Posted 31 March 2022 - 11:55 AM
Posted 31 March 2022 - 12:01 PM
Posted 31 March 2022 - 12:27 PM
Posted 31 March 2022 - 12:46 PM
Posted 01 April 2022 - 08:48 AM
Da se vrnem nazaj na debato o Napoliju - Frida, se ti zdi preveč 7 dni Napolija? Ene 3, 4 dni bi bila v mestu, pol bi skočila še kam, bodisi na dnevni izlet bodisi bi se premaknila, Pompeji obvezno, Porcida/Ischia, verjetno še kaj, moram malo naštudirati.
V Neaplju ene 3, 4 dni, da lutaš naokoli, ker je zelo slikovito mesto. Verjetno bi bilo prav, da greš na kucelj pogledati Galleria Nazionale di Capodimonte. Pompeji, mogoče letos ne bo gužve, pa 40 km stran je Caserta s kraljevo palačo, kot Versailles, nadvse impozantno. Pol se pa kar nekam zavališ, pijuckaš in kaj prijetnega poješ, cene so normalne. Stolnica s portalom Tina di Camaino, ni da ni, Teatro San Carlo... Pa glej, da najdeš pico z dimljeno bivoljo mocarelo...
ESTOY FLOR DE ATORRANTE
UN CONTURSI MALEANTE
Posted 25 April 2022 - 06:51 AM
"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."
Posted 25 April 2022 - 06:55 AM
"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."
Bill Bullard
Posted 25 April 2022 - 07:40 AM
Posted 26 April 2022 - 08:54 PM
Posted 26 April 2022 - 09:15 PM
"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."
Bill Bullard
Posted 26 April 2022 - 09:22 PM
Posted 26 April 2022 - 09:33 PM
Bill Bullard
Posted 05 May 2022 - 10:42 AM
Ne, ti bos v nasem timu, sem 100000%
Frida, odlična presoja! Dečko je Napoli opisal kot kombinacijo Madrida, Beograda in Trsta in se mi zdi, da ga nič ne opiše bolje.
Posted 05 May 2022 - 11:28 AM
Posted 05 May 2022 - 11:35 AM
Posted 05 May 2022 - 11:40 AM
Posted 05 May 2022 - 01:24 PM
Evo me. Sorbilloti so precej fascinantni, glede na to, da so se množili kot zajci; za ostale, ki ne poznate ozadja - vse se je začelo z Giuseppejem Sorbillom, ki je z vsako od 4 žena imel 9 otrok. Od 36 otrok je vsak ubral svojo pot, Luigi pa je leta 1935 odprl svojo picerijo in z ženo Carolino sproduciral 21 otrok, ki so prevzeli biznis in razširili pica imperij in obstaja malo morje Sorbillo picerij. Če komu to sploh pride prav - najboljša pica, ki sva jo jedla v Napoliju (in teh je bilo veliko, glede na to, da sva jo večino dni jedla dvakrat na dan, ker je b o ž a n s k a - vsesplošno hvaljenje napoletanske pice sem z namenom, da bi si prihranila morebitno razočaranje, jemala z rezervo, ampak so res najboljše pice, kar sem jih jedla), je bila v Pizz a' street Sorbillo Luciano, druga najboljša v Il Sorriso dei sapori v bližini arheološkega muzeja (od zunaj totalen pajzl, večina gostilne je v kleti, ki je služila kot zaklonišče med drugo svetovno vojno), tretja v Da Attilio (ena izmed the picerij v Napoliju, kjer ponujajo odlično klasiko in kreativne variacije, recimo pico v obliki zvezde, kjer je rob polnjen s svežo ricotto, na sredini pa fior di latte, pomodorini, jurčki in orehi, ipd.). Famozna pica Da Michele, kjer je jedla Julia Roberts v Eat, pray, love me ni tako zelo navdušila, ker je za moj okus mocarela bila premalo stopljena in posledično pica premlečna. Dejansko se je izkazalo, da je najboljša pica poceni pica (cene so med 3.5€ in 6€ za takeaway margherito); enkrat sva šla v Michelinovo Da Concettina ai Tre Santi, ki je bila tudi najdražja in najbolj eksperimentalna z modernim kulinaričnim pristopom - zanimiva izkušnja, ampak to ni pica.
Pizza fritta ok, ampak premastna za moj okus, raje jem mamine uštipke. Od tradicionalnih sladic me je baba pustila hladno, delizia al limone me tudi ni vrgla na rit, sem pa jedla svežo, še toplo sfogliatello (pri Mary) in fiocco di neve (v Poppelli) non stop. Sploh fiocco di neve, mati mila, kot smetanast oblaček v ustih, malo je podobno zadnjemu grižljaju semle, samo brez kardamoma, ki je prisoten v briochu semle.
Mesto sva prelazila podolgem in počez, včasih zavila tudi v sumljive predele (no, v Scampio, ki je ena najnevarnejših sosek v Italiji, kjer kraljuje Camorra, ravno nisva šla, ampak kolikor sem brala, so sosesko Vele di Scampia z izjemo enega bloka itak porušili; mi je pa celotna zgodba o soseski zelo zanimiva in ironična z vidika kako se je tak projekt sfižil na polni črti), meni je mesto res sedlo. Ravno pravšnji miks najrazličnejših zgodovinskih vplivov in ogromno kontrastov, ki se kažejo na vsakem koraku. Bivala sva v Vomeru, kar je bila super odločitev, čisto drug vajb kot drugod po mestu. In fantastičen pogled s trdnjave Sant' Elmo, ki je bila od najine namestitve oddaljena 10 min peš, s katere se vidi celotno mesto z vseh strani in obala vse do Sorrenta, plus Procida, Ischia in Capri, ki se kopajo v morju.
Šla sva še en dan v Pompeje pa v Sorrento in Positano. Herculaneum in Procido sva pustila za naslednjič, ker fizično nisem zmogla vsega in je bil to konec koncev dopust.
Posted 05 May 2022 - 01:43 PM
Posted 05 May 2022 - 01:48 PM
Ja, tisto je bila prva, če me spomin ne vara. Ma ne, samo oni to povsod poudarjajo in so mi te bizarne številke otrok ostale v spominu.
0 members, 0 guests, 0 anonymous users