Prehod direkt na veganstvo je kar močna poteza, tako da kapo dol vsem, ki ste naredili ta korak!
Danes sva s Kinky nekaj smsirali na to temo in delim še z vami:
"Kar dobro gre. Najvecji problem so mi sladkarije, ker se moram zavestno opomnit, da so notri jajca ipd. In pa ob vecerih, ko si pograbil kar en jogurt in je to blo to.
Problem je tudi, ker sem "brez avta", najblizja trgovina s priblizno ok hrano, pa je 6km stran. Kaki Spar pa itak 15km in mi planiranje hranjenja za 2 dni naprej, gre rahlo na k.
Problem mam tudi, ker npr. avtomatsko gledam usnjene cevlje.
Vceraj sem doma ugotovla, da tablete, ki so mi jih predpisali, vsebujejo ovojnico iz medu. Jih nesen nazaj? Moralno bi bilo, a je to spet 6kmstran, moram "gnjavit" za avto, v sluzbi si prosto jemat za ponovno cakanje pri zdravniku in tako sen ostala egoist in jih nisem šla menjat."
Z vidika prehrane, nimam nekih težav. Perfektno bi bilo, če bi imela možnost nabave v domačem kraju, tako pa je potrebno kar nekaj prilagajanja, živcev in seveda denarja, da se vse skupaj nabavi. Ko bom enkrat že utečena in se ne bom še toliko lovila, kje kaj dobit, kaj mi ustreza itd. bo itak lažje.
So pa to reči, ki morajo precej zoreti in tudi dozoreti v tebi, da ti ene reči niso žrtev, pač pa spontani smisel. Nesti npr. zamenjat tablete.
Kako ne kupovat volne in svile, še sedaj ne vem ...
Pisat moram še Kapelskim in Radgonskim goricam, da povedo, kaj je z njihovim vinom. Anouk, ali mogoče obstajajo ti podatki že kje?
Adriane, jaz se s tisto ovojnico na tabletah zdaj res ne bi obremenjevala, veganstvo itak ni oblika perfekcionizma - pac se trudis bit konsistenten/logicen v svojih izbirah po najboljsih moznostih. Sem ze napisala, da mi je mami recimo prinesla bazilikin pesto s sirom, pa ne bi imelo nobenega smisla zdaj tistega nazaj nosit, tako da sem pac dala stvar dalje. Pa itak, da bi bilo boljse, ce se to ne bi zgodilo, ampak tudi vem, da bo drugic dvakrat preverila nalepko in se stvar ne bo ponovila ; ). Sploh na zacetku si mislim, da ne smes pustit, da te vsaka taka malenkost spravi iz tira, ker potem res 95% svoje energije v ta 1% usmerjas in te lahko to na koncu cisto demotivira, ker ne vidis vec 'velike slike'.
Glede alkohola je bila pa debata v facebook skupini, bom kopirala nekaj podatkov (sistematicno se sicer se nismo lotevali zbiranja, ker je precej zamudno in smo imeli druge prioritete, smo pa vseeno pisali nekaterim podjetjem in posameznikom - ce bi imel kdo zeljo se v to poglobit, pa komot kontaktira Vegansko iniciativo za vzorcno pismo ali kaj podobnega).
Vegansko vino:
-www.crnko.net; Kmetija Bordon, Dekani (05/658 22 60, 041/ 721 228) in vino iz miroljubnega kmetijstva (trgovina K naravi, Celovška 87, Ljubljana).
-http://www.klet-brda.si/ pa naj bi bila vsa veganska - tako so mi zapisali v mailu, torej tudi bela!
-Vinakoper - vsa njihova rdeča vina so veganska, bela niso
-Vipava - isto
-Valter Mlečnik-Bukovica
-Vasja Čotar -Gorjansko
-Franco Terpin-Števarijan
-Aleks Klinec-Medana
Ce izves se kaj dodatnega, pa le sporoci (lahko tudi meni), da dodamo na seznam ; ).