Jump to content

Photo

Korona virus / Covid-19

• Please log in to reply
7286 replies to this topic

#881 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24831 posts

Posted 17 April 2020 - 08:06 AM

Tudi starejšim je nekaterim težko dopovedat, da pač ne rabi it v trgovino vsaki dan po svežo žemljo, ker je pač tako navajen.  

Mene to full pogreje. Saj mi je jasno, da ni lepo kazat s prstom .... ampak jeb*** mater. Predvsem zaradi starejsih ljudi je vse to. Nam se je zivljenje postavilo na glavo, gospodarstvo vprasanje kdaj se bo pobralo in kaj bo vse to potegnilo za seboj.
Oni pa lepo po pol vreckice v trgovino. Vceraj sem ob 8h mami peljala, jaz sem cakala v avtu, da je sla nakupit in sem imela cas opazovat. A me vi hecate!?!?
Ven so nosili, kot jaz na normalen dan med sluzbo skocim po malico, pa vzamem se dve stvari, ki mi ravno zmanjkata.
Jaz hodim enkrat na teden ali se to ne, odpeljem poln avto stvari .... oni imajo pa dnevna srecanja od 8h do 10h.

Sorry, res me pogreje tole njihovo obnasanje. In potem naj bomo mi solidarni in cloveski
  • 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#882 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23497 posts

Posted 17 April 2020 - 08:06 AM

Jaz se strinjam tasika. Mislim, da se pri nas žal ni za zanesti na to, da bi lahko zaupali ljudjem, da bodo odgovorni in se držali.
  • 0

"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."

#883 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27531 posts

Posted 17 April 2020 - 08:14 AM

Tudi jaz se strinjam, da so neki ukrepi in distanca potrebni, tole med obcinami mi je mimo in so ciszo prevec pograbili, namesto, da bi tist vikend sankcionirali krsitelje, so "kaznovali" vse po spisku. Se vedno se mi ne zdi, da so te raziskave pa relevantne, bogti vedi kako so izvedene, pa itak vsi cemo ze iz zgodovine, da znajo Nemci marsikaj potvarjat v svoj prid, konec koncev so oni najbolj odvisni in prizadeti v vsem tem. Resno brez uvoza in izvoza so bosi in nagi! Virus pa postaja manj virulenten z visokimi temperaturami, kar je bilo napovedano in tudi znanstveno dokazano na in vitro poskusih, a nisem se jaz lepila enih clankov tukaj?
  • 0

#884 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32741 posts

Posted 17 April 2020 - 08:16 AM

Eh jaz pa mislim, da trgovine niso nobeno žarišče okužb. Tudi mi ne delamo več velikih nakupov za dlje časa, se mi ne da načrtovat, jebi ga. Jaz sicer ne hodim lih vsak dan, gre pa moj brez večjih težav mal naokoli, haha. Pač po protokolu.
Zadnjič sem se smejala enmu staremu tu na ulici, ki je jamral, da je to zanj čisto prezgodaj, da se mal pred 10 komaj zbudi, OMG :)
  • 0

#885 Dragica

Dragica

prismojena učiteljica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 15807 posts

Posted 17 April 2020 - 08:22 AM

Moja mami je tudi v penziji že dve leti in spi vsak dan najmanj do 10. Pred 11 si je jaz ne upam poklicat. :turned:

• 0
Če hočeš nekaj, česar še nimaš in nisi nikoli imel, naredi nekaj, česar nisi še nikoli naredil.

#886 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27531 posts

Posted 17 April 2020 - 08:28 AM

Meni se zdi pa vsako leto, da je za vecino okuzb problem ravno to spanciranje po trgovinah, tudi pri gripi. Sploh v sluzbi vidim, da osebje le redko zboli, pa pacienti se med sabo tudi relativno malo nalezejo, trgovine so pa prav eno zarisce, vsi pogoji so izponjeni! :D
  • 0

#887 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24831 posts

Posted 17 April 2020 - 08:48 AM

Tudi jaz se strinjam, da so neki ukrepi in distanca potrebni, tole med obcinami mi je mimo in so ciszo prevec pograbili, namesto, da bi tist vikend sankcionirali krsitelje, so "kaznovali" vse po spisku.

podpis. Če bi se ljudje res držali osnovnih pravil, bi po moje lahko življenje počasi dokaj normalno teklo naprej.

Zdaj bomo pa v začaranem krogu. Kako zagnat karkoli, če so otroci še doma. Edino, če gredo v sužbe samo ljudje brez otrok ali že toliko starimi ali pa če se bosta znotraj družine odločala, kdo bo doma (ampak to spet pomeni, da xy ljudi ne bo na delovnem mestu do praktično septembra). Če daš otroke nazaj v šolo/vrtec, potem je pa že vse prosto po prešernu in lahko vse omejitve prekličejo. 

• 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#888 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17729 posts

Posted 17 April 2020 - 08:56 AM

Meni pa prav paše, da se gre samo 1x na teden v trgovino, vzamemo si tisto uro za nakup na teden in to je to. Škoda časa za trgovino. Ne rabim posebnega načrtovanja, za živila, ki zdržijo le par dni, do sedaj menda že dobiš občutek, kakšne količine moraš nabavit, da vse porabiš oz. da ni premalo. Kruh recimo kupim 2 hlebčka, zrežem na polovice, zamrznem in sproti odtajujem.

• 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#889 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27531 posts

Posted 17 April 2020 - 08:56 AM

Nekultura je pri nas kar problem, vrivanje in siljenje v ljudi po trgovinah, kaselj na delovnem mestu in posiljanje bolnih otrok nasopanih s Calpolom v vrtce in sole! V sredo me je presenetil en par iz druge obcine, ker sem prisla po 10h se jima je zdelo, da nimam tam kaj pocet in sta me najprej obgledovala, se mi nista hotela umaknit med policami, potem sta se mi vrinila na kasi (raje sem pocakala, kot da bi se guzvala tam z njima) potem sta se glasno komentirala, da imata papir, da sta lahko prisla, in odnesla sta za pol gajbice stvari.

Potem se res vprasas, ce ljudem se vedno niso jasna ena osnovna pravila bontona, potem gre samo se s palico :D (metaforicno). Upokojenci so pa itak razred zase :) ampak tu je verjetno tezava predvsem v osamljenosti osebkov, ki se "dobivajo" med 8 in 10h po trgovini, marsikdo raje umre, kot pa zivi v osami!
  • 0

#890 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17146 posts

Posted 17 April 2020 - 09:19 AM

Že res, ampak po drugi strani pa se mi zdi, da starejši ne razumejo da to ni ravno lepa in hitra smrt. Slišiš take komentarje ja, kot da te samo stisne in te več ni. Kolikor berem je precej mučna zadeva na intenzivni, občutek utapljanja, intubacija ipd. Tako da ne vem če je  za tistih nekaj minut druženja trenutno vredno tvegat potem morebitno životarjenje in težave, ki jih okužba lahko prinese s sabo. 

Edit: Predvidevam da marsikdo, ki ni imel večjih respiratornih težav si težko predstavlja kako mučno je lahko. Meni je grozno že ko imam napade kašlja že samo zaradi refluksa in v eno kašljaš suho, se ne moreš izkašljat, te boli grlo, glava, prsni koš od vsega tega napenjanja in draženja. Verjetno bi tudi kak astmatik lahko kaj rekel na to temo. Ob okužbi je to najbrž se samo potencirano. 

In me zato naprimer ful moti v službi ko ena sodelavka to vse jemlje tako, kot da tako nič ni, in zdaj so ji kratene vse mogoče pravice in konec sveta in ona bi šla na ulice, ker nam samo mečejo pesek v oči in nič ni tak kot pravijo ... Ne rečem, da je vse kar govorijo in prikazujejo res, tudi da mogoče nekateri ukrepi niso ravno primerni. Ampak vse skupaj tako degradirat pa tudi ne vem, če je na mestu. Vse je narobe, dokler osebno ne poznaš koga ki se okuži in ima težave zgleda. 

• 0
Če že delaš bedarije naj se ti vsaj posrečijo!

[Napoleon]

#891 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23497 posts

Posted 17 April 2020 - 09:32 AM

Ja Kami, se strinjam, če bi se vsi držali osnovnih pravil, ampak vemo, da tega ni za pričakovat. Spomnimo se na začetku, ko so ves čas trobili, naj ne hodimo v zdr. domove, če imamo znake okužbe, folk pa je rinil direkt tja. Starejši pa so itak že vojne preživeli, kaj bo njim en virus. Ko so pozivali upokojence, naj ne hodijo vsi takoj prvi dan po penzije, so bile vseeno vrste, oni pa so si izmišljevali, da so šli na pošto kupit razkužilo, ali pa tista ženska, ki kao ne ve za nič, ker je iz Ivančne Gorice. Pa že na forumu je toliko različnih mnenj, nekomu je nasploh vse brezveze, drugemu se trgovine ne zdijo problematične za širjenje okužb, tretji prebere članek o neki raziskavi, četrtem se zdi vse prenapihnjeno, kako potem pričakovati, da bi se vsi držali navodil.
  • 0

#892 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26187 posts

Posted 17 April 2020 - 09:59 AM

Moja kolegica je sivala maske za civilno iniciativo... Prtički pa elastika....
  • 0

#893 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23497 posts

Posted 17 April 2020 - 10:19 AM

Neke take maske so delali prostovoljci ali civilna zaščita tudi v Mengšu pred časom, za občane, če se ne motim. Takole za sklepanje državnih poslov za skoraj 1 milijon eur se mi pa take maske res ne zdijo primerne.
  • 0

#894 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32741 posts

Posted 17 April 2020 - 10:50 AM

To sva midve s K doma delale, to še šivanje ni. 

• 0

#895 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17567 posts

Posted 17 April 2020 - 11:44 AM

Kje pa po vašem Švedom uspeva? 

• 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#896 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17267 posts

Posted 17 April 2020 - 11:58 AM

Svedi pa slovenci, ne vem ce je ravno za primerjat kulturo in navade? Ne vem.

Drugace pa jaz sem lani imela rsv in...6 tednov kasljanja. Ne morem pozabit. Vnele sta se mi medrebrne mrene. Kako pa to boli.
Pa oslovski kaselj v otrostvu, sicer v mili obliki. Kao. Meni se ni zdela. Bruhala sem poleg...noro.
  • 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

#897 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17146 posts

Posted 17 April 2020 - 11:58 AM

Ma meni se zdi, da vsak samo sebe vidi in ne znamo malo potrpet za neko ''skupno dobro'', kar tako posledično vpliva na vse, negaktivno ali pozitivno.

V službi sem en teden poslušala okoli tega dopusta, ker smo pač morali dati 5 dni. Na našem oddelku so pizdile, da imajo dopust da nekam grejo ne da doma čepijo, konec sveta no. Ko sem povedala da mogoče imajo nekateri dosti večje težave kot pa dati par dni dopusta, ki je seveda normalno obračunan, da npr moja mama pri 55 se sekira če bo čez 2 meseca še imela službo, s kreditom, ne če bo imela dopust, tudi jaz ne vem kako bo z službo, folk nima za hrano kupit, sem izpadla čudna. Ko sem dodala, da me zdaj sploh ne čudi da ima gospodarstvo vedno toliko za povedat preko javnega sektorja in mi je zdaj jasno, je pa tako bilo konec. :) A zdaj ko pravijo, da kao tako nebo tujine letos za dopust, pa že poslušam, da bodo pa lahko doma, ne pa na Bled hodile. 

Pri nas imam občutek da nekateri namerno kontrirajo vsemu, ker se jim da  oz jih je izdala vlada. Na žalost se ljudje tudi veliko ukrepov niso držali, dokler niso bile vključene denarne kazni. To mi je tisto najbolj žalostno. 

• 0
Če že delaš bedarije naj se ti vsaj posrečijo!

[Napoleon]

#898 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17729 posts

Posted 17 April 2020 - 12:02 PM

Za vas ne vem, ampak meni je bilo že na začetku vsega tega kristalno jasno, da se ljudje na neki splošni ravni ne bodo držali ukrepov, če ne bo sankcij.

• 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#899 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17567 posts

Posted 17 April 2020 - 12:04 PM

Ane? Švedom pa očitno tudi mentaliteta ne pomaga, če jim umre 4x več ljudi kot nam. Ne vem, no, kje se vidi ta umski napredek pri njih. Pa še daleč najslabše so opremljeni s posteljami v EU. To je kar ena pravljica. 

• 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#900 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17729 posts

Posted 17 April 2020 - 03:37 PM

Ja, saj to. Naše zdravstvo se je dobro pripravilo, skoraj pretirano! Ampak Slovenjcelni bodo vedno našli razlog, da se nad javnim zdravstvom pritožujejo. Seveda ne leti na nikogar tukaj, ampak na splošno mislim; najbolj enostavno je pljuvat.
  • 0

Bill Bullard

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users