Jump to content

Photo

Veganstvo, vegetarijanstvo, presnojedstvo

• Please log in to reply
2103 replies to this topic

#821 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 15 March 2013 - 08:28 AM

Jaz pa nisem nič oznanjala, dejansko razen vas na forumu in fanta nihče ne ve, da se sedaj vegansko prehranjujem. Sem se pa glede tega v sredo pogovarjala s prijateljico, me je

precej spraševala in poslušala. Nisem prepričevala ali kaj podobnega, le povedala sem svoje razloge zakaj sem se tako odločila. Jo je zelo zanimalo. :)

Jaz sem se pa včeraj zmenila v eni piceriji v okolici, da lahko s sabo prinesem veganski sir, da mi ga bodo dali na pico. Brez težav. :) Sem drugače redna in dobra (napitnina :D) stranka. ;)

• 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

#822 Dragica

Dragica

prismojena učiteljica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 15728 posts

Posted 15 March 2013 - 09:16 AM

Če bi bila veganka bi mi bilo bad samo zaradi par stvari: jajca, med in maslo. Trenutno se mi zdi, da bi to ful pogrešala. Čeprav po kakem enem mesecu po moje ne bi bilo več krize.

• 0
Če hočeš nekaj, česar še nimaš in nisi nikoli imel, naredi nekaj, česar nisi še nikoli naredil.

#823 sade

sade

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 10098 posts

Posted 15 March 2013 - 10:02 AM

Jaz tudi pogrešam med v čaju in ga zadnje dni pijem malo namrdnjena :D.

• 0
"It's impossible." said pride. "It's risky." said experience. "It's
pointless." said reason. "Give it a try." whispered the heart.

#824 Immortelle

Immortelle

Božanska

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12251 posts

Posted 15 March 2013 - 10:53 AM

^ agavin sirup! ;)

• 0

ॐ Be a voice, not an echo. 

#825 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25872 posts

Posted 15 March 2013 - 11:22 AM

Če bi bila veganka bi mi bilo bad samo zaradi par stvari: jajca, med in maslo. Trenutno se mi zdi, da bi to ful pogrešala. Čeprav po kakem enem mesecu po moje ne bi bilo več krize.

Meni je spodnja margarina res odlicna (nima tipicnega margarinastega okusa), morda poskusis s to.

549_1.jpg?JTLSHOP2=74200c133c8156530d7dc

Sestavine:

*palmova mast, *kokosova mast, *sončnično olje, voda, *zgoščeni korenčkov sok, emulgator: sojin lecitin, *limonin sok, hladno stisnjeno *limonino olje. *=preverjeno EKOloško pridelano. Vsebuje 80% maščob. Ne vsebuje holesterina in mlečnih sestavin.

Za sama jajca kot taka (ne v receptih) pa nimam kaksnega pametnega predloga, ceprav gre razvoj izdelkov v vse sorte strani in imas potem izdelke tipa Vegg (=vegan egg :D).

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#826 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85841 posts

Posted 15 March 2013 - 02:36 PM

Svilnati tofu se da pripraviti tako kot umešana jajca. Meni je super na testeninah ipd.

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#827 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16771 posts

Posted 15 March 2013 - 03:38 PM

mi mamo že po defaultu (kot sem danes ugotovila!) doma eno vrsto oziroam dve veganskega kruha (edino na koncu piše, da lahko vsebuje sledi mleka... :S pri enem, pri drugem nič), glede masla pa meni ni panike, ful ful mi je dobro tole, kot nadomestek za maslo, in si dam pod marmelado na kruh.

4003247100140%20Vitaquel_fmt.jpeg?w=323&

drugače pa jaz se ravno nimam namena kot veganka opredelit, želim pa imeti v 90% plant based food. To bi bil moj cilj.

Bistveno mi je da neham jesti sir, meso in jogurte. Mleka pa že tako ne pijem, v kavi ga bom pa zlahka zamenjala. In tudi pri kuhi.

Kinky, saj jaz nisem prav oznanjala samo omenila sem glede mesa...da bi me malo vzeli v obzir ko naročajo pice (saj skorajda vedno anročijo tudi eno zelenjavno), samo da bi jo pač vedno....

Če mi pa uspe nehat jest sir bo pa tudi to problem :D

• 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

#828 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25872 posts

Posted 15 March 2013 - 03:42 PM

@Jina: Slisi se zanimivo. Scrambled tofu varjanta al kak drug tip recepta?

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#829 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85841 posts

Posted 15 March 2013 - 04:03 PM

Tako, ja. Meni je dober samo začinjen in s papriko ali kakšno drugo zelenjavo. :)

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#830 Emily

Emily

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11537 posts

Posted 15 March 2013 - 05:25 PM

Jaz poročam, da mi gre odlično, nisem se še pregrešila sem se pa zadnjič res komaj uprla, da si nisem skuhala špagetov s tuno in sem potem naredila samo paradižnikovo omako. :hooray:

Mesa sicer ne pogrešam, samo določene izdelke....je super, da sem že prej delala na tem, da sem počasi izločala ven mesne izdelke.

Upam, da mi uspe....mi je bedno, da bi ves ta moj trud potem zafrknila npr. z eno salamo!

Sicer sem pa mislila, da je vege hrana že precej razširjena pa sem šla jest na bon in sem v eni restavraciji imela kar malo izbiro hrane....na srečo jem skoraj vso zelenjavo zato mi ni bilo težko....sem se pa spraševala kako težko mora biti šele veganom.

Pa tudi razna polena že dobivam pod noge, da s tem ne bom nič spremenila in podobno.

Aja pa še to opažanje...po brezmesni hrani sem kar veliko prej lačna kot prej...ampak saj se bo telo navadilo. Rajši to kot pa spet slabo počutje zaradi mesa.

• 0

Yes, it can happen so quickly. Life as we know it can change in a blink of an eye. Unlikely friendships can blossom, important careers can be tossed aside, a long lost hope can be rekindled. Still, we should be grateful for whatever changes life throws at us. Because all too soon, the day will come when there are no changes left.

#831 Sinnaia

Sinnaia

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18898 posts

Posted 15 March 2013 - 05:44 PM

Jaz sem si v trenutku, ko sem se prijavila na Veganski izziv rekla, da ni pogojev, da bom failala, in da bom ta mesec izpeljala 100 %. Zaenkrat mi popolnoma uspeva in se ne počutim prikrajšano za nič, je pa res, da sem bila jaz že pred tem večinoma na veganski (nikoli pa popolnoma potegnila črte).

Včeraj mi je bilo malo žal, ker sem si zaželela banana čipsa (Hoferjev ekološki mi je najljubši), pa ima notri med. :D Ampak to za moment, potem je šlo pa mimo.

Ful mi je všeč, da se mami zmeraj bolj zanima za vegansko in ekološko hrano; sicer se mi zdi, da nikoli ne bo postala prav veganka, ampak že če zamenja vsaj 50 % izdelkov za veganske, se mi to zdi čudovit napredek.

• 0

#832 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25872 posts

Posted 15 March 2013 - 05:51 PM

@Emily: Odvisno od restavracije in kuharjev (enim sploh ni tezko pokazat malo inovativnosti in brez tezav obrok prilagodijo ali skuhajo kaj 'off the menu'). Drugace pa kako juho, rizoto (korencek, grah, kaksen sojin polpet), spagete, zelenjavno pico, solato ipd. bi skoraj povsod moral dobit tudi v veganski verziji (cetudi pac moras narocit brez sira ali kaj podobnega). Pojest je pa fajn malo vec (ali veckrat po manj), ker je v splosnem hrana rastlinskega izvora manj kaloricna/nasitna (z nekaj izjemami, seveda). Se navadis, ni panike ;).

Pa ne se sekirat zaradi takih opazk, komot odgovoris, da to delas (tudi) zaradi sebe, ker se pac tako bolje pocutis (bodisi fizicno, psihicno ali oboje). Jaz vem, da je bil pri meni velik motivacijski faktor, da sem uspela svoja nacela uskladit s svojimi dejanji.

Mimogrede, Ajdovo zrno v Ljubljani ima zdaj menda izkljucno vegansko hrano (bonov sicer ne, nudijo pa studentski popust). 

• 0

#833 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 15 March 2013 - 06:09 PM

Aja pa še to opažanje...po brezmesni hrani sem kar veliko prej lačna kot prej

Jaz pri prehodu na vegetarijansko prehrano tega sploh nisem opazila, ampak sedaj pa .... veliko prej sem lačna, jem več obrokov, pa vmes kaj grizljam tudi.

Sem pa v sredo jedla v Restavraciji Mirje solato, sem pač rekla brez feta sira, in je seveda nič ne odštejejo, sem dala 7 evrov za solato, in bila na koncu (skoraj) lačna. 

• 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

#834 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16771 posts

Posted 15 March 2013 - 06:18 PM

uf ja verjamem to mora bit kar problem...

Jaz imam pa eno vprašanje na katerega bo verjetno znala Anouk odgovorit :)

Videla sem da pripravljajo vegansko večerjo pri rdeči ostrigi, 21.3.

In me zanima...a to lahko vsak pride, tudi če pač nisem vegan?

Ker me pač zanima in rada bi poslušala predavanje (mogoče mi rata zvlečt še fanta)...Videla sem da je prispevek 2 eur, to je pa to? Vstop prost?

• 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

#835 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25872 posts

Posted 15 March 2013 - 06:21 PM

Ja, komot gres(ta), vstop je prost, tisti prispevek je pa kot neka donacija (ni obvezna, je pa zazeljena, ker pac hrano pripravljajo prostovoljci in si iz tega delno povrnejo stroske nabave sestavin). 

• 0

#836 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16771 posts

Posted 15 March 2013 - 06:23 PM

Ok, super!

Upam da bo šel z menoj. :)

hvala za odgovor

• 0

#837 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25872 posts

Posted 15 March 2013 - 06:24 PM

@Kinky, to je res malo mimo, ja. Sicer iz principa ne maram igrat na karto 'alergij', ampak se mi zdi, da znajo bit na ta nacin vcasih bolj ustrezljivi in uslisat zeljo po tem, da nadomestijo mlecni izdelek z rastlinsko alternativo (recimo pico bolj oblozijo z zelenjavo ipd.). 

• 0

#838 Adriane

Adriane

Flesh for fantasy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 9883 posts

Posted 15 March 2013 - 06:53 PM

Prehod direkt na veganstvo je kar močna poteza, tako da kapo dol vsem, ki ste naredili ta korak!

Danes sva s Kinky nekaj smsirali na to temo in delim še z vami:

"Kar dobro gre. Najvecji problem so mi sladkarije, ker se moram zavestno opomnit, da so notri jajca ipd. In pa ob vecerih, ko si pograbil kar en jogurt in je to blo to.
Problem je tudi, ker sem "brez avta", najblizja trgovina s priblizno ok hrano, pa je 6km stran. Kaki Spar pa itak 15km in mi planiranje hranjenja za 2 dni naprej, gre rahlo na k.
Problem mam tudi, ker npr. avtomatsko gledam usnjene cevlje.
Vceraj sem doma ugotovla, da tablete, ki so mi jih predpisali, vsebujejo ovojnico iz medu. Jih nesen nazaj? Moralno bi bilo, a je to spet 6kmstran, moram "gnjavit" za avto, v sluzbi si prosto jemat za ponovno cakanje pri zdravniku in tako sen ostala egoist in jih nisem šla menjat."

Z vidika prehrane, nimam nekih težav. Perfektno bi bilo, če bi imela možnost nabave v domačem kraju, tako pa je potrebno kar nekaj prilagajanja, živcev in seveda denarja, da se vse skupaj nabavi. Ko bom enkrat že utečena in se ne bom še toliko lovila, kje kaj dobit, kaj mi ustreza itd. bo itak lažje.

So pa to reči, ki morajo precej zoreti in tudi dozoreti v tebi, da ti ene reči niso žrtev, pač pa spontani smisel. Nesti npr. zamenjat tablete.
Kako ne kupovat volne in svile, še sedaj ne vem ...
Pisat moram še Kapelskim in Radgonskim goricam, da povedo, kaj je z njihovim vinom. Anouk, ali mogoče obstajajo ti podatki že kje?

• 0

Do not pray for an easy life, pray for the strength to endure a difficult one.
Bruce Lee

yru-vinyl5_thumb.giftr-untitl.jpg

d035.gif

icon-33-32.png opera_volgae_malek

#839 luci

luci

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3943 posts

Posted 15 March 2013 - 07:37 PM

Zdej se boste zgrozile, ko boste tole prebrale, js sem pa šaltala nazaj na mesno hrano. Sicer ne jem sedaj ogromno mesa, ga pa jem. Prej, ko ga nisem nič jedla, sem imela non stop probleme s krvjo, ni šlo brez tablet sploh. Vmes so bila obdobja, ko se je malo izboljšalo in nato, spet šlo vse nazaj. V glavnem sedaj jem meso in nimam problemov s krvjo nobenih. Z veseljem pa še zmeraj jem tudi zelenjavo. 

• 0

#840 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25872 posts

Posted 15 March 2013 - 08:34 PM

Prehod direkt na veganstvo je kar močna poteza, tako da kapo dol vsem, ki ste naredili ta korak!

Danes sva s Kinky nekaj smsirali na to temo in delim še z vami:

"Kar dobro gre. Najvecji problem so mi sladkarije, ker se moram zavestno opomnit, da so notri jajca ipd. In pa ob vecerih, ko si pograbil kar en jogurt in je to blo to.
Problem je tudi, ker sem "brez avta", najblizja trgovina s priblizno ok hrano, pa je 6km stran. Kaki Spar pa itak 15km in mi planiranje hranjenja za 2 dni naprej, gre rahlo na k.
Problem mam tudi, ker npr. avtomatsko gledam usnjene cevlje.
Vceraj sem doma ugotovla, da tablete, ki so mi jih predpisali, vsebujejo ovojnico iz medu. Jih nesen nazaj? Moralno bi bilo, a je to spet 6kmstran, moram "gnjavit" za avto, v sluzbi si prosto jemat za ponovno cakanje pri zdravniku in tako sen ostala egoist in jih nisem šla menjat."

Z vidika prehrane, nimam nekih težav. Perfektno bi bilo, če bi imela možnost nabave v domačem kraju, tako pa je potrebno kar nekaj prilagajanja, živcev in seveda denarja, da se vse skupaj nabavi. Ko bom enkrat že utečena in se ne bom še toliko lovila, kje kaj dobit, kaj mi ustreza itd. bo itak lažje.

So pa to reči, ki morajo precej zoreti in tudi dozoreti v tebi, da ti ene reči niso žrtev, pač pa spontani smisel. Nesti npr. zamenjat tablete.
Kako ne kupovat volne in svile, še sedaj ne vem ...
Pisat moram še Kapelskim in Radgonskim goricam, da povedo, kaj je z njihovim vinom. Anouk, ali mogoče obstajajo ti podatki že kje?

Adriane, jaz se s tisto ovojnico na tabletah zdaj res ne bi obremenjevala, veganstvo itak ni oblika perfekcionizma - pac se trudis bit konsistenten/logicen v svojih izbirah po najboljsih moznostih. Sem ze napisala, da mi je mami recimo prinesla bazilikin pesto s sirom, pa ne bi imelo nobenega smisla zdaj tistega nazaj nosit, tako da sem pac dala stvar dalje. Pa itak, da bi bilo boljse, ce se to ne bi zgodilo, ampak tudi vem, da bo drugic dvakrat preverila nalepko in se stvar ne bo ponovila ; ). Sploh na zacetku si mislim, da ne smes pustit, da te vsaka taka malenkost spravi iz tira, ker potem res 95% svoje energije v ta 1% usmerjas in te lahko to na koncu cisto demotivira, ker ne vidis vec 'velike slike'. 

Glede alkohola je bila pa debata v facebook skupini, bom kopirala nekaj podatkov (sistematicno se sicer se nismo lotevali zbiranja, ker je precej zamudno in smo imeli druge prioritete, smo pa vseeno pisali nekaterim podjetjem in posameznikom - ce bi imel kdo zeljo se v to poglobit, pa komot kontaktira Vegansko iniciativo za vzorcno pismo ali kaj podobnega).

Vegansko vino:

-www.crnko.net; Kmetija Bordon, Dekani (05/658 22 60, 041/ 721 228) in vino iz miroljubnega kmetijstva (trgovina K naravi, Celovška 87, Ljubljana).

-http://www.klet-brda.si/ pa naj bi bila vsa veganska - tako so mi zapisali v mailu, torej tudi bela!

-Vinakoper - vsa njihova rdeča vina so veganska, bela niso

-Vipava - isto

-Valter Mlečnik-Bukovica
-Vasja Čotar -Gorjansko
-Franco Terpin-Števarijan
-Aleks Klinec-Medana

Ce izves se kaj dodatnega, pa le sporoci (lahko tudi meni), da dodamo na seznam ; ). 

• 0

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users