Jump to content

Stroški

• Please log in to reply
1390 replies to this topic

#801 Sinnaia

Sinnaia

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18898 posts

Posted 22 March 2022 - 01:38 PM

Saj je napisala... Podpiraš samo zadeve, ki posamezniku prinesejo nek kapital, izkustvenih pa ne. V tem smislu.

• 0

#802 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16965 posts

Posted 22 March 2022 - 02:27 PM

Jinadaze, a če se bo O. pri 16 ali 18 odločil za opravljanje vozniškega izpita, si bo to moral financirat sam?

Se mi zdi, da imamo na te zadeve vsak svoj pogled glede na naše specifične življenjske situacije in kako so nas vzgajali starši. Razna potovanja, izlete si že od srednje šole dalje krijem sama, ampak mi je to popolnoma logično, ker gre pač za luksuz. No, maturantski izlet so mi financirali, lažem. Mnenja sem, da je potomcem potrebno pomagati pri pridobivanju življenjsko nujnih dobrin, po svojih najboljših močeh.

Če mi ne bi pomagali kriti stroškov za študentski dom, prevoz, hrano, verjetno še vedno ne bi imela dokončanega faksa. Poznam primer punce, pravzaprav bivša od mojega. Sva enak letnik, praktično od prvega dne faksa se je morala preživljati sama. Resda je njen foter takrat izgubil službo in so imeli krizo doma, ampak vseeno. Ker se je morala preživljat sama z raznoraznimi študentskimi in prekarnimi deli, še vedno nima dokončanega faksa in redne zaposlitve.

Jaz si nekaj podobnega trenutno predstavljam za morebitni podmladek v prihodnosti. Vsega otroku pa tudi ni potrebno prinesti na pladnju. Se mi zdi pomembno, da dobi nek občutek za denar, kako se ga zasluži in koliko je potrebno delat za določene dobrine. Drugače opažam, da znajo samo cuzat denar za luksuz, da ne omenjam da starši otrokom kupujejo iPhone za 1k ipd., to mi je skregano z vsako logiko in grozljivo. 

• 0
Če že delaš bedarije naj se ti vsaj posrečijo!

[Napoleon]

#803 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27330 posts

Posted 22 March 2022 - 02:38 PM

Se strinjam 😁
  • 0

#804 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85892 posts

Posted 22 March 2022 - 02:44 PM

Tudi jaz. Pri meni je bilo podobno kot pri Matildi, s tem da sem cel faks se zivela doma. Delat sem zacela po 1. letniku in imela ta denar za materiale za faks, vecinoma pa za “luksuz” do 25. leta, ko sem se odselila od doma. Bi se lahko ze par let prej, ampak sem prevelik ziheras, nisem hotela biti financno odvisna od drugih.
  • 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#805 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16789 posts

Posted 22 March 2022 - 02:54 PM

Ni cisto res. Tudi kaksen tecaj bi podprla, a glih ne vidim taksnega za nekaj 10k.
Torej ja, zelim da si skozi to ali uredi stanovanjski problem ali pa financni. Ce sem zato slaba, pa ok.
Mislim da je to pac osnova, ker se od zraka pa pod skalco ne da zivet. Kapitalizem gor ali dol.
  • 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

#806 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14253 posts

Posted 22 March 2022 - 03:08 PM

Saj je napisala... Podpiraš samo zadeve, ki posamezniku prinesejo nek kapital, izkustvenih pa ne. V tem smislu.

Ja, ali da ima drugacno zivljenje kot vecina. Je samo zamenjava variabile, ne pa spremenljivke. Ni izven kalupa.
Nigce ni rekel, da si slaba, le pomen besed si drugace predstavljamo.
  • 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#807 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85892 posts

Posted 06 April 2022 - 02:41 PM

Evo, poloznica za plin za marec 220 €. :butl:
  • 0

― V. Van Gogh

#808 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26099 posts

Posted 06 April 2022 - 10:13 PM

Jezus, toliko dam jaz na letni ravni...

Vi res rabite energetsko sanacijo...
  • 0

#809 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85892 posts

Posted 09 April 2022 - 06:22 PM

No, poleg plina za 220 € so naši osnovni stroški za marec sledeči:

500 hrana

50 pasja hrana + 50 tablete za klope (kupujeva na 3 mesece)

100 elektrika

83 T2 (to bova zamenjala paket, ker se je cifra konkretno zvišala)

73 zdr. zavarovanja

28 smeti

18 voda

12 RTV

+ vrtec in reg. in zavarovanje avta. Pa seveda moževi prispevki za sp. Odlom, res. Sem rekla, da bomo nehali ogrevat pa je ravno spet zahladilo.

• 0

― V. Van Gogh

#810 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27330 posts

Posted 09 April 2022 - 06:36 PM

Nas prejsnji mesec, ko smo imeli se zavarovanje in registracijo avta, pa nekaj nam je slo, pa tam noter je bencin tudi.
Pod dom in racuni imam se najemnino, zavarovanja in vrtec.
Pod zdravje in nega so plenice in kozmetika, zdravila in se pri frizerju smo bili prejsnji mesec 🙂

Ni najbolj reprezentativni, ampak kar sem gledala za pol leta nazaj je vsak mesec na kaksnem podrocju kako ekstremno odstopanje 😐

V bistvu me ta odstopanja prav jezijo zadnje case, ker je cist vedno kak drek zarad cesar nam ne uspe potem nic prisparat! In se ze ene pol leta malo cudno gledava kam gre kes, pa itak so bili se dohodki ful manjsi.
  • 0

#811 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85892 posts

Posted 09 April 2022 - 06:43 PM

Še dobro, da ne porabimo veliko bencina, tisth 37 €, koliko dobim izplačano, pokrije ves mesec (v toplejšem delu leta bo seveda več). V maju imava pa v planu menjavo bremz, kar bo cca. 500.

Pa za vrtec plačujeva ok. 165 €, kar je relativno malo (na račun tega, da je mož sp, če bi kot redno zaposleni dobival podobno plačo, bi bilo verjetno enkrat več).

• 0

― V. Van Gogh

#812 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19130 posts

Posted 09 April 2022 - 07:06 PM

Ampak vama še vedno cca ena cela plača ostane 🤷‍♀️
  • 0

#813 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85892 posts

Posted 09 April 2022 - 07:08 PM

I wish. :o Niti približno. 

• 0

― V. Van Gogh

#814 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19130 posts

Posted 09 April 2022 - 07:19 PM

Mi mamo okoli 1500 vseh stroškov, tako da nam bi teoretično lahko cela moja plača ostala (cca 800€). Ampak so itak vedno kakšni nepredvidljivi stroški, sploh v letni sezoni, ko mož 2 parceli obdeluje.
  • 0

#815 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85892 posts

Posted 09 April 2022 - 07:42 PM

Od naju imam pa zdaj jaz precej visjo placo. Ce bi me odpustili, bi bila katastrofa ob vseh teh podrazitvah in izrednih stroskih. Ampak zdaj imava vsaj precej prihrankov, se eno leto nazaj nisva imela skoraj nic viska.
  • 0

― V. Van Gogh

#816 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19130 posts

Posted 09 April 2022 - 08:09 PM

Naslednji teden dobimo energetski vaučer, vsi, ki smo do vključno 5. dohodkovnega razreda. 😆
  • 0

#817 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32286 posts

Posted 09 April 2022 - 08:25 PM

Mnja. Zadnjič se s fotrom pogovarjam, pa ni mogel verjeti, da nam v 6.plačilnem razredu ne bo pripadlo, LOL. Onadva pa dobita vsak svojega :)
  • 0

#818 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27330 posts

Posted 09 April 2022 - 08:28 PM

Kako bo to zgledalo,kako bomo unovcili?
  • 0

#819 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85892 posts

Posted 09 April 2022 - 08:29 PM

Kako vsak svojega?
Nam tudi ne pripada. Sami smo si krivi, kaj pa nimamo treh otrok. :lol:
  • 0

― V. Van Gogh

#820 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32286 posts

Posted 09 April 2022 - 08:32 PM

Dva upokojenca a ne.
  • 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users