Jump to content

Stroški

• Please log in to reply
1390 replies to this topic

#881 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26099 posts

Posted 22 May 2022 - 02:56 PM

Belinni, kdo ima se 10 ke za tesline baterije? Seveda so, a so dragi. Na koncu se vprasamo: a se izplaca.
Jaz ne govorim o SFE ki so samozadostne. Seveda se to da. Ampak folk takih ne daje! Folk daje 11 kw in 13 kw SFE z vracanjem v omrezje. Ker vidijo samo to, kako bo njihov racun za elektriko cimnizji. A se razumemo?
Moj tudi razmislja o SFE. Samooskrbni, 8 kW plus baterije. Tako razmislja zelo malo ljudi.

Mislim ja, a ni to bistvu nateg? Zakaj bi dali ljudem takšne elektrarne, ki bodo zadostile njihovim potrebam.... Dajmo jim večje!
  • 0

#882 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16788 posts

Posted 22 May 2022 - 04:34 PM

Seveda je to nateg a folk ne ve :lol: ne slisi :lol: se ne pozanima in ne razume.
In te elektrarne so za omrezje slabe, niso zelene in pac nic kar jim prodajajo niso.
Samooskrbna SFE, brez vracanja v omrezje pa to je. Zelena. Nisem pa ziher, da se taksne kaj sofinancirajo.
Realno gledano je povprecna poraba na gospodinjstvo tam 5-6kW, toliko mi vzemamo v izracunih. Nikoli nimas vse vklopljeno na ful, tako da je teh 11 kW in 13 kW res grd nateg.
  • 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

#883 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26099 posts

Posted 22 May 2022 - 10:53 PM

Mi bomo imeli brez vračanja v omrežje. Za sofinanciranje mi dol visi, ker bom cenovno na istem (ali boljšem) kot če bi dala predimenzionirano gor.
  • 0

#884 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27329 posts

Posted 23 May 2022 - 04:47 AM

Midva sva tudi govorila ze pred casom o tem, da ni smiselna investicija, ce nimas se akumulatorja 😐 ampak kar sva se pozanimala to tudi podjetja prodajajo, ne vem kje to nategujejo 😐
  • 0

#885 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32285 posts

Posted 23 May 2022 - 06:42 AM

A o tem razmisljate v povezavi z nacinom ogrevanja (npr.toplotna črpalka) ali na splošno, za samooskrbo z elektriko zaradi velike porabe in visoke cene?
  • 0

#886 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26099 posts

Posted 23 May 2022 - 08:20 AM

Oboje
  • 0

#887 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16788 posts

Posted 23 May 2022 - 09:02 AM

Oboje tudi midva.
  • 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

#888 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32285 posts

Posted 23 May 2022 - 09:04 AM

Aha, tudi jaz poznam v glavnem take, ki so si to omislili zaradi visokih stroškov s porabo toplotne črpalke.
  • 0

#889 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16965 posts

Posted 23 May 2022 - 10:24 AM

Fiona, koliko pa imate letne porabe kWh? Mi ravno zdaj malo zbiramo ponudbe in imamo zdaj povprečne letne porabe 8k kW, kar pomeni, da bi nam 5-6kw bilo malo premalo. Ko bomo imeli še toplotno pa bo še nekaj več. In bomo dali vlogo za soglasje za 13kw, kar je tudi največ kar lahko imamo glede na trenutne varovalke. S tem, da panelov bi pa v začetku naredili za cca 8kw, ostalo pa ko bo dejansko TČ. Eni ponujajo tudi, da lahko višek proizvedene energije porabiš tudi na drugem MM, kar bi nam npr prišlo kar prav. 

A mislite, da ni možno, da se bo tudi tehnologija in dostopnost teh hranilnikov v naslednjih nekaj letih toliko razširila, da bodo vsi z elektrarnami lahko šli še v to?

Aja, a ima katera priporočila za izvajalce?

• 0
Če že delaš bedarije naj se ti vsaj posrečijo!

[Napoleon]

#890 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16788 posts

Posted 23 May 2022 - 10:32 AM

Ne tasika. Hranilniki elektricne energije so totalno nerealni, zaenkrat. Mialim, cene so hude...jaz ne bi na to spekulirala danes. Racunaj kdaj se ti investicija povrne. To je edino merilo. Ce das brez hranilnika baje 10 let.
Razlozi mi, kaksna je sansa, da bo tisto drugo merilno mesto ravno takrat imelo toliko porabe da bo sla energija tja? Sonce sveti cez dan, ljudje so po sluzbah, vecinoma doma ored tvji bolj ob vecerih. Elektriko lahko v tem primeru nucas tocno v trenutku. Ne cez eno uro.
Seveda so rekli 13 kW. To je cisto nerealno. SFE trenutno pokrije cc 30-50 posto porabe (orientirana pravilno in ob idealnih soncnih pogojih pa se to bolj preko leta kot pa pozimi), s hranilnikom baje 70, ob optimalnih pogojih.
Torej tudi ce imas ti 13 kw porabe non stop, je tvoja sfe predimenzionirana. Vam sonce sveti celo leto od jutra do vecera? Ne, ane. Danes bi pri nas soncna bila za okras, recimo.
Najvec porabe imas pozimi, ko je sonca malo. Tako da je to koliko letno porabis brezvezen podatek, ker vecino porabis pozimi, ko je pa s soncem kako...?
  • 0

#891 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16788 posts

Posted 27 May 2022 - 09:35 AM

Tak, malo pisarniskih pogovorov z ljudmi, ki so na raznih konferencah itd. Postavka za elektriko na racunu naj bi se do konc leta dvignila x2. To ne pomeni, da bo racun od GEN-i x2 ampak 30-50% vecja poloznica pa bo.
Z naslednjim letom se uvaja tudi vectarifno merjenje. Cilj tega je izravnava porabe preko dneva....v bistvu nas bodo na nek nacin prisilili, da se cez dan porablja cimmanj.
Koliko je kaj res bo pa cas pokazal.
  • 0

#892 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16965 posts

Posted 28 May 2022 - 03:16 PM

Pa sej to je v neki meri že zdaj, ko jr dnevni in nočni tok, ali ne? In eni ze zdaj ful gledajo da npr perejo ipd ko velja večerna tarifa.

Mi je pa sestra pravila, da je zjutraj brala neki clanek/intervju in je tipo pravil, da bo kao konec leta oz drugo leto ful kriza nastopla, ker da zna Rusija cisto zapret dobavo plina in bo ljudi zeblo in lahkota zaradi pomanjkanja iz visokih cen.
Jaz ponavadi take stvari jemljem nekoliko z rezervo, ni pa dvakrat za rect, da znajo bit se kaksni pretresi jeseni.
  • 0
Če že delaš bedarije naj se ti vsaj posrečijo!

[Napoleon]

#893 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32285 posts

Posted 29 May 2022 - 03:48 PM

Jaz sem zdaj dala na kup racune od maja in se je nabralo za 180€, s tem, da je noter tudi ena posteljnina za tamalo, drugače je to vse le hrana in kar kupim čistil (zelo malo). Sigurno kakšen račun še manjka, npr.včeraj je šel A. v Eurospin nakupit še za 25€ in račun odvrgel. Tako da v bistvu za hrano zapravimo manj, kot sem mislila.
  • 0

#894 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85887 posts

Posted 29 May 2022 - 03:49 PM

Noro, to res ni nič.

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#895 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32285 posts

Posted 29 May 2022 - 03:52 PM

Ja verjetno ni zanemarljiv podatek, da med tednom ne kuhamo. Pa enkrat sva ene 4 kile pišcanca vzela v akciji v Mercatorju, haha, to imamo potem za nekaj časa in različne jedi.
  • 0

#896 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16788 posts

Posted 29 May 2022 - 05:14 PM

To je en nas tedenski nakup :lol:
  • 0

#897 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32285 posts

Posted 31 May 2022 - 12:34 PM

Danes gremo pa h kolegoma, ki  imata od jeseni elektrarno na strehi. Mojga ful zanima kako in kaj, mogoče bom še jaz potem vedela  kaj o tem, haha :-) 

• 0

#898 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24524 posts

Posted 31 May 2022 - 12:50 PM

zdaj sem šla pa še jaz pogledat. Sicer vodim vse te "prehrambene trgovine" pod hrano, čeprav kdaj tudi kaj drugega kupim (Spar, Hofer, Lidl, Mercator). 

Ampak v maju sem v teh trgovinah zapravila 300 eur;

v aprilu 370;

marca 240;

februar 270

januar 320

Pa tudi težko spremljam kaj pojemo mi3 in kaj potem mi2 :)

jaz sicer račune zapisujem, ampak imam pa vse zmešano in težko sledim dejanskim stroškom 

Povprečno so moji celotni stroški cca 1400 eur / mesec

• 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#899 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19128 posts

Posted 31 May 2022 - 01:07 PM

A imaš kredit? To je ful veliko.

• 0

#900 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24524 posts

Posted 31 May 2022 - 01:44 PM

Ja je veliko, ampak ne znam/zmorem zmanjšat, kljub gledanju na denar. 

Saj sem že enkrat objavljala svoje stroške, ker tudi meni ne gre skupaj, kako ne morem manj zapravit. 

Vsak mesec dam na stran 300 eur za letne stroške (avto, dopusti/potovanja, moja rekreacija, taborniki, darila) 

Stroški stanovanja 160 eur

bencin 100 - 120 eur

Zavarovanja in varčevanja = 170 eur

Hrana + ostalo 300 eur 

Otroka 120 eur (šolske položnice, oblačila, obutev, šolske potrebščine, RDji)

Morje 60 eur

Ostalo 180 (moja oblačila, obutev, vsi ostali izredni stroški) 

• 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users