Jump to content

Photo

Recepti - SLADICE

• Please log in to reply
3550 replies to this topic

#841 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27432 posts
  • Interests:kaj te briga :O

Posted 03 October 2010 - 02:49 PM

Meni se peče slivova pita, že pet tisoč let nisem nič pekla.
  • 0
Everything you can imagine is real.
Pablo Picasso

#842 Braunkopf

Braunkopf

Little Miss Greedy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 21767 posts
  • Interests:sevanje anti-mojo občutij

Posted 05 October 2010 - 05:53 PM

No, speci, pa mi jo prinesi, da stestiram. sleep.gif
  • 0
Vuelvo al Sur,
como se vuelve siempre al amor,
vuelvo a vos,
con mi deseo, con mi temor.

#843 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17285 posts

Posted 05 October 2010 - 06:49 PM

Če ima katera rada vrhunske a malo bolj kisle sladice, samo sporočam, da Ramsay-ev lemon tart rata nepopisno božanska!!!
Kisla limonina krema, malo čokolade pa še ''creme brulee'' skorjica w00t2.gif Ko bom spet delala, bom slikala (čeprav je to bv, ker je TREBA PROBATI).
  • 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#844 Braunkopf

Braunkopf

Little Miss Greedy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 21767 posts
  • Interests:sevanje anti-mojo občutij

Posted 05 October 2010 - 06:56 PM

Slikaj ja. yes.gif

• 0
Vuelvo al Sur,
como se vuelve siempre al amor,
vuelvo a vos,
con mi deseo, con mi temor.

#845 Plain Jane

Plain Jane

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13529 posts

Posted 05 October 2010 - 08:53 PM

Jaz sem pa danes prvič spekla štrudl (jabolčni) in mi je čudovito uspel (no, zvijanje mi je mal težav delalo)! Sem kar ponosna nase. biggrin.gif
  • 0

#846 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 11 October 2010 - 08:28 PM

V Leclercu imajo že pripravljene mase za peciva. Torej - samo vliješ v pekač in daš pečt. Idealno za lenuhe!
Zadnjič sem pekla strašno dobro čokoladno pecivo, tokrat pa tako hruškino/čokoladno zadevo.
Poimenovala sem jo kar kolač. Dooobro!

IPB Image

IPB Image

• 0
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">“Someone once told me the definition of Hell: </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>
<p style="text-align:center;"> </p>

#847 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 11 October 2010 - 08:46 PM

Obetaven tale Kolač. thumbup.gif
  • 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

#848 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 11 October 2010 - 08:49 PM

Ej, res je presenetljivo dober, ZELO dober! Ugotavljam, da je večina teh predpripravljenih
zadev za peko zelo okusnih, tak da se sploh ne splača kaj prida packati. Vsaj meni ne. : )

QUOTE(Kinky @ 11. 10. 2010 - 21:46) View Post
Kolač.

laugh.gif

• 0
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">“Someone once told me the definition of Hell: </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>

#849 Plain Jane

Plain Jane

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13529 posts

Posted 15 October 2010 - 05:21 PM

Meni se pa ravno peče Chocolate Guinness cake by Nigella Lawson. thumbup.gif Mal se mi mudi, tako da upam da bom vseen uspela kej pofotkat.

Recept:

1/4 l temnega piva Guiness (tudi Laško temno pivo bi bilo OK)
250 g masla
2 jajci
75 g grenkega kakava
400 g sladkorja
1 dl kisle smetane
čajna žlička vanilijeve esence
275 g moke
2 1/2 žličke sode bikarbone

Za obliv:
150 g sladkorja v prahu
300 g Philadelphia sirčka ali mascarponeja
1 dl sladke smetane za stepanje

Vzememo tortni model premera 23 cm (jaz sem vzela 24 cm tongue.gif). Dno pekača prekrijemo s peki paprijem, prav tako izrežemo primerno široke trakove, s katerimi obložimo stene modela. Pečico segrejemo na 180 stopinj.

Pripravimo testo: v kozici segrejemo pivo in dodamo maslo, da se razstopi ter nato prisipamo sladkor in kakav ter ročno mešamo z metlico. Pustimo, da se zmes malo ohladi. V posebni skledi zmešamo kislo smetano z jajci ter vanilijevo esenco ter primešamo v čokoladno pivsko zmes. Na koncu primešamo moko, ki smo ji dodali sodo bikarbono. Pozor: testo bo močno tekoče, vendar naj vas ne skrbi. Vlijemo ga v pekač in pečemo tričetrt do ene ure na 180 stopinj. Vzememo iz pečice in pustimo, da se torta v modelu popolnoma ohladi.

Na koncu torti dodamo "kapo": z ročnim mikserjem zmešamo sirček ter sladkor v prahu, dodamo smetano in stepamo tako dolgo, da bo zmes primerne konsistence, da se ne bo stekala po robovih torte.

Nisem fan nobenega piva, zato sem bila sprva mal skeptična, ampak sem se po vseh mnenjih in predvsem slikah odločila, da to vseeno izpeljem. Zaenkrat lepo diši. Je pa to edina stvar pri kateri nisem probala testa, ker me to pivo ful odbija. laugh.gif
  • 0

#850 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 15 October 2010 - 09:03 PM

^ Kje so slike? down.gif

• 0

#851 Plain Jane

Plain Jane

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13529 posts

Posted 16 October 2010 - 04:48 PM

Včeri sem takoj letela, ko sem jo dokončala, mam pa slikano (bolj na hitrco, ker se mi je RES mudil biggrin.gif) in bom dala na komp asap!
Ni pa slikana v prerezu, to pa že zdej povem.
  • 0

#852 Plain Jane

Plain Jane

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13529 posts

Posted 16 October 2010 - 05:10 PM

biggrin.gif
IPB Image
IPB Image
V prerezu pride pa nekako tako (moja je bila še temnejša, ker sem dala 100g kakava, ne samo 75).
IPB Image
Torta je NORO dobra, prisežem. Nima it kaj narobe. Ful je rahla, mehka, ni zbita. thumbup.gif Pa ta snežna kapa pride tud drugač taka, ni samo moja "nelepa". laugh.gif Bi jo pa mogla še od strani slikat, je bila luškana v resnici. biggrin.gif

Piva se praktično ne čuti, če lih omeniš da je not bodo zvesto prikimavali. laugh.gif
Aja, pa mogoče bi bil mascarpone mal boljša izbira za topping, ne vem, men Philadelphia ful ne potegne v sladicah. Je bilo pa vseeno ful dobro.
  • 0

#853 Plain Jane

Plain Jane

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13529 posts

Posted 17 October 2010 - 11:53 AM

Danes sem se pa lotila znamenitih portugalskih jajčnih kolačkov, Pasteis de Nata oz. Pasteis de Belem. smile.gif
IPB Image
Poročam, ko bo fertik.
  • 0

#854 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 17 October 2010 - 11:54 AM

Jaz pa pečem bananin marmorni kolač. woot.gif
  • 0
Viens, reste ici!

#855 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 17 October 2010 - 02:35 PM

woot.gif

Torta res deluje zelo profesionalno. : ) A me bolj zanimajo ti jajčni kolači.

Bananin marmorni kolač se super čuje, le, da ne pečemo nič bananinega, ker en član družine
ne sme jesti banan in potem bi to dejanje bilo kar malo nesramno, unlol.

• 0

#856 Plain Jane

Plain Jane

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13529 posts

Posted 17 October 2010 - 03:04 PM

QUOTE(Fluffy The Stud Eater @ 17. 10. 2010 - 15:35) View Post

woot.gif

Torta res deluje zelo profesionalno. : ) A me bolj zanimajo ti jajčni kolači.

A je to mišljeno sarkastično? cry.gif

Kolački so pa že šli, pofotkam drugo rundo. Vsem so všeč, res so okusni. Ta jajčno smetanova krema je ful dobra. happy.gif Jih bom večkrat delala.

Jaz sem delala kar po tem receptu iz Kulinarike: http://www.kulinarik...asteis-de-nata/ Receptov je kar nekaj vrst, pa sem se kar za tega odločila, je res simpl pa hitro gotovo.
Le da sem dala cimet v prahu, ker nisem mela palčke, limonino lupinico sem spustila in dala mal več smetane (250ml). Kreme mi je prišlo ful zato bom tud delala še ene.
Ker pride kreme res veliko, je men testa premalo. Uporabila sem listnato testo, že razvaljano od Tante Fani (omfg laugh.gif ), 2. In mi je še ostalo pol kreme, tako da bom pač še dva zavitka porabila. Glede testa, tega sem dobila v Mercatorju in je kar drag, skor 3€ se mi zdi, medtem ko ga majo v Lidlu oz. Hoferju za 1, 19€. Razvaljan je ful boljši, pa še ni ga treba tajat (ta zamrznjen je men obupen, pa še narazen se ga ne da lepo, pa valjat moraš pa vse).
Iz dveh zavitkov testa mi je prišlo 12 kolačkov (res je, da s testom nisem lih šparala biggrin.gif ), kokr sem pa brala naj bi jih prišlo 24, men ni jasno od kje. hmm.gif Uglavnem, kreme pride preveč, testa pa premalo, verjetno bi lahko sestavine za kremo prepolovili.
  • 0

#857 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 17 October 2010 - 03:07 PM

QUOTE(Plain Jane @ 17. 10. 2010 - 16:04) View Post

A je to mišljeno sarkastično? cry.gif

Ne! ohmy.gif Tam, ko je kos na krožniku, res krasno izgleda! Le tisti beli del mi ni najbolj všečen, ampak
to bolj zaradi teh okraskov, za katere menim, da ne pašejo gor. ˘-˘

Hvala za link glede kolačev, bom jih sigurno delala, ker so mi že na podlagi opisovanja všeč.
Hvala tudi za namige glede nejasnosti.

• 0

#858 Plain Jane

Plain Jane

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13529 posts

Posted 17 October 2010 - 03:11 PM

Jah, vem, te metuljčke sem lih mela pri roki pa tamal strašno rad okrašuje in sem mu dovolila. No, sej verjetno bi jih tud sama dala gor. laugh.gif
Ta topping ful paše zraven, v receptu se ga da pač čez, ampak pomoje ga lahko postrežeš tud zraven, torto pa obliješ s čokolado (da lepše izgleda).

Aja, še glede temperature: jaz sem dala na ventilacijski program na 220° pa se mi je zdelo preveč! So že po desetih minutah začeli rjavet. Zdej ne vem, to vedno mešam, ampak ventilacijska oz. električna pečica, ena od teh dveh je močnejša za ene 20°, mogoče je bil tle problem. Bom za druge dala na manj, ene 190-200°.
  • 0

#859 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 17 October 2010 - 03:25 PM

Saj sem že tekom tapkanja v zvezi s temi okraski imela v mislih, da je to za malega in je nekak logično,
da je malo okinčano.

Jaz SKOS dam na vsaj 10 stopinj manj, kot je v receptih navedeno, da bi moglo biti. Mi imamo ventilacijsko
pečico. In rajši dam na manj, pa da se ziher zapeče, kot pa da bi bilo še surovo (se mi je to že zgodilo).

• 0

#860 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14254 posts

Posted 17 October 2010 - 04:19 PM

QUOTE(Plain Jane @ 17. 10. 2010 - 12:53) View Post

Danes sem se pa lotila znamenitih portugalskih jajčnih kolačkov, Pasteis de Nata oz. Pasteis de Belem. smile.gif
IPB Image
Poročam, ko bo fertik.

Kokr se jaz spomnim kolački morajo biti rjavi, mislim da po eni varinati recepta na vrh daš kristalni sladkor, ampak čisto malo. Pa tudi na Portugalskem niso lepi.
Jaz sem jih že nekajkrat delala in nisem zadovoljna.Okus ni tak kot mora bit pa konec. Original recept se itak strogo varuje.
aja, za moje pojme je bolje če sam narediš testo in ga daš v modelčke mafinov in jih daš pečt ravno toliko da testo "zakrkne" pa šele potem nafilaš z maso.
  • 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users