Jump to content

Photo

Veganstvo, vegetarijanstvo, presnojedstvo

• Please log in to reply
2103 replies to this topic

#841 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46003 posts

Posted 15 March 2013 - 08:36 PM

Kaj pa dodajajo vinom, da niso primerna za vegane?

• 0

#842 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25872 posts

Posted 15 March 2013 - 08:47 PM

Brewmasters, winemakers, and distillers may include animal ingredients in their products directly, or they might use them in the processing and filtration.

When making the product, dairy, honey, and other things (including, in one case, a whole chicken dropped in the tank) are ingredients in the final recipe.

When filtering the drinks prior to bottling, companies can use things like isinglass (from fish bladder,) gelatin, egg whites, and sea shells, among other things. These products grab onto the impurities and make it easier to catch them in the filters, though there are many animal-free alternatives in use.

These ingredients don't usually show up on the label, so the only way to find out is to ask.

Vir: http://www.barnivore.com/

;)

Ceprav tisto s celim piscancem mi je malo O.o in sem debelo pogledala, za druge stvari sem pa ze slisala. 

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#843 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25872 posts

Posted 15 March 2013 - 08:53 PM

V Nemciji so odprli prvi evropski veganski supermarket

150 km od tukaj  :w00t2:

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#844 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46003 posts

Posted 15 March 2013 - 09:14 PM

Anouk hvala za odgovor.

Mi ni bilo najbolj jasno, ker moji stari starši se kolikor sem seznanjena niso nikjer posluževali ničesar podobnega pri izdelavi domačega vina.

• 0

#845 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25872 posts

Posted 15 March 2013 - 09:22 PM

Ja, cisto mogoce. Nas 'tapridne' so na faksu enkrat povabili na Meranovo (ki je del FKBV) na vecerjo, kateri je sledil ogled vinske kleti in degustacija vina, pa sem jih malo pobarala, kako je s tem pri njih. In je menda precej odvisno od sezone - da se vcasih resi 'samo od sebe' oz. z glino (ce se ne motim, ne me pa za besedo drzat pri tem) resit, vedno pa ne.

Se je pa pred casom ze govorilo o morebitnem obveznem oznacevanju nekaterih spojin, uporabljenih v predelavi, zaradi morebitne prisotnosti alergenov (neke morske zadeve ipd.), ceprav zdaj ze nekaj casa ni bilo nic slisat na to temo. 

• 0

#846 Immortelle

Immortelle

Božanska

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12251 posts

Posted 15 March 2013 - 09:26 PM

V Nemciji so odprli prvi evropski veganski supermarket

150 km od tukaj  :w00t2:

:worthy1:

• 0

ॐ Be a voice, not an echo. 

#847 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 16 March 2013 - 12:36 PM

http://nutritionfacts.org/

Stran, kjer si lahko preberete zanimive članke. ;)

• 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

#848 Eli

Eli

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 6789 posts

Posted 16 March 2013 - 05:36 PM

Mislim, da je Margo margarina tudi brez mleka in jajc, ampak ne bom 100% trdila. Je pa res, da ima najbrž ogromno druge svinjarije zraven. 

Zdej se boste zgrozile, ko boste tole prebrale, js sem pa šaltala nazaj na mesno hrano. Sicer ne jem sedaj ogromno mesa, ga pa jem. Prej, ko ga nisem nič jedla, sem imela non stop probleme s krvjo, ni šlo brez tablet sploh. Vmes so bila obdobja, ko se je malo izboljšalo in nato, spet šlo vse nazaj. V glavnem sedaj jem meso in nimam problemov s krvjo nobenih. Z veseljem pa še zmeraj jem tudi zelenjavo. 

Jaz te razumem, ker sem ista. Čeprav nisem ljubitelj mesa niti jajc, ampak vseeno sem brez mesa prešvoh. Sem bila zaradi alergij brez mleka (v vseh oblikah) in jajc na dieti, in sem bila v katastrofalnem stanju. 

Čeprav skušam minimizirat meso na minimum, ampak dejansko pri sebi opažam, da ne gre, ker se ne počutim dobro. Pa dejansko ne maram mesa, da bi se mi pri vegeterianskem obroku dejansko "luštal". 

Ko sem bila pa približno 10 dni na presni hrani (ko sem bila "zdravstveno" obupana) sem bila pa direkt za v bolnico. 

So mi dajali tiste napitke za bolnike, ki so na kemoterapiji, da sem k sebi prišla.

Pa nimam nič proti tej prehrani. 

Se pa nočem omejevat in opredeljevat v zvezi s prehranjevanjem. 

• 0
With all the paradoxes in life...i could be mango and not know it!

#849 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25872 posts

Posted 16 March 2013 - 06:33 PM

Zanimivo. Pa (k sreci) redka reakcija, vsaj glede na do sedaj slisane izkusnje. Si pa ne upam (niti ni moje mesto ; )) spekulirat, zakaj in kako bi do tega prislo. Meni se je dejansko zdravstveno stanje precej izboljsalo po crtanju zivil zivalskega izvora (prej sem recimo vsako zimo 2-3x po en teden oblezala, tezave z mehurjem, ledvicnimi kamni, obcasno z zelezom, ceprav je bilo slednje verjetno bolj povezano z zelo mocnimi in pogostimi menstruacijami) - krvna slika je ves cas nadpovprecna, zbolim pa res zelo zelo poredko, niti ne ne pocutim slabotno ali kaj podobnega (ceprav imam 'podedovan' nizki pritisk). 

• 0

#850 Eli

Eli

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 6789 posts

Posted 16 March 2013 - 06:58 PM

Ja, seveda itak, saj, če ne bi prebrala pozitivnih stvari se v to sploh ne bi spuščala. Nevem o tem premalo vem, da bi lahko delala končno sodbe. Razmišljam, če je možno, da smo si ljudje toliko različni, da različno funkcionirajo tudi naša telesa, različne potrebe. Recimo te telesne sprembe, ko jih ti opisuješ, so pri meni ravno nasprotne. Trenutno sem izredno zdrava, zelo redko zbolim. Ne pravim, da je to zato, ker na dan zmažem 1 zrezek, ker ga ne :lol:. Aja, pa nisem hotela namigovat, da je vzrok za to, da sem pristala v bolnici presna hrana, sploh ne! Ampak po tej epizodi, se moje že tako katastrofalno stanje poslabšalo.

• 0
With all the paradoxes in life...i could be mango and not know it!

#851 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 16 March 2013 - 07:22 PM

Jaz sem v enem letu vegetarijanstva bila samo enkrat prehlajena. :) Ponavadi vsaj 3 krat, pa upoštevajte da delam z ljudmi, ki mi v sezoni prehladov in grip dobesedno kašljajo v faco.

Niti en dan nisem bila na bolniški. :)

V bistvu sem prišla povedat sledeče: http://www.hungryforchange.tv/

FREE WORLDWIDE
ONLINE SCREENING
+ TAKE ACTION VIDEOS
+ DETOX RECIPES
+ LIVE Q&A
MARCH 21 - 31, 2013

• 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

#852 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26097 posts

Posted 16 March 2013 - 07:34 PM

Ne vem, če ima kako veliko povezavo.... jaz jem meso v pač normalnih količinah. Od leta 2002 sem bila prehlajena natančno 3x. Sem tista izjema, ki potrjuje pravilo?

• 0

#853 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 16 March 2013 - 07:40 PM

Kaj pa vem. Jaz sem nazadnje bila prehlajena jeseni leta 2008. Pač odvisno je od človeka do človeka, nekje sem prebrala, da je povprečen evropejec prehlajen 5× na leto, ampak se mi to zdi malo WTF.

• 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#854 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26097 posts

Posted 16 March 2013 - 07:42 PM

verjetno je to mišljeno za vsakič, ko začneš smrkat. Jaz prehlad štejem takrat, ko obležim z vročino.

• 0

#855 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16771 posts

Posted 16 March 2013 - 07:51 PM

Jaz sem vsako leto na antibiotikih. Go figure.

Redno mam probleme s sinusi.

Hitro kaj pobašem.

Letos je bilo daleč najbolj katastrofalno, bi pa rekla da v povprečju zbolim dvakrat na leto (tako da sem na bolniški, da iamm vročino oziroma ne morem pač funkcionriat v službi).

Jaz bom ravno zato poskusila spremenit prehrano. Me pa zanima, kakšne imate kaj krvne skupine. Jaz sem 0+ (kao mesojedska). Če to resnično kaj drži bo pa čas pokazal...

• 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

#856 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26097 posts

Posted 16 March 2013 - 07:52 PM

AB+

• 0

• Guests

Posted 16 March 2013 - 07:53 PM

Jaz bi rekla, da je zelo odvisno od človeka do človeka, kaj njegovemu organizmu odgovarja, hkrati pa je tudi težko skupno obravnavat vse vegetarijance, vse mesojedce, vse vegane ... ker sta npr. prehrani dveh različnih mesojedcev lahko kot noč in dan.

Sicer načeloma jem meso, ampak v zadnjem času res precej redko. V splošnem ga pri enem povprečnem kosilu sploh ne pogrešam, ampak ker zaradi službe veliko jem zunaj, je včasih lažje izbrati kaj z mesom, ker je med tovrstnimi jedmi pač toliko več izbire. Kar pa jem doma, pa v veliki večini jem brezmesno. In v zadnjem času se pridno poslužujem kakšnih vegetarijanskih alternativ - npr. zdaj praktično vse delam samo še z ovsenim mlekom, običajnega mleka pa skorajda ne uporabljam več. Skratka, skušam biti vsaj raznolika.

Drugače pa že leta nisem zbolela do te mere, da bi ostala doma zaradi tega. Pomoje sem zaradi bolezni nazadnje ostala doma v srednji šoli. Smrkam pa parkrat na leto, to pa gotovo. :)

Mi je pa danes prišlo na misel nekaj - pri kopici proizvodov je npr. v deklaraciji navedeno, da lahko vsebuje sledi mleka. A je za vegane to deal-breaker ali ne?

• 0

#858 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 16 March 2013 - 07:58 PM

verjetno je to mišljeno za vsakič, ko začneš smrkat. Jaz prehlad štejem takrat, ko obležim z vročino.

Aha, jaz štejem vse, torej tudi samo smrkanje in kašljanje.

• 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#859 Immortelle

Immortelle

Božanska

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12251 posts

Posted 16 March 2013 - 08:28 PM

487428_449542058462453_1629207906_n.jpg

• 0

ॐ Be a voice, not an echo. 

#860 Špela

Špela

čajna žlička

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 29703 posts
  • Interests:making it happen. :)

Posted 16 March 2013 - 09:12 PM

PP, mislim, da bi moral to biti deal-breaker, ne morm pa z gotovostjo trdit, da je.

• 0

“… People are rivers, always ready to move from one state of being into another. It is not fair, to treat people as if they are finished beings. Everyone is always becoming and unbecoming.” (Kathleen Winter: Annabel.)

Point of view is everything.(Kathleen Winter: Annabel.)

LIVE. LEARN.TRAVEL. LOVE.

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users