Jump to content

Photo

KORISTNI NASVETI in OPAZKE ZA NAŠE ZDRAVO ŽIVLJENJE

• Please log in to reply
1105 replies to this topic

• Guests

Posted 09 April 2008 - 07:21 PM

Kaj pa kakšna alternativa za tistih 10 minut takoj po vadbi - da ne bi bilo ravno čokoladno mleko ali čokolada? Kaj, kar ne vsebuje refiniranega sladkorja? hmm.gif
  • 0

#822 urš

urš

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 2731 posts

Posted 09 April 2008 - 08:07 PM

ne morš zgrešit s sadjem wink.gif banana ali jabolko. čeprou nima tolk ful sladkorja je velik bolš k nič smile.gif
  • 0
Od genija do norca nas loči samo en korak. V preteklosti sem pač preveč korakala.

#823 Adriane

Adriane

Flesh for fantasy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 9883 posts

Posted 09 April 2008 - 08:21 PM

Tule imate eno zelo dobro stran, kjer je veliko napisanega o zdravi prehrani, športu itd.

http://www.mojtrener.com/

Ko jo začnešen enkrat prebirat, sploh ne moreš stran. Toliko zanimivega in uporabnega je na njej.

Edit: Za ogled člankov se morate registrirati. Ne bo vam žal!
  • 0

Do not pray for an easy life, pray for the strength to endure a difficult one.
Bruce Lee

yru-vinyl5_thumb.giftr-untitl.jpg

d035.gif

icon-33-32.png opera_volgae_malek

#824 Adriane

Adriane

Flesh for fantasy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 9883 posts

Posted 09 April 2008 - 08:46 PM

Majhen izloček velikega znanja na strani:

Neposredno po koncu vašega treninga obstaja t.i. okno priložnosti, ki je izrednega pomena za uspešnost vaših treningov. Na spodnjem grafu (slika.1) je prikazana sposobnost regeneracije naših mišic po koncu našega treninga.

Omenjeno okno priložnosti igra glavno vlogo pri regeneraciji večine naših mišičnih celic, vključno z polnjenjem naših glikogenskih rezerv in sintezo beljakovin (proteinov). Transport glukoze v mišice, kateremu sledi polnjenje glikogenskih rezerv, poteka kar tri do štirikrat hitreje, če koristimo okno priložnosti, kot bi potekal tri ure po treningu.

Okno priložnosti:
IPB Image

Kadar zaužijemo npr. hidracijski napitek (bogat z ogljikovimi hidrati) neposredno po treningu, je ta napitek kar dvakrat bolj učinkovit, kot če ga zaužijemo npr. dve uri po treningu. Vseeno pa hidracijski napitek še zdaleč ni najučinkovitejši, ampak več o tem boste izvedeli nekoliko kasneje.

Nekaterim je pozen obrok po treningu povsem tuja zadeva, drugi pa bolj ali manj poskrbite, da zmeraj kmalu kaj zaužijete. Slednji ste s tem nevede ali vede naredili svojemu telesu veliko uslugo ter mu zelo olajšali regeneracijo in krepitev. Napako delajo tisti, ki o teh stvareh preprosto ne razmišljajo in zaužijejo obrok, ko mislijo da ga potrebujejo in ne kadar ga zares potrebujejo. Še največjo napako, pa delajo tisti, ki v želji po čim hitrejši izgubi kilogramov po treningu skoraj nič ne zaužijejo. Nekateri, ki trenirajo proti večeru, se odpravijo celo lačni v postejlo. V tem članku ste vsi izvedeli, kako pomembno je vaše okno priložnosti in za kaj vse se prikrajšate, če ga ne koristite.

Z vidika prehrane je čas neposredno (15-30min) po treningu najpomembnejši obrok dneva vsakemu športniku. Ključ koriščenja okna priložnosti je inzulin, ki deluje kot neke vrste "stikalo" za vklop hitre regeneracije. To "stikalo" najlažje vklopimo 15 do 30 min po treningu, ko so naše mišice najbolj občutljive na inzulin. "Vklop" stikala dosežemo tako, da zaužijemo optimalen obrok (tabela.1).

Tabela 1:

IPB Image

Kaj več, si boste morale prebrati pa same wink.gif
  • 0

Bruce Lee

d035.gif

#825 besweety_inside

besweety_inside

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 2139 posts
  • Interests:snowboard,snowboard,snowboard,bordanje sem rekla?=)

Posted 09 April 2008 - 09:13 PM

hvala punce za pomoč!!!! smile.gif
  • 0

#826 Pokica

Pokica

čvekalo

• Člani
  • Pip
  • 140 posts

Posted 12 April 2008 - 01:03 PM

ooo super informacija!
  • 0

#827 Asha

Asha

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1658 posts

Posted 12 April 2008 - 02:05 PM

Zanimiva elektronska knjiga, med drugim tudi o škodljivosti parafina za kožo:

KLIK (pdf dokument)
  • 0
Contented rest, beloved heart's desire,
you are not found in the sins of hell,
but only in heavenly concord;
you alone fortify the feeble heart.
Contented rest, beloved heart's desire,
therefore none but the gifts of virtue
shall have their abode in my heart.
(Simon Jones)

#828 vrana

vrana

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 2547 posts

Posted 05 May 2008 - 10:04 AM

Uporablja kdo BION 3 kapsule?
  • 0

#829 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25874 posts

Posted 05 May 2008 - 01:46 PM

QUOTE(uršolinkica @ 9. 4. 2008 - 15:33) View Post

Pred vadbo ne smeš jest vsaj 2 ure, ker drugač maš blazne probleme. četudi, se poje samo banana. Ja banana ti da ful energije ampak ne pa če jo tko hitr poješ wink.gif

besweety_inside: mi delamo nekako tako, da pred treningom 2 uri prej se poje banana in kuj po treningu pijemo Ensure. samo to je dost drago, pa res za une ful hude napore je. če nimaš čokoladnga mleka sploh ni panike pa popij 2 dl kakava smile.gif tudi sadni jogutri so ok. bistvo je da ti daš telesu sladkor.

aja med vadbo ni priporočeno piti vode. ker se telo znoji in s tem izpira tudi minerale iz telesa jih je potrebno nadomestit nazaj. najlaži je tko, če nvm magar u hervisu kupiš enervit. in spet tko k prej za regeneracijo, so tut tuki razni napitiki, ki ti dajo pa še več moči kot npr. adhoc ampak je bistveno dražji. enervit stane okol 10€ adhod pa okrog 40€ smile.gif

izlužijo se samo tisti minerali, ki se ne morejo vezat v celične strukture (telo jih ne more izrabit, ga samo obremenjujejo). priporočljivo je pit med vadbo, da sproti (počasi) nadomeščaš izgubljeno tekočino. ne zdej pol litra v šusu ...

ne se pustit enostranskim podatkom, brskajte za več informacijami (eden od dost zanesljivih idej je, da za podatki ne stoji trgovina al pa nek super-must-have-izdelek. čeprav ne trdim, da je vedno tako).
  • 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#830 urš

urš

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 2731 posts

Posted 07 May 2008 - 09:26 PM

par koristnih nasvetov o TEKU

Pri teku je bistve to kako tečemo, saj ločimo 2 vrsti vadbe.
AEROBNO
tečemo ob obilju kisika - brez večjega naprezanja, tako da ima mišičje dovolj kisika da kuri maščobo.
ANAEROBNO
Se močno naprezamo, mišice hitro porabljajo kisik zato, da bi čim prej prišle do energije, tako pa se kurijo oglikovi hidrati.

Za večjo učinkovitost kurjenja maščobe tečemo v aerobni obliki s 65% - 75% maksimalnega pulza. Pulz izračunamo po preprosti formuli:
220. Od te vrednosti odštejemo svoja leta in to je naš maksimalen pulz od katerega zračunamo vrednost 65% - 75%

Ob takem pulzu je primerno teči najmanj 30minut. teči moramo vsak dan, da naše telo spremeni kemijo. Pri dan pokuri v 30 minutah 0,1g maščobe. čez 2 tedna pokuri že 5g maščobe! Čez 12 tednov pa 25g maščobe!

Tek pa ni samo golo kurjenje maščobe ampak tudi pospešuje presnovo za kar 25% čez cel dan.

VIR: profesorica športne vzgoje
  • 0
Od genija do norca nas loči samo en korak. V preteklosti sem pač preveč korakala.

#831 Adriane

Adriane

Flesh for fantasy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 9883 posts

Posted 03 June 2008 - 03:10 PM

Po posvetu z gospodično Reo, sem se odločila, da poskusim z Algeo (Chlorella pyrenoidosa).
http://www.algea.si/algea/

Upam samo, da se mi ne bojo spustli kaki odvratni mozolji, ko se bo telo čistilo toksinov ermm.gif

V lekarni se dobijo tudi tablete alge Spirulina.
http://spirulina.si/Spirulina.htm
  • 0

Bruce Lee

d035.gif

• Guests

Posted 12 June 2008 - 12:01 PM

Adriane, jaz ti bolj priporočam klamatske alge. Algea ni narejena po pravem postopku ...

• 0

#833 Adriane

Adriane

Flesh for fantasy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 9883 posts

Posted 12 June 2008 - 01:05 PM

Te, ki jih jemlješ ti?
Sem se odločala med tvojimi in Algeo in na koncu izbrala slednjo.

Kak pa naj vem, keri postopek je pravi, oz. da to, kar si napisala, drži?

Zakaj bi bile "tvoje" boljše od teh?

Hvala!

Edit:
Ko je že govora o njej, naj omenim, da imam, odkar jo jemljem, zmanjšan beli tok .
Sumim, da nadloga izvira iz problematičnega želodca, morda celo zaradi povečane prisotnosti kandide, kar mi je Algea precej omilila. Pripomore namreč k razkisanju telesa KLIK

Edit2: Nekja sem brskala po netu, prav tako pri bratu (strojnik) preverila s fizikalnega stališča, kako je s trganjem celične stene.

NutriMax se ponašajo s tem, da so edini na tržišču, ki jo trgajo po refrakcijskem postopku - do 40°C.

Pri Algei pišejo, da za ta namen izumili najbolj učinkovito naravno metodo za pretrganje težko prebavljive celične stene - v rezervoarjih v katerih je alga, zvišajo pritisk in ga sunkovito znižajo, pri čemer hranila v algi ne izgubijo na vrednosti (enako za vrednost piše tudi za NM)

Možnosti za to sta 2:
- da izsesajo zrak iz posode in potem spet vrnejo
- da povečajo/zmanjšajo temperaturo posode, s čimer povzročijo širjenje/krčenje celic.

Nikjer ne piše po kateri metodi obdelujejo. Na njihovi strani piše le:

Pri tej metodi postane prebavljivost celične stene 80%, to je največ kar je možno dobiti na tržišču. Dodatna prednost te metode je, da je naravna in omogoča, da se hranila iz alge ne uničijo, temveč postanejo biorazpoložljiva.
Z izdelkom Algea na našem tržišču ponujamo vrhunski izdelek.
Kvaliteta izdelka je vsako leto odobrena z neodvisnimi analizami Japonskega raziskovalnega inštituta za hrano. Japonska je edina država, ki ima stroge standarde in nujne kontrole za težke kovine in bakterije v Chlorelli.

Če NutriMax za trganje stene uporablja metodo spremembe temperature, se lahko pohvalijo, da so edini, ki to delajo pod 40%, kar pa ne pomeni, da enako metodo uporabijo tudi za Algeo.

Vsak izdelek ima na svoji strani napisano najnaj o sebi. Čemu verjeti?
Ko končam s to rundo Algee, bom poskusla z onimi.

Prosla bi moderatorko , če prenese vse pogovore, ki se nanašajo na alge, v to temo KLIK
Nisem bila pozorna, da obstajata 2 s podobnim nazivom. Hvala.

• 0

Bruce Lee

d035.gif

• Guests

Posted 12 June 2008 - 01:54 PM

Adriane, poslušala sem predavanje na to temo, kjer so omenili, da je postopek pridobivanja in predelave zelo pomemben in da nekateri uporabljajo napačnega (in se s tem full koristnih sestavin izgubi). Sem pa tudi sama pred tem jemala Algeo nekaj časa. Sicer pa jemljem tele - klik. Predvsem so mi fajn, ker imam tudi sama težave s kandido (sedaj je že občutno bolje), pa pomagajo tudi za koncentracijo, proti depresiji itd. (na spletni strani kar precej piše o tem).
Tu je še nekaj informacij o predelavi (prvo vprašanje)- klik. Zanimivi so tudi ostali odgovori.

Drugače pa nisem hotela rečt, da ne uporabljaj Algee. Če ti pomaga, potem je ok. Hotela sem samo rečt, da so tele klamatske vsekakor boljše oz. telo več dobi in ker je zadeva popolnoma naravna, skoraj vse lahko predela in izkoristi (kar za umetno pridelane mulitvitamiske tablete ne bi mogli reči).

Edit: Aja, pozabila omeniti, da jemljem ta izdelek, ki vsebuje poleg klamatskih alg še njihov koncentrat in pa dodatek 77 naravnih mineralov in vitaminov, zato je še toliko bolj učinkovit kot sama klamatska alga.
  • 0

#835 Adriane

Adriane

Flesh for fantasy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 9883 posts

Posted 12 June 2008 - 02:21 PM

Nila, sem si prebrala že prej celotno stran.
Ko porabim zdajšnjo zalogo Algee, grem po "tvoje", da vidimo kako in kaj je z njimi. Itak, da vsi težimo k tem, da bomo jedli najboljše, če se že odločamo za takšne dodatke!

Se pa spomnem, da mi je prijateljica zdravnica, pred parimi dnevi poevdala, da je njena kolegica (vegetarijanka) med nosečnostjo jemala Algeo, a telo ni v redu absorbiralo vit. B12 in je morala posečti po dodatkih.

Povej mi še samo prosim, kolikšna je cena za pakiranje 180-ih tablet in koliko jih vzameš na dan.
Pri algei recimo jemlješ prvi teden 3/dan, drugi 6/dan, tretji in naprej pa 9/dan.
Če imajo podobno lestvico kot A, bom verjetno že začela na najvišji stopnji, ker bom imela za sabo že mesec dni jemanja. Zanima me le toliko, da se pripravim na mesečni izdatek biggrin.gif

Anča, že 100 let se spravljam k prepisovanju seznama, da ga bom lahko priredila denarnici w00t2.gif Hvala! kiss.gif
  • 0

Bruce Lee

d035.gif

#836 rea

rea

I'll never be maria magdalena

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 20446 posts
  • Interests:Only an open heart will allow you to float equally between everyone.

Posted 12 June 2008 - 02:55 PM

Adriane- pri A. naj bi 1 teden jemal od 1 do 3 na dan. Potem ko končaš uvodni teden pa zacnes jemat od 3 do 5 tablet 3x na dan.
Kje si dobila info, da 2 teden je do 6 na dan in 3 teden po 9+ na dan?

• 0

There are some things I may not know                  

There are some places, dear Lord, I may not go.

But there's one thing of which I'm sure

My God is real for I can feel him in my soul.

I have found a way to live  

in the presence of the Lord Hare Ram, Ram, Ram

Hare Ram, Ram, Ram, Sita Ram, Ram, Ram

#837 Adriane

Adriane

Flesh for fantasy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 9883 posts

Posted 12 June 2008 - 03:44 PM

HAHA, ne vem. Tak sem mela v glavi laugh.gif

V navodilih piše:
Začetni odmerek je 1 - 3 tablete dnevno. Po prvem tednu jemanja odmerek počasi povečujemo do 3krat po 3 tablete dnevno.

Iz tega sem pol sama zaključla, da bom jemala kot sem napisala Nili zgoraj.
  • 0

Bruce Lee

d035.gif

• Guests

Posted 13 June 2008 - 09:16 AM

Adriane, 180 kapsul stane okrog 50€ (60 pa malo čez 20€, če se ne motim). Niso ravno poceni, ampak to je itak edini dodatek k prehrani, ki ga jemljem in mi ni škoda dat več denarja, ker vem, da bo telo to lahko izkoristilo. Saj drugače jem veliko sadja in zelenjave itd., samo kaj, ko je dandanes hrana že tako osiromašena, da sem prepričana (in sem na lastni koži to opazila), da ne dobim dovolj vseh hranilnih snovi, aminokislin, mineralov itd.
Pri teh kapsulah že 2g zagotovita 200% pokritost potreb po B12.

Na embalaži piše, da jemlješ 2-3 kapsule 2x na dan med obroki.

Jaz sem začela postopoma (kar je tudi pravilo) z eno na dan, potem sem dolgo jemala samo dve na dan (1 kapsulo naenkrat, 2x na dan), trenutno pa jemljem 2x po 2 na dan, kar pomeni, da imam eno škatlico za približno 45 dni. Sem pa res kar nekaj časa jemala samo po dve na dan (in s tem 100% pokrila potrebo po B12), tako da sem imela eno škatlico za 3 mesece.
  • 0

#839 Adriane

Adriane

Flesh for fantasy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 9883 posts

Posted 13 June 2008 - 03:45 PM

Hvala ti. Sem bla ravno danes v Sanolaborju in vidla, da velika pride 54€ (se mi zdi), mala pa nekaj čez 20 kot praviš.
Vesela sem tudi, da se dobi tablete V San., in s ene rabiš vozit na sedež firme. Super!
  • 0

Bruce Lee

d035.gif

#840 besweety_inside

besweety_inside

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 2139 posts
  • Interests:snowboard,snowboard,snowboard,bordanje sem rekla?=)

Posted 13 June 2008 - 04:25 PM

punce poročajte o rezultratih, o počutju, mene tud mika ta zadeva smile.gif
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users