Jump to content

Photo

SPLOŠNA RAZPRAVA o KNJIGAH in priporočila

• Please log in to reply
1525 replies to this topic

#861 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32327 posts

Posted 02 August 2011 - 08:38 PM

Jaz sem se lotila trilogije Millenium, imam doma vse tri knjige, ampak prvih 200 strani sem komaj komaj prebrala, prav silim se, da nadaljujem, ker me enostavno ne pritegne, tko da si mislim, kaaaj je takega na tej knjigi, da je folk tolk znorel za tem???
Kdaaaaj rata zanimivo hmm.gif ???

• 0

#862 krneki

krneki

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11455 posts

Posted 02 August 2011 - 08:41 PM

_M_, jaz sem gledala film, The girl with a dragon tattoo, grozljiv dolgčas od filma.
Knjig se ne taknem.
Ob filmu sem enkrat celo zaspala.
Ni mi jasno, kaj zna bit dobrega na tej zgodbi in knjigah.
  • 0
"If it's meant to be, it will find a way."

#863 Lo-Fi

Lo-Fi

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4884 posts

Posted 02 August 2011 - 08:43 PM

mogoče zato, ker nisi prebrala knjige wink.gif
  • 0

#864 krneki

krneki

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11455 posts

Posted 02 August 2011 - 08:44 PM

Lo-Fi, če je vsaj okvirna zgodba enaka, mi je ful dolgočasno in čist razumem _M_.
  • 0

#865 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 02 August 2011 - 08:53 PM

Millenium

Hehe, zanimivo, kako zelo so naši okusi različni, za vse, od oblačil do knjig. wink.gif

Meni namreč je to ena boljših stvari, ki sem jih v zadnjem času prebrala (pa precej berem zadnje čase). Gre za ZELO napet triler, in sicer je zgodba razdeljena na 3 dele:

- v prvem je poudarek na Mikaelu Blomkvistu (novinarju), ki ga mogotec Martin Vanger najame, da bi raziskal izginotje njegove nečakinje; nato spoznamo junakinjo Lisbeth Salander, ki dela kot raziskovalka in hekerka, in skupaj raziskujeta izginotje te nečakinje, vmes pa se razkriva ozadje in pokvarjenost same družine Vanger, kot tudi temačne pretekosti Lisbeth

Očitno meni na kožo pisana zadeva, celotno trilogijo sem namreč dobesedno požrla, skoraj v enem kosu. Druga in tretja knjiga imata krepko čez 500 strani majhnega tiska (Sarah - ni zate). biggrin.gif

Tako da M - če te po 200 straneh ni potegnilo noter, si upam trditi, da te tudi ne bo. sad.gif

HVALA tudi obema za predloge. Sarah - vidim, da si se že srečala s Sheldonom, tako da ti bo tudi Bes angelov zagotovo všeč. smile.gif Si bom zapisala še ostale.

A thousand splendid suns - KLIK

Ta je res huda, spoznaš življenje žensk v Afganistanu - res odlična knjiga.

IPB Image IPB Image
  • 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

#866 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 02 August 2011 - 09:01 PM

Poleg Tisoč veličastnih sonc, naj bi tudi njegova Tek za zmajem bila zelo dobra.
IPB Image

Čakajte, kaj je zdaj s to Millenium Triologijo, kateri so naslovi knjig, v slo?
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#867 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 02 August 2011 - 09:05 PM

Ja, je odlična, v tej knjigi se ukvarja z moškimi, v tisti drugi pa z ženskimi tematikami. Mene je prav malo šokirala, res - ne moreš ostati brez čustev ob takem čtivu.

Film tudi ni slab. smile.gif

Še to bi mogoče izpostavila:

IPB Image

QUOTE(Sarah @ 2. 8. 2011 - 22:01) View Post

Čakajte, kaj je zdaj s to Millenium Triologijo, kateri so naslovi knjig, v slo?

Tukaj glej:

KLIK

1. Moški, ki sovražijo ženske (Milenium, 1. knjiga) = Dekle z zmajevskim tatujem, to je ena in ista zadeva, naj te ne zavede

2. Dekle, ki se je igralo z ognjem (Milenium, 2. knjiga)

3. Dekle, ki je dregnilo v osje gnezdo (Milenium, 3. knjiga)
  • 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

#868 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 02 August 2011 - 09:08 PM

Sheldon je fenomenalen, še nekaj njegovih uspešnic: Jutro poldne noč, Diamantna dinastija, Nič ni večno, Nebo polno zvezd,...

Aja, prva knjiga ima dva naslova? Tole dekle s tattoojem pa sem že imela v rokah pa jo potem (po branju opisa zadaj na platnici) nazaj odložila, hm, zdaj jo bom pa vzela. A to so nadaljevanja, moreš brati po tem vrstnem redu?

Waw, prav vesela sem da imam spet tak obilen seznam dobrih knjig, super ste! thumbup.gif
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#869 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32327 posts

Posted 02 August 2011 - 09:10 PM

Romane S. Sheldona sem pa jaz prebirala pred kakimi 15 leti, na začetku srednje šole, se spomnim... prebrala sem vse, kar so imeli v naši knjižnici smile.gif
  • 0

#870 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 02 August 2011 - 09:12 PM

QUOTE(Sarah @ 2. 8. 2011 - 22:08) View Post

Aja, prva knjiga ima dva naslova? Tole dekle s tattoojem pa sem že imela v rokah pa jo potem (po branju opisa zadaj na platnici) nazaj odložila, hm, zdaj jo bom pa vzela.

Res je:

Män som hatar kvinnor ("Men Who Hate Women"), 2005. English translation by Reg Keeland under the title The Girl with the Dragon Tattoo, January 2008. US release September 16, 2008.

• 0

#871 krneki

krneki

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11455 posts

Posted 02 August 2011 - 09:48 PM

Hah, ta bes angelov mam doma na polici, pa še par od tega sheldona. Bom se to najprej spravila brat.
Včasih je te bukve oboževala mami, in jih posledično tudi kupovala.
  • 0

#872 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 02 August 2011 - 10:02 PM

Je bil kar velik hit, da, po moje so to vsi kupovali v Svet Knjige. biggrin.gif
  • 0

#873 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32327 posts

Posted 03 August 2011 - 05:46 PM

Evo mene, sinoči in danes zjutraj sem se prebila čez 300. stran in se je začel mal dogajat, tako da mi je ratal zanimivo in grem zdej naprej brat biggrin.gif
  • 0

#874 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14254 posts

Posted 04 August 2011 - 07:38 AM

QUOTE(PurePoison @ 2. 8. 2011 - 20:43) View Post

Danes sem končala The Solitude of Prime Numbers. cry.gif

Bi se ti dalo kaj napisat?

Kakšna je pa Sibirska vzgoja?
Berem Sence vetra trenutno. Sem pa že prej prebrala drugi del in mi je bil zelo všeč.
  • 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

• Guests

Posted 04 August 2011 - 08:51 AM

Paolo Giordano: The Solitude od Prime Numbers
IPB Image

Spremljamo zgodbi Alice in Mattia vse od otroških let. Alice je hči preambicioznega očeta, ki jo proti njeni volji želi vzgojiti v odlično smučarko, kar privede do hude smučarske nesreče s trajnimi posledicami. Mattia kot otrok v parku pusti svojo mentalno zaostalo sestro dvojčico, da lahko obišče rojstnodnevno zabavo, ko pa se vrne, nje ni nikjer več. Spoznata se v srednji šoli, oba zaznamovana s svojo preteklostjo. Ona se bori z anoreksijo, on s samopoškodovanjem, hkrati pa se oddalji od ljudi in najde svoje zavetje v številih in matematiki. Sebe in Alice primerja s praštevilskimi pari: 11 in 13, 17 in 19 ... Osamljena kot praštevila (deljiva le z 1 in samim seboj), vedno blizu a nikoli skupaj, ker ju loči sodo število. Z odraščanjem spremljamo, kako se spoprijemata s svetom v svoji osamljenosti.

Za moj okus odlična knjiga. Ves čas nekoliko grenka, ne ponuja neke prave katarze, močnih preobratov ... le nekakšno realno življenjsko spoprijemanje. Všeč mi je bil komentar v enem od reviewov, da knjiga deromantizira osamljenost, ki je sicer v literaturi pogosto poveličevana. Poudari, da vsaka oddaljenost posameznika od družbe zaradi posameznikove "posebnosti" v prvi vrsti prinese omejitve.
Slog je občasno prav naravoslovno čist in na nekaterih delih se mi zdi, da se res pozna, da je avtor fizik. smile.gif

• 2

• Guests

Posted 04 August 2011 - 08:52 AM

Sem napisala v Priporočam v branje. smile.gif
  • 0

#877 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14254 posts

Posted 04 August 2011 - 09:18 AM

Hvala smile.gif
  • 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

• Guests

Posted 04 August 2011 - 09:31 AM

QUOTE(Kinky @ 2. 8. 2011 - 19:53) View Post

[size=1]Millenium
HGre za ZELO napet triler, in sicer je zgodba razdeljena na 3 dele:

- v prvem je poudarek na Mikaelu Blomkvistu (novinarju), ki ga mogotec Martin Vanger najame, da bi raziskal izginotje njegove nečakinje; nato spoznamo junakinjo Lisbeth Salander, ki dela kot raziskovalka in hekerka, in skupaj raziskujeta izginotje te nečakinje, vmes pa se razkriva ozadje in pokvarjenost same družine Vanger, kot tudi temačne pretekosti Lisbeth

Na morju sem prebrala tole knjigo. Mam še drugi del doma, ampak že težijo iz knjižnice, da naj vrnem. smile.gif

Knjiga mi je bila vredu, klasična kriminalka, kakršnih zadnja leta ni veliko napisanih, zgodba se rešuje skoraj kot nekakšna logična uganka, ali pa, če hočete, lupi po plasteh kot čebula. smile.gif Napeto in "engaging" (kako se to reče v slo?) branje, moram pa reči, da mi ni šlo tako hitro, kot kakšna druga kriminalka. Recimo, kakorkoli je DaVincijeva Šifra precenjena, brala se je pa nenormalno hitro. Je pa kvaliteta tukaj na bistveno višjem nivoju. Kar me je zmotilo, je bila v bistvu dolžina - ne po številu strani, ampak to, da se začne s tem primerom iz sodišča, potem se pa Mikael celo knjigo ukvarja z Vangerjevo družino, kar potem pripelje do zadovoljivega (čeprav predvidljivega - malo razočarana) konca, kjer bi bilo super, če bi se knjiga končala, je pa od tukaj še ene 100 strani teksta, v katerem se potem spet ukvarja s prvotno zadevo iz sodišča. Ful mi je bil odveč ta zadnji del, bilo bi mi dosti boljše, če bi bilo knjige konec po Vanger-razkritju, ta zadeva z Wenerströmom (kakorkoli se piše) bi se pa naprej odvijala v drugi knjigi in bi se mogoče reševala malo drugače kot se je zdaj - mislim, je bilo pa res prelahko vse skupaj. Toliko, zaenkrat. Druge knjige se najbrž ne bom takoj lotila.

• 0

#879 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 07 August 2011 - 09:41 AM

Cormac McCarthy: Cesta

(The Road)

IPB Image IPB Image

Knjigo sem prebrala v angleščini, in se mestoma precej namučila z branjem. Napisana je v precej posebnem slogu, težkem, izbira stavke in besedišče, ki ni vsakdanje. Sem prebrala celo, ampak sem med branjem pomislila, kakšne je slovenski prevod in če bi bilo mogoče bolje brati v maternem jeziku. smile.gif

Knjiga govori o očetu in sinu, ki v postapokalipitčni Ameriki potujeta po ceti proti morju. Kaj je tam, ne vesta. Sil pisanja je zelo surov, potujeta po opustošeni pokrajini, kjer so kanibali, ki se jim izogibata, redko srečata še koga 'dobrega', živita od danes na jutri, medtem ko oče postaja vedno in vedno bolj bolan.

Dobra knjiga, odlično napisana (morate jo brati počasi, ker ne uporablja navednic za premi govor, in včasih ne veš, kdo kaj reče), kratki dialogi, a dosežejo užinek - pretresljiva zgodba o predanosti, o žrtvovanju, o tem, kaj nas še mogoče časa.

• 0

#880 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 07 August 2011 - 09:54 AM

QUOTE(izabela @ 4. 8. 2011 - 10:31) View Post

Ful mi je bil odveč ta zadnji del, bilo bi mi dosti boljše, če bi bilo knjige konec po Vanger-razkritju, ta zadeva z Wenerströmom (kakorkoli se piše) bi se pa naprej odvijala v drugi knjigi in bi se mogoče reševala malo drugače kot se je zdaj - mislim, je bilo pa res prelahko vse skupaj. Toliko, zaenkrat. Druge knjige se najbrž ne bom takoj lotila.

smile.gif

Ja, precej se omenja Wenestrom, in na koncu se meni tudi nekako ni dalo brati o tem, ker se je tista glavna in - recimo zanimivejša, zgodba že končala (pač s Harriet). smile.gif V drugi knjigi tega več ni (te afere), hehe, ampak se dogaja popolnoma druga zgodba (o trgovini z dekleti).

Tretja knjiga ima tudi precej strani, ki se 'vlečejo', saj natančno opisuje njihovo skrivno organizacijo (ki je odgovorna za vse slabo, kar se je Lisbeth zgodilo), in če bi bila Švedinja, bi mi bilo mogoče malo bolj zanimivo, tako pa mi ni bilo najbolj. Ampak vse nadoknadi potem z napeto zgodbo in zaključkom.

(še konec: v knjigi Lisbeth Mikaela na koncu - kot prijatelja - povabi v stanovanje, v filmu pa ne, mu zapre vrata pred nosom) smile.gif

ZDAJ: Revolutionary Road, Yates
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users