Jump to content

Photo

SPLOŠNA RAZPRAVA o KNJIGAH in priporočila

• Please log in to reply
1525 replies to this topic

#881 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 21 August 2011 - 02:57 PM

Richard Yates: Revolutionary Road

IPB Image

Roman je postavljen v leto 1955, kjer spoznamo zakonski par, Franka in April Wheller; bližata se tridesetim, imata 2 otroka, in skupaj živijo v predmetju New Yorka. Ona je gospodinja z neizživeto željo postati igralka, on pa je zaposlen v podjetju; delo ga ne veseli, tam se dolgočasi, vsakdan pa mu postane malo bolj zanimiv, ko se spusti v kratko afero s sodelavko.

Frank in April sta s svojim življenjem zelo nezadovoljna, in še sama ne vesta, kako sta pristala v predmestju New Yorka, kjer živita vsakdanje življenje, obkrožajo ju sosedje, s katerimi nimata veliko skupnega, a se vseeno z njimi dobivata in debatirata o različnih temah. Nekako sta ujeta v svojem življenju in se tega še preveč zavedata, kaj vse sta zamudila, česa vsega nista in najbrž ne bosta nikoli doživela.

Vse pa se spremeni, ko April pride na plano z idejo, da bi se lahko preselili v Evropo, Pariz, kjer bi Frank lahko končno živel svoje sanje, in se izživel.

Knjiga se lepo bere, je odlično napisana, jaz sem jo z veseljem prebrala. Tudi sama sebe sem našla v marsikateri situaciji in dialogu, knjiga je preprosto življenjska.

Je pa po njen posnet tudi film, v katerem igrala DiCaprio in Winslet, ki ga pa še nisem pogledala, a ga nameravam.
  • 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

#882 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 21 August 2011 - 02:59 PM

To je to, ane? http://www.emka.si/k...a/PR/107828,408
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#883 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 21 August 2011 - 03:06 PM

Tako je. wink.gif

Je pa drama, naj še enkrat napišem, zgodi se ne preveč, je pa poudarek na karakterjih, razvoju le-teh, odnosih.

QUOTE(Sarah @ 2. 8. 2011 - 21:31) View Post

In pa še fenomenalna zbirka Otroci zemlje, predzgodovinske, od avtorice Jean M. Auel, do zdaj je bilo prevedenih menda 5 knjig, ampak se že čaka nadaljevanja, jaz sem že vse prebrala in ne vidim dneva ko pride nadaljevanje, te so res fantastične.

To si moram kupiti. smile.gif

• 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

#884 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 21 August 2011 - 03:10 PM

^^ le daj. Jaz vsakič ko grem v knjižnico sprašujem če so že nadaljevanja, pa jih še ni. cry.gif Rečeno je bilo da bodo, ampak je že toliko časa minilo da že malo dvomim. Škoda.
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#885 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 21 August 2011 - 03:12 PM

Vidim, da je 6. komaj zdaj izšla, tako da bo še malo trajalo, da prevedejo. wink.gif

Title: The Land of Painted Caves
Author: Jean M. Auel
Year: 2011
Type: NOVEL
Series: Earth's Children
Series Number: 6

• 0

#886 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 21 August 2011 - 03:16 PM

UUU, a je izšla? Nisem vedela! Super novica.
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#887 Lo-Fi

Lo-Fi

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4884 posts

Posted 21 August 2011 - 03:49 PM

Krožna cesta, že na moji wish listi thumbup.gif
  • 0

#888 Dragica

Dragica

prismojena učiteljica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 15733 posts

Posted 24 August 2011 - 03:06 PM

Srečni človek
Arto Paasilinna

http://mladinska.com...knjiga?aid=1216
  • 0
Če hočeš nekaj, česar še nimaš in nisi nikoli imel, naredi nekaj, česar nisi še nikoli naredil.

#889 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 24 August 2011 - 03:12 PM

QUOTE(sade @ 13. 11. 2009 - 13:05) View Post

Audrey Niffenegger: Žena popotnika v času

IPB Image

Nenavadna in izvirna ljubezenska zgodba. Romantičen in napet roman. Velika prodajna uspešnica v ZDA in v Evropi, odzivi navdušenih bralcev so brezštevilni.

Clare in Henry sta par. Spoznala sta se, ko je bila ona otrok, potem pa je Henryja srečevala in z njim živela pri njegovih različnih starostih. Henry ima namreč kronomotnjo - ki ga v trenutku odnese na potovanje v času. Izgine neznano kam in v neznani čas, od koder se vrača h Clare. Clare in Henry izmenoma pripovedujeta zgodbo, ki kaže globino njune zveze, njuno tenkočutnost, predanost, vse pa je zaokroženo z obilico romantike.

Zdaj pride vun tudi film. Komaj čakam, da ga grem gledat woot.gif .

Ta knjiga je zdaj v Felixu znižana na 3.99, trda vezava, slovenski prevod. Si jo bom šla vzet. happy.gif happy.gif

• 0

#890 Hannah

Hannah

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 2559 posts

Posted 01 September 2011 - 10:00 PM

QUOTE(fifa @ 1. 9. 2011 - 22:46) View Post

Sicer se prebrala že na morju, ampak bom vseeno napisala. tongue.gif

Yoko Ogawa - Darilo števil wub.gif

thumbup.gif thumbup.gif
  • 0
Vse, kar si že bil,
in vse, kar boš - nisi. Le
to, kar si - si ti.

(V. Bajac - Knjiga o bambusu)

#891 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27680 posts

Posted 02 September 2011 - 12:57 AM

QUOTE(fifa @ 1. 9. 2011 - 22:46) View Post

Yoko Ogawa - Darilo števil wub.gif

• privlačen avtoričin slog, ki s preprostostjo preplete človeške usode, matematiko in bejzbol

http://www.felix.si/...ava_/Yoko_Ogawa

Zanimivo no! Bom prebrala. Jao, so many books, so little time. : )
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

#892 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 02 September 2011 - 07:32 AM

Agota Kristof: Šolski zvezek (Notebook)

QUOTE(Ekaterina @ 27. 7. 2011 - 13:34) View Post

Se strinjam s Frido. Knjiga govori o dveh fantkih- dvojčkih. Med vojno na Madžarskem. Napisana je popolnoma brez čustev. Prav tako se dvojčka vadita v tem, da bi postala hladna (navajata se na lakoto, nepremičnost, slepoto, ubijanje....inp., preko vsakodnevnih vaj). . Nista hudobna...nikakor. Pač jima čustva ne pomenijo nič.

No, sem jo včeraj vzela v roke in jo prebrala v enem šusu. In zagotovo jo bom še enkrat v prihodnosti. Sedaj nadaljujem z drugim delom, kajti gre za trilogijo.

Dvojčka vadita, vsak dan trenirata novo veščino, ki naj bi ju pripravila na preživetje med vojno; želita se navaditi na mraz, lakoto, nepremičnost, itd. Skupaj sta eno, sam zase skoraj ne obstajata. Sta tudi izredno inteligentna, med vojno šole ni, zato se izobražujeta sama, bereta Biblijo in se učita (zelo hitro) novih jezikov.

V angleščini se bere vedno WE, vedno govorita v množini (oh, lepota slovenščine, ker lahko uporabimo dvojino wub2.gif biggrin.gif ); opaziti je tudi nenavadno odsotnost čustev, kar doseže višek ob koncu knjige, kjer pride do tragedije, dvojčka pa odreagirata . . . no, precej pričakovano, glede na to na kar sta se predhodno pripravljala.

Zanimivo čtivo, ki te zgrabi in ne spusti. Dokaj preprost jezik, kratki stavki in poglavja.
  • 0

#893 Špela

Špela

čajna žlička

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 29715 posts
  • Interests:making it happen. :)

Posted 02 September 2011 - 07:46 AM

Yoko Ogawa je zakon! še njen Hotel Iris je dobra.
  • 0

“… People are rivers, always ready to move from one state of being into another. It is not fair, to treat people as if they are finished beings. Everyone is always becoming and unbecoming.” (Kathleen Winter: Annabel.)

Point of view is everything.(Kathleen Winter: Annabel.)

LIVE. LEARN.TRAVEL. LOVE.

#894 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46035 posts

Posted 02 September 2011 - 12:39 PM

Ken Follett - The Pillars of the Earth
IPB Image
Zgodba je postavljena v Anglijo 12. stoletja, kjer spremlja gradnjo katedrale in usodo ljudi, ki so tako ali drugače povezani z njeno gradnjo.
Enkratna knjiga, ki jo je kljub njenemu obsegu (pb. 1000 strani) vredno prebrati. Ne samo, da ujame vzdušje srednjeveške Anglije, odično tudi preplete zgodbe različnih posameznikov in jih združi v izredno zanimivo zgodbo. Ne manjka ljubezenskih zapletov, ne akcije, ne spletk.
Po romanu je bila posneta tudi istoimenska miniserija, ki pa je po mojem mnenju le medel približek tega kar pripoveduje knjiga. Knjiga je veliko bolj kompleksna, v seriji je marsikaj izpuščenega in spremenjenega.
Sama obožujem tovrstno zvrst, zato mi je bila knjiga zelo všeč. Priporočam v branje vsem ljubiteljem te zvrsti.
  • 0

#895 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16987 posts

Posted 02 September 2011 - 12:50 PM

QUOTE(Kalypso @ 2. 9. 2011 - 13:39) View Post

Ken Follett - The Pillars of the Earth
IPB Image
Zgodba je postavljena v Anglijo 12. stoletja, kjer spremlja gradnjo katedrale in usodo ljudi, ki so tako ali drugače povezani z njeno gradnjo.
Enkratna knjiga, ki jo je kljub njenemu obsegu (pb. 1000 strani) vredno prebrati. Ne samo, da ujame vzdušje srednjeveške Anglije, odično tudi preplete zgodbe različnih posameznikov in jih združi v izredno zanimivo zgodbo. Ne manjka ljubezenskih zapletov, ne akcije, ne spletk.
Po romanu je bila posneta tudi istoimenska miniserija, ki pa je po mojem mnenju le medel približek tega kar pripoveduje knjiga. Knjiga je veliko bolj kompleksna, v seriji je marsikaj izpuščenega in spremenjenega.
Sama obožujem tovrstno zvrst, zato mi je bila knjiga zelo všeč. Priporočam v branje vsem ljubiteljem te zvrsti.

Nam je to knjigo zelo priporočala profesorica, ki je predavala glagol, nakaj v zvezi z časi in modalnostjo je razlagala. smile.gif

Eno vprašanje, kdaj ve berete? Jaz zelo rada bere, ampak mi zadnje čase enostavno zmanjkuje časa, pa me samo tak zanima, kdaj ve vzamete knjigo v roke.
  • 0
Če že delaš bedarije naj se ti vsaj posrečijo!

[Napoleon]

#896 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46035 posts

Posted 02 September 2011 - 12:55 PM

Zvečer pred spanjem, na vlaku...
  • 0

#897 Špela

Špela

čajna žlička

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 29715 posts
  • Interests:making it happen. :)

Posted 02 September 2011 - 01:09 PM

podobno kot Kalypso, pred spanjem, med pitjem kave/čaja, na busu, ko kaj/koga čakam. vgl mam skos kakšno knjigo s sabo, kamorkoli grem.
  • 0

“… People are rivers, always ready to move from one state of being into another. It is not fair, to treat people as if they are finished beings. Everyone is always becoming and unbecoming.” (Kathleen Winter: Annabel.)

Point of view is everything.(Kathleen Winter: Annabel.)

LIVE. LEARN.TRAVEL. LOVE.

#898 eve

eve

trance chick

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 10431 posts

Posted 03 September 2011 - 09:04 AM

Jaz tudi podobno kot Špela. Povsod, kjer lahko. smile.gif

Kinky, super ocene, jih tudi sama vedno rada prebiram. thumbup.gif Tole trilogijo si bom pa tudi sama nabavila.
  • 0
Never allow someone to be your priority while you're just their option.

#899 krneki

krneki

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11455 posts

Posted 14 September 2011 - 06:54 PM

QUOTE(Sarah @ 14. 9. 2011 - 17:16) View Post

Zakon je, ena boljših njegovih.

IPB Image

a res? Upam da mi bo šlo,jo imam v izvirniku.
Kar kupila sem jo.
Je pa res špeh biggrin.gif
  • 0
"If it's meant to be, it will find a way."

#900 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 14 September 2011 - 06:57 PM

Ja, ampak jaz opažam, nasplošno in pa sploh pri Sheldonu, da če knjiga nima vsaj 400 strani ni tako dobra. laugh.gif Recimo pred to sem brala Prekrižani načrti, ima nekaj čez 200 in ni tako dobra kot ostale Sheldonove, sem ostala kar malo razočarana.
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users