Jump to content

Photo

Črna kronika

• Please log in to reply
2165 replies to this topic

#881 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27355 posts

Posted 19 May 2011 - 06:23 AM

Mislim, da prvo pomoč tisti od RK še vedno učijo precej napačno, je pa boljše kot nič. Če se recimo jaz znajdem na kraju nesreče in ne pomagam, mam lahko kr probleme zaradi tega, če kdo ugotovi seveda smile.gif . Ampak mam to tako v zavesti, da vsake toliko v glavi grem malo skos kaj je treba naredit. Strah me je tega in zdi se mi odgovornost, ampak ko delaš izpit te prve pomoči itak ne jemlješ tako resno in zadnjič sem eni punci dobronamerno rekla, da ni ok, če daješ umetno dihanje, požela sem cel rafal kritik, češ da itak da moraš, če pa rešuješ življenje... se pravi, da o reševanju življenj nima najmanjšega pojma.
Strah me je dne, ko bom morala nekomu tako pomagat, bog ne daj pri prometni nesreči...

• 0

#882 Immortelle

Immortelle

Božanska

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12251 posts

Posted 19 May 2011 - 08:34 AM

QUOTE(Kalypso @ 18. 5. 2011 - 16:31) View Post

Drugo so takšni primeri kot je npr. ta, ki ga je navedla Coco*. V takšnih je že lepo, da pomagaš, vendar se ti lahko zgodi, tako kot se je eni moji sorodnici, ki je pomagala starejši gospe, ki se je prevrnila s kolesom na katerem je imela obešeno 1001 vrečko. Potem ko ji je pomagala vstati in pobrati raztresene stvari jo je ta ista gospa obtožila, da jo je okradla. Dobrota je sirota, pravijo in včasih to še kako drži.

Jaz sem pred leti pomagala nekemu starejšemu moškemu, ki je ležal na pol v mlaki od dežja. Sem mislila, da je mrtev, ampak se je izkazalo, da je bil na smrt pijan. Ko sem mu pomagala, da se je vsaj na pol dvignil, se je začel dret name in me zmerjat, pa tako grdo me je odrinil, da sem še sama padla. Okoli se je nabrala množica zijal, ki so me gledali, kot da sem mu kaj storila. Pomagal ni nihče. sad.gif
Dobrota je res sirota. Pomagala bi še vedno, ampak vseeno je to pustilo grd spomin in zagotovo bi v prihodnje boljše premislila, preden bi pristopila. sad.gif

Videla sem tudi nekega fanta, ki je pomagal starejši ženski, ko je padla s kolesom. Namesto, da bi se mu zahvalila, ga je prav tako odrinila in mu zabrusila, da ne potrebuje pomoči (čeprav je kar grdo padla in imela krvavo koleno). down.gif

QUOTE(Marmelada @ 18. 5. 2011 - 17:40) View Post

Bi se bala, da bom kaj narobe naredila in samo še poslabšala stanje.

Jaz sem slišala za primere (pri nas in v tujini), ko je poškodovanec po nesreči tožil (in zmagal) tistega, ki mu je nudil prvo pomoč - ker bi moral počakati na reševalce, namesto da je pomagal in s tem povzročil dodatne bolečine in poškodbe. ermm.gif
  • 0

ॐ Be a voice, not an echo. 

#883 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 19 May 2011 - 08:53 AM

Dobrota je sirota, to je res, ampak tukaj ste zdaj več ali manj same slabe stvari napisale.

Verjamem, da je šok, ko kaj takšnega vidiš, in ravno zaradi tega mogoče takoj ne odreagiraš. In mislim tudi, da vsak najprej pomisli, da lahko s svojo 'pomočjo' komu tudi lahko škoduje.

Če je človek pri zavesti, in če recimo pade s kolesa, je najboljše, da se jih vpraša: gospa, a vam pomagam? A potrebujete pomoč? Drugače pa če je resna poškodba - takoj rešilca, mobitele imamo vsi, potem pa vidiš kaj in kako naprej. smile.gif

• 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

#884 fifa

fifa

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 5418 posts
  • Interests:Finding out how the world works ... :)

Posted 19 May 2011 - 09:44 AM

Tako je. Se strinjam s Kinky in oro. smile.gif Obvezna je pa pomoč (kolikor vem, lahko da vem narobe wink.gif ), umetno dihanje pa ne več. Pa velikokrat že samo sama masaža srca pripomore. Oz. spet kot za tečaj prve pomoči, boljše to kot nič. Je pa res, da tudi jaz ne vem kaj bi naredila, ko se bi (bom) soočila z nesrečo. Verjamem pa, da že to, da ima ponesrečenec nekoga zraven, ki mu prigovarja vzpodbudne besede, medtem ko se čaka na reševalce, zna tudi pomagati. smile.gif
Teh zgodbic, kako je nekdo nekoga tožil, imajo pa kar vsi na pretek. Da so od nekoga slišali ali pa se je zgodilo prijatelju od prijatelja... Vedno tudi ni vse za resno jemat oz. se zdaj kar samo na to "obesit". wink.gif Se pa vseeno tudi strinjam s stavkom, da je dobrota sirota. ermm.gif

• 0

A tree too big to embrace ... is born from a slender shoot. A nine-story tower ... rises from a pile of earth. A thousand-mile journey ... begins with a single step.

(taoistična modrost)

#885 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 19 May 2011 - 10:29 AM

Lepo napisano, fifa. Istočasno je meni NEPREDSTAVLJIVO, da bi razmišljala: bi pomagala, a ne bom, kaj če se stvari obnejo tako, da bom na koncu še kaj kriva. Menim, da je v našem instinktu, da pomagamo ljudem, ki so naše pomoči potrebni. Včasih se opečeš, res, ampak to so bolj izjeme kot pravila. No, vseeno upam, da bom pravilno odreagirala, ko/če bo to potrebno. smile.gif
  • 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

#886 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46048 posts

Posted 19 May 2011 - 10:33 AM

QUOTE(Kinky @ 19. 5. 2011 - 11:29) View Post

No, vseeno upam, da bom pravilno odreagirala, ko/če bo to potrebno. smile.gif
Enako.
  • 0

#887 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4185 posts

Posted 19 May 2011 - 10:49 AM

Še ena pozitivna. Botra je videla, kako je avtomobil zbil kolesarja in se je takoj ustavila ter kolesarju nudila prvo pomoč v smislu, da mu je oskrbela krvaveče rane ter se drla na njega naj se ne premika (je bil v šoku in se je kr naprej hotel vstajat) no na koncu se je izakazlo, da je imel poškodbo hrbtenice in ga je s tem rešila kakšnih trajnih poškodb. Je pa za njega tudi pričala na sodišču, ko je slišala po radiu, da policija išče očividce nesreče, ker je voznik pobegnil iz kraja in se je enkrat po tem osebno zglasil pri njej in se ji še enkrat zahvalil ter prinesel neko darilo. Sama še nisem bila prisotna ob nesreči, zato ne bom niti trdila kaj bi v takšni situaciji naredila. Rešilca bi pa takoj poklicala.
  • 0

#888 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14264 posts

Posted 19 May 2011 - 11:06 AM

Ko sem jaz imela nesrečo so mi ljudje takoj pomagali. Se niti nisem zavedala da sem tako poškodovana najprej in sem naredila nekaj korakov, imela pa sem odprt zlom pogačice. nek gospod me je takoj dvignil, nsesel sedet, taxi se je ustavil in so mi iz prve pomoči dali gazo na rano in počakali da je prišel rešilec. Če bi vedela kdo so bili, bi se jim zahvalila.
  • 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#889 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27355 posts

Posted 19 May 2011 - 05:20 PM

Aja še to, umetnega dihanja še ne daje več, pa ne zato, ker " ni obvezno" ampak zato ker je usta na usta zelo težko dat kolikor toliko učinkovito, pa tudi bolj malo kisika s tem damo, zato je umetno dihanje usta na usta in še iz strani neizkušene osebe bolj potrata časa, saj je v krvi vseeno zaloga kisika, ki pa ga je potebno le spraviti po žilah, tu pa seveda nastopi masaža srca, ki ima večji pomen. Tu gre za to, da je dajanjeu metnega dihanja bolj kot ne izguba dragocenega časa.
  • 0

#890 fifa

fifa

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 5418 posts
  • Interests:Finding out how the world works ... :)

Posted 19 May 2011 - 07:10 PM

No, hvala za to razlago. Super, da si jo napisala (jaz seveda nimam nobenega večjega znanja s tega področja, povedala sem samo kar vem, oziroma mislim da vem biggrin.gif). smile.gif
  • 0

A tree too big to embrace ... is born from a slender shoot. A nine-story tower ... rises from a pile of earth. A thousand-mile journey ... begins with a single step.

(taoistična modrost)

#891 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24570 posts

Posted 20 May 2011 - 08:25 AM

QUOTE(ora @ 19. 5. 2011 - 18:20) View Post

Aja še to, umetnega dihanja še ne daje več, pa ne zato, ker " ni obvezno" ampak zato ker je usta na usta zelo težko dat kolikor toliko učinkovito, pa tudi bolj malo kisika s tem damo, zato je umetno dihanje usta na usta in še iz strani neizkušene osebe bolj potrata časa, saj je v krvi vseeno zaloga kisika, ki pa ga je potebno le spraviti po žilah, tu pa seveda nastopi masaža srca, ki ima večji pomen. Tu gre za to, da je dajanjeu metnega dihanja bolj kot ne izguba dragocenega časa.

Full hvala za razlago! Jaz vem, da sem imela vedno problem napihnit tisto Ančko ... pa tam so ti vsaj povedali, da moraš močneje in dlje časa enakomerno. V živo po moje sploh ne bi znala.
  • 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#892 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27355 posts

Posted 20 May 2011 - 09:11 AM

Ah saj veste, da vedno rada delim take informacije smile.gif Mi smo meli na vajah na faksu tako lutko, da je trobila, ko si pihal v želodec, pa smo vpihovali s takim balonom čez masko in ne usta na usta.
  • 0

#893 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 19 June 2011 - 09:50 AM

Umrl Brendi

in Jože Hudeček
  • 0

#894 Nincha

Nincha

HP freak

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18610 posts

Posted 19 June 2011 - 12:56 PM

Ajaa Brendiii, jst sem mislila pa da je Korado, šiiit. ohmy.gif sad.gif
  • 0

After all this time?

Always.

#895 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27457 posts
  • Interests:kaj te briga :O

Posted 19 June 2011 - 02:04 PM

A to sta tista dva Meksikanca? Neka oddaja je bila, ko sem bila majhna, en je bil debel, en suh (vsaj zdi se mi, tega se ful megleno spomnim), pa enkrat so kao pekli jajca na oko, in je bila neka fora z vato... Al sem zarila. hmm.gif
  • 0
Everything you can imagine is real.
Pablo Picasso

#896 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17304 posts

Posted 19 June 2011 - 02:10 PM

Tisto sta spidi in gogi, hahahaaa laugh.gif

Joj, Bredni sad.gif Naša družba je povsod poslušala Don Juane, so nekakšen uradni band organizacije.
  • 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#897 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32331 posts

Posted 19 June 2011 - 02:29 PM

Jst tud ne morem verjet... Don Juan so bli ful popularni, ko sm bla jst majhna in jih je moj stric nonstop poslušal, jst pa zraven... sad.gif
  • 0

#898 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 19 June 2011 - 02:57 PM

QUOTE(Podgana @ 19. 6. 2011 - 15:10) View Post

Joj, Bredni sad.gif Naša družba je povsod poslušala Don Juane, so nekakšen uradni band organizacije.

Enako. smile.gif Ni ravno moj stil glasbe, ampak ne morem mimo dejstva, da so skozi leta Don Juan ustvarili mnoge hite in spevne komade.

Najljubši mi je pa še vedno Povej mi Marina.

KLIK

Škoda, ostaja pa velika glasbena zapuščina. Naj počiva v miru.
  • 0

#899 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27457 posts
  • Interests:kaj te briga :O

Posted 19 June 2011 - 03:03 PM

QUOTE(Podgana @ 19. 6. 2011 - 15:10) View Post

Sem vedela, da je bil nek duo, sem mislila, da je to to. Kakorkoli, jaz tega Brendija, Koriandota in Don Juanov ne poznam, naj pa počiva v miru.
  • 0
Everything you can imagine is real.
Pablo Picasso

#900 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 19 June 2011 - 03:04 PM

Oprosti, ampak ne poznaš niti enega komada od Don Juanov? Sem presenečena. Si premlada, najbrž. smile.gif
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users