Jump to content

Photo

Veganska in vegetarijanska prehrana

• Please log in to reply
3252 replies to this topic

#881 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14253 posts

Posted 03 April 2012 - 01:26 PM

To me v bistvu čudi, za jajca imaš pa cel razpon bivalnih pogojev kokoši, pri mesu pa tega ni.
  • 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#882 Buggy

Buggy

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 5194 posts

Posted 03 April 2012 - 01:36 PM

Saj meso lahko tudi pri kmetu kupiš ...
  • 0
Seduce my mind and you can have my body.
Find my soul and I'm yours forever.

#883 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14253 posts

Posted 03 April 2012 - 01:40 PM

Lahko, ampak ga moraš kupiti 10 kg ali več. Pa ne moreš si izbirati kosov oz. je vsega po malo.
Mislila sem na izbiro v trgovinah.
  • 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#884 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 03 April 2012 - 01:50 PM

Jaz si ne moram pomagat, da se mi ne bi zdelo hinavsko od ljudi, ki se jim pač živali smilijo in jih je jejmo, da potem pa ribe jejo. Žal, meni to potem ni pravično.
Je pa bil moj point bolj tudi v tej njeni izjavi, da ribe ki jo ubijejo in ulovijo pred njo ne je, če pa jo kupi v ribarnici pa jo je, ker je ni videla "trpet". To pa mi res ni izjava na mestu za nekega ljubitelja živeli.
  • 0
Viens, reste ici!

#885 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85906 posts

Posted 03 April 2012 - 01:53 PM

Ja, s tem se itak strinjam, da je neumno.
Ampak jaz razlikujem že med ljudmi, ki se prehranjujejo v verigi, kjer živino dobesedno živo zmeljejo in odojki, ki jih zakoljejo v 3. tednu starosti
in tistimi, ki kupujejo npr. perutnino pri lokalnem kmetu.
  • 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#886 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 03 April 2012 - 01:55 PM

Ja, ampak to so pa potem že druge debate.
  • 0
Viens, reste ici!

#887 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85906 posts

Posted 03 April 2012 - 01:56 PM

V bistvu še vedno leti na razliko med kravo in ribo.
  • 0

― V. Van Gogh

#888 Zoey

Zoey

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 10197 posts

Posted 03 April 2012 - 02:13 PM

Sploh pa je lažje razložit, če rečeš 'sem vegetarijanka, samo ribe jem' kot pa da bi rekla 'jem meso, razen govedine, svinjine, divjačine, perutnine, itd.' :D

Jaz povem da od mesa jem samo piščančje, puranje, ribe in škampe, pa mogoče kdaj kak biftek. Pa mi rečejo aha pol si pa napol vegetarijanka :butl:
  • 0

Ne, ona nima žametnih oči in niti kodrov mehkih kakor svila, 
če sneg je bel, ga v njenih nedrih ni in usta bi se od koral ločila.
Sem videl rože bele in rdeče, na njenih licih take ne cveto
in so dišave, ki so bolj dehteče, kot vonj, ki diha njeno ga telo. 
Njen glas poslušam rad, četudi vem da zvoki strun prijetneje zvene, 
kako boginje hodijo ne vem; ko ona hodi, stopa kot ljudje.
Pa vendar se mi zdi bolj očarljiva kot vse, ki pesem jih slavi lažniva.

#889 Sinnaia

Sinnaia

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18898 posts

Posted 03 April 2012 - 02:13 PM

Jina, kaj pa tatarski biftek? :twisted:
  • 0

#890 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85906 posts

Posted 03 April 2012 - 02:44 PM

:P Ga nisem jedla že kakšno leto, včasih pa mi je zapasal, pa sem ga 1-2x letno.
Ravno par dni nazaj sem razmišljala in klavnih živali ne jem že 7 let.
  • 0

― V. Van Gogh

#891 Emily

Emily

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11537 posts

Posted 03 April 2012 - 03:27 PM

Aja pa naj na tem mestu še omenim, da mi gre na živce to zlorabljanje termina vegetarijanec. Za mene je vegetarijanec oseba, ki ne je mesa. Pod meso pa štejem tudi ribe in pač vsa živa bitja. To, da sam sebi praviš vegetarijanec in je potem vsak tvoj obrok sestavljen iz tune je meni milo rešeno hinavsko.

Ogromen podpis. Meni gredo prav na živce taki kvazi vegetarijanci, še posebej pa tisti, ki mislijo, da so zaradi tega dva metra nad vsemi ostalimi...potem pa jedo ribe...ah daj no.
  • 0

Yes, it can happen so quickly. Life as we know it can change in a blink of an eye. Unlikely friendships can blossom, important careers can be tossed aside, a long lost hope can be rekindled. Still, we should be grateful for whatever changes life throws at us. Because all too soon, the day will come when there are no changes left.

#892 Michelle

Michelle

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 2687 posts

Posted 03 April 2012 - 04:15 PM

Jaz si ne moram pomagat, da se mi ne bi zdelo hinavsko od ljudi, ki se jim pač živali smilijo in jih je jejmo, da potem pa ribe jejo. Žal, meni to potem ni pravično.

Ja no, še vedno s svojim načinom prehranjevanja pripomorem k neubijanju večine živali, iz tega so izštete zgolj ribe.

Meni pa grejo na živce ljudje, ki imajo kao zelo radi živali, ampak ne dovolj, da bi nehali jesti meso, ker je pač preveč dobro in potem dokazujejo tistim, ki smo to storili, kako je naše razmišljanje napačno.
  • 0

#893 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23284 posts

Posted 03 April 2012 - 04:36 PM

Jaz se strinjam z Ano. Zame je pravi vegetarijanec tisti, ki ne je nobenih živali. Meso je meso, pa naj bo od krave ali od ribe. Ko smo že pri tem, mi je malo mimo tudi to, da je veliko takih, ki ne jedo mesa, nosijo pa usnjene izdelke. Kje je potem logika?
  • 0

"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."

#894 Sinnaia

Sinnaia

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18898 posts

Posted 03 April 2012 - 04:40 PM

Logika je v tem, da se nekje začne. Vsaj če smi pri moralnem razlogu. Ostali (npr. da ti meso smrdi, se ti gabi) so pa z usnjem itak nepovezani. Nekateri ljudje pa so enostavno bedasti, tudi to ni redko.
  • 0

#895 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46019 posts

Posted 03 April 2012 - 04:41 PM

A nimamo teme o Vegetarijanstvu, kjer se lahko pogovarjamo o teh stvareh?
  • 0

#896 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85906 posts

Posted 03 April 2012 - 04:46 PM

Zame je pravi vegetarijanec tisti, ki ne je nobenih živali.

Noben tukaj ni rekel, da je.
Nošnja usnja pa je meni enaka uživanju drugih živalskih produktov (mlečni izdelki, jajca..).
Vegan pa seveda noben ne nosi usnja, logično.
  • 0

― V. Van Gogh

#897 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 03 April 2012 - 04:47 PM

No, če smo pri moralnem razlogu, potem jaz pač ne bi jedla ne rib, ne krave in ne kure. Vse je gojeno, ubito na krut način in je tudi vzrejeno v slabih pogojih (povprečje). Pustimo zdaj na strani če kupiš pri kmetu, ali pa če imaš doma ribnik. Meni se pač potem iz tega vidika vse enako smili.

Jaz nočem nobenemu solit pameti, meni je res vseeno kaj kdo je, pa tudi če je vegetarijanec in nosi krzno in usnje. Res mi dol visi, nikoli nikomur nič ne rečem.
Samo logike mi ni nobene, to je vse. Pač ta moja cimra ves čas trobi kako ima rada živali, kako se ji smilijo, kako je ona 9 let vegetarijanka, ima pa usnjene čevlje, pa vsak njen obrok je sestavljen iz tune ali lososa. Samo to sem želela izpostavit, ker sma se pač spičli glede tega.

Nasploh pa če razmislim, mi je neumno da se kategoriziramo v neke skupine - vegan, vegetarijanec, mesojedec.. Vsak naj je kar mu paše in kar je po njegovem mnenju dobro za njegovo telo.
  • 0
Viens, reste ici!

#898 Hevea

Hevea

Chocolate desintegrator

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12155 posts

Posted 03 April 2012 - 04:49 PM

Noben tukaj ni rekel, da je.
Nošnja usnja pa je meni enaka uživanju drugih živalskih produktov (mlečni izdelki, jajca..).
Vegan pa seveda noben ne nosi usnja, logično.

Se ne strinjam. Za usnje mora žival umret, za mleko in jajca pa ne.
  • 0

There are no limits to what you can accomplish when you are supposed to be doing something else.

#899 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 03 April 2012 - 04:50 PM

Uh meni pa ne, niti slučajno. Žival v drugem primeru ne umre, pa upam si trditi, da je usnje na dosti bolj krut način pridobljeno.
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#900 Plain Jane

Plain Jane

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13529 posts

Posted 03 April 2012 - 04:52 PM

Važno, da vsi krznarji trdijo, da je krzno stranski produkt. Ja, k vsak dan pojem ene 3 činčile.
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users