Jump to content

Photo

Kaj vam gre najbolj na živce?

• Please log in to reply
10323 replies to this topic

#8621 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 86506 posts

Posted 06 May 2015 - 11:18 PM

Pa saj vidva nista z vasi?
  • 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#8622 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 06 May 2015 - 11:30 PM

Saj sem rekla da nama je ne bi nihce pripravil. Ampak ČE pa bi, torej ce bi zivela v okolju, kjer je to navada oz bi se porocila s fantom iz vasi, pa bi odlocno zavrnila vse kolobocije, saj je moja poroka!
  • 0
Viens, reste ici!

#8623 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 86506 posts

Posted 06 May 2015 - 11:38 PM

Aja, OK. :D Jaz to povezujem z vasko mentaliteto in si pac mislim, da to vsi delajo po lastni zelji, ker jim je primitivizem v zabavo, zenini pa si stejejo v cast in so ponosni, da so si na tak nacin dokoncno priborili nevesto.
  • 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#8624 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 06 May 2015 - 11:46 PM

Ja potem pa se naj kar zabavajo :P.
  • 0
Viens, reste ici!

#8625 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19384 posts

Posted 07 May 2015 - 07:15 AM

Jaz sem z vasi, ampak niti v najhujši nočni mori ne bi imela take kmečke poroke... raje se nikoli ne poročim.

• 0

#8626 -supergirl-

-supergirl-

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 5839 posts

Posted 07 May 2015 - 08:04 AM

Sicer kakor komu pase, ampak me spreleti groza ob misli na obicaje, ki smo jih ze v 20. Stoletju preziveli. V casu urbanizacije pa res nima smisla, da nekdo zaga deblo, strize ovce in podobne gluposti. Koliko povprecnih fanto z vasi, ki so bili rojeni v sedemdesetih in osemdesetih (ali kasneje) in so ziveli urbano zivljenje v ruralnem okolju, pa je sploh videlo ovco (ali kravo) od blizu? Kar nekaj...
V glavnem, hocem rect, da so nekatere navade prezivele in niti pod razno ne bi pristala, da bi imela kaj takega na poroki. Priznam, da bi se nelagodno ob teh neumnostih pocutila ze kot gostja na poroki. Pac to ni zame...
Po drugi strani je bil pa vrhunec zabave, ko so na poroko moje prijateljice prisle njene sodelavke oblecene v ciganke in jo odpeljale. Prostovoljno seveda. Zenin pa je tudi vedel kaj ga caka in je sel po pol ure iskat nevesto... So na samem naredili deal na kaksen nacin jo je odkupil. V bistvu povabljeni sploh nismo vedeli, da je nevesta "ugrabljena". Smo pa odlicno zazurali, ker so te punce naredile cisti zur...
  • 0

#8627 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24776 posts

Posted 07 May 2015 - 08:41 AM

Aja, OK. :D Jaz to povezujem z vasko mentaliteto in si pac mislim, da to vsi delajo po lastni zelji, ker jim je primitivizem v zabavo, zenini pa si stejejo v cast in so ponosni, da so si na tak nacin dokoncno priborili nevesto.

seveda delajo po lastni želji in pač gre za tradicijo/običaje, kar meni ni vedno slabo... tisti, ki so s tem zrasli, itak vedo kako in zakaj se to dela in tudi vedo kaj jih čaka in če jim to ne bi ustrezalo, ne bi pripravili take poroke oz. na teh lokacijah.

Zato se meni tisti mestni dečko prav nič ne smili... vedel je v kaj se spušča; če pa ni vedel, naj se pa zahvali svoji ljubi nevesti, da mu ni razložila oz. upoštevala njegove želje o nesodelovanju in bi si poiskala drugo (ne-vaško) lokacijo.

Zame to (kot tudi sama poroka) absolutno ni, po drugi strani mi je pa všeč, da se običaji prenašajo in ohranjanjo (ob predpostavki, da vsi "prostovoljno" sodelujejo ...

Mi smo na vsaki poroki nekaj ušpičili. Predvsem, ker so poroke pre-dolge in tako zvečer malo dvignemo vzdušje. Za krajo šopka in neveste smo vedno poskrbeli. Mi imamo lastno zabavo pri organizaciji, ljudje se pa tudi spet malo razživijo.

Pa veliko je spontanosti. Enkrat nismo mogli ukrast neveste, ker je bila priča dejansko skoz z njo ... in so odnesli obe.

Drugič je priča zaklenila šopek v avto (kao ne morejo ga ukrast), pa smo avte tako preparkirali, da tudi oni niso mogli več do njega - pač je bil ukraden oz. odtujen. Improvizacija in zabava. Pridobljen denar vedno damo za plačilo stroškov poroke.

Itak pa nas vsi tako dobro poznajo in se to tudi "pričakuje" od nas.

Zato se jaz vedno zezam, da če bi slučajno imela poroko, bi imela dve ločeni. Eno za kolege in eno za starše. Moji bi še preživeli druženje z najinimi kolegi, medtem ko tašča ne bi nikoli.

• 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#8628 Immortelle

Immortelle

Božanska

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12251 posts

Posted 07 May 2015 - 09:58 AM

Poroke res predolgo trajajo... Prijateljica je imela super: ob 18h se je začel uradni del poroke, bilo nas je samo 20 (najožji sorodniki in prijatelji), po uradnem delu (ki je potekal zunaj, smo imeli super večerjo (slow food z več hodi), malo pred polnočjo sta razrezala torto in okrog 1h zjutraj se je vse skupaj zaključilo. Bilo je krasno - umirjeno, prijetno vzdušje, s sproščujočo glasbo in vsi skupaj smo se posvetili poroki sami in njima, kar se mi zdi nadvse pomembno. Ne pa pijančevanju in galami, pa žuranju pozno v jutro. Naslednji dan smo bili vsi spočiti in tisti, ki smo še ostali v hotelu, smo se z ženinom in nevesto zjutraj dobili na zajtrku in kavici, pojedli preostanek torte in to je bilo to. Zame idealno. Tudi jaz bom tako imela. Se mi ne da 24 ur trpeti. :P

• 2

ॐ Be a voice, not an echo. 

#8629 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 28003 posts

Posted 07 May 2015 - 05:00 PM

Pa saj kdor si priredi tako kmečko poroko, mu je očitno všeč ali pa si je sam kriv. 

Recimo. : ) Žal tudi jaz poznam primere, ki so bili posiljeni z obredi. In to me moti. Tisti, ki z obredi dihajo in se ob njih zabavajo pa kar naj - vsak ima svoje veselje. : )
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

#8630 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23416 posts

Posted 07 May 2015 - 06:09 PM

seveda delajo po lastni želji in pač gre za tradicijo/običaje, kar meni ni vedno slabo... tisti, ki so s tem zrasli, itak vedo kako in zakaj se to dela in tudi vedo kaj jih čaka in če jim to ne bi ustrezalo, ne bi pripravili take poroke oz. na teh lokacijah.

Se strinjam. Tisti, ki so jih takih krajev, kjer so taki običaji, vejo, kaj jih čaka in se ob teh nalogah najbrž zabavajo. Pa to sploh ne pomeni, da gre za kmečko poroko. Mi je kar malo žaljivo to slišati. Nimajo samo kmetavzi porok s šrangami, krajo neveste ipd. Veliko teh ljudi po možnosti sploh nima nobene kmetije doma. Pa tudi urbanizacija in modernizacija nimata za moje pojme tu nobene veze. Pač gre za neke stare običaje, ki so v navadi. Če pa komu iz tega okolje te naloge ne pašejo, pa naj pove, da ni za to in naj se to upošteva.

Meni sicer za te običaje ni mar in čeprav sem z vasi, ne bi nikoli imela take poroke, niti podrazno. Če smo že pri tem, tudi nobenih drugih nalog in potegavščin, ki so sicer v navadi na vseh porokah, ne bi hotela imet - tisto, ko mora ženin nevesti zlesti pod krilo in z usti pocuknit podvezico dol, pa razna iskanja z zavezanimi očmi itd.

• 1

"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."

#8631 Špela

Špela

čajna žlička

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 29911 posts
  • Interests:making it happen. :)

Posted 10 May 2015 - 05:26 PM

Na bajtah bo treba menjat streho in smo se zmenili, da na eko skladu dvignemo kredit. Zmenili smo se tudi, da bomo vsi lastniki vrstnih bajt naenkrat menjali, ker je tako najlažje. In se je začelo zbiranje ponudb. Seveda je eden izmed sosedov od bajte, kjer že itak mislijo, da so lokalni šerifi in najjaći carji, ful navijal za enga, ki ga oni "poznajo" in bo zrihtal iber pocen. Jaz temu nisem naklonjena, ker se pol plačuje kr nekomu brez računa, da ti pri delu za par jurjev da par drobižev kao popusta. In zdej smo ugotovili, da ta model sploh nima dovoljenja za pravilno odlaganje salonitne strešne kritine, kar pomeni, da bi nam to bodisi kar lepo na vrtovih/pred bajtami pustil, oz. bi jo pač "nekam odpeljal". Pa dej, a se zajebavaš?! :shock: In smo valda vsi rekli, da ni šans in uni vlečejo surlo do nebes. Danes me je ta soseda zapela in bila nekaj pametna in sem rekla, da me ne zanima, ker hočem, da je za moj dnar narjeno kot je treba in me je šla napizdevat na ulici, to ni normalno, ej.  <_< 

• 0

“… People are rivers, always ready to move from one state of being into another. It is not fair, to treat people as if they are finished beings. Everyone is always becoming and unbecoming.” (Kathleen Winter: Annabel.)

Point of view is everything.(Kathleen Winter: Annabel.)

LIVE. LEARN.TRAVEL. LOVE.

#8632 Immortelle

Immortelle

Božanska

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12251 posts

Posted 10 May 2015 - 07:12 PM

^ Svet je poln neuravnovešenih ljudi (to tudi sama vse bolj spoznavam).

• 1

#8633 Immortelle

Immortelle

Božanska

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12251 posts

Posted 21 May 2015 - 07:56 PM

Se opravičujem že vnaprej, če bom kakšni mamici stopila na živec, ampak...

Na živce mi gredo arogantne in vzvišene mamice, ki mislijo, da je to, da imajo otroka, univerzalna dovolilnica za kršitev osnovnega bontona!

Pa ne gre za mamice z dojenčki, ampak tiste s 3-5 letniki.

Danes sem doživela, kako je trop mamic s svojimi nevzojenimi mladiči (ki se pač zgledujejo po svojih starših), dobesedno razmrcvarila in oropala, požrla in uničila lepo pripravljeno mizo s prigrizki za pogostitev nekega dogodka. Ko jih je hostesa ogovorila, da je bila miza pripravljena za določeno skupino ljudi (in ne zanje!), je sledilo pravo ogorčenje s strani mamic, ki svojih otrok niso niti opozorile naj nehajo tlačiti roke v hrano in jo metati po tleh, kaj šele, da bi jih ustavile.

Ko je hostesa rekla, da to res ni zanje in da naj pustijo mizo pri miru, so vse po vrsti zavijale z očmi, vzdihovale in ena si je celo drznila reči, da "otročki tako ne pojedo veliko". Druga pa je komajda uspela izdaviti en posmehljiv "se opravičujem"... je bilo  zelo očitno, da ji niti malo ni bilo žal in da ji gre na živce, da jih hostesa ni pustila v miru "obedovati". Preden so se odstranili, je ena izmed mamic še celo svoji razvajenki rekla: "no, Evi, vzemi si še eno banano za na pot, potem pa gremo."

Miza je bila v popolnem razsulu, ne vem, kaj je uboga hostesa še lahko naredila... veliko posodic s hrano in kozarcev prevrnjenih, v vseh so bile roke otročajev... Po tleh svinjarija... 

Jaz sem (kot opazovalka) bila precej šokirana, še posebej zato, ker je bilo zelo očitno, da je miza pripravljena za druge, pa tudi te gospe z mladiči so izgledale iz višjega sloja (sodeč po oblačilih in modnih dodatkih tako njih kot otročajev). Kasneje sem slišala, da so imeli neke plesne vaje v sosednji stavbi in so pač šli mimo ter si brez kančka slabe vesti privoščili.

Svašta, res... Me je kar pogrelo, ker res ne prenesem takšne vzvišenosti in občutka, da si lahko vse privoščijo....  :angry2:

• 2

#8634 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32588 posts

Posted 22 May 2015 - 07:32 AM

Tako obnasanje je nedopustno ne glede na to, a si mamica ali ne. Kdorkoli bi si to privoščil, si zasluži grajo.
  • 0

#8635 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24776 posts

Posted 22 May 2015 - 07:41 AM

Immortelle - občudujem, da si sploh ostala tiho. Jaz bi jim sigurno kaj rekla.

Ma halo ... eno je, da ti otrok "uide" za trenutek in kaj po nesreči prevrne ali polije (pa že takrat ti je grozno in jaz se vedno opravičujem ko zmešana) ... da pa naredijo tako štalo in potem še tak jebivetrski odnos ....

Da sploh ne omenjam kaj s tem pokažejo otroku (čez par let se bo pa pol šole z njim ukvarjalo, ker ga nihče ne bo odvladal).

• 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#8636 -supergirl-

-supergirl-

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 5839 posts

Posted 22 May 2015 - 08:07 AM

Uffff, si kar predstavljam kako je to izgledalo. En kup napedenanih mam, s tropom popolnoma nevzgojenih otrok. Ampak ni problem v otrocih, kako naj bodo vzgojeni, ce ze mame niso vzgojene in so brez osnovne kulture. Nihce se ne sme tako obnasat in pika. Prvo kot prvo ni primerno, da prides nekam kamor nisi povabljen, drugo kot drugo pa ni primerno, da vzpodbujas otroke k temu, da se nespostljivo obnasajo do hrane.
  • 0

#8637 Špela

Špela

čajna žlička

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 29911 posts
  • Interests:making it happen. :)

Posted 22 May 2015 - 08:41 AM

Pa ne samo do hrane, tudi do hostese in ostalih, ki pa so bili povabljeni. Sicer je pa to kar pogost pojav, da se preseratorji pridejo kam zastonj nažret ("ker jim pripada", njim vse po spisku kar lepo pripada, a ne, ker so tko pomembni :roll:) pa imajo sami toliko, da bi lahko nafutrali celotno populacijo, ki živi pod pragom revščine. Ampak, seveda: več kot imaš, bolj stiskaš. Js bi po moje navznoter popizdevala, bi jim pa kakšno pikro tudi povedala, seveda na njihovem "visokem" novoju, a ne, da bi razumele. :lol:

• 1

“… People are rivers, always ready to move from one state of being into another. It is not fair, to treat people as if they are finished beings. Everyone is always becoming and unbecoming.” (Kathleen Winter: Annabel.)

Point of view is everything.(Kathleen Winter: Annabel.)

LIVE. LEARN.TRAVEL. LOVE.

#8638 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14284 posts

Posted 22 May 2015 - 08:52 AM

Jaz sem živčna že ko berem tole.

• 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#8639 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19384 posts

Posted 22 May 2015 - 09:47 AM

Jaz tudi. Ničkolikokrat sem doživela, ko sem še delala v lokalu, da so prišle mamice, ki so sedeli pri mizi in čvekale, otroci pa so tako svinjarijo delali po lokalu, plazili po vseh mizah in stolih, celo vitrino prešlatali z umazanimi rokami itd... katastrofa v glavnem. Bogi učitelji res, ko potem taki razvajeni otroci pridejo v šole....

• 0

#8640 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17690 posts

Posted 22 May 2015 - 07:19 PM

Jaz mislim, da je vedno slabše z vzgojo v splošnem - ta permisivna vzgoja pa to.

Včasih je veljalo, da so te mahnili čez rit ali potegnili za ušesa če nisi bil priden, pa nobenemu ni nič manjkalo. Zdaj pa so otroci iz generacije v generacijo bolj nevzgojeni.

• 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users