22:42) View Post

Paradoks, ki vodi do naključja, katerega je avtor izpostavil kot ključnega za razumevanje in ennazadnje tudi pisanje drame. Tuki ni okoliščin, zadeva je taka sama po sebi, kot je tudi pol zgodbe o Fizikih. Pa na primeru ironije se zgoraj omenjeni problem zelo dobro razloži.

Mislim, wau. biggrin.gif
  • 0
Ljubezen ni odraz enega samega dogodka, enega samega pogleda ali dotika. Ljubezen se v človeka prikrade počasi in potiho ... in potem se enkrat enostavno zaveš, da imaš nekoga neskončno rad. Zaradi množice vseh njegovih dejanj, pogledov, besed, dotikov, čutenj ... ki ga delajo takšnega, kot je. Mogoče se tega zaveš medtem, ko misliš nanj in ga neskončno pogrešaš, ali pa ko ga pogledaš v oči in v njih najdeš vse, kar obožuješ.

#937 Rafinesse

Rafinesse

čvekalo

• Člani
  • Pip
  • 304 posts

Posted 07 May 2008 - 04:23 PM

Dilema, jst sm skos misnla da si starejša.

Sem pa tut jst pisala interpretativni esej in bl k berem post od princeske slabši filing mam. cry.gif
  • 0

#938 DiLeMa

DiLeMa

undercover peroksidna crna luknja

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 24041 posts
  • Interests:Zanimive Stvari

Posted 07 May 2008 - 04:54 PM

Refinesse, jaz sem stara 21 let, ampak malo zamujam z maturo. tongue.gif wink.gif
  • 0
Ljubezen ni odraz enega samega dogodka, enega samega pogleda ali dotika. Ljubezen se v človeka prikrade počasi in potiho ... in potem se enkrat enostavno zaveš, da imaš nekoga neskončno rad. Zaradi množice vseh njegovih dejanj, pogledov, besed, dotikov, čutenj ... ki ga delajo takšnega, kot je. Mogoče se tega zaveš medtem, ko misliš nanj in ga neskončno pogrešaš, ali pa ko ga pogledaš v oči in v njih najdeš vse, kar obožuješ.

#939 moonshine

moonshine

sramežljivec

• Člani
  • 85 posts

Posted 07 May 2008 - 05:23 PM

men je blo tko tko...pisala sem razpravljalnega....sm točn vedla o čem pisat in zlo sm se razveselila tega naslova...mi je odgovarjal...ampak nek problem je pr men, kadar gre za mal pomembnejše stvari kr zablokiram...sm tko težko tiste stavke skup sestavla, čeprav sm nekak točn vedla ka hočm napisat sam se nism znala izrazt....ma čudn u glavnm smile.gif
  • 0
če hočeš videti mavrico, se moraš sprijazniti z dežjem

#940 Princeska

Princeska

drama queen

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16360 posts

Posted 07 May 2008 - 09:49 PM

A dej ne, nooo, kaj je zdej to ermm.gif tongue.gif nobenga ne mislim tle psihirat, pomoje ste vse opravle čist super. Sploh Dilema, ker vem, kake dolge poste (rahlo filozofske tongue.gif tongue.gif ) zna pisat thumbup.gif

Rafinesse, sej nisem omenila nič od interpretativnega... tongue.gif
Mi je bil ful všeč odlomek. Francelj, ki se je stiskal ob Franckino krilo, Nina z nadnaravno in rahlo zblojeno psihozo, molitve v paniki in nenaden prihod Kantorja, z vso močjo, ki jo je v odlomek prinesel s svojo pojavo. In upor Hane. Prvič se je dejansko uprla, stopila iz ozadja in buuuum. Ga zabila... laugh.gif

In končne didaskalije. Uf, matr, Kantor soočen z notranjo razdvojenostjo. Itak je bla pa oblast njegova eksistenca... Ja, ni kej, dobr je bil tale Cankar smile.gif
  • 0
"First make it in your head. And then you can make it anywhere."

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users