Jump to content

SLOVENIJA - novice, članki, kolumne, blogi, mnenja

• Please log in to reply
4611 replies to this topic

#861 Plain Jane

Plain Jane

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13529 posts

Posted 12 June 2012 - 11:51 AM

Samo je treba tud presodit o čem lažejo. O takih stvareh (nasilju, zlorabah) otroci po mojem mnenju ne lažejo. Sej, kolikokrat pa dejansko kaj povejo? Večinoma molčijo o takih stvareh.
  • 0

#862 Hevea

Hevea

Chocolate desintegrator

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12160 posts

Posted 12 June 2012 - 12:01 PM

Iz glave izmišljena situacija: ne mara vzgojiteljice, ker ga sili, da gre po kosilu spat, mu ne pusti, da bi plezal po ograji, whatever, in jo hoče prikazat kot zlobno pred starši. Pa recimo, da se je že pritoževal, da mora it spat, in so mu starši rekli, da je tako prav, ve pa, da ne bi pustili, da ga kdo tepe.

Sem stoprocentno za to, da se stvar razišče, ampak po mojem mnenju ne gre takoj verjet otroku. In če se izkaže, da je res, nič "dva meseca ne sme učiti sama" (wtf no), ampak naj takoj leti iz službe.
  • 0

There are no limits to what you can accomplish when you are supposed to be doing something else.

#863 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 12 June 2012 - 12:06 PM

1. Pri šestih letih otroci ne hodijo spat po kosilu, ker hodijo v šolo in ne več v malo šolo. (Morala sem napisat).
2. V tem primeru gre za učiteljico (profesorico), velika razlika.
3. 99% sem, da si 6 letni otrok ne bi zmislil da ga je butnila ob steno, razen če je nek zelo zelo zloben in preračunljiv + izjemno pameten. Takih pa je res peščica.
  • 0
Viens, reste ici!

#864 Hevea

Hevea

Chocolate desintegrator

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12160 posts

Posted 12 June 2012 - 12:10 PM

Zakaj pišeš z belo? Pa karkoli drugega, jaz sem si pač izmislila en primer, v katerem se majhen froc zlaže o nasilju. Sploh ni treba, da je zloben ali preračunljiv, ker verjetno ne razume, kaj njegove obtožbe potegnejo za sabo, ne ve, kako resna je njegova laž. Ko pa vidi, da rata iz tega big deal, si pa sploh ne upa več povedat resnice.

Pa da ne bo nesporazumov - jaz govorim na splošno, ne o dotičnem primeru, in ne pravim, da je pa zdej sigurno otrok lagal. Pravim samo, da obstaja ta možnost in da sem mnenja, da jo je potrebno upoštevat (seveda odvisno od situacije, če 30 otrok govori isto stvar al pa če en otrok naumi eno čudno zgodbo, je itak drugače).
  • 0

There are no limits to what you can accomplish when you are supposed to be doing something else.

#865 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 12 June 2012 - 12:13 PM

Jaz tudi ne morem zdaj kar zaključka delat, ker tega otroka ne poznam. Ampak če je otrok zelo pemeten in ve za kaj se gre, potem je možnost, da si je izmislil. Meni osebno pa bolj vleče na to, da so si starši izmislili in potem rekli, da je to otrok povedal doma, v resnici pa sploh ni.
  • 0
Viens, reste ici!

#866 Hevea

Hevea

Chocolate desintegrator

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12160 posts

Posted 12 June 2012 - 12:15 PM

Ja, to je tudi možno in zelo zelo podlo.
  • 0

#867 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24677 posts

Posted 12 June 2012 - 12:18 PM

Konec koncev je šla lahko "bolj hitro, surovo" mimo, ga je po nesreči odrinila in zunaj je zgodba, kakšna je.

Kar mene res full moti (in na sploh se je to res full razpaslo), da se "odrasli pogovori" dogajajo v pričo otrok (mnenje staršev o vzgojiteljici, učiteljici; kaj dela narobe, kako je neumna, kako nič ne zna, .... taki neprimerni pogovori se full prenašajo na otroke, zbijajo ji avtoriteto (kolikor jo sploh še ima), otroci takih pogovora ne razumejo in ker hoče ustreči staršem, kakšno neumnost sami od sebe zaključijo.

Kar me pa še posebej moti je pa, da je tako moderno za vsako figo klicat medije. Pa a lahko to razčistite na 4 oči, ne vpletate otrok, sploh pa ne vesoljne slovenije. In to je kao za dobro otroka ... in potem pride totalno prenapihnjena zgodba ven (če je res ali ne) in kako naj si neka vzgojiteljica, učiteljica povrne ugled, če ni bilo res oz. je bil nesporazum.

Jaz sem res vesela, da obstajajo ljudje, ki so pripravljeni pazit moja otroka, mislim da se jima res full lepo godi (čeprav onadva kdaj mislita da ne) in s tem, ko v vato zavijajo otroke, jim res ne delajo usluge.

Ne bom pozabila kolega, ko je na smučišču po nesreči prekucnil enega otroka in mu rekel, da tukaj pa on nima kaj delat, pa mu je mali (10 - 12 let) že začel tulit, da ga bo tožil .. in čez nekaj trenutkov se pripelje ponosni očka z enakimi besedami (da ga bo razbil, da ga bo tožil ... )
lep zgled otroki, ki hoče samo ustreči strašem, da zna on enako.
  • 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#868 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 12 June 2012 - 01:17 PM

Vprašanje kaj je res, možna sta oba scenarija:

1 - da se je otrok zlagal
2 - da ga je res udarila

in pa še 3 - da ga je po nesreči, ga mogoče porinila, pa so napihnili zgodbo

Škoda je storjena, ali je učiteljca kriva ali ne; kriv nisi dokler ti tega ne dokažejo. VELIK minus za starše, da so s to zgodbo
sploh šli v javnost, vključil se je 24 ur in je nastalo celo sranje. Kaj pa če ni kriva? Na koncu itak to ne bo nobenega zanimalo,
učiteljica bo zaznamovana kot oseba, ki je nekoga nabutala. Še veš - z glavo mu je butala ob zid.

Definitvno ni zgodba otroka zanemarljiva, potrebno jo je upoštevati in jo preučiti. Ampak da bi otroku na prvo žogo verjela -
to pa nikakor ne (bi pa urgirala - se pozanimala - kaj je bilo, je kdo videl, itd.).

Se pa tudi strinjam s Kami, če otrok doma posluša izjave v stilu, da učitelji itak nič ne delajo, da je javni sektor gnil in preplačan,
da imajo celo poletje počitnice ... potem ni čudno, da imajo učitelji takšen status dandanes (med ljudmi).
  • 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

#869 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14270 posts

Posted 12 June 2012 - 01:23 PM

Samo imajo res fajn plače, 42. plačni razred, resda ne takoj oz. okoli 40. leta, jaz lahko po moje samo sanjam še zelo dolga leta, pa bom imela višjo izobrazbo. Jim pa privoščim, imajo odgovorno delo, da me ne bo kdo narobe razumel.
Mogoče ni to prava tema, ampak me neki zanima, Kami in ostale, ki imate otroke v vrtcu ali šoli: pri nas sem slišala za zgodbe, ko otroci povejo v vrtcu ali šoli, da sta se oči in mami skregala, je kdo od staršev rekel kaj v smislu " pa pejt nekam!" in je vzgojiteljica/učiteljica starše zasliševala o stanju doma, ali bodo uredili probleme, ali naj pokličejo socialno službo, psihoterapevta. Meni je to obsojujoče vmešavanje nesprejemljivo!
  • 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#870 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 12 June 2012 - 01:29 PM

Jaz sicer ne delam v šolstvu, ampak si pa mislim: če je res tako lepo in fajn biti učitelj, zakaj niso to postali tisti,
ki imajo o tem največ za povedati. Fajn služba, pa še po riti se praskaš. <_<

Frčica - to je zelo delikatna zadeva, mogoče če je to enkraten primer - in učitelj presodi, da je malenkost -
bi tretirala to kot neprimerno vmešavanje. Če pa učitelj misli, da gre za nekaj bolj resnega in otrok o tem
večkrat pripoveduje - mislim, da je OK, da se učitelj na diskreten način pozanima (oziroma staršema pove,
da to vpliva na otroka in kako, in da otrok o tem pripoveduje).
  • 1
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

#871 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14270 posts

Posted 12 June 2012 - 01:35 PM

Ja, Kinky, se strinjam, da je dobro da se vmeša če presodi, da je za tem nekaj več. Mene je zmotil način, res pa je da sem o tem slišala iz druge roke, lahko da se je kaj napihnilo, kar ne bi bilo čudno.
  • 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#872 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 12 June 2012 - 01:38 PM

Prav možno. Učitelj mora sam presoditi, in je neprofesionalno, če se vtika, če otrok enkrat pove o takšnem primeru,
kot ga ti opisuješ. Moramo tudi upoštevati, da otroci drugače razumejo, po svoje interpretirajo ....

Se spomnite te fore, na primer :D (off topic, ampak je smešna fora)

Posted Image
  • 0

#873 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24677 posts

Posted 12 June 2012 - 02:05 PM

jaz ne vidim nič slabega, če bi me vzgojiteljica kaj vprašala na to temo. Pač, to je opomin kako me/naju/nas otrok doživlja in da moramo v prihodnje bolj pazit. Se mi zdi lepo, da ji ni vseeno za otroka in menim, da jaz kot odrasel moram pazit kaj in kako delam pred otrokom. Kar nočem, da izvedo ostali, tudi ni za otroška ušesa.

Se mi zdi tudi prav, da me opomne, saj je možno, da jaz določenih stvari ne bi opazila in otrok bi lahko kaj narobe razumel.
Se pa zavedam, da otroci marsikaj povedo v vrtcu, zato poskušava pazit kaj govoriva, kako se obnašava pred njima oz. preklopiva na angleščino.

Niso pa tudi one tako občutljive. Enkrat mi je film počil v garderobi, ena je bila pa v učilnici (za katero sem misila, da je prazna) in sem ju res full kregala in grozila in ko sem jo zagledala, mi je bilo pač malo nerodno. Ona se je pa samo zasmejala in rekla, da je danes res nekaj v zraku, saj so bili tudi otroci grozni. Kakšna bi lahko celo štalo naredila kako se obnašam do otrok, ampak očitno po obnašanju otrok ve, da ju ne pretepamo in da imamo doma urejeno družino.
  • 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#874 Plain Jane

Plain Jane

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13529 posts

Posted 12 June 2012 - 03:47 PM

pri nas sem slišala za zgodbe, ko otroci povejo v vrtcu ali šoli, da sta se oči in mami skregala, je kdo od staršev rekel kaj v smislu " pa pejt nekam!" in je vzgojiteljica/učiteljica starše zasliševala o stanju doma, ali bodo uredili probleme, ali naj pokličejo socialno službo, psihoterapevta. Meni je to obsojujoče vmešavanje nesprejemljivo!

Edino pravilno. Ko pa otrok pride ves v modricah in hrastah pa reče, da ga je mama zbutala, ker pri zobozdravniku ni odprl ust, pa jo povabijo na sestanek pa se zlomi, prizna in zjoka IN JE TO TO! Kaj pa to, meni je to hujše! Pa takih primerov je milijon. Pa nej še kdo reče, da so otroci preveč zaščiteni. Ker se niti v okviru pooblastil ne ukrepa.
Raje vidim mal zadrege in grdih pogledov (če se izkaže, da ni nič na stvari) kot pa, da se česa ne prepreči.

Pa v medije pridt tud ni kar tako, sej ne pograbijo vsake zgodbe. Kok zgodb poznate k bi bile za v medije? Vsak ma verjetno kakšno na zalogi, pa nobena ne pride.
Kaj pa je tem staršem drugega preostalo? Je imela ravnateljica posluh za to zadevo? Ni mela. Še župan je izjavil, da ne verjame tega, ker gospo POZNA. C'mon. :AJEBEŠ:
  • 0

#875 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14270 posts

Posted 12 June 2012 - 07:46 PM

PJ, te razumerm kaj hočeš reči, ampak zame ni opravičljivo, da se mi tako državni aparat meša v zasebne zadeve, niti ne na ta način.
  • 0

#876 Plain Jane

Plain Jane

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13529 posts

Posted 12 June 2012 - 09:45 PM

Kakšen način pa bi bil potem primeren? Jaz bi tudi boljšega, če bi se dalo, pač starš lahko na to vprašanje odgovori "nič ni" (pa mogoče je) al pa "kaj vas briga". In če učiteljica/vzgojiteljica presodi, da je na stvari res nekaj, bo ukrepala in kopala naprej, če pa se ji ne bo dalo ali ji bo ta nič ni zadoščal (ali bo pa presodila, da pa res ni nič) bo pa stvar pustila na miru in si zatiskala oči.
Mislim, da je bil Tv Klub na to temo, bi rada pogledala, ker je bila tud Nina Zidar Klemenčič. :D In ta ravnateljica.
  • 0

#877 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 12 June 2012 - 09:53 PM

A poznaš to odvetnico? :D

Jaz se strinjam, da se učitelj pozanima na čemu je stvar. Ampak mora tudi učitelj biti oprezen in diskreten, profesionalen,
ter sam presoditi ... jaz recimo ne bi spraševala staršev, če bi otrok rekel, da je en od njiju rekel: Pejt nekam. Vprašanje kaj
je v resnici bilo, saj vemo kakšni smo, večkrat kaj izrečemo v afektu, in nam je kasneje žal.

Bi pa bila zagotovo bolj pozorna, in v primeru, da bi otrok še kaj 'prinesel od doma', bi povprašala starše, oziroma
jima povedala, da otrok o tem govori v vrtcu.
  • 0

#878 Plain Jane

Plain Jane

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13529 posts

Posted 12 June 2012 - 09:59 PM

A poznaš to odvetnico? :D

Jaz se strinjam, da se učitelj pozanima na čemu je stvar. Ampak mora tudi učitelj biti oprezen in diskreten, profesionalen,
ter sam presoditi ...

Ja, saj, a ni to logično? Vsaj upam. :D

Ne, prav osebno je ne poznam, ampak mi je fuul všeč, je prijetna in profesionalna, človeška, ful se zavzame (to pa lahko potrdim). Jo ful občudujem (pa zraven ima še 3 otroke pa tako). Moj idol. :D
  • 0

#879 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 12 June 2012 - 10:02 PM

Je, je logično. ;)

Aja, všeč ti je ... no, jaz je ne poznam (samo po imenu), vem pa da je zelo tesno povezana z Janšo. :D

Uf, 3 otroke in odvetnica. Ta pa je dobro organizirana. :)

Edited by Kinky, 12 June 2012 - 10:05 PM.

• 0

#880 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 12 June 2012 - 10:05 PM

vem pa da je zelo tesno povezana z Janšo. :D

:twisted:
  • 0
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">“Someone once told me the definition of Hell: </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>
<p style="text-align:center;"> </p>

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users