Jump to content

Photo

hujšaj z mano:)

• Please log in to reply
2378 replies to this topic

#881 DiLeMa

DiLeMa

undercover peroksidna crna luknja

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 24041 posts
  • Interests:Zanimive Stvari

Posted 14 August 2009 - 12:58 PM

Jaz pa sploh ne morem sadja po kosilu, že misel na to mi je dobesedno odvratna. laugh.gif Najraje ga jem za zajtrk ali za večerjo, čez dan mi tudi ne paše kej preveč.
Pa tudi zjutraj mi navadno paše drugačno sadje kot zvečer. Zjutraj mi bolj pašejo breskve, jagode, jabolka, agrumi in podobno, zvečer pa mango, lubenica, melona ...
  • 0
Ljubezen ni odraz enega samega dogodka, enega samega pogleda ali dotika. Ljubezen se v človeka prikrade počasi in potiho ... in potem se enkrat enostavno zaveš, da imaš nekoga neskončno rad. Zaradi množice vseh njegovih dejanj, pogledov, besed, dotikov, čutenj ... ki ga delajo takšnega, kot je. Mogoče se tega zaveš medtem, ko misliš nanj in ga neskončno pogrešaš, ali pa ko ga pogledaš v oči in v njih najdeš vse, kar obožuješ.

#882 Dragica

Dragica

prismojena učiteljica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 15735 posts

Posted 14 August 2009 - 02:07 PM

Fora je v tem, da s esadje prebavlja 30 min, vse ostalo pa ful več. In če ga ti zdej zmešaš s šniclom, ki se prebavlja po več ur, ti res vse zgnije. Tut sadja med sabo ni dobro mešat. En obrok, ena vrsta sadja.

Al pa melona pa pršut, fuuuj. Sadje mešat z ostalo hrano je res ful nezdravo.

O ja, Adriane. Men tut po kolesarjenju oz. teku nenormalno paše lubenica!!!
  • 0
Če hočeš nekaj, česar še nimaš in nisi nikoli imel, naredi nekaj, česar nisi še nikoli naredil.

#883 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27703 posts

Posted 14 August 2009 - 04:45 PM

QUOTE(Peteršilj @ 13. 8. 2009 - 2:18) View Post

Planet, bela barva je kul sleep.gif

! sleep.gif

QUOTE(DiLeMa @ 14. 8. 2009 - 13:12) View Post

GI gor ali dol, meni je to, da bi se človek odpovedal določeni vrsti sadja zaradi visokega GI, enostavno smešno. Sadje je ful zdravo in spada v vsak jedilnik, seveda pa ne zdej 3 kile sadja na dan, kos ali dva pa zagotovo, še posebej za zajtrk ali pa za vmesno malico. Jaz ne vem, kaj nekateri tako budalizirajo (laugh.gif) s tem sadjem, jezus kristus, no. Sej mal cukra pa tudi mora bit, pa je bolje potešit to potrebo s sadjem, kot pa s predelanim cukrom v čokoladi in podobnih pizdarijah. V uravnoteženi prehrani je sadje nuja (kakršnokoli že)

To je bistvo vsega - sej je ze Sonchika enkrat nekje pisala o tem - eno so enostavni oglijkovi hidrati (sladkor - glukoza), drugo pa sestavljeni (skrob). Enostavni bad, sestavljeni good.
Enostavne ogljikove hidrate najdemo v beli moki, belih testeninah, belem rizu, belem sladkorju... Enostavni ogljikovi hidrati so tako hranljivi kot toaletni papir. V glavnem so sestavljeni iz sladkorja, ki se prehitro, skoraj nasilno, sprosti v telo in povzroci "sladkorne viske", nakar pa nam "sladkor pade". Zaradi tega smo kar naprej lacni in jemo vec. Na drugi strani pa so sestavljeni ogljikovi hidrati, v katerih najdemo vlaknine in skrob in se sproscajo postopoma ter tako zagotavljajo dolgotrajen vir energije. Dajejo obcutek sitosti in nas potesijo, zlahka se razgradijo in sprostijo v energijo. Sestavljene ogljikove hidrate najdemo v krompirju, jesprenju, koruzi, rjavem rizu, fizoli, cicerki, leci, kvinoji, polnozrnatih testeninah, polnozrnatem kruhu, ... In nikar ne pozabimo na pestro izbiro sadja in zelenjave - to so sestavljeni ogljikovi hidrati, ki telo oskrbujejo z vitamini, minerali in vlakninami.

Povzeto po knjigi Mrha koscena, str. 21-25! sleep.gif

Pa se to: ce se jaz se prav spomnim s faksa zivcne celice ne morejo energije pridobivati ne iz beljakovin ne iz mascob, ampak samo iz ogljikovih hidratov.

QUOTE(DiLeMa @ 14. 8. 2009 - 13:12) View Post

ne pa da se bom zdej usrala u gate ob pogledu na kos lubenice.

laugh.gif

QUOTE(DiLeMa @ 14. 8. 2009 - 13:21) View Post

Sej moj ati že skos pravi, da se mora sadje jest na prazen želodec in v tem primeru se prebavi hitro.
Vsekakor pa se ga ne priporoča kot neke vrste posladek po obroku, torej da najprej poješ tenstan krompir in šnicl, čez pa jagode.

Preverjeno v praksi, res je tako. smile.gif Sem pa brala v Mrhi kosceni, da, ce pac ne mores vzpostaviti taksnega ritma, da bi sadje jedel v 30 min razmaku od ostale hrane je se vedno bolje, da ga pac jes v kombinaciji kot pa, da ga sploh ne jes.

QUOTE(DiLeMa @ 14. 8. 2009 - 13:25) View Post

Ja hvala enako. Tudi nisem nikol kapirala kombinacije kos kruha in jabolko, meni to dvoje sploh ne gre skupi.

Come no! smile.gif Vcasih smo jedli krekerje Tuc in jabolko. Mmmm. biggrin.gif
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

#884 Izgubljena

Izgubljena

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 2544 posts

Posted 14 August 2009 - 05:32 PM

Planet, a tudi ti bereš to knjigo?
Se mi zdi, da so se začele zmešnjave s temi pojmi, odkar so postale moderne te tabele z GI.
Sadje: od kje ljudem, da so v sadju sestavljeni ogljikovi hidrati? Razen celuloze seveda. Nas so učili, da so snovi, katere telo predela glukoza in deloma fruktoza. Sadje je koristen vir energije, še bolj pa encimov in vitaminov ter mineralov. Zato ne vidim smisla, da bi se mu odpovedovali - tudi bananam!
Najbolj me "pogreje", ko jem banane, pa mi nekdo (ja, ženskega spola) dopoveduje, da se bom zredila, ker je to samo cukr. Blabla, a ko ta "nekdo" pohrusta škatlo piškotov je pa ok? Mogoče pa še ni slišal, da vsebuje banana dnevno količino kalija in je zelo priporočljiva za aktivne ljudi in za možgane?
Če ima človek potrebo po "cukru" je seveda veliko bolj zdravo poseči po sadju kot po drugih sladkarijah.

Druga stvar pa: od kdaj so v beli moki, krompirju, rižu (in nasploh vsem belem) enostavni ogljikovi hidrati? pšenica, krompir, riž = škrob = sestavljen ogljikov hidrat. Razlika s polnozrnatimi živili je le v tem, da so prečiščena in ima telo manj od njih.
Škrob v krompirju ne bo dvignil cukra enako hitro kot glukoza v sadju - to je dejstvo smile.gif
  • 0
Kdor hoče videti, mora gledati s srcem. Bistvo je očem nevidno.

#885 _Planet_

_Planet_

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27703 posts

Posted 14 August 2009 - 06:32 PM

Sem jo ze prebrala. smile.gif

Jaz to s sestavljenimi in enostavnimi OH razumem tako: vse, kar je precisceno ni dobro, ker je prevec "golo" (oklesceno vitaminov, mineralov itd..) in telo preciscene zadeve tezje uporabi, ce sploh jih, kot integralne. In golo so enostavni ogljikovi hidrati, integralno pa sestavljeni. Lahko pa, da si jaz vse skupaj narobe razlagam, ker mi to nikoli ni bilo cisto jasno in me je kar malo sram glede na to koliko kemije (organska in anorganska) sem na faksu preposlusala.

Znanka je hodila na neko dieto/gretje/obsevanje/kajvemkajze in tisti cas je imela popolno prepoved vnosa kakrsnihkoli OH v telo. Se pravi ne piskotov, ne jabolk, ne banan. Hocem enkrat ugrizniti v jabolko in mi je ze "pridigala", ce ne vem, koliko OH ima jabolko. Ja OK ma OH v jabolku ali pa OH v piskotu pac ni eno in isto ali kaj?
  • 0

#886 Izgubljena

Izgubljena

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 2544 posts

Posted 14 August 2009 - 06:51 PM

Groza! Te diete brez OH so tako škodljive za telo, da si človek ne more predstavljati. Je pa že bolj zdravo, da je 90% tvoje prehrane OH, kot da jih ne uživaš.
Glede prečiščenega in neprečiščenega.
dieta (kot način življenja) s polnozrnatimi izdelki, kosmiči... je priporočljiva za zdravega človeka in ohranjanje teže. Marsikdo jamra, da kljub taki prehrani ne izgubi kilogramov - normalno, če so jedi bolj energetsko bogate.
Za vse pa, ki imajo probleme z želodcem in črevesjem, pa so priporočljivi izdelki iz bele moke, čim manj kosmičev (če že, mehki!), bel riž... ravno zaradi lažje prebave.
Ne jemati tega kot podpora belim izdelkom, ampak zgolj kot orientacijo, da ni treba pretiravati zgolj s polnozrnatimi jedmi. Telo ne bo veliko bolj prikrajšano, če bo dobilo bele makarone smile.gif.
Tudi nekatere snovi v rižu naj bi se bolje vsrkale iz belega riža.
V eni reviji sem brala super članek zdravnika o prehrani:
"Vse je v ravnovesju. Lahko si privoščite hamburger, ampak mora biti tudi protiutež. Recimo hamburger in kozarec korenčkovega soka. Tako lahko iz nezdravega obroka (hamburger in kokakola) nastane uravnotežen obrok."
Moja filozofija: vsega po malo, pa bo telo zadovoljno smile.gif. Tudi za dušo je včasih kaj treba pojesti - in četudi je nezdravo, bo telo bolj zadovoljno, kot če bo prikrajšano za dobroto.
  • 0

#887 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17299 posts

Posted 14 August 2009 - 07:17 PM

QUOTE(Izgubljena @ 14. 8. 2009 - 18:32) View Post

Druga stvar pa: od kdaj so v beli moki, krompirju, rižu (in nasploh vsem belem) enostavni ogljikovi hidrati? pšenica, krompir, riž = škrob = sestavljen ogljikov hidrat. Razlika s polnozrnatimi živili je le v tem, da so prečiščena in ima telo manj od njih.
Škrob v krompirju ne bo dvignil cukra enako hitro kot glukoza v sadju - to je dejstvo smile.gif

Škrob v krompirju (oz. bilokje) se presnavlja kot glukoza (isto kot sadje). Torej kar dvigne sladkor v krvi enako hitro. Drugače je pri vlakninah. Od tu mogoče to zmotno prepričanje, da gre za enostavne OHje.

Moja filozofija: vsega po malo, pa bo telo zadovoljno smile.gif. Tudi za dušo je včasih kaj treba pojesti - in četudi je nezdravo, bo telo bolj zadovoljno, kot če bo prikrajšano za dobroto.

Pika biggrin.gif
  • 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#888 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85976 posts

Posted 14 August 2009 - 07:21 PM

Ampak bela moka, testenine, riž, olupljen krompir, ... nimajo čisto nič vlaknin. huh.gif Niti vseh vitaminov in mineralov, ki so v lupini.

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#889 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17299 posts

Posted 14 August 2009 - 07:37 PM

Vem, da nimajo. Samo kot tretjo možnost za OHje sem dala. Da je tam drugače kot pri sladkorjih ali škrobu.
  • 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#890 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85976 posts

Posted 14 August 2009 - 07:56 PM

To je blo namenjeno Izgubljeni.
  • 0

― V. Van Gogh

#891 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17299 posts

Posted 14 August 2009 - 08:07 PM

Ups. Sem mislila, da sem jaz kaj nejasno napisala.
  • 0

Tumblr

#892 Izgubljena

Izgubljena

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 2544 posts

Posted 14 August 2009 - 08:48 PM

nimajo vlaknin ne. zato naj bi bila za tiste ki imajo probleme s prebavo "lažje". Pri takih je tudi zelenjava in sadje z veliko celuloze odsvetovana. To je podobno kot pri driski, ko priporočajo krompir, in bele izdelke iz moke.
Hočem reči, da ni vsaka hrana za vsakega. Če pa izbiraš zdrav način življenja, so pa polnozrnati izdelki dobra izbira. Ampak brez pretiravanja.
Ta stvar mi je dala toliko misliti, ker sem se spomnila na sladkorne bolnike. V njihovi tabeli so tudi beli izdelki in ne samo polnozrnati v kategoriji priporočljivo. Ne sicer v neomejenih količinah, niso pa tudi prepovedani tako kot recimo večje količine sladkega sadja, peciva in take stvari. Torej to vseeno pomeni, da ne dvignejo tako hitro sladkorja v krvi kot glukoza ali saharoza. So pa to bolj poenostavljene stvari in bi tudi iz tega lahko odkrivali ameriko. Kar se pa tiče GI. Pri meni ne bo krožnik makaronov dvignil sladkor hitreje od twixa, pa je na lestvici višje. Lastne izkušnje smile.gif
  • 0

#893 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85976 posts

Posted 14 August 2009 - 09:11 PM

QUOTE(Izgubljena @ 14. 8. 2009 - 19:48) View Post
nimajo vlaknin ne. zato naj bi bila za tiste ki imajo probleme s prebavo "lažje".

To verjetno misliš za tiste s kronično drisko? Ker hrana brez vlaknin že sama po sebi zapira.

• 0

― V. Van Gogh

#894 Izgubljena

Izgubljena

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 2544 posts

Posted 14 August 2009 - 09:14 PM

Nasplošno za tiste, ki imajo drisko in občutljiva prebavila smile.gif
  • 0

#895 _Planet_

_Planet_

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27703 posts

Posted 14 August 2009 - 11:13 PM

QUOTE(Izgubljena @ 14. 8. 2009 - 19:51) View Post

Glede prečiščenega in neprečiščenega.
dieta (kot način življenja) s polnozrnatimi izdelki, kosmiči... je priporočljiva za zdravega človeka in ohranjanje teže. Marsikdo jamra, da kljub taki prehrani ne izgubi kilogramov - normalno, če so jedi bolj energetsko bogate.
Za vse pa, ki imajo probleme z želodcem in črevesjem, pa so priporočljivi izdelki iz bele moke, čim manj kosmičev (če že, mehki!), bel riž... ravno zaradi lažje prebave.
Ne jemati tega kot podpora belim izdelkom, ampak zgolj kot orientacijo, da ni treba pretiravati zgolj s polnozrnatimi jedmi. Telo ne bo veliko bolj prikrajšano, če bo dobilo bele makarone smile.gif.
Tudi nekatere snovi v rižu naj bi se bolje vsrkale iz belega riža.
V eni reviji sem brala super članek zdravnika o prehrani:
"Vse je v ravnovesju. Lahko si privoščite hamburger, ampak mora biti tudi protiutež. Recimo hamburger in kozarec korenčkovega soka. Tako lahko iz nezdravega obroka (hamburger in kokakola) nastane uravnotežen obrok."

Se strinjam, problemi z zelodcem in polnozrnati izdelki ne gredo skupaj. Ali pa (napol) surova zelenjava ipd.. Pred casom me je nekaj matral zelodec in sem prav tezko nasla kaj primernega za pod zob, ker sem navajena na nepredelano, surovo hrano, potem sem pa nenkrat morala posegati po kuhanem in preciscenem.

True! Moja filozofija: all things in moderation and moderation in all things. wink.gif
  • 0

#896 rea

rea

I'll never be maria magdalena

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 20446 posts
  • Interests:Only an open heart will allow you to float equally between everyone.

Posted 15 August 2009 - 12:34 AM

hehe kok je blo fajn zdj ta stavk prebrat

--Tudi za dušo je včasih kaj treba pojesti - in četudi je nezdravo, bo telo bolj zadovoljno, kot če bo prikrajšano za dobroto.--

ker mi je nenormalno lakota potrkala zdjle huh.gif čudn
in sm zmazala ful ogromn kos črnga kruha z zel. pašteto, pa z mal medu lol, in zeksala sm 3deci cockte, kar ne pijem nikoli!

• 0

There are some things I may not know                  

There are some places, dear Lord, I may not go.

But there's one thing of which I'm sure

My God is real for I can feel him in my soul.

I have found a way to live  

in the presence of the Lord Hare Ram, Ram, Ram

Hare Ram, Ram, Ram, Sita Ram, Ram, Ram

#897 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17621 posts

Posted 15 August 2009 - 07:09 PM

Je pa že bolj zdravo, da je 90% tvoje prehrane OH, kot da jih ne uživaš.

Z večino napisanega se strinjam, s tem pa se pač ne morem. Folk se ravno zaradi viška OH redi. OH je potrebno zaužiti samo za energijo in nič več.

• 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#898 sonchika

sonchika

Lučka

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 18483 posts

Posted 15 August 2009 - 10:59 PM

Folk se redi zaradi cukra (ja, res je, tudi cuker je OH), ampak ta uniči sposobnost leptina, da nam pove kdaj je dovolj.
Jp, cuker je tudi mene znova ujel v kremplje, spet bom morala na odvajanje.
  • 0
Z ljubeznijo je kakor s pečenko: čim starejši so zobje, tem mlajša mora biti jagnjetina.

#899 november.rain

november.rain

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4554 posts

Posted 16 August 2009 - 09:28 AM

Jaz pa sem zadnji mesec samo na sadju, jogurtih+muslih, kakšnemu murkovemu zosu in kakšen navaden albertov keks biggrin.gif
Pa sem shujšla za dve kili.Najs biggrin.gif
Pa še bolš s počutim ker me ne zapeljejo čokolade biggrin.gif
  • 0

#900 Asha

Asha

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1658 posts

Posted 16 August 2009 - 12:56 PM

A zelenjave pa nič?
  • 0